expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 18 February 2013

Yusuf n Zulaikha

Assalamualaikum


If You Ask me about love. And wanna Know about it.. My answer will be.. its everything about Allah. The pure love. To our soul, the creatures. You and Me... 



Ni saye nak ceritakan sedikit mengenai kisah cinta Nabi yusuf n Zulaikha.

Yusuf ni anak Nabi Yakkub. die dari mak lain. Yakkub ni actually nak kawen ngan org lain. but kene kawen ngan yang lain. Dalam pada bukan pilihan hati tu pon lahir 10 cahaya mata. then Yakkub baru la kawen ngan pilihan hati die. lahir la Yusuf n Bunyamin.

so kirenye Yakkub lebih sayangkan Yusuf la. n adik beradik die yang lain dengki. so dieorg plan nak ger rid of Yusuf ni.. so die pon ajak yusuf kuar main2 ngan dieorg but yakkub rasa tak sedap hati.. Yakkub tak bagi but anak2 die pujuk nak bawa Yusuf ni main2.

But dieorg lempatr Yusuf lam telaga buta n baju yusuf plak lumur darah. kononnya Yusuf dimakan serigala. yakkub pon sedih la tahu yang yusuf da takde.

time yusuf duk lam telaga tu. ade skumpulan pedagang stop nak minum air.. so die lempar la timba lam telaga. at the time Yusuf pon bergantung kat timba tu. pedagang tu tarik la ingatkan air berat sangat but tengok2 yusuf. die pon bawa yusuf ke negeri die.

Yusuf dah jadi macam anak angkat da kat Pedagang tersebut.. isteri pedagang tersebut bernama Zulaikha. Bila Yusuf dah Remaja. die jadi handsome n body tough sangat. paling hensem kat kawasan tu.. memang ensem la. sampai tak terbayang dek rupa. Zulaikha pon jatuh hati kat yusuf.

Zulaikha sentiasa menanti waktu untuk menggoda Yusuf. pada suatu hari. yusuf telah terkunci lam sebuah bilik. Zulaikha ingin menggoda Yusuf. Yusuf takut akan azab Allah. Yusuf melawan gelora nafsunya. Zulaikha memeluk yusuf dengan sungguh erat sampai terkoyak baju Yusuf kat belakang.

Then time tu Laki Zulaikha pon ternampak mereka. jeng Jeng Jeng.. (camera zoom kat muka cam cite indon).. Zulaikha pon segera berlari ke arah suaminya n cakap yang Yusuf nak rogol die. Laki Zulaikha mmg gelegak da time u. But ade sorang penasihat die gitau yang Mungkin yusuf tak bersalah sebab kalau tengok baju yusuf yg koyak while Zulaikha still in piece.

Masyarakat sume dah ejek Zulaikha coz menggoda lelaki muda. Then untuk membuktikan kenapa die sanggup buat begitu, Zulaikha buat satu gathering ngan ladies2 kat kampung tu.. die bagi Pisau n Epal suh dieorg kupas kulit.. time ladies2 tu asyik kupas kulit epal tu. Zulaikha suh Yusuf lalu kononnya suh ambik bende.

Ladies2 tu tengok yusuf ngan penuh terpesona hinggakan dieorg terpotong jari tangan sendiri tanpa sedar. Zulaikha pon cakap tu la lelaki yg aku gila2 kan. so baru la Ladies2 ni tutup mulut. Oleh kerana malu ngan masyarkat, Suami Zulaikha memenjarakan Yusuf.

Yusuf pon meringkuk lah lam Jail. time tu zulaikha sedih sangat. hari2 die nangis ingatkan Yusuf. samapi die jadi cam Kasim selamat. die jadi tua n hodoh. Laki die pon ceraikan die. Zulaikha pon minta taubat ngan Allah. n Allah pon terima taubat die. Allah mencantikkan kembali Zulaikha ni.

Sampaila 12 tahun Yusuf pon kluar jail.. sebab die jadi menteri Kewangan time tu kat negara mesir ni sebab kebolehan die mentafsir mimpi. Die ternampak Zulaikha n fell in love. Yusuf tak cam Zulaikha... die pon mengahwini Zulaikha. I Mean the New and beautiful Zulaikha. They Live happily ever after since then...

so kisah cinta Islam lebih indah dari Romeo n Juliet kan?? ahah takde nak makan2 racun.. kih kih....




Jika Kau Tanya ku tentang Cinta.Akan ku jawab.Ianya semua mengenai Allah.Cinta Suci. Untuk Jiwa Semua Makhluk Termasuk Engkau Dan Diriku

No comments:

Post a Comment

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Blogies List

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers