expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 25 May 2014

Banana Boat at Pantai Irama

Assalamualaikum

Semalam sedang saya asyik membalas komen dari kawan-kawan pada setiap pos status di laman maya Facebook tetibe terdengar satu bunyi menandakan masuknya satu chat yang dihantar oleh kawan saya.. (penipu Facebook chat mane ade bunyi dah skang ni)..

“Amin.. nak gi Pantai bachok tak esok, ajak Hafiz sekali” yang dihantar oleh Sue seorang kawan saye..

 tujuannya nak ajak saya pergi Pantai coz nak celebratekan birthday party seorang rakan saya yang Nadia namanye.. (bestkan ade kawan buat surprise birthday party.. never had that + _+)

So saya pon bersetuju je lash khabarnya diorang nak main Banana Boat sekali which is a total new thing yang ade kat Pantai Irama Bachok ni.. bawak lah baju coz maybe we are going to be wet sebab niatnye nak mandi pantai sekali..

Sampailah kenderaan untuk fetch saya.. terus pergi ke Pantai Irama Bachok coz memang kiteorang dah lewat pon actually.. huhu Sue memang seorang yang suka n pandai buat kek.. (ade bezanya suka dan pandai dan suka dan tidak pandai) macam saya.. suka tapi tak pandai buat kek.. just imagine for the 9th time I bake a chocolate moist cake and it’s failed .. arghhh lets not off the topic.. heheh

Sampai di Pantai.. cari lokasi yang sesuai, hidu udara dan rasa angina yang bertiup dari laut ahhh nyamannya keindahan ciptaan tuhan… tapi sayang.. sampah sarap merata.. kenapalah manusia yang buang sampah sarap sume ni dicipta menjadi manusia?? ACTUALLY KITA ORANG PERGI KE KAWASAN BELAH KIRI Pantai Irama yang dahulu masih virgin tidak diteroka namun sekarang basically situlah orang lepak sebab hakisan agak kuat di tempat biasa.. so landskap pon kurang menarik..

Ingat lagi saat ketika kami semua (pelajar SMKKK) buat gotong royong membersihkan pantai pada tahun 2012.. di bawah kelolaan Panitia Sivik dan Kewarganegaraan kita orang buat gotong royong.. huhu best sangat.. (wait a minute.. rasenye Im the one who make the proposal) rindu plak Cikgu Nooraini Hayat.. my Cikgu SIVIK yang juga Cikgu KIMIA… (betapa versatilnya beliau)

Ehh jauhnye melalut… lets get back to the main topic…

So the Birthday girl Nadia pon tiba then kitaorang suprisekan.. huhu (Nampak betapa tak terkejut snagat Nadia sebab macam dah boleh agak… huhuhu) then kiteorang makan-makan kek dan teruskan aktiviti ngan main game.. huhu ni sume sebab pengaruh Running man lah.. kiteorang main game yang macam ntah la susah nak cakap.. masuk tangan lam gelung kertas  with partner then we need to protect the Ring.. not to be destroyed by others.. huhuhu sangattt best and lastly Balkis won the total challenge sebab die main macam Singa lapar.. habes terkejut sume yang lain.. hahhaa

After that game.. we decide to continue with Banana Boat.. huhuhu this ismy first time and I could tell you that this thing is really ahh mahhh zinggg… memang rugi kalau tak try.. ni baru ade kesempatan nak try because selalunye pegi ngan family so tak main lah.. yup sangat enjoy sampaikan serak-serak basah cam Ella suara saye after the game.. hahaha we only need to pay RM 7 each for almost ten minute ride.. and lastly kiteorang dicampakkan di dalam air.. huhuhu memang syiokkk

Settle with Banana Boat kiteorang berendam jap sambil lumba lari kea rah pantai and then proceed with another game.. Sue yang anjur memang banyak gamenye.. Kiteorang main TRUTH OR DARE.. huhuhu im the one who start to spin the bottle.. basically its about love status and things like that lah.,.
Hari dah nak senja and then kiteorang nak balik.. so nak habiskan lah sume makanan yang dibawa.. Sue plak sempat beli Tembikai.,. so kiteorang buat pertandingan sape cepat habiskan tembikai plak.. hahhaa memang gelojoh sorang2 makan tembikai.. huhuhu

And then kiteorang pack all the stuff and balik.. lam perjalanan saya mengelamun sorang2 and feeling so grateful because Allah give me all these people to fill up my life.. Indah rasenye bila kita tahu yang kita punya teman dan rakan yang sentiasa mengingati diri kita.. Feeling appreciated.. yup.. that’s the word..
Hidup ni tak best kalau menyendiri.. hidup haruslah banyak kawan n zero ENEMY.. barulah Enjoy.. get involved as much as possible.. kalau tak bila lagi nak have fun together kann??

So fakir fikirkanlah…


Wait for another entrĂ©e… 

Monday, 5 May 2014

PICNIC TIME with BestBoys

Assalamualaikum..

where do we stop????  nampak bebenor yang entri ni sequel kepada entri seblumnya.. kihkihkh... anyway.. You Only Live Once.. so do anything you want.. (jangan langgar syarak sudah)

yup.. saye terbangun dari tidur selepas Asar (jangan tiru aksi ini dirumah) dan mendapati 4 orang kawan lelaki saye tercegat depan rumah just like wanting something from me..

Whatsupp guys (bukan dialog sebenar).. dieorang pon cakap yang dieorang nak bincang pasal PICNIC esok yang dijadualkan mengambil tempat di Jeram Linang. Anyway i never been to Jeram Linang before and i thought that this place must be extremely beautiful because name die pon dah bunyi cam berlinang-linang gitu... they said that they've bought all the ingredient for BARABICU (BBQ) and they want me to Flavor the chicken..

HUGE NO TO THEM because i clearly think that Farhan is the one who settled all those thing and i was totally exhausted because since yesterday i've been helping my mother with all the foods.. Well kacau gulai kambing (tulang) mane tak penat doe... but they really blank and didnt know how to flavor the chicken.. so i just agreed.

dengan pantas saya suruh diorang bawak saye pegi MYDIN.. masuk je mydin terus catwalk pergi ambik PERENCAH BBQ jenama UMMI.. (Produk Tempatan Ni) i dont any cent from this company  ... Yakin dengan pilhan tersebut terus pegi bayar..

Balik and cuci2 ayam with help from Ariff Hakimi and Farhan we've settled flavoring the chicken withing 40 minutes cepat kan?? saye mesti pilih  ...

so tiba hari yang dinanti-nati.. (eleh.. padahal the next day je pon) hurm Iqraq fetch me at home and kami terus pergi rumah Irfan coz da janji nak stick together.. gather kat sane dulu.. baru mudah.. then one of our friend terlambat.. tak pasti lah ter atau tak but seriusly lambat... huhuhu as usual caci maki from others is harshly going on.

then our friend pon sampai.. maka lengkaplah expedisi 12 orang jejaka  tampan DAERAH KOTA BHARU ... and kami mula bertolak ke destinasi yang dijanjikan around 9 lebih da time tu...

setelah sesat berkali-kali finally kiteorang sampai kat JERAM LINANG....



terus unload sume barang2 and segera naik ke puncak... memang anak tangga die cukup cerun dan melenguhkan.. ade part yang agak bahaya and aksi lompat-lompat batu licin bagai... sampailah kami ke puncak (takdela puncak snagat pon)... terus tengok sekeliling and merintih lam hati... (huhuuuu kenapa kenapa porqe? porque... kepasa kepasa???) air kat atas tu sikit sangat.. lau nak mandi pon tercelup buku lali je... huhuhu masing mengeluh and persalakan one another.. but boys.. memang macam tu lah.. sume nye ngan mood bergurau..

the kiteorang turun balik..... fikirkan satu destinasi lain.. yang lagi bersih and banyak air.. coz the main objective is nak mandi manda.. so kalau air yang hanya boleh lemaskan shiput baybi je.. nevermindlah...

so kiteorang sepakat nak gi LATA TEMBAKAH... this place is no longer in Kelantan.. It's Terengganu' territory.... agak jauh perjalanan ke Jerteh and finally setelah lalu empangan segala bagai dengan kelajuan 150 km/h (kereta Hilux) sampailah kami ke LATA TEMBAKAH.. masuk je dah dapat rase kelainannya... kebersihan memang boleh puji.. nak banding ngan Jeram Linang.. macam Pinang Dilenyek Lori.. memang lain gile..



LATA TEMBAKAH ni nak masuk kene bayar.. well biase la tempat yang berkualiti perlu yang ade 'considerationnye' lau tak jadilah kotor cam JL...

rase cukup bersemangat menuju ke destinasi yang cukup indah.. air terjunnya sungguh segar.. udara cukup bersih.. no dangerous particles can be found and high oxygen level.. This is heaven on earth..

saye tanpa buang masa terus salin pakaian while others tengah hidupkan api nak start BBQ... hhuhuhu time first memecahkan Water Surface tu rase cukup nikmat.. Alhamdulillah... cuckup indah ciptaan Allah SWT...

sejuk n nyaman.. totally amazing... mandi-manda pijak batu bata sampai luka kaki then naik balik ke darat sebab dah mula berkeroncong perut ni..

mujurlah Perencah UMMI tu sedap... hurm memang kenyang lah makan hari tu... everybody enjoying their moment... *part paling tak best pompuan2 gedik yang tak tahu batas aurat datang... merosakkan pemandangan btol...

but nak buat mcm mane.. tempat awam... seb baek time dieorang dtg kiteorang da on the way nak balik... huhuhu..

anyway it was really fun... Never hesitate to be there again.. no wonder lah abg saye setiap minggu pegi sane ngan kawan2 die.. (tak bawak saya lak tu)

memang seronok bila dapat luangkan masa ngan kawan2 baik.. rase diri ini tidak lagi kesepian dan kesunyian.. rase yang masih ade makhluk yang sudi berada di smaping diri kita.. huhuhuhu


THAT'S WAS A REAL WONDERFUL MOMENT...

*lainKaliKitaPegiSameYe

Majlis Akikah

Assalamualaikum..

Yup nak buat jurnal skit start hari Jumaat Boleh tak?? mestilah boleh because this is my blog wakakkaa..

so Jumaat... Hurmmm recall Amin.. what did you do?? Hurm firstly wake up.. (yeahh still alive) and then Mandi.. Mandi berniat tau.. niat ape?? niat mandi sunat Jumaat la.. hahahaha.. jangan niat lain plak .. mentang2 la semalam malam sunat.. but Im single.. not yet married so no activities need to be done on that night.. hahahahaha

Actually Mak saya buat makan-makan kat rumah sempena majlis Akikah my niece named Sharifah Az-Zahra. So buat la gulai kambing, dalca kambing and also Ayam goreng resipi Fatin Nadia (sape tuhh) she's my sister la..


yang baju cheongsam putih duduk cam samseng itulah Sharifah Az Zahra...

hurm agak ramai yang hadir memeriahkan majlis and for the morning time pak-pak lebai datang kiteorang buat la solat hajat.. mintak dimurahkan rezeki dan sentiasa dicurahkan rahmat. rahmat apa? Rahmat Ekamatra?? of course la tak. mintak Rahmat yang elok2 la.. hehehe name pon rahmat mesti la elok.. (KITE BUKAN NAK BELAJAR VOCAB ARAB KAT SINI) ye la.. Allah Itu Pemberi Rahmat.. so mintak lah supaya diberikan rahmat Kesihatan, kelapangan masa, Hujan, Murah Rezeki, Famili Bahgia dan sebagainya... tak gitu?

Yup Allah berfirman "Ud'uni Astajib Lakoum" yang bermaksud 'berdoalah kepadaKu, nescaya akanKu makbulkan'

Jadi selalulah berdoa.. ringankan tangan untuk memohon dariNya..

then I went to Solat Jumaat at Masjid Binjai.. hurm agak diluar tabii disitu sebab usually saye solat Jumaat kat Masjid Sultan Ismail Petra kat Kubang Kerian.. park keta plak tepi balai polis.. hurm actually boleh nampak agi keta Persona yang terlibat lam kejadian tembak menembak kat Area Binjai tak lame dulu bertenggek dengan cukup sopan lam pagar Balai Polis ngan kesan das-das tembakan menjadikan keta tersebut seanggun Chipsmore.

Balik Jumaat still banyak tetamu kat.. Mak-mak Gayah ngan Mak Esah datang bertandang.. Tak lame selepas tu Kawan baik saya Amalina pon datang. Amalina memang seorang yang tidak asing lagi di rumah saya. Seluruh keluarga saya mengenali Amalina sebab apa? sebab keramahan Amalina terhadap semua makhluk disampingnya.. huhuhu...

sambil berbual-bual ngan Amalina datang pula Hafiz.. tersenyum lebar di bibirnya.. huhuhu Now im feeling happy coz ade jugak kawan yang sudi datang ke rumah.. agak lame kami berbual and mostly the topic is about "Kilauan Emas" yang ketika itu bersiaran Ulangan di kaca televisyen.. hurm banyak lah komen juri2 jemputan yang ada kat rumah saye terhadap semua contestant Kilauan Emas tersebut..

Hampir sejam barulah dieorang menjamah hidangan yang disediakan tu pun selepas dipaksa mak saya yang tercinta.. huhuhu dieorang sebenarnya dah makan kat rumah.. tu yang lambat nak baham makanan... huhuhu.. right after makan dieorang blah cenggitu je.. tak tinggal duit pon.. hahahhaha (name pon makan free)

Actually kiteorang plan nak gi makan somewhere maybe tomorrow night because Amalina wants to continue her Practical stuff and need to leave Kelantan by this Thursday.

After they left, Im actually wanted to sleep so pergilah ke bilik nak beradu seketika and ..... my sister said my friends were at my door... I was really shocked because i expect no one else would come to my house and that is why i want to sleep.. bangunlah dalam keadaan mamai and enguk ke luar.. rupanya rupanya....

*macam dah panjang je.. bersambung lah ye...

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers