Posts

Showing posts from 2014

Closing of 2014

Image
Assalamualaikum..

its been quite a time i have not written anything here. its not that ive forgot about this dearest blog but seems that i have not interest to share my world to the world because nothing is interesting happened to me.. (thats a lie)

ive been planning thousand things for the year2014 and Alhamdulillah some of them already completed and some of them still in progress.

End of 2014, i realize that i still have persons that i love around me. I still have to great people to stand together with me. I still have what i used to have.. i still a person who love to wish and achieve..

Yes, etering 2015 making every 1995 kids lose the title of Teenagers. But yes.. 20 is not a bad number.. "Age is only Numbers". nothing to worry bout that..

2015. I dreamed lots of things for this year and i really hope the One will grant me everything i want.

I want to be a better person. Yes I do..

InshaaAllah..

2014 is a challenging year. No one could deny that. Lots of terrible things …

DOUGH DOUGH DOUGH

Image
Assalamualaikum..


Tajuk tu bukan batuk versi Dato' Datin ye.. itu tajuk entri ni nak cerita pasal Dough.. Dough ape??

Cuba google.. kakak saya google dough tadi keluar Play Dough..

Kalau orang Kelantan baca mesti jadi Play Doh (Main Doh)



Actually couples of days ago.. when i was watching tv with my brother.. He suddenly asked me..

"Min, mung reti wak roti pita."

I nodded because yes, I do know how to make that.

"Kalau aku set up kedai depe keda aku, mung nok jual?"

"Nok nok.."

My brother really know me well.. He knows that I'm passionate in cooking and marketing.. so he offered to give me capital and set up the stall..

Yang bestnye die cakap kedai tu depan kedai die.. (kedai Welding) Najib Iron and Steel.

He just bought the shop from it previous owner which is his ex-boss.

Alhamdulillah.. Allah murahkan rezeki baginya dan kini Allah ingin memurahkan rezeki bagi hambanya bernama Amin ini pula.. Aminnnn Ya Rabbal Alamin..


i hope this thing will tota…

Keep on Thanking.

Assalamualaikum

Dear diary, lol takyah nak bajet Princess Diaries sangat la.. (sedar diri pon blog kau takde orang bace) hikhik



Akhir-akhir ni semua yang terjadi telah membukakan mata aku. Buka mata aku seluasnya. Melihat kepada wujudnya aku di dunia ini dengan perspektif yang cukup berbeza. Membuatkan aku kembali berfikir atas semua yang telah diberikan untukku.

Dunia ini sememangnya tempat persinggahan. Kita singgah sini nak cari amalan dan pada masa yang sama menjalani ujian yang diberi nama HIDUP. Apa yang kita lakukan dengan nikmat kehidupan yang diberikan?

Cari duit? Kerja? Shopping? Makan? indeed yang tu emmang perlu. Tapi apakah matlamat utama kita hidup. Cuba fikir luar otak sikit. (bukan ke pikir luar kotak?) Sorry fikir dalam otak dan renungkan alam.

Adakah alam ini tercipta sendirinya? Adakah manusia tiada tujuan hidup. Adakah segalanya tidak bermakna? Nope.

Itu apa yang Atheis pikir. Bodoh je kan bunyi nye. Tapi aku tetap doakan agar atheis2 yang pernah bertembung convers…

TAUBAT BEFORE IT'S TOO LATE Dear.

Image
Assalamualaikum

Bertaubatlah selagi ada peluang. Bila dah matahari terbikt dari barat nanti, jangan baru nak terngadah. Jangan jadikan alasan Allah itu Maha Penerima Taubat untuk terus melakukan dosa. Jangan sampai menyesal tak berkesudahan bila dicampak ke dalam neraka. Bertaubatlah selagi nyawa masih di dada. InshaAllah.

Berdoalah agar diberikan hidayah dan berdoalah agar hati kita tidak dipesongkan setelah menerima hidayah. Allah itu Maha Berkuasa. He can do anything He want. Kita perlu terus berusaha. Ingat Allah setiap masa supaya kita tidak bertindak mengikut kebinatangan nafsu.

Niat nak tulis pendek je tapi ntah tetibe terpanjangkan. Peringatan untuk diri sendiri juga. InshaAllah. Sama-sama menuju ke jalan yang diredhai.


‪#‎MaalHijrah‬ ‪#‎HijrahItuPerjuangan‬ ‪#‎HidayahItuMilikAllah‬.



GREEN IS PEACE> RESPECT NATURE

Image
Assalamualaikum.

Tak perlu nak panjat gunung atau pon pergi bercuti jauh-jauh untuk melihat keindahan ciptaan Allah swt. Cuba lihat kat luar rumah anda. Tumbuhan-tumbuhan yang kelihatan remeh itu jika diperhalusi dengan mata hati sambil mengagumi kebesaran dan keagungan ciptaan Tuhan, InshaAllah kita akan dapati segala sesuatu ciptaanNya itu unik dan cantik. Allah itu indah dan mencintai keindahan.

Kita pijak hari-hari atas hamparan rumput namun tidakkah kita berfikir dari sudut saintifik. Tumbuhan yang ada di sekeliling kita itulah yang menukarkan carbon dioxide kepada oxygen untuk diguna pakai oleh manusia. Lihat betapa menakjubkan setiap ciptaan Tuhan.

Kenapa semua ini diciptakan? Untuk Siapa? Untuk sebaik-baik kejadian yakni manusia. Kenapa manusia dicipta? Tidak lain tidak bukan untuk mengabdikan diri kepada yang Satu. Lihat dengan hati. Nikmat mana lagi yang ingin kita dustakan? Tanya diri sendiri dan jawablah dengan hati. Appreciate nature. InshaAllah.






Jangan Putus Asa Meminta Keampunan

Image
Assalamualaikum

Sungguh tiap-tiap manusia itu pernah melakukan kesilapan dan kekhilafan kecuali para Rasul dan nabi-nabi yang bersifat maksum. Kita terdorong dengan bisikan syaitan untuk melanggar perintah Allah menjadikan kita pendosa yang tiada noktah.
Namun andai kita melakukan dosa, usah segan untuk kembali memohon taubat kepada yang Maha Esa. Maha Penerima Taubat itu lagi Maha Penyayang. Allah menyayangi hambaNya yang ingin kembali kepada rahmatNya. Pintu taubat itu terbuka luas untuk setiap pendosa memohon keampunan dariNya.

Janganlah kita berasa penat dalam memintai kemaafan dari Allah. Janganlah kita pernah berputus asa dan beranggapan bahawa memamg takdir kita untuk menghuni neraka. Jangan pernah lupa bahawa hidup kita di dunia ini adalah satu terbesar. Resultnya nanti di akhirat sana. Kita masih ada peluang untuk memilih Syurga atau Neraka.
Jalan hidup yang kita pilih hari ini bakal menentukan tempat akhir kita nanti. Tak salah nak berubah. Tak salah nak jadi manusia yang le…

Pejam Celik Pejam Celik Dah Tahun Baru

Image
Assalamualaikum

Alhamdulillah masih bernyawa kita sekarang kan? harap masih panajng umo sampai kita dah beranak pinak bercucu cicit and when we are absolutely ready to die with amalan2 yang secukupnya untuk bahagia di hari akhirat kelak.. Aminn

Yup in few more days maka mulalah satu tahun baru yang pastinya akan dipenuhi dengan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya. Yup every single a new year is coming people will start listing their resolutions of target to be achieved in that particular year. Tahun baru hijrah ni melambangkan another year for us to improve ourself to be a better Muslim.

Rasulullah SAW dahulu berhijrah ke Madinah atas suruhan dari Allah. Melalui peristiwa itulah Islam kini mekar di seluruh dunia. Hijrah itu indah. Hijrah itu perjuangan. cehhh bunyi cam lagu nasyid yang ala ala pergi perang tu pulak..

Yu.. for me another year is another opportunity for me to become a better human in all aspect. Diharapkan minda yang masih kebudak-budakkan ini akan jadi lebih matang.…

#PROJEKRADIOHotFm Vs #PENYAMPAITOPMALAYSIAEraFm

Assalamualaikum semua..

ape ke bende lah tajuk entri saya kali ni?? hurm mungkin ada yang dah tahu and ada jugak yang terpinga-pinga cam lembu di pagi raya haji.. lol..

Projek Radio Hotfm adalah satu ujibakat untuk mencari penyampai radio baharu untuk mengisiruangan-ruangan kosong di stesen radio tersebut. So bende ni saya dengar time ontheway nak pegi Jogging ngan kawan hari tu then terus rase berminat nak cuba nasib.. InshaAllah kalau ade rezeki bolehlah saya masuk konti n meneruskan ucapan panjang lebar yang tanpa henti ini.. huhu sume org yang kenal saya tahu yang saya ni banyak cakap.. but thats not the point.. i really think that becoming a dj is good career because we can share anything we know to all people that listening to the radio.. Goodness can be spread easily tho.

Tapi bukanlah menjadi cita-cita terbesar sayanak jadi dj ni.. well u know me.. i got lots of ambitions and every single time chasing thedreams, another dream come in lines.. so kejar semua lah jawabnya.. plus …

Live my life . Keep breathing

Image
Assalamualaikum blog readers chewahhh bajet2 ade readers plak... Huhuhu cenggini citenye.. Tadi sedang saya bernafas dengan menghela dan menghembus udara (everybody knows that) di sekeliling, tetibe... Ade seorang makhluk Allah ni tanya.. "Kenape da lme tak update blog? Hari2 check tapi nmpak tde entri baru pon" ( mungkin ade unsur tokok tambah)..So itulah yg menyebabkan saya berasa terpanggil nak hapdate behlogg mlm ni.. Actually i have some issues with internet that why la cam liat je mnulis kat sini.. But now All Praises to Allah.. I finally have internet working well on my phone..Citenye cenggini.. Takpe la tnk cite ahh.. Nk tahu ala takyah sibuk2 nk tahu..Yesterday.. I mean literally yesterday, saya pergi Grand Opening sebuah Restoran milik kawan family + jiran + majikan + saudara sesame Islam ni. Depa baru bukak kedai mkn awesome juai kambing ada ostrich ada.. Mcm2 ada..So grand opening mesti lah grand kan.. So sempat saya n my sister and brother makan mknan kat restor…

Yeay Yeay Yeay Band 4, Alhamdulillah

Assalamualaikum..



Yup hari ni 4 haribulan September adalah tarikh kepetusan MUET sesi Julai 2014. Yup hari ni saya sungguh berdebar sebab saya dah dua kali ambik MUEt ni and kalau tak dapat BAND 4 lagi kali ni memang tak tahu la. Tak tahu nak hadap keluarga macam mana. Masuk Bulan mac Tahun depan ni pun terpaksa menebalkan muka dengan orang ramai yang tak henti-henti bertanya kenapa saya masih ada di rumah. Ini takdir Allah untuk saya dan saya redha dengannya.



InshaAllah selepas ini saya akan belajar kembali di UiTM Sham Alam dalam jurusan yang saya minati iaitu Undang-undang. Ramai yang cakap bertanya mengapa saya ambil undang-undang sedangkan subjek ini susah dan sebagainya. Tetapi saya tidak merasakan bahawa subjek ini susah bukan kata saya bijak asyik dapat 4 flat je tapi ini adalah subjek yang sesuai dengan jiwa raga saya.



Ada sebab mengapa saya menginginkan jurusan undang-undang ini dan pastinya ia bukan mengenai duit. Saya ada matlamat yang lebih besar. Saya sudah menetapkan ap…

Kak Syaza's Quote

Assalamualaikum

Di sini saya sertakan beberapa kata-kata positif dari Kak Syaza yang saya rasa mamapu memeberi inspirasi dan juga memotivasikan diri setiap yang membaca.


"If you want the rainbow,you gotta put up with the rain"  Tukar posisi hati. Tukar istilah masalah pada ujian. Masalah berakhir dgn penyelesaian.Lega.Cukup di situ. Ujian pula berakhir dgn kepuasan. Kepuasan menyelesaikan ujian ibarat duduk menjawab kertas peperiksaan. Lakukan dgn kesungguhan dan pastinya kita akan puas dgn apa pun keputusan  Allah uji tanda Allah sayang. Yakin setiap ujian dah dititipkan hadiah di akhir soalan  Mulai hari ini, ayuh tukar : Ini bukan MASALAH,tapi ini adalah UJIAN 
Alhamdulilah. Alhamdulilah. Alhamdulilah. Sedikit sabar. Allah bagi lebih :'). Subhanallah 
Bismillah. Di saat aku melakar mimpi, aku gambarkan lakaran yang paling cantik. Selesai. Kemudian, aku serahkannya padaMU bagi plot menyempurnakan. Kerana yang cantik itu tak semestinya sempurna  Tetapi yang sempurna itu pasti…

Actively Youtubing

Assalamualaikum..



Lately ive been watching lots of Youtubers on Youtube. Of course. Im totaly feels inspired to make Vlog too. I do this stuff because I just love to share what i have and what im doing in my life. Expressing myself freely because according to Article 10 in Federal Constitution of Malaysia, Freedom of Expression is exist. So I Just grab the opportunity.









enjoy the vid. Show lots of cuteness of the kid and me.. hahahahaa






Alhamdulillah Untuk Segalanya.

Assalamualaikum dan selamat malam.

Hidup ini selalu berubah. Sekali air bah sekali pantai berubah. Begitu juga sikapku. Kadang-kadang aku suka sesuatu perkara dan kadang-kadang aku tidak lagi gemar dengan perkara itu.

Allah SWT menciptakan manusia dengan mempunyai hati. hati ini sifatnya berbolak balik. Kejap suka kejap benci. Ya. Aku akur dengan ketentuan Ilahi.

Hatiku juga begitu. Kejap aku suka melakukan amal ibadah, kejap aku suka dengan perkara yang melarakan. Sebulan rasanya aku hanyut dalam arus deras dunia. Aku lupa akan tujuan aku hidup di dunia ini. Amal ibadah dilakukan sekadar cukup syarat. Apakah Allah menerima ibadahku?

Tanya pada diri. Kau diciptakan di muka Bumi ini untuk apa? Untuk dengar muzik, untuk menonton filem, untuk melihat klip-klip video yang kadang kala langsung tidak melambangkan peradaban manusia? Adakah itu tujuan aku hidup kelmarin, hari ini dan juga esok?

Ya setiap daripada manusia jika ditanya pasti menginginkan syurga sebagai tempat pulang di akhirat …

Les Miserables. Ape Tuh??

Image
Assalamualaikum..

Yup Les Miserables. Sebuah movie musical yang sangat awesoem bagi pendapat saya la. Memang berjuta-juta kot habes nak buat filem gempak cam ni.

I watched it last night and I was really satisfied sebab jumpa website yang ade movie ni.. Alhamdulillah.

There's a lot of thing you can think when you're watching this film.

Rasa bersyukur sebab hidup kita sekarang ni dah bebas dari penjajahan. So boleh katakan yang sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57 saye tengok cerite ni je lah.

Tengok rakyat yang ditindas oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Membiarkan anak-anak kecil, orang-orang tua kelaparan dan kebuluran. Dipaksa bekerja and didera dan sebagainya. Memang teruk sangat.

Yes film ni musical and ade jugak lah part yang mane rase cam ala menyampah nye.. nak lawan pedang pon nak menyanyi ke.. ahhaa but i prefer this kind of movie la dari yang ntah papae tetibe berguling-guling kat padang. Peh ne tum peh ne tum.. hahaha

Anne Hathaway yup pelakon yan…

Jom Cari Hidayah Allah

Image
Assalamualaikum Salam Subuh semua. Hari ni saya rasa terpanggil nak kongsikan artikel menarik yang saya jumpa di blog daie-islam.blogspot.com

LAPAN CARA MEMPEROLEHI HIDAYAH


Assalamualaikum WBT. Dengan khalimah bismillah, jom sama-sama kita kongsi apa yang akan disampaikan untuk entry kali ini. Ianya berkenaan dengan hidayah Allah. Sahabat dan para pembaca sekalian,memang sebetulnya bukan mudah untuk kita mendapatkan hidayah Allah SWT tanpa kita usaha mengejar dan mencarinya. Memang kita sedia maklum Allah berhak beri hidayah pada sesiapa sahaja yang dikehendakiNya,namun kalau kita tak mencari dan usaha untuk mendapatkannya,tak mungkin semudah itu hidayah boleh datang bergolek. Maka,apakah penyebab atau perkara yang membolehkan kita mendapat hidayah Allah?.Antaranya ialah...

Di antara sebab-sebab seseorang mendapatkan hidayah adalah:
1. Bertauhid
Seseorang yang menginginkan hidayah Allah, maka ia harus terhindar dari kesyirikan, karena Allah tidaklah memberi hidayah kepada orang yang berbua…

Makan kat Seoul Garden

Image
Assalamualaikum

yup hari ni actually my friends ajak nak main bowling kat KB MALL

so pergi lah dengan harapan boleh la main bowling.. dah lame tak main bowling.. last sekali main ngan dak dak UiTM hari tu... ingat agi kawan saye jatuh terduduk time baling bola..

so pergi terus ke tempat bowling sesudah penat berpusing mencari parking.. Bowling plak penuh sebab a company had a tournament... so memang takde rezeki..

then we decided to find something to fill up our stomach.. literally i dont touch any food before going there sebab kawan saye janji nak makan kat Seoul Garden.. so memang sengaja lah berlapar nanti takut kenyang plak kan time makan kat SG..

but die cakap die tanak makan kat SG.. i was really frustrated at first but when we look for dinner.. none of us could give a better idea to eat at what restaurant..

Lastly by two third majority vote.. we agreed to eat at Seoul Garden.. it was my second time being there and what i could say is its never going to be as good as the first t…

Boikot Dah Habis?

Assalamualaikum..
its been a while since my last time updating this blog..
alololo ciannye.. okay okay now im going to write something based on what happen to me currently few hours before this..
Yup kita semua tahu yang Malaysia prihatin terhadap rakyat Palestin yang merana hidup mereka akibat kekejaman zionis Israel yang menceroboh serta membunuh rakyat Palestin dengan sesuka hati.
Kita juga baru sedar yang semua produk makanan, kesihatan, penjagaan diri dan lain-lain adalah produk langsung dari Yahudi dan kita mula mengkaji kaitan penggunaan kita dengan penindasan yang berlaku terhadap saudara kita.
Yup. Ekonomi. Yahudi sangat berkuasa di dunia ini sekarang kerana mereka menguasai ekonomi dunia. They got the money they can shut everybody down. 
So it is really important for us to stop using their product and start living with our own creation and invention.
Lately we could see a lot of extreme boycott had took place in many McDonald outlets around Malaysia and the sale of this Mult…

My Experience Working at KFC

Assalamualaikum..

Ive been resting for almost 3 months and Allah just answer my prayer which is He gave me a job..

everybody know ive been looking for job at a lot of places but none of then call me back..

but only one give me a chance to work at their place .. Kentucky Fried Chicken Kubang Kerian.. a place which i spent almost 4 times a week during my Form 5 .... hahaha teruk gile

so sebenarnya saye keje contract untuk hari raya je.. because KFC need extra employee every single raya coz nak bagi cuti raya kat staff sedia ade.. huhuhu


walaupun kejap je.. ( 8 hari je) but i get to know a lot of new things and meet great peoples in KFC..

buat burger.. colonel.. zinger.. cheesy zinger.. you name it.. hahaha sume i boleh buat.. hahaha Senang je [pon...

but theres a thing that i cant stand... Marinating the hot and spicy chicken... hurm... memang pedih bin perih... you will feel you hand burning for almost 3 hours... huhuhu sedihhh...


ape ape pon.. saya memang enjoy keje kat sini because i…

Masih Adakah Aku?

Image
Assalamualaikum

Ramadan masih berbaki kurang dari sepuluh hari untuk tahun ini. Banyak janjiku pada diri sendiri yang masih belum tertunai.

Aku Janji

Nak Teraweh Penuh
Tanak Membazir Makanan
Nak Banyakkan Baca Al Quran
Nak Banyakkan Berzikir
Nak Kurangkan Bende2 Lagha

********************************

Ade improvement in certain thing.. but ade jugak kurang di bahagian2 tertentu..

I just hope Allah will listen to my prayer to meet with Holy Ramadan again for next year..

I will not satisfy with myself because i cant do what i've promised to myself..

Ramadan satu bulan baraqah.. setiap amaln digandakan pahala.. rugilah kalau tak ambik kesempatan

Its like shopping during the Sale.. jimat..

Just like beribadah di bulan Ramadan.. berlipat kali ganda.. the same thing that we done in other month but different and greater reward if it done in Ramadan..

Buat amal ni tak boleh nak tunggu tua.. because not all people die when they get old.. yang umur berbelas pon ade yang mati.. so any other r…

I Love Tok Guru

Image
Assalamualaikum

Yesterday when Malaysia was shocked with the news of MH17 has been shot down at Ukraine .. sedang tengok berite kat Tv then ade 'thing \s that move at the bottom tu' ape ke namenye... tulis Nik Abduh menafikan berita kematian ayahnya which is Nik Abdul Aziz..

I was like.. what is human thinking right nw.. can something like this be a joke? This is uncivilized manner..

Islam mengajar kita supaya menyebarkan perkara yang benar2 sahih ..

Ya Allah panjangkanlah umur nendaku Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Matdan kurniakanlah kesihatan yang terbaik untuknya...

Nik Aziz merupakan seorang yang sangat berpengaruh di Asia oleh kerana ketokohannya dalam memimpin negeri Kelantan dengan nilai2 agam yang tebal..

Alhamdulillah .. Allah telah mentakdirkan Negeri Kelantan di selamatkan oleh seorang Alim dari segala kancah maksiat..

I've been reading a lot of book regarding him and truthfully believe that he is a gift for all Kelantanese.

saya tak dapat bayangkan jika Kela…

DENGGI.. DENGUE #nauzubillah

Image
Assalamualaikum...

Sekarang ni musim Denggi ye tuan puan so haraplah berhati-hati ngan makhluk penghisap darah bernama nyamuk Aedes ni..

namenye gempak cam mat salleh gitu.. huhu...

A lot of people around me have been admitted to hospital for Dengue and this scares me a lot..

And right now.. My brother Nizam dah demam 2 hari and dont want to move his feet to Hospital for no reason.. Hope bukan denggi..

Few years ago my brother Abu suspected for Dengue... Alhamdulillah nothing worst and after recovery he got 200% sensitive with Mosquitoes .. huhu

Few months ago.. my friend's father which is my father too Encik Anuar had been admitted to hospital for his first time ever for dengue and we spent a great time visiting him .. Praises to God.. He's fine now.

*sume orang benci menatang nyamuk ni except my grandmother.. die boleh tahan je tangan die.. kununnye nak bagi sedekah kat nyamuk.. huhu

so lets learn more about this creature..


APA ITU DEMAM DENGGI ?-

-Penyakit yang disebabkan ole…

Takziah MH17

Assalamualaikum..

sedang saye lena dibuai mimpi pagi tadi then my sister called my home number talking to my another sister.. (bape banyak kakak die ni ade = 6) and one of their highlighted topic is MH17..

upon hearing that I quickly woke up from my bed and straight to TV.. hurm.. another accident involving Malaysia Airlines and this time its called MH17

kene bom katenye.. and that is very tragic..

Pagi tadi ade la bukak FB and saje je bukak Omegle.com a site to webcam with total stranger.. I put my interest "Malaysia" and then I've been connected to strangers with the same interest and with a simulated webcam showing slideshow of Man wearing army like costume with guns and weapon all over their body plus covering their face with mask..

Then they text me this.

Stranger: Sorry about your plane
Stranger: It was accident
You: yes
Stranger: Personally
Stranger: Wish it was USA plane
Stranger: #DonbassProblems
You: its okay
Stranger: you guys should stop flying
Stranger: It doesn'…

Save Palestine!

Image
Assalamualaikum

Hari ini dunia kita berdentum dengan bunyi mercun menandakan kegembiraan yang bakal dikecapi menjelang Aidil Fitri.

Namun, saudara kita disana dikejutkan dengan dentuman bom yang mensyahidkan seribu nyawa.

Owh berbeza sungguh dunia kita.

Saat kita bersendawa setelah menjamu selera di meja bersama keluarga, mereka merintih kelaparan dalam kesayuan.

Hari ini kita mampu menghirup udara yang percuma dengan senikmatnya, mereka kesah menanti. Apakah mungkin mereka masih bernyawa menyaksikan mentari menyinari bumi mereka pada hari esok.

Apakah kita yang dikurniakan nikmat ini tiada rasa ingin membantu mereka? Tiada keinginan untuk melihat senyuman terukir di bibir mereka?

Allah itu Maha Kuasa, Maha Adil, Maha Pemurah...

Kita hari ini berbeza dengan mereka kerana rahmatnya. Apakah kita bersyukur?