expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 31 December 2014

Closing of 2014

Assalamualaikum..

its been quite a time i have not written anything here. its not that ive forgot about this dearest blog but seems that i have not interest to share my world to the world because nothing is interesting happened to me.. (thats a lie)

ive been planning thousand things for the year2014 and Alhamdulillah some of them already completed and some of them still in progress.

End of 2014, i realize that i still have persons that i love around me. I still have to great people to stand together with me. I still have what i used to have.. i still a person who love to wish and achieve..

Yes, etering 2015 making every 1995 kids lose the title of Teenagers. But yes.. 20 is not a bad number.. "Age is only Numbers". nothing to worry bout that..

2015. I dreamed lots of things for this year and i really hope the One will grant me everything i want.

I want to be a better person. Yes I do..

InshaaAllah..

2014 is a challenging year. No one could deny that. Lots of terrible things pop up in this year. Yet, we all know Allah is the Great Planner.

I wish i could write more but seems my head is blank.. just like a blank space waiting to be filled.

I hope i could be a law student again in the 2015 and I hope i will survive in the law school..

I hope i will see 2016 InshaaAllah and i hope Allah grant somebody to be in my life.


Yes.. Those great people. Those great friends. Those great family members, Those great new friends.. Alhamdulillah.


Hoping for a better world to live.






Still Hoping,










Because hope is a prayer.











and Allah is still listening...

































Waiting for all my dreams to be granted....


































InshaAllah..




















Aminnnn Ya Rabbal Alamin...

Monday, 8 December 2014

DOUGH DOUGH DOUGH

Assalamualaikum..


Tajuk tu bukan batuk versi Dato' Datin ye.. itu tajuk entri ni nak cerita pasal Dough.. Dough ape??

Cuba google.. kakak saya google dough tadi keluar Play Dough..

Kalau orang Kelantan baca mesti jadi Play Doh (Main Doh)



Actually couples of days ago.. when i was watching tv with my brother.. He suddenly asked me..

"Min, mung reti wak roti pita."

I nodded because yes, I do know how to make that.

"Kalau aku set up kedai depe keda aku, mung nok jual?"

"Nok nok.."

My brother really know me well.. He knows that I'm passionate in cooking and marketing.. so he offered to give me capital and set up the stall..

Yang bestnye die cakap kedai tu depan kedai die.. (kedai Welding) Najib Iron and Steel.

He just bought the shop from it previous owner which is his ex-boss.

Alhamdulillah.. Allah murahkan rezeki baginya dan kini Allah ingin memurahkan rezeki bagi hambanya bernama Amin ini pula.. Aminnnn Ya Rabbal Alamin..


i hope this thing will totally going to be a reality because ever since i was a little boy, I'm thinking of having my own Store selling things that I love and so many more.

People who knows me surely realizes my passion. I love music, fashion and food. Yup.. but still my ambition is to be a successful lawyer.. in shaa Allah..

duk tunggu temuduga ni untuk Program LW224.. Ya ALLAH.. permudahkanlah segalanya untukku.




hurm.. apa yang nak dijual nanti??

My brother said u have to sell something western because people do buy western food on the street.

He asked me to sell Pita Bread, Tortilla Wrap, Burger and I said to him that i can do Spaghetti too..

Im really good in cooking Spaghetti.. No Doubt.. hahahaha Bongkak gile weyhh..


huhuhu My stall will be named... "QI DIEY CORNER"

InshaaAllah..


Nanti jemput lah ye berkunjung ke kedai saya.. jika diizinkan tuhan...


Hurm... hari ni Alhamdulillah.. Allah give me the strength to finish my first novel, "Gadis Bernama MARYAM" and i just need some little revision before send it to publisher.

I came to my sister's house at Seribong area Pasir Tumboh because she asked me to come for almost a week already..

All praises to Allah, we managed to make something... we make DoughNut... Donat, donat.. ala donat.. takkan tak kenal kot...

so dengan adanya encik Google.. terus jumpa resepi donat gebu halus mulus .. terus buat after praying Maghrib and totally done at 9. 45 pm just now..


huhuhu.. really great.. totally happy.. its working... Syukran Ya Allah..







Sebenarnya im googling resipi for homemade dough roti pita and dough tortilla too.. and you know what?? it's really easy... Thank God..


I hope everything is going to be fine and clear..


InshaaAllah...




All Praises to Allah for all this greatness ...







Monday, 1 December 2014

Keep on Thanking.

Assalamualaikum

Dear diary, lol takyah nak bajet Princess Diaries sangat la.. (sedar diri pon blog kau takde orang bace) hikhik



Akhir-akhir ni semua yang terjadi telah membukakan mata aku. Buka mata aku seluasnya. Melihat kepada wujudnya aku di dunia ini dengan perspektif yang cukup berbeza. Membuatkan aku kembali berfikir atas semua yang telah diberikan untukku.

Dunia ini sememangnya tempat persinggahan. Kita singgah sini nak cari amalan dan pada masa yang sama menjalani ujian yang diberi nama HIDUP. Apa yang kita lakukan dengan nikmat kehidupan yang diberikan?

Cari duit? Kerja? Shopping? Makan? indeed yang tu emmang perlu. Tapi apakah matlamat utama kita hidup. Cuba fikir luar otak sikit. (bukan ke pikir luar kotak?) Sorry fikir dalam otak dan renungkan alam.

Adakah alam ini tercipta sendirinya? Adakah manusia tiada tujuan hidup. Adakah segalanya tidak bermakna? Nope.

Itu apa yang Atheis pikir. Bodoh je kan bunyi nye. Tapi aku tetap doakan agar atheis2 yang pernah bertembung conversation ngan aku diberikan petunjuk dari yang Maha Memberi Petunjuk.

Kehidupan sebagai tempat ujian. Ujian apakah? Bertulis kah? Lisan kah? Jawabnya semua di atas.

Setiap dari kita yang mempercayai kewujudan kehidupan stelah mati ini menginginkan tempat kembali yang baik. Kenapa dinamakan tempat kembali? Sebab kita datangnya dari situ. Tok dan Nenek Adam Hawa kita asalanya dari sana. Kita pun ingin ke sana bukan?

SYURGA. Tempat pulang yang terbaik dijanjikan Allah kepada hambaNya yang lulus dalam ujiannya. Allah itu Maha Adil. Dia memberikan kita pilihan di dunia ini samada untuk memtaatiNya atau untuk mengingkariNya. Balasan juga telah dimaklumkan kepada kita. Ikut perintah, Syurga. Langgar perintah, Neraka.

Pasti kita tidak dapat bayangkan seberapa dahsyatnya neraka itu jika tidak digambarkan azabnya di dalam kitab yang suci, mukjizat kepada Nabi terakhir, Muhammad SAW. Neraka itu sungguh pedih sungguh sakit sungguh kejam. Mahukah kita ke sana?

Jika tidak mahu dihumban ke neraka, kenapa kini kita berkelakuan seperti ahli neraka yang disifatkan di dalam Al-Quran?

Kita punya ego. Bagi yang lelaki baik perempuan. Masing-masing punyai ego.

"Aku nak pakai seluar pendek hari ni, rimaslah panjang-panjang ni. Panas plak tu"

"Aku nak kaler rambut warna oren kulit limau then aku nak tayang kat Instagram. Sure masuk @melayukacak punya"

Sedangkan masing-masing sudah tahu apa yang dilakukan itu melanggar perintah Allah. Barangkali mereka fikir Allah tidak berkuasa ke atas mereka?

Saya juga begitu, belum benar-benar mengikut segala syariatnya. Memang sifat manusia. Mudah tergoda dengan bisikan syaitan dan mudah menurut hawa nafsu. Cukuplah kita lalai dalam gelombang dosa. Bangkitlah mencari sinar hakiki.

Setiap kali kita melakukan dosa, maka ingatlah kepada Allah dan pohonlah ampun kepadaNya. Allah itu Maha Pengampun. Berusahalah untuk memperbaiki diri dan berazamlah untuk meninggalkan dosa yang dilakukan. Sikit sikit lama lama jadi bukit. Dampingilah orang-orang yang berakhlak mulia. InshaAllah berjangkit kepada kita nanti sifat mereka. Kita punyai kawan yang sama dengan kita dalam kancah yang hina suatu ketika dahulu. Kita tidak mahu mereka terus terleka. Kita doalah kepada Allah supaya hidayah dan petunjuk diberikan kepada kawan-kawan kita.

Syurga Allah itu luas. Tidak mahukah kita melihat sahabat kita ke sana juga? Benar saya kini rindu dengan sahabat kiriman Allah di UiTM Shah Alam. Segalanya begitu indah, terjadi seperti magis. Sekelip mata, Allah memberikan mereka untuk bersama saya. Namun ada ketika, saya sepeti ingin menjauhi mereka. Berbagai alasan diberikan untuk mengelak mereka. Semua itu tidak lain tidak bukan kegagalan saya untuk melawan nafsu.

Di waktu berseorangan sebegini, rasa rindu untuk mengkaji Al-Quran itu timbul kembali. Bulatan baraqah itu diimpi dan senyuman manis terukir di bibir mereka itu dibayangkan.

Terima kasih kepada Sang Pencipta, setelah aku jatuh dan terus terduduk, selesa melakukan dosa, Dia menyapa. SapaanNya ku terima dan aku harap agar aku akan dapat menjaga apa yang telah diberikanNya. Janganlah Engkau pesongkan hatiku setelah Engkau memberikan petunjuk kepadaku, kurniakan daku rahmat disisiMu, sesungguhnya Engakau Maha Pemberi Kurnia.

Jadikanlah siangku lebih terang. jadikanlah malamku lebih indah.

Terima kasih untuk segalanya.

Friday, 24 October 2014

TAUBAT BEFORE IT'S TOO LATE Dear.



Assalamualaikum

Bertaubatlah selagi ada peluang. Bila dah matahari terbikt dari barat nanti, jangan baru nak terngadah. Jangan jadikan alasan Allah itu Maha Penerima Taubat untuk terus melakukan dosa. Jangan sampai menyesal tak berkesudahan bila dicampak ke dalam neraka. Bertaubatlah selagi nyawa masih di dada. InshaAllah.

Berdoalah agar diberikan hidayah dan berdoalah agar hati kita tidak dipesongkan setelah menerima hidayah. Allah itu Maha Berkuasa. He can do anything He want. Kita perlu terus berusaha. Ingat Allah setiap masa supaya kita tidak bertindak mengikut kebinatangan nafsu.

Niat nak tulis pendek je tapi ntah tetibe terpanjangkan. Peringatan untuk diri sendiri juga. InshaAllah. Sama-sama menuju ke jalan yang diredhai.


‪#‎MaalHijrah‬ ‪#‎HijrahItuPerjuangan‬ ‪#‎HidayahItuMilikAllah‬.



GREEN IS PEACE> RESPECT NATURE

Assalamualaikum.

Tak perlu nak panjat gunung atau pon pergi bercuti jauh-jauh untuk melihat keindahan ciptaan Allah swt. Cuba lihat kat luar rumah anda. Tumbuhan-tumbuhan yang kelihatan remeh itu jika diperhalusi dengan mata hati sambil mengagumi kebesaran dan keagungan ciptaan Tuhan, InshaAllah kita akan dapati segala sesuatu ciptaanNya itu unik dan cantik. Allah itu indah dan mencintai keindahan.

Kita pijak hari-hari atas hamparan rumput namun tidakkah kita berfikir dari sudut saintifik. Tumbuhan yang ada di sekeliling kita itulah yang menukarkan carbon dioxide kepada oxygen untuk diguna pakai oleh manusia. Lihat betapa menakjubkan setiap ciptaan Tuhan.

Kenapa semua ini diciptakan? Untuk Siapa? Untuk sebaik-baik kejadian yakni manusia. Kenapa manusia dicipta? Tidak lain tidak bukan untuk mengabdikan diri kepada yang Satu. Lihat dengan hati. Nikmat mana lagi yang ingin kita dustakan? Tanya diri sendiri dan jawablah dengan hati. Appreciate nature. InshaAllah.






Jangan Putus Asa Meminta Keampunan

Assalamualaikum

Sungguh tiap-tiap manusia itu pernah melakukan kesilapan dan kekhilafan kecuali para Rasul dan nabi-nabi yang bersifat maksum. Kita terdorong dengan bisikan syaitan untuk melanggar perintah Allah menjadikan kita pendosa yang tiada noktah.
Namun andai kita melakukan dosa, usah segan untuk kembali memohon taubat kepada yang Maha Esa. Maha Penerima Taubat itu lagi Maha Penyayang. Allah menyayangi hambaNya yang ingin kembali kepada rahmatNya. Pintu taubat itu terbuka luas untuk setiap pendosa memohon keampunan dariNya.

Janganlah kita berasa penat dalam memintai kemaafan dari Allah. Janganlah kita pernah berputus asa dan beranggapan bahawa memamg takdir kita untuk menghuni neraka. Jangan pernah lupa bahawa hidup kita di dunia ini adalah satu terbesar. Resultnya nanti di akhirat sana. Kita masih ada peluang untuk memilih Syurga atau Neraka.
Jalan hidup yang kita pilih hari ini bakal menentukan tempat akhir kita nanti. Tak salah nak berubah. Tak salah nak jadi manusia yang lebih baik. Jangan pula kita tinggal kawan-kawan kita yang masih dibuai dalam keasyikkan nikmat dunia yang sementara. Berhijrahlah bersama untuk kekal sahabat hingga ke pintu Syurga.

Amal itu tak perlu nak tunggu tua. Ajal itu tak kira masa. Andai kita mati tanpa sempat bertaubat? Andai kita mati tika melakukan maksiat? Sentiasalah mengawal nafsu diri. Sentiasalah menguatkan benteng hati agar tidak goyah dengan bujukan syaitan. Terus teguh memohon perlindungan dari Allah. Terus berdoa untuk memohon sinar cahaya hidayah dariNya.

Terus memohon taubat kepadaNya andai kita terjatuh lagi. Bangkitlah bersama harapan bahawa Allah itu Maha Mengasihani dan Allah juga akan membantu hamba yang ingin mencariNya. Teruskan perbaiki diri. Mulakan saat ini.


‪#‎SalamJumaat‬ ‪#‎SalamMaalHijrah‬ ‪#‎HijrahItuPerjuangan‬ ‪#‎BeABetterMuslim‬

Tuesday, 21 October 2014

Pejam Celik Pejam Celik Dah Tahun Baru

Assalamualaikum

Alhamdulillah masih bernyawa kita sekarang kan? harap masih panajng umo sampai kita dah beranak pinak bercucu cicit and when we are absolutely ready to die with amalan2 yang secukupnya untuk bahagia di hari akhirat kelak.. Aminn

Yup in few more days maka mulalah satu tahun baru yang pastinya akan dipenuhi dengan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya. Yup every single a new year is coming people will start listing their resolutions of target to be achieved in that particular year. Tahun baru hijrah ni melambangkan another year for us to improve ourself to be a better Muslim.

Rasulullah SAW dahulu berhijrah ke Madinah atas suruhan dari Allah. Melalui peristiwa itulah Islam kini mekar di seluruh dunia. Hijrah itu indah. Hijrah itu perjuangan. cehhh bunyi cam lagu nasyid yang ala ala pergi perang tu pulak..

Yu.. for me another year is another opportunity for me to become a better human in all aspect. Diharapkan minda yang masih kebudak-budakkan ini akan jadi lebih matang. Anggota-anggota yang malas ini akan lebih ringan untuk melakukan perkara2 yang berfaedah dan tidak lagi dicop pemalas. Mesti korang ingat saya pemalas kan?? Yup okay Fine.. Saya mengaku yang saya ni kurang rajin. Kurang rajin nak rebut peluang in all aspet. Kurang rajin nak usaha for a better living. I admit that.

Hope this new year will be a year full of Baraqah. Maybe Allah dah tetapkan something for me this new year? Maybe i will end my Zaman Bujang? hahahha stop dreaming la Amin. But kalau dah Jodoh takkan ke mana tak gitu Ustaz Kazim Elias. hahaha... you wish.

Tahun ni not much la maybe around 6% percent of improvement. hurm those percentage need to be boosted this upcoming year. Seriusli saying, i lost count on tahun hijrah ke berapa kah ini dan sungguh aku rasa jahil sangat sebab tak ambik tahu pon. Hurm.. Bad Amin.. youve been a bad bad boy.

Setiap manusia inginkan kejayaan dalam hidup. Setiap manusia ada mimpi yang ingin dikecapi. Tak semua manusia mampu mencapai mimpi mereka dan tak semua menyangka bahawa mereka belum mencapai mimpi. Apa ni mimpi-mimpi kang mengigau tetengah malam nanti. Lol. Yup Human have ambition. Human plan for life. God plan for human. God's plan is way better than what we expected. Not all thing that we love is good for us. Harap maklum. Tapi kejarlah mimpi itu.

Cuba renung kembali perjalanan hidup saya pada tahun ini. Sungguh saya rasa satu kegagalan yang besar. I finished my Foundation on April 2014 and InshaAllah will continue studies on March 2015. Almost a year cuti. What did I do? Nothing important. Nothing beneficial except ade la skit skit. Terasa sungguh kerdil. Sungguh kecil. Sungguh halus diri ini jika nak dibandingkan dengan orang lain. Keep saying that this is my fate sedangkan i realized that im lying to myself. Yup its true that Allah had fated everything for us since we dont even exist in this planet. But we do know that we pave our own way and thats what we called fate.

Enough of complexity. Mari kecilkan skop. Fokus for short term planning. What you want to do in next year? I have that answer in my mind. Never going to tell you. Never going to tell other. Only will be shared with my God. The Absolute Listener. Saying my wish to Him and hoping He will help me with it. The best ever.



Semoga anda juga dapat mencapai azam tahun baru anda. InshaAllah. AMinnnn


Thursday, 9 October 2014

#PROJEKRADIOHotFm Vs #PENYAMPAITOPMALAYSIAEraFm

Assalamualaikum semua..

ape ke bende lah tajuk entri saya kali ni?? hurm mungkin ada yang dah tahu and ada jugak yang terpinga-pinga cam lembu di pagi raya haji.. lol..

Projek Radio Hotfm adalah satu ujibakat untuk mencari penyampai radio baharu untuk mengisiruangan-ruangan kosong di stesen radio tersebut. So bende ni saya dengar time ontheway nak pegi Jogging ngan kawan hari tu then terus rase berminat nak cuba nasib.. InshaAllah kalau ade rezeki bolehlah saya masuk konti n meneruskan ucapan panjang lebar yang tanpa henti ini.. huhu sume org yang kenal saya tahu yang saya ni banyak cakap.. but thats not the point.. i really think that becoming a dj is good career because we can share anything we know to all people that listening to the radio.. Goodness can be spread easily tho.

Tapi bukanlah menjadi cita-cita terbesar sayanak jadi dj ni.. well u know me.. i got lots of ambitions and every single time chasing thedreams, another dream come in lines.. so kejar semua lah jawabnya.. plus i've nothing to do for the time being. ni sume rezeki plus nasib diri.. huhu kalau Allah izinkan maka jadilah.. kalau tak teruskan mengejar mimpi2 yag selebihnya.. Chaiyokkk Qi Diey..

Sedang asyik buat video untuk Projek Radio then terlihat tweet mengenai another contest yang turut dilancarkan oleh Era.fm... pon same jugak.. mencari penyampai radio baharu.. yang nak fresh2 gitu.. huhuhu.. so yang Era ni mudah skit.. kene tarulk video kat Instagram je.. bebas plak tu.. tapi ni nak daftar kat laman web die punye lah payah... asyik error je.. huhuhu hope i can send this resume to them... Nothing much to beexpected.. ada rzeki maka adelah..

Yup.. thats pretty much what im doing now besides seeking for job.. hurm dengar kate ade job baru menanti saya.. huhuhu tak sabar rasenye.. Teruskan berdoa supayadimurahkan rezeki diri.. Keep Struggling because one day you gonna passing the bar like a lawyer.. i mean literally lawyer.. huhu AMINNNNNNNN....


Friday, 26 September 2014

Live my life . Keep breathing

Assalamualaikum blog readers chewahhh bajet2 ade readers plak...

Huhuhu cenggini citenye.. Tadi sedang saya bernafas dengan menghela dan menghembus udara (everybody knows that) di sekeliling, tetibe... Ade seorang makhluk Allah ni tanya.. "Kenape da lme tak update blog? Hari2 check tapi nmpak tde entri baru pon" ( mungkin ade unsur tokok tambah)..

So itulah yg menyebabkan saya berasa terpanggil nak hapdate behlogg mlm ni.. Actually i have some issues with internet that why la cam liat je mnulis kat sini.. But now All Praises to Allah.. I finally have internet working well on my phone..

Citenye cenggini.. Takpe la tnk cite ahh.. Nk tahu ala takyah sibuk2 nk tahu..

Yesterday.. I mean literally yesterday, saya pergi Grand Opening sebuah Restoran milik kawan family + jiran + majikan + saudara sesame Islam ni. Depa baru bukak kedai mkn awesome juai kambing ada ostrich ada.. Mcm2 ada..

So grand opening mesti lah grand kan.. So sempat saya n my sister and brother makan mknan kat restoran yg menjual Arab cuisine ni.. Saya mkn Lamb Chop, my bro eat Nasi Beriani Kambing while my sister enjoyed Chicken Chop.. Ermm (teguk airliur) sebut sal chic-chop termengidam plak Menu baru KFC.. Lol.. Huhu bile nk try.. ( sape nk blnje jgn segan nk bgitau ye)...

So mmg best Restoran yg bernama Puncak Mutiara Kristal ni.. So lepas pgi Grand Opening tu terus diri yg kudus ini berasa terpanggil nk buat amal jariah dengan mmpromosikannya.. Huhuhu bukan apa.. I really think that this kind of restaurant should be something familiar with our society. Our Prophet Muhammad PBUH loves to eat Kambing and we should try to adapt it in our life.
( kalau jemput Mat Pakistan jual kapet smlm boleh mnangis depa tengok kambing duk bergelek eh no digolek) Lol

Btol ke mkn dging kambing boleh darah tinggi??? Hurm lemme make some research but i personally love kambing.. ( ada saya gitau tak yg family saya pon bela kambing?) Huhuhu jgn termakan dakyah Israeli plak yg kte mcm2 bad things about kambing ni.. Lol..
Susu kambing pon best.. Erm.. Creamy n milky.. Love that combo.

Banyak pulak produk diiklankan hari ni.. Macam duta rasmi plak jadinye.. Huhuhu

Hari Raya Aidil Adha is around the corner.. Jangan lupa berkorban bagi yg berlebihan tu.. Hihihi.. 

K ciao.. Wassalam

Wednesday, 3 September 2014

Yeay Yeay Yeay Band 4, Alhamdulillah

Assalamualaikum..



Yup hari ni 4 haribulan September adalah tarikh kepetusan MUET sesi Julai 2014. Yup hari ni saya sungguh berdebar sebab saya dah dua kali ambik MUEt ni and kalau tak dapat BAND 4 lagi kali ni memang tak tahu la. Tak tahu nak hadap keluarga macam mana. Masuk Bulan mac Tahun depan ni pun terpaksa menebalkan muka dengan orang ramai yang tak henti-henti bertanya kenapa saya masih ada di rumah. Ini takdir Allah untuk saya dan saya redha dengannya.



InshaAllah selepas ini saya akan belajar kembali di UiTM Sham Alam dalam jurusan yang saya minati iaitu Undang-undang. Ramai yang cakap bertanya mengapa saya ambil undang-undang sedangkan subjek ini susah dan sebagainya. Tetapi saya tidak merasakan bahawa subjek ini susah bukan kata saya bijak asyik dapat 4 flat je tapi ini adalah subjek yang sesuai dengan jiwa raga saya.



Ada sebab mengapa saya menginginkan jurusan undang-undang ini dan pastinya ia bukan mengenai duit. Saya ada matlamat yang lebih besar. Saya sudah menetapkan apa yang saya perlu capai dan ini merupakan salah satu 'goal' yang saya perlu capai.



Enough saying, i just hope that Allah will ease everything in my side so that i could be what I dreming of. InshaAllah.. Just going to keep praying and hoping that all my dream would come true. Aminn Ya Rabbal Alamin..



To all my friends at UiTM Shah Alam, wait for me even im a sem slower but still do wait for me. Excited to enter University again and making whole lot new friends. Hope its going to be fun and baraqah.



Keep becoming a better Muslim.











Monday, 1 September 2014

Kak Syaza's Quote

Assalamualaikum

Di sini saya sertakan beberapa kata-kata positif dari Kak Syaza yang saya rasa mamapu memeberi inspirasi dan juga memotivasikan diri setiap yang membaca.


"If you want the rainbow,you gotta put up with the rain" 
Tukar posisi hati.
Tukar istilah masalah pada ujian.
Masalah berakhir dgn penyelesaian.Lega.Cukup di situ.
Ujian pula berakhir dgn kepuasan. Kepuasan menyelesaikan ujian ibarat duduk menjawab kertas peperiksaan. Lakukan dgn kesungguhan dan pastinya kita akan puas dgn apa pun keputusan 
Allah uji tanda Allah sayang.
Yakin setiap ujian dah dititipkan hadiah di akhir soalan 
Mulai hari ini, ayuh tukar :
Ini bukan MASALAH,tapi ini adalah UJIAN 

Alhamdulilah. Alhamdulilah. Alhamdulilah.
Sedikit sabar.
Allah bagi lebih :').
Subhanallah 

Bismillah.
Di saat aku melakar mimpi, aku gambarkan lakaran yang paling cantik.
Selesai.
Kemudian, aku serahkannya padaMU bagi plot menyempurnakan.
Kerana yang cantik itu tak semestinya sempurna 
Tetapi yang sempurna itu pasti yang paling baik 
Allahu :')
SelangkahMendekati 

"Study smart..bykkan membaca, amik tau isu semasa, bykkan berkongsi..yg paling penting jaga solat dan bacalah quran walau sesibuk mana anda, selalu berkomunikasi dgn Allah (berdoa).. " (Zainularifin Bin Mansuri)
Subhanallah, MANTAP!  Tiang Solat yg Utama 
In sha Allah, amal yg ni berjaya dunia akhirat 
Ini antara tips yg dikongsi oleh sahabat yg bermurah hati  Semoga beliau berjaya dunia akhirat  Ameen
Jom Kongsi Tips Study anda  Moga bermanfaat buat yang lain 


Bismillah.
Di saat sayap-sayap itu membelah awan, sempat kami membuang pandang ke bawah.
Terpana.
Sungguh cantik ciptaan Tuhan, memberi nyawa pada seluruh kehidupan.
Hebat!
Memberi cahaya pada setiap kegelapan.
Memberi udara bagi setiap yang memerlukan.
Dan pada noktah terakhir sebuah kehidupan.
DIA tetap memberi harapan kepada yang meninggalkannya.
Melalui DOA tanda titipan sebuah persahabatan.
Bersama semangatnya kami ke Vietnam.
Al-Fatihah buat almarhum Muhammad Azlan bin Daud.
Saudara seperjuangan kami.
Mantan Exco Kerjaya.
MPP2012/13.
Moga Allah menempatkanmu dalam kalangan orang yang beriman.
Ameen.
‪#‎Y2V‬

Friday, 29 August 2014

Actively Youtubing

Assalamualaikum..



Lately ive been watching lots of Youtubers on Youtube. Of course. Im totaly feels inspired to make Vlog too. I do this stuff because I just love to share what i have and what im doing in my life. Expressing myself freely because according to Article 10 in Federal Constitution of Malaysia, Freedom of Expression is exist. So I Just grab the opportunity.









enjoy the vid. Show lots of cuteness of the kid and me.. hahahahaa






Wednesday, 27 August 2014

Alhamdulillah Untuk Segalanya.

Assalamualaikum dan selamat malam.

Hidup ini selalu berubah. Sekali air bah sekali pantai berubah. Begitu juga sikapku. Kadang-kadang aku suka sesuatu perkara dan kadang-kadang aku tidak lagi gemar dengan perkara itu.

Allah SWT menciptakan manusia dengan mempunyai hati. hati ini sifatnya berbolak balik. Kejap suka kejap benci. Ya. Aku akur dengan ketentuan Ilahi.

Hatiku juga begitu. Kejap aku suka melakukan amal ibadah, kejap aku suka dengan perkara yang melarakan. Sebulan rasanya aku hanyut dalam arus deras dunia. Aku lupa akan tujuan aku hidup di dunia ini. Amal ibadah dilakukan sekadar cukup syarat. Apakah Allah menerima ibadahku?

Tanya pada diri. Kau diciptakan di muka Bumi ini untuk apa? Untuk dengar muzik, untuk menonton filem, untuk melihat klip-klip video yang kadang kala langsung tidak melambangkan peradaban manusia? Adakah itu tujuan aku hidup kelmarin, hari ini dan juga esok?

Ya setiap daripada manusia jika ditanya pasti menginginkan syurga sebagai tempat pulang di akhirat nanti. tetapi adakah hari ini, saat ini kita beramal dengan amalan ahli syurga. Jika kita sedang melakukan amalan ahli neraka, jangan berhajat untuk mengimpikan hidup senang lenang dalam syurga.

Allah itu maha Adil. Maha Bijaksana. Dia mengetahui setiap apa yang terdetik di hati manusia. Siapalah aku untuk berceramah di amlam buta ini. Aku juga seorang pendosa. Hari-hari buat dosa. Ingatlah bahawa Allah itu sentiasa ada untuk mereka yang ingin kembali kepadanya. Allah itu Maha Menerima Taubat dan Maha Pengampun.

Sebesar manapun dosa yang Engkau pernah lakukan, jika engkau bertaubat memohon untuk kembali berada di jalannya yang lurus. pasti Allah akan mengampuni dosa-dosa kita. Banyakkan beristigfar memohon keampunan dari Allah.

Setiap hari-hari yang kita lalui, janjilah pada diri untuk berusaha menjadi manusia yang lebih baik. Allah telah berfirman dalam Surah Al Baqarah ayat ke-152.

 'Fazkurunii azkurkum' yang bermaksud 'Oleh itu, ingatlah kamu kepadaKu, pasti Aku ingat kepadamu.

Ya secara terang lagi bersuluh, Allah telah memberiktahu kita bahawa untuk Allah ingat akan kita, kita perlu mengingatinya. Setiap perkara yang kita lakukan ingatlah bahawa ada Allah sedang memerhati. Subhanallah. jika kita ingat akan Allah nescaya Allah akan ingat kepada kita.

Bagaimana Allah ingat akan kita? Allah akan ingat kepada hambanya dengan memeberi rezeki yang melimpah ruah, kesihatan diri dan keluarga, lapang dada, cerah minda, tajam akal, kuat hafalan dan macam-macam lagi. oleh itu sentiasalah melatih diri untuk melihat sesuatu dengan mata hati. Fikirkan siapa yang menciptakan semua perkara yang berada di samping kita. Udara yang kita hirup dan hembus itu. Dengan kuasa siapa kita mampu melakukannya.

Andai kata Allah tidak mengizinkan lagi kita menghirup udaranya. maka bawalah berpuluh-puluh tangki oksigen pasti tidak mampu membantu. Jadi saya berharap agar kita semua sempat diberikan peluang oleh Allah untuk kembali ke jalan yang benar. Jalan lurus yang sentiasa kita minta di dalam solat melalui surah Al Fatihah. Sebelum nyawa berada di kerongkong, marilah kita sama-sama berhijrah dengan bertaubat serta meminta hidayah dari yang Maha Esa, Allah subhanahuwataala. InshaaAllah

Seandainya Allah menyuluh sinar hidayah ke hati kita, maka hargailah anugerah itu. Janganlah kita mensia-siakannya. pintalah kepada Allah untuk tidak memesongkan hati kita setelah merasai sinar hidayah dariNya.






Wabillahitaufiq walhidayah. Assalamualaikum.


Sunday, 24 August 2014

Les Miserables. Ape Tuh??

Assalamualaikum..

Yup Les Miserables. Sebuah movie musical yang sangat awesoem bagi pendapat saya la. Memang berjuta-juta kot habes nak buat filem gempak cam ni.

I watched it last night and I was really satisfied sebab jumpa website yang ade movie ni.. Alhamdulillah.

There's a lot of thing you can think when you're watching this film.

Rasa bersyukur sebab hidup kita sekarang ni dah bebas dari penjajahan. So boleh katakan yang sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57 saye tengok cerite ni je lah.

Tengok rakyat yang ditindas oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Membiarkan anak-anak kecil, orang-orang tua kelaparan dan kebuluran. Dipaksa bekerja and didera dan sebagainya. Memang teruk sangat.

Yes film ni musical and ade jugak lah part yang mane rase cam ala menyampah nye.. nak lawan pedang pon nak menyanyi ke.. ahhaa but i prefer this kind of movie la dari yang ntah papae tetibe berguling-guling kat padang. Peh ne tum peh ne tum.. hahaha

Anne Hathaway yup pelakon yang namenye same ngan bini Willliam Shakespeare memang deserves menang Academy Awards sebab lakonan die memang mantopp.. Hidup menjadi sengsara after people know their secrets. Yeah she's have a daughter.. then the man left her..

tanak cakap banyak saya sarankan awak tengok le cite ni.. memang best..

Yang paling saya geram, si Polis tua tu.. tak habes2 nak kejar Monsieur tuh... last last oleh kerana rasa bersalah yang amat.. hehe Bunuh diri lam loji pembetung... tu makan dia.. ahhaa

one of the song sang by Fantine (Anne Hathaway) titled I Dreamed a Dream


There was a time when men were kind
When their voices were soft
And their words inviting
There was a time when love was blind
And the world was a song
And the song was exciting
There was a time
Then it all went wrong

I dreamed a dream in time gone by
When hope was high
And life worth living
I dreamed that love would never die
I dreamed that God would be forgiving
Then I was young and unafraid
And dreams were made and used and wasted
There was no ransom to be paid
No song unsung, no wine untasted

But the tigers come at night
With their voices soft as thunder
As they tear your hope apart
As they turn your dream to shame

He slept a summer by my side
He filled my days with endless wonder
He took my childhood in his stride
But he was gone when autumn came

And still I dream he'll come to me
That we will live the years together
But there are dreams that cannot be
And there are storms we cannot weather

I had a dream my life would be
So different from this hell I'm living
So different now from what it seemed
Now life has killed the dream I dreamed.

Extra Large Movie Poster Image for Les Misérables


Saturday, 23 August 2014

Jom Cari Hidayah Allah

Assalamualaikum Salam Subuh semua. Hari ni saya rasa terpanggil nak kongsikan artikel menarik yang saya jumpa di blog daie-islam.blogspot.com

LAPAN CARA MEMPEROLEHI HIDAYAH



Assalamualaikum WBT. Dengan khalimah bismillah, jom sama-sama kita kongsi apa yang akan disampaikan untuk entry kali ini. Ianya berkenaan dengan hidayah Allah. Sahabat dan para pembaca sekalian,memang sebetulnya bukan mudah untuk kita mendapatkan hidayah Allah SWT tanpa kita usaha mengejar dan mencarinya. Memang kita sedia maklum Allah berhak beri hidayah pada sesiapa sahaja yang dikehendakiNya,namun kalau kita tak mencari dan usaha untuk mendapatkannya,tak mungkin semudah itu hidayah boleh datang bergolek. Maka,apakah penyebab atau perkara yang membolehkan kita mendapat hidayah Allah?.Antaranya ialah...


Di antara sebab-sebab seseorang mendapatkan hidayah adalah:

1. Bertauhid

Seseorang yang menginginkan hidayah Allah, maka ia harus terhindar dari kesyirikan, karena Allah tidaklah memberi hidayah kepada orang yang berbuat syirik. Allah berfirman yang artinya “Orang-orang yang beriman dan tidak mencampuradukkan iman mereka dengan kesyirikan, mereka itulah yang mendapat keamanan dan mereka itu adalah orang-orang yang mendapat petunjuk.” (QS. Al-an’am:82).



2. Taubat kepada Allah
Allah tidak akan memberi hidayah kepada orang yang tidak bertaubat dari kemaksiatan, bagaimana mungkin Allah memberi hidayah kepada seseorang sedangkan ia tidak bertaubat? Allah berfirman yang artinya “Sesungguhnya Allah menyesatkan siapa yang Dia kehendaki dan menunjuki orang-orang yang bertaubat kepada-Nya”.



3. Belajar Agama

Tanpa ilmu (agama), seseorang tidak mungkin akan mendapatkan hidayah Allah. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya “Jika Allah menginginkan kebaikan (petunjuk) kepada seorang hamba, maka Allah akan memahamkannya agama” (HR Bukhori)



4. Mengerjakan apa yang diperintahkan dan menjauhi hal yang dilarang

Kemaksiatan adalah sebab seseorang dijauhkan dari hidayah. Allah berfirman yang artinya “Dan sesungguhnya kalau mereka melaksanakan pelajaran yang diberikan kepada mereka, tentulah hal yang demikian itu lebih baik bagi mereka dan lebih menguatkan (iman mereka), dan kalau demikian, pasti Kami berikan kepada mereka pahala yang besar dari sisi Kami, dan pasti Kami tunjuki mereka kepada jalan yang lurus.” (An-nisa: 66-68).



5. Membaca Al-qur’an, memahaminya mentadaburinya dan mengamalkannya

Allah berfirman yang artinya “Sesungguhnya Al Quran ini memberikan petunjuk kepada (jalan) yang lebih lurus” (QS. Al-Isra:9)



6. Berpegang teguh kepada agama Allah
Allah berfirman yang artinya “Barangsiapa yang berpegang teguh kepada (agama) Allah, maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk kepada jalan yang lurus.” (QS. Ali-Imron:101).


7. Mengerjakan sholat

Di antara penyebab yang paling besar seseorang mendapatkan hidayah Allah adalah orang yang senantiasa menjaga sholatnya, Allah berfirman pada surat al-baqoroh yang artinya “Aliif laam miim, Kitab (Al Quran) ini tidak ada keraguan padanya dan merupakan petunjuk bagi mereka yang bertaqwa.”

Siapa mereka itu, dilanjutkan pada ayat setelahnya “yaitu mereka yang beriman kepada hal yang ghoib, mendirikan sholat dan menafkahkah sebagian rizki yang diberikan kepadanya” (QS. Al-baqoroh:3).



8. Berkumpul dengan orang-orang sholeh

Allah berfirman yang artinya “Katakanlah: “Apakah kita akan menyeru selain daripada Allah, sesuatu yang tidak dapat mendatangkan kemanfaatan kepada kita dan tidak (pula) mendatangkan kemudharatan kepada kita dan (apakah) kita akan kembali ke belakang, sesudah Allah memberi petunjuk kepada kita, seperti orang yang telah disesatkan oleh syaitan di pesawangan yang menakutkan; dalam keadaan bingung, dia mempunyai kawan-kawan yang memanggilnya kepada jalan yang lurus (dengan mengatakan): “Marilah ikuti kami.” Katakanlah:”Sesungguhnya petunjuk Allah itulah (yang sebenarnya) petunjuk; dan kita disuruh agar menyerahkan diri kepada Tuhan semesta alam.” (QS. Al-An’am:72).

Ibnu katsir menafsiri ayat ini, “Ayat ini adalah permisalan yang Allah berikan kepada teman yang sholeh yang menyeru kepada hidayah Allah dan teman yang jelek yang menyeru kepada kesesatan, barangsiapa yang mengikuti hidayah, maka ia bersama teman-teman yang sholeh, dan barang siapa yang mengikuti kesesatan, maka ia bersama teman-teman yang jelek. “

Rujukan :

http://abu-hendar.blogspot.com/search/label/Tazkiyyatun%20Nafs

Saturday, 16 August 2014

Makan kat Seoul Garden

Assalamualaikum

yup hari ni actually my friends ajak nak main bowling kat KB MALL

so pergi lah dengan harapan boleh la main bowling.. dah lame tak main bowling.. last sekali main ngan dak dak UiTM hari tu... ingat agi kawan saye jatuh terduduk time baling bola..

so pergi terus ke tempat bowling sesudah penat berpusing mencari parking.. Bowling plak penuh sebab a company had a tournament... so memang takde rezeki..

then we decided to find something to fill up our stomach.. literally i dont touch any food before going there sebab kawan saye janji nak makan kat Seoul Garden.. so memang sengaja lah berlapar nanti takut kenyang plak kan time makan kat SG..

but die cakap die tanak makan kat SG.. i was really frustrated at first but when we look for dinner.. none of us could give a better idea to eat at what restaurant..

Lastly by two third majority vote.. we agreed to eat at Seoul Garden.. it was my second time being there and what i could say is its never going to be as good as the first time..

Makan tadi pon walau bersendawa but still rase something is missing.. rase cam level of puas hati tu only around 70%.. ntah la kenape..

but it was really great pleasure to spend time with our best friends.

ni first time makan kat Seoul Garden




Friday, 15 August 2014

Boikot Dah Habis?

Assalamualaikum..

its been a while since my last time updating this blog..

alololo ciannye.. okay okay now im going to write something based on what happen to me currently few hours before this..

Yup kita semua tahu yang Malaysia prihatin terhadap rakyat Palestin yang merana hidup mereka akibat kekejaman zionis Israel yang menceroboh serta membunuh rakyat Palestin dengan sesuka hati.

Kita juga baru sedar yang semua produk makanan, kesihatan, penjagaan diri dan lain-lain adalah produk langsung dari Yahudi dan kita mula mengkaji kaitan penggunaan kita dengan penindasan yang berlaku terhadap saudara kita.

Yup. Ekonomi. Yahudi sangat berkuasa di dunia ini sekarang kerana mereka menguasai ekonomi dunia. They got the money they can shut everybody down. 

So it is really important for us to stop using their product and start living with our own creation and invention.

Lately we could see a lot of extreme boycott had took place in many McDonald outlets around Malaysia and the sale of this Multinational Company drop really fast almost make them shut down all their premises around Malaysia. But, guess what? Malaysia once again make the boycott thing as a fun thing instead of taking this seriously. What i could observe is lots of lines waiting to order meals on McDonald.

Hey Umat Islam dah habis dah festival boikot. Im not saying Isu Palestin ini isu agama tetapi ianya isu kemanusiaan. Tetapi Umat Islam di Malaysia ini bukan sahaja tiak peka sebagai saudara sesama Islam tetapi tidak peka sebagai warga penghuni Bumi. Dengan kata lain tidakberperikemanusiaan.

Yes we buy their things and they use our money that we 'sedekah'kat diorang by buying weapons to kill our own brothers and sisters at Palestine.

so Malaysia.. dah habis ke musim boikot.. kembali cam biase dah?/ Malu la.. Malu.. 

Im not saying this to others only but also for me. Not all their product we boycott.. only certain.. so we still help the Zionist making money in someway..

I just hope this world is a better place to live. Keep praying that Allah will show us the truth objective of life.









#PrayForGaza #PrayForPalestine #KeepBoycotting 

Sunday, 3 August 2014

My Experience Working at KFC

Assalamualaikum..

Ive been resting for almost 3 months and Allah just answer my prayer which is He gave me a job..

everybody know ive been looking for job at a lot of places but none of then call me back..

but only one give me a chance to work at their place .. Kentucky Fried Chicken Kubang Kerian.. a place which i spent almost 4 times a week during my Form 5 .... hahaha teruk gile

so sebenarnya saye keje contract untuk hari raya je.. because KFC need extra employee every single raya coz nak bagi cuti raya kat staff sedia ade.. huhuhu


walaupun kejap je.. ( 8 hari je) but i get to know a lot of new things and meet great peoples in KFC..

buat burger.. colonel.. zinger.. cheesy zinger.. you name it.. hahaha sume i boleh buat.. hahaha Senang je [pon...

but theres a thing that i cant stand... Marinating the hot and spicy chicken... hurm... memang pedih bin perih... you will feel you hand burning for almost 3 hours... huhuhu sedihhh...


ape ape pon.. saya memang enjoy keje kat sini because i can always smile and accept anything people ask me to do ... and do my job perfectly.. hahaha

Love the moment of kicking the falling from tray chicken under the table.. hahaha



Sunday, 20 July 2014

Masih Adakah Aku?

Assalamualaikum

Ramadan masih berbaki kurang dari sepuluh hari untuk tahun ini. Banyak janjiku pada diri sendiri yang masih belum tertunai.

Aku Janji

Nak Teraweh Penuh
Tanak Membazir Makanan
Nak Banyakkan Baca Al Quran
Nak Banyakkan Berzikir
Nak Kurangkan Bende2 Lagha

********************************

Ade improvement in certain thing.. but ade jugak kurang di bahagian2 tertentu..

I just hope Allah will listen to my prayer to meet with Holy Ramadan again for next year..

I will not satisfy with myself because i cant do what i've promised to myself..

Ramadan satu bulan baraqah.. setiap amaln digandakan pahala.. rugilah kalau tak ambik kesempatan

Its like shopping during the Sale.. jimat..

Just like beribadah di bulan Ramadan.. berlipat kali ganda.. the same thing that we done in other month but different and greater reward if it done in Ramadan..

Buat amal ni tak boleh nak tunggu tua.. because not all people die when they get old.. yang umur berbelas pon ade yang mati.. so any other reason to wait from doing deed??

Kalau kita mula beramal hari ni.. InshaaAllah kalau kita konsisten.. Istiqomah.. nanti tua nanti banyaklah amal kita.. yang penting kita Ikhlas melaksanakannya.. semuanya perlu kerana Allah..

Allah is the reason we do all the good thing and we get away from bad thing..

Saya kagum ngan Mizz Nina.. a girl which before has none Islamic value in life but then Allah KURNIA hidayah kepadanya..

Kini.. Subhanallah.. believe me human do change.. When I watch Always A Traveller.. i could feel that every single word from her mouth is actually from the deepest part of her heart.

By the end.. we all hoping to be in Jannah.. the Promised Garden where we can enjoy all the pleasure from what we we have sacrifice during life in the Earth..





Aiming Jannah...

Saturday, 19 July 2014

I Love Tok Guru

Assalamualaikum

Yesterday when Malaysia was shocked with the news of MH17 has been shot down at Ukraine .. sedang tengok berite kat Tv then ade 'thing \s that move at the bottom tu' ape ke namenye... tulis Nik Abduh menafikan berita kematian ayahnya which is Nik Abdul Aziz..

I was like.. what is human thinking right nw.. can something like this be a joke? This is uncivilized manner..

Islam mengajar kita supaya menyebarkan perkara yang benar2 sahih ..

Ya Allah panjangkanlah umur nendaku Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Matdan kurniakanlah kesihatan yang terbaik untuknya...

Nik Aziz merupakan seorang yang sangat berpengaruh di Asia oleh kerana ketokohannya dalam memimpin negeri Kelantan dengan nilai2 agam yang tebal..

Alhamdulillah .. Allah telah mentakdirkan Negeri Kelantan di selamatkan oleh seorang Alim dari segala kancah maksiat..

I've been reading a lot of book regarding him and truthfully believe that he is a gift for all Kelantanese.

saya tak dapat bayangkan jika Kelantan tidak diselamatkan dari kemungkaran ketika zaman pemerintahan sebelum ini..

maybe I will not become what I am now..
maybe I will not in love to my state as I am now.

I Love Tok Guru &I Love Kelantan






manisnye senyuman Tok Guru..

Friday, 18 July 2014

DENGGI.. DENGUE #nauzubillah

Assalamualaikum...

Sekarang ni musim Denggi ye tuan puan so haraplah berhati-hati ngan makhluk penghisap darah bernama nyamuk Aedes ni..

namenye gempak cam mat salleh gitu.. huhu...

A lot of people around me have been admitted to hospital for Dengue and this scares me a lot..

And right now.. My brother Nizam dah demam 2 hari and dont want to move his feet to Hospital for no reason.. Hope bukan denggi..

Few years ago my brother Abu suspected for Dengue... Alhamdulillah nothing worst and after recovery he got 200% sensitive with Mosquitoes .. huhu

Few months ago.. my friend's father which is my father too Encik Anuar had been admitted to hospital for his first time ever for dengue and we spent a great time visiting him .. Praises to God.. He's fine now.

*sume orang benci menatang nyamuk ni except my grandmother.. die boleh tahan je tangan die.. kununnye nak bagi sedekah kat nyamuk.. huhu

so lets learn more about this creature..

macho je kalernye.. BlacknWhite gituu

APA ITU DEMAM DENGGI ?-

-Penyakit yang disebabkan oleh virus denggi.
- Jangkitan biasanya terjadi melalui gigitan nyamuk Aedes yang mengandungi virus denggi.
- Sangat berbahaya dan boleh membawa maut.
- Tiada ubat untuk merawat denggi.
- Cara paling berkesan untuk mencegah demam denggi ialah memusnahkan tempat pembiakan nyamuk Aedes.

MENGENALI NYAMUK AEDES.

- Berbelang hitam & putih di badan dan kaki
- Mengigit pada awal pagi (5.00 Pg - 7.00 pg) & awal senja (5.00 ptg-7.00 mlm)
- Membiak di dalam takungan air jernih di dalam dan di luar rumah.
- kitaran hidup (telur hingga dewasa) lebih kurang seminggu.

MENGENALI TEMPAT PEMBIAKAN NYAMUK AEDES.
DI DALAM RUMAH :- 

- Kolah bilik mandi & baldi yang menakung air  
- Bekas perangkap semut 
- Bekas menakung air peti sejuk 
- Piring menakung air pasu bunga

TANDA-TANDA DEMAM DENGGI.

1. Demam kuat yang mengejut dan berlarutan.
2. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi dan biji mata.
3. Ruam merah di kulit.
4. Pendarahan di bawah kulit, pada hidung & gusi.
5. Sakit kepala
6. Hilang selera makan
7. Muntah-muntah dan Sakit perut.

Lebih teruk sehingga menyebabkan shock syndrom seperti yg terjadi kepada arwah Din Beramboi yang menyebabkan kegagalan organ berfungsi.

KAWALAN DAN PENCEGAHAN DEMAM DENGGI.
1. PERINGKAT JENTIK-JENTIK :- (ore kelate panggil ugak-ugak)

-Musnahkan tempat pembiakan Aedes dengan menanam atau membuang semua bekas kosong yang boleh menakung air.
- Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik (abate/garam).
- Tutup bekas penyimpan air.
- Tukar air dalam tempayan, jambangan bunga setiap minggu dan basuh serta berus sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru.
- Buangkan air dari piring-piring alas pasu bunga sekali seminggu dan berus piring-piring itu sehingga bersih untuk memusnahkan telur-telur nyamuk.
- Bersihkan saluran air hujan (saluran bumbung).
- Pastikan tayar-tayar buruk tidak menakung air.

PERINGKAT DEWASA :
- Tidur menggunakan kelambu.
- Gunakan ubat nyamuk atau racun serangga pembunuh nyamuk.
- Gunakan jaring nyamuk di jendela rumah.
- Semburan kabus secara besar-besaran.

*****************************************************************************************************
meh nak share rahsia penting... 

CARA MERAWAT DENGI PERINGKAT BOMOH KAMPUNG cam Saya ni.. huhu

1 Minum Air Hundred Plus + Laici... 
2 Minum air rebusan ketam nipah.. 

tu je la Tok Moh boleh kongsi.. tok moh mintak jauh la penyakit Denggi ....

Takziah MH17

Assalamualaikum..

sedang saye lena dibuai mimpi pagi tadi then my sister called my home number talking to my another sister.. (bape banyak kakak die ni ade = 6) and one of their highlighted topic is MH17..

upon hearing that I quickly woke up from my bed and straight to TV.. hurm.. another accident involving Malaysia Airlines and this time its called MH17

kene bom katenye.. and that is very tragic..

Pagi tadi ade la bukak FB and saje je bukak Omegle.com a site to webcam with total stranger.. I put my interest "Malaysia" and then I've been connected to strangers with the same interest and with a simulated webcam showing slideshow of Man wearing army like costume with guns and weapon all over their body plus covering their face with mask..

Then they text me this.

Stranger: Sorry about your plane
Stranger: It was accident
You: yes
Stranger: Personally
Stranger: Wish it was USA plane
Stranger: #DonbassProblems
You: its okay
Stranger: you guys should stop flying
Stranger: It doesn't seem to be going well mate :DDDDD
You: we've change our route already
Stranger: 2 planes in one year
Stranger: How are stock prices holding?
Stranger: Lel.
Stranger: It is an Indonesian conspiracy
Stranger: IMO

I was like this is a joke right?? ... 


Thursday, 10 July 2014

Save Palestine!

Assalamualaikum

Hari ini dunia kita berdentum dengan bunyi mercun menandakan kegembiraan yang bakal dikecapi menjelang Aidil Fitri.

Namun, saudara kita disana dikejutkan dengan dentuman bom yang mensyahidkan seribu nyawa.

Owh berbeza sungguh dunia kita.

Saat kita bersendawa setelah menjamu selera di meja bersama keluarga, mereka merintih kelaparan dalam kesayuan.

Hari ini kita mampu menghirup udara yang percuma dengan senikmatnya, mereka kesah menanti. Apakah mungkin mereka masih bernyawa menyaksikan mentari menyinari bumi mereka pada hari esok.

Apakah kita yang dikurniakan nikmat ini tiada rasa ingin membantu mereka? Tiada keinginan untuk melihat senyuman terukir di bibir mereka?

Allah itu Maha Kuasa, Maha Adil, Maha Pemurah...

Kita hari ini berbeza dengan mereka kerana rahmatnya. Apakah kita bersyukur?

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers