expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 31 March 2013

Who Can Guess The Future? II

Assalamualaikum..

yup semalam terhenti sebab saya mengantukk. haha.. so lepas bertolak ke lokasi yang ditetapkan and kami sampai di sana jam 7 lebih and dah nak Maghrib pon.. iktikaf la dulu.. habiskan Zikir petang.. then Maghrib.. Solat Maghrib berjemaah then lepas tu rupenye Surau tu dah banyak Program maka kami mengundur diri untuk ke lokasi yang lain pula..

Lokasi yang kami tuju ialah Kampung Muring hape ntah.. (NOT SO SURE) and kami iktikaf di situ.. tapi sedih lah melihat sebuah surau yakni Rumah Allah namun tidak dibiarkan hidup.. imam di kampung itu telah meninggal dunia.. maka tiada yang sanggup menggalas tanggungjawab tersebut.. karpet dilipat menandakan surau itu dibiarkan kosong tanpa laungan azan buat sekian lama..



siap angkat barang and kami semua hidupkan kembali surau tersebut dengan izin Allah.. laungan azan kembali didengari masyarkat di situ.. adalah 2 3 golongan yang rindu nak solat berjemaah di surau tersebut namun tiada imam membataska segalanya..

Keagungan Allah diceritakan lagi dan lagi .. menimbul rasa terharu dan menyesal alam diri saya.. jika saya di rumah mana mungkin saya mendapat semua ilmu ini?? Allah telah memilih saya dan saya bersyukur kepadanya..



segala Adab Adab diajarkan seperti Adab Mesyuarat, Adab Makan, Adab Tidur, Adab Ziarah.. n so much.. i dun get all this if i dun be here.. masa makan kali yang pertama ialah satu kenangan yang paling saya ingati.. First time makan dalam talam kongsi satu talam ngan 4 orang.. Subhanallah hanya Allah yang tahu betapa excitednye saya time tu.. Agama Islam mengajar kita akan kesamarataan itu adalah sesuatu yang indah dan sifat rendah diri itu perlu ada dalam setiap diri MUSLIM..

saya ni makan sikit je.. so lepas saya kenyang saya akan bangun n basuh tangan .. saya tengok diorang makan sampai licinn siap jilat jilat jari lagi.. "eh diorang ni lapas sangat ke??" terdetik soalan ni lam minda saya... segala persoalan ini terjawab tanpa perlu diutarakan persoalan ini.. Allah knows what im curious about and he give answer to me.. Itu adalah Adab makan yang juga diamalkan oleh Rasulullah SAW.. baru lah saya tahu.. malu plak.. n satu lagi kita tidak disarankan meninggalkan kawan kita ketika time makan bersama camni walaupun dah kenyang... n talam tu biar licin coz sunnah Nabi tu.. huhu now I know..

 

petang tu 2 3 orang diarahkan untuk keluar Ziarah.. manakala saya stay ngan Lelaki yang menjemput saya ke Program ini.. namanya Haji Abdullah.. mesra dipanggil Haji Lah.. die menceritakan fadhilat keluar dijalan Allah.. that makes my heart open ...

then everything happen with lot of blessing.. kami sentiasa berada dalam keadaan berwudhuk.. buat saya yang hanya pakai Kopiah bile ke Masjid sahaja ni rasa malu plak ngan diri sendiri.. huhu so duduk kat sini setiap waktu kami memakai kopiah.. Subhanallah..namun saya tidak Istiqomah.  saya lebih malu dengan sindiran orang daripada pujian dari Allah.. hurm saya harap Allah bukakan pintu hati saya supaya mengikuti Sunnah Rasulullah..

 

di sini juga saya tahu nilai Jubah yang sudah saya miliki namun saya pakai nya kerana saya hanya ingin berfashion.. MasyaAllah.. Jubah yang saya pakai ialah Sunnah Rasulullah dan jika dipakai ketika solat maka ditambah 70 kebaikan .. Kopiah pon ditambah Tujuh Kebaikan.. Pakai Jubah Putih plk.. tambah lagi 70 kebaikan.. Subhanallah.. betapa besarnya Khazanah Allah yang saya tidak tahu selama in..

semakin ramai ahli kami dari hari ke hari.. 2 orang ahli kami adalah dari Acheh Indonesia.. Global nya pergerakan ini.. selama ini saya fikir yang mereka ini bukanlah golongan profesional namun itu semua terbukti salah ..mereka adalah golongan yang memegang jawatan tertingi dalam setiap Jbaatan dan Pengurusan mahupun Bisnes sendiri.. hur.. thats why la dun judge a book by its cover..

 

di sini saya jumpa kawan baru yang totally awesome.. yang make me sentiasa ingat akan Allah SWT.. antarnya ISMAIL, SYAKIR, HAQIM, IEMAN dan ramai lagi.. I was glad to know these people..
antara mereka ada yang dapat straight A's dalam SPM membatkan saya rase malu.. "mereka lebih bijak daripada aku .. tapi mereka tawadhuk.. dan sanggup pergi rumah ke rumah mengetuk pintu rumah orang untuk mengajak mereka untuk mengimarahkan Rumah Allah yang ada di kampung tersebut yang terbiar sepi..

YA Allah.. aku sangat bersyukur kerana menjadi salah seorang daripada mereka.. sesungguhnya ini adalah satu pengalaman yang akan sentiasa ada di dalam ingatan kita.. 27 Mac 2103 jam 5.30 petang.. my first move to seek Allah blessing... Betapa agungnya Allah.. walaupuns aya anyak melakukan dosa.. namun di tetap memilh saya.. Allahuakbar... InsyaAllah saya kan join lagi proqram ni.. dan saya akan ajak kawan saya sekali yang ada lam fikiran saya ialah Farhan, Ikraq, Hafiz, Arif Hakimi n maybe more.. actually i've gave Farhan Number to Haji Lah.. hehe..

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/483153_637560832937772_985510017_n.jpg

n abang saya InsyaAllah akan join juga. maybe Allah doesnt give him the opportunity or that day but in future who knows right??? Still WHO CAN GUESS THE FUTURE?? siapa boleh jangka apa akan berlaku di masa depan?? kan..

kite banyak masa pergi kem keduniaan.. but ade ke masa kite spend masa untuk perkara yang akan membantu kita ke arah kebahagiaan di akhirat?? ask myself

InsyaAllah...                                                                                            


                                                                                                                       TAMAT

Who Can Guess The Future?

Assalamualaikum

kenape lah malam ni tiba tiba je update fb twitter sume lam Bahasa Inggeris? mungkin persediaan nak masuk Asasi Law kott.. so better we try now.. Practice makes perfect rite?

3 hari lepas kehidupan saya masih sekadar seorang hamba yang leka dengan kehidupan duniawi.. sehinggalah pada suatu senja yang memang akan saya ingati sepanjang masa.. 2 orang lelaki telah datang kepada saya dan mengajak saya supaya mentauhidkan diri kepada Allah SWT dengan sebenar benar..

mereka mengajak saya untuk solat Maghrib dan juga Isyak di surau yang sangat hampir dengan rumah saya.. memang saya akui.. saya mmg jarang solat berjemaah di surau itu.. rasa malu dek kerana rumah hanyalah beberapa langkah dari surau tersebut..  setelah mereka berlalu pergi.. dengan pantas saya bersiap untuk ke surau tersebut.. saya dah mampu menangung malu kerana tidak mengimarahkan rumah Allah yang begitu dekat jaraknya dari rumah saya..

selepas solat Maghrib.. mereka telah memberi penerangan bagaimana keadaan para Nabi n Rasul dan kepentingan berdakwah.. saya rasa begitu kerdil saat itu.. mengapalah sebelum ini saya tidak langsung meghiraukan perkara ini.. selepas solat Isyak lelaki yang agak berusia tersebut meminta nombor telefon saya.. saya memberi nombor telefon dengan seribu tanda tanya.. apakah yang mereka ini hajati dari saya?

hari hari berlalu saya tidak mendapat satu pon panggilan daripada mereka. tiap tiap Rabu mereka akan menunaikan solat di surau ini.. hari itu jugalah sekali lagi mereka memberi taklimat tentang betapa pentingnya menyebarkan agama Islam kepada masyarakat yang juga diselangi dengan cerita para Rasul dan Sahabat.. sekali lagi mereka mengambil nombor telefon saya.. kali ini beliau memberitahu bahawa akan ada satu program selama 3 hari untuk saya di hujung bulan ini..

hari hari berlalu.. masih tiada panggilan dibuat kepada saya.. namun beliau telah menghubungi abg saya.. abg saya juga telah diajak untuk mnghadiri program tersebut...  hari rabu kemudiannya.. mereka telah datang lagi dan telah menetapkan tarikh untuk program tersebut.. bermula 27 Mac.. saya sudah bersedia untuk menghadiri program tersebut kerana saya yakin bahawa ada hikmah Allah mengizinkan mereka menjemput saya..

Abg saya tidak dapat hadirkan diri.. namun di telah menghantar saya di Masjid Sultan Ismail Petra pada petang 27 Mac itu kerana disitulah tempat berkumpul peserta progam tersebut.. 5.30 petang tepat saya tiba disana.. saya lihat Lelaki yang menjemput saya ada disana.. abg saya kemudian telah berlalu pergi.. Lelaki tersebut tidak menyangka bahawa saya yang datang manakala abg saya tidak dapat datang.. Allah Knows Better.. He Plan everything..

then lelaki tersebut menceritakan kelebihan keluar ke jalan Allah... sambil menunggu seorang lgi sahabatnya untuk beragkat ke tempat yang ditetapkan.. setelah itu datang pula ahli ahli yang lain.. kemudian kenderaan untuk kami telah tiba dan pada jam 6.45 petang kami bertolak ke tempat yang telah ditetapkan..







                                                                                           Bersambung.. (tak sangka plak panjang cite nih)

Tuesday, 26 March 2013

Cari Sponsor

Assalamualaikum..

yup seperti mane tajuk di atas saye minta Dato Datin bagi lah sumbangan ye... heheheh takde la bukan nak mintak sponsor buat ape pon... just nak further studies.. bukan mintak ngan Dato Datin ok.. nak mintak ngan lagi kaya dripada korang... hehehe die ni ade banyak duit.. name die... Maybank.. hahahhaa

hari ni log in Facebook ternampak lah kawan kawan duk post dieorg tengah cari scholarship... then terpikir sejenak.. why dont i do that???? lantas teringat yang pada hari amek result ai tu... salah seorang cikgu telah bagi borang scholarship Maybank...

Maybank Scholarship Award namenye... yang mane dpat tu sile isi lah ye... insyaAllah dpat... ehheheh

at first bace sume details kat front page form tu dah terkejut beruk.. sebab closing dte die 28 Feb.. huhu luluh hati n jantung iolls tadi.. ehhehe but when i check it online.. they extended the closing date hingga ke 31 March ni kawan... so isi lah cepat cepat n pegi serbu Pejabat Pos ramai ramai.. ehhehe

i pray that Allah will open widely the door of rezeki for me and also for you my dearest friends... Amin... InsyaAllah....


Musim Kenduri

Assalamualaikum

yup.. musim cuti sekolah ni memang ramai pasangan yang ambil keputusan untuk mengakhiri zaman bujang mereka.. tak kire lah zaman menduda ke.. menjanda ke or menganakdaratua.. hehe so yang mane melangsungkan hari bahgia merka itu saya ucapkan Selamat Pengantin Baru.. Moga Kekal Ke Anak Cucu.. whhehehe

sebenarnya saye terlintas nak tulis pasal orang kawen ni sebab saye baru balik dari kenduri.. hehehe.. seluar jeans pon tak tersalin lagi nih.. so dengan pundi kencing yang terhimpit oleh Vintage Slim by TOPMAN ni saye tuliskan jugak entri ni..

mak saya ajak pergi umah jiran tadi sebab die ade buat majlis kesyukuran n sekaligus buat balik menantu.. hihi.. umah cikgu Sejarah daya.. jaraknya hanyalah 34 langkah dri umah saya.. (sempat aku kire kan?.)

so tadi saye bawak jugak anak saudara perempuan saye.. bukan ape.. budak tu berat sangat... takde yang larat nak bawak die.. so terpaksalah saya yang muscle ketak ketak ni bawak.. ahahah ketak la sangat... to those you know me close.. they will know how muscular i am.. hehhehe

setibenye kat rumah pengantin.. salam salam then ternampak cikgu Math saye yang jugak undangan di majlis itu.. she said tahniah coz i got A+ untuk Math SPM... actually im the one who shud congratulate her coz teach me so hard... huhu terharu la plak.. huhu...

pastu da siap makan sume n nak balik tu... cikgu BM n cikgu Physic plak datang.. huhu sempat lah brtegur sape.. hihi.. they ask whether im a father now.. heheh ye la pegang budak kan.. hihi terus mengaku anak saye.. ahhaa cakap saye kawen lepas PMR haritu.. hihi

so yang mane nak cari tarikh yang sesuai untuk majlis perkahwinan tu carilah tarikh yamg semua ahli keluarga boleh balik n leh gather ramai ramai.. musim cuti sekolah cam gini lah best... sume leh balik... kan?

so semoga korang yang baru kawen tu dapat baby yang comel comel n cute miut... hehehhehe...


Sunday, 24 March 2013

Asasi Undang Undang

Assalamualaikum

2 hari lepas kan saye pergi ke ekspo selangkah ke UiTM .. so much good services were accommodated there.. i was glad that i pulled my feets to be there..

so mula mula lepas kite daftar tu die ade bagi lah guidelines untuk kite.. mendahului senarai what shud be done there.. is Semakan Online..

so naik lah ke tingkat yang keberapa ntah tapi trasa lenguh jugak lah otot peha dan sebagainya.. hehe so masuk lah ke satu bilik komputer.. lam tu ramai sukarelewan uitm tunggu mangsa.. ahhahaha..takde la..

so die mintak result untuk semak course ape yang sesuai untuk kite.. key in result then die pon print la ape yang sesuai untuk kite...

yeahh.. my passion in Law can be continued sebab saye layak untuk ambil asasi Undang Undang.. heheh tersenyum bahagia time tu...

according list kiteorg akan ke tmpat kaunseling.. so tunggu punye tunggu no. giliran akhirnya tiba jugak giliran.. 124 this number i shall remember.. heheh

then tibe sesi kaunseling bla bla bla.. krjap je then im done... heheh lepas tu tunggu my friend punye session siap duk la membelek buku yang ade kat meja setiap kaunselor... hehe kaunselor takde time tu.. so belek belek lah.. dapat jugak info berguna..

sesi kaunseling die pon simple je.. they asked what is our passion and they explain more about the course... so im go with asasi undang undang coz that is my passion..

lam perjalanan tu plak.. my friend's mom which also teaching at my school advicing me to be a steward.. hahahah... actually tu jugak termasuk lam my ambition.. ahahha tapi di kolumn ke 83 hehe.. she said that everytime she on flight she will imagine that i will standing and doing the steward duty.. ahahha

hurm whatever it takes.. im with my own opinion... being a lawyer... hahaha i cant stop watching suit on Diva Universal coz im so on with it...

InsyaAllah semua yang saya hajatkan akan termakbul dengan keizinan Allah dan juga doa dari kedua ibu bapa dan juga kawan kawan tercinta including YOU guys....

actually saya nak ambik Political Sciences tapi.. hurm .. i dun know how to... die bawah Pentadbiran Awam or something..? But its under Diploma... huhuhu

kakak saye plak suh saye ambik medic and duduk offshore.. huhu im so off with it...

Friday, 22 March 2013

Happy Birthday To Me

Assalamualaikum...

Yup hari ini pada tanggal inilah seorang budak lelaki yang sangat cute dilahirkan di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian pada tahun 1995. (tengok lahir pon dah kat Universiti... ko ade??)

Amin Rashidi diberi name.. yang bermaksud Yang Amanah lagi Bijaksana.. tahnks to those yang terlibat dalam usaha menjayakan nama yang saya sangat kagumi ini.. hehehe

so sekarang ni umur saya pon dah 18 tahun.. so kene lah mature skitt.. biaq sesuai ngan umoq kate org Kedah.. hahha..

so hari ni ramai lah yang wish Birthday kepada saya.. saya ucapkan Terima Kasih banyak.. dah segala doa untuk saya saya aminkan dengan penuh keikhlasan agar dimakbulkan Ilahi.. aminn..



antara post kawan kawan yang saya suke ialah :-

1 Sanah Helwah
2 Samak Hari Jadi
3 Selamat Mendekati Ajal.. (walaupon seram bunyinye.. I Like)

so antara Doa yang I LIKE ;-

1 Semoga panjang umo murah rezeki
2 May Allah bless your life in this world and the herafter..

sebenarnya saya berhasrat nak balas satu satu Post Dieorang kat wall saya.. but bile dah 200 orang post.. tak terbalas jugakah jawab nya.. so saya tulis entri ni unntuk membalas semua Post Post kawan2 saye yang awesome di facebook.. harap diorang bace lah ye.. yang mane sempat saye balas tu Ok lah.. yang tak terbalas tu jangan kecik ati Ok.. love u guys

adik saye Are Fiek juga wish my befday melalui phone.. thanks brother..

kawan saya pula ade yang post '' happy birthday kawan.. maafla aku tak boleh jadi kawan yang membanggakan"

huhu bagi saya setiap kawan saya adalah mereka yang paling saya bangga.. kerana saye belajar mengharungi hidup ini melalui pengalman dan penceritaan mereka..  tak kire lah result SPM die berape pon.. Rezeki Allah tidak terletak dan tertakluk kepada Result SPM anda ye..

Sekali lagi saya ucapkan TERIMA KASIH kepada mereka yang mengingati hari bersejarah bagi saya ini...

#teringat plak tahun lepas sambut birthday kat Camp.. huhu makan BBQ lagi..

hurm esok kalau takde aral melintang InsyaAllah.. saya kan ke UiTM Machang kerana ade Program Selangkah Ke UiTm.. huhu InsyaAllah will be going there with my friends Ikraq and Ady..




Haflah Ilmu Anak Muda Kelate


Assalamualaikum.,.

yup semalam dengan tidak dirancangnya saya telah ke majlis ilmu yang menghimpunkan seramai 150 orang muslimin dan muslimat bertempat di Stadium Muhammad ke-4 Kota Bharu Kelantan.

Majlis yang diberi name Haflatul Ilmu ini berlansung selepas Asar sehingga Jam 12 malam.. antara panel penceramahnya ialah USTAZ AZHAR IDRUS.. Ustaz Haslin dan Ustaz Nor Hisyam



so saye pon pergi lah ngan abg saye menaiki motosikal.. huhu sampai sane tak tahu nak parking kat mane.. sume tempat penuh orang.. ade gerai gerai dibuka di perkarangan Stadium.. antaranya kedai cenderamata.. kedai makanan dan minuman serta kedai minyak wangi dan banyak lagi..

saye sempat la membeli satu Badge yang saya rase amat menarik iaitu. WE LOVE TOK GURU

























abang saye plak beli skarf kepale n also sticker untuk ditampal ke motornya..



huhu then lepas tu saye pergi ambil wudhuk n masuk dan ambil tempat dduduk lam stadium... masa mula mula masuk Stadium tu memang rasa bangga tu lahir lam diri saye sebab itulah kali pertama saya masuk Stradium Muhammad ke 4 ni.. apa lagi.. terus amek gambar la.. hehehhe



duk betul betul kat bawah kamera utama yang merakam segala perjalanan majlis untuk disiarkan secara langsung khas di kelantantv.com





then lepas tu kiteorang solat Maghrib berjemaah dan seterusnya mendengar tazkirah dari peaker Dewan DUN Negeri Kelantan

setelah masuk waktu Isyak. kami solat Isyak berjemaah dan setelh itu kami mendengar Ceramah yang really awesome oleh ketiga tiga panel...


Alhamdulillah kerana saya diberi peluang untuk menghadiri majlis ilmu sebegini.. this all cant be done without Allah's Will.. insyaAllah.. will wait for more programme like this..




Thursday, 21 March 2013

Alhamdulillah For my SPM Result

Assalamualaikum

Hum inilah kali pertama saya menulis selaku seorang lepasan SPM. hahaha

so Harini kul 8 agi dah prepares and duk iron baju kemeja untuk amek result.. kul 9 kawan saya datang umah.. n pergi amek kawan saya sorang lagi.. hurm macam biase la.. time tu la die ngah mandi n itu ini.. always late.. harhar

then kiteorg pon rewang rewang cari tempat untuk breakfast.. sambil tunggu sorang lagi kawan.. die ni datang ngan keta die sdiri.. then lame sanagt tunggu pergi la ke area Kota bharu.. huhu

Jauh breakfast.. hehe Jalan Gajah Mati gituu.. heheh lam perjalanan ke sana tu sempat terlihat satu sticker baru di sebuah kereta Pajero ni.. sebab sticker T - Tukar dah merebak skang ni.. So sticker K - Kekal dah mengambil alih.. warnanya Hijau.. hehehe



kawan sorang agi tu tak jugak jugak campai.. n kiteorg start leaving after sudah makan roti Canai n minuman tanpa ais.. haha (ais belom ade)
'
so samapai la ke kawasan sekolah.. terlihat Banner menunjuk lokasi di mana result akan diumumkan iaitu di Dewan PraUniversiti



then duk lepak lepak while chitchat ngan kawan2 yang dah lame tak berjumpe.. ade yang sharing pengalaman keje n pengalaman PLKN also included.. hehe

around 11.30 camtu Cikgu dah arahkan supaya semua masuk dewan coz Pengetua da nak sampai..

then Pengetua sampai.. Beliau bagi ucapan dulu n kemudiannya menyampaikan dan mengannouncekan Pelajar Cemerlang SPM SMKKK 2012 iaitu Amna and Nurin yang mendapat 9A.. hehehe

then diikuti Maheshan n Syahrinaz..  8A (my target huhu cant achieve it)

huhu mmg gempak habes.. tahniah Guys... all the best for your life..

then my friend Ady got 7A.. then my name was announce for 6A.. Alhamdulillah.. At least my name is announced..

happy sangat.. hehe same la ngan Trial.. n my Addmath from Fail turn to C+.. hehe awesome takk??




huhu Alhamdulillah coz Dapat 6A 2B n 1 C

BM A
BI  A
SEJ A
PAI A
MATH A+
ADDMATH C+
PHY A-
CHM B+
BIO B+

Alhamdulillah.. hehehhe

then dengan senyuman yang lebar sampai ke telinga maka bermula lah sesi bergambar kenang kenangan bersama Slip Periksa n Sekuntum Bunga ROS bersama kawan2...



kawan saye majoriti dapat 7 A but im get 6A only.. huhu.. but takpe.. kejayaan manusia bukan terletak kepada bilangan A yang die dapat.. hehe tak perlu nak Bongkak Ujub n Takkabur

time On The Way ataupun Fi Tariq.. aktenye orang Arab.. ahhaa.. sempat saye snap gambar saye yang macam wakil rakyat di papan kenyataan dimana tajuk nye "Calon Straight A" heheh



so lepas tu kiteorg gather n celebrate kat KFC dimana tempat kite orang selalu berkubang.. hehe.. sambil sambil tu.. sempat lagi saye post mortem kan ayam KFC... hehe sempat dah terlalu konyang sangat




heheh sambil sambil tu sempatlah bergambar ngan pelajar straight A which is my bestfriend,...



and my friend ady sempat agi menggedik ngan Nurin.. hehehe... jangan marah ye Hafiz Mazlan.. psttt Nurin nampak cantik sangat hari ni.. Rugi Fiz ko tak tengok.. harhar har



lepas tu kiteorang pon balik rumah ngan tersenyum riang.. ALHAMDULILLAH..

"It doesn't matter how many A's you got but its matter how you would bring it to your life"

Wednesday, 20 March 2013

SPM Result Quotes

Assalamualaikum

Whatever ur results...You are special..Your A's don't define your future... It helps but with hardwork & determination you can be anything!

Hope parents stop/don't boast about their children's A's. Don't buy all this A business...There's so much more than A's on paper....

Semoga ibu bapa redha dengan keputusan anak anak esuk dalam SPM dan banyakkan bersykur dan buang sifat riyaa ujub dan takabbur. Fokus pada akidah ibadah dan akhlak anak anak bukan hanya pencapaian di dunia. semoga dgn keputusan membolehkan anak anak memberi manaafat dan mengejar makna kehidupan. Jika keputusan tidak seperti kita mahu kita mesti yakin bahawa semua Allah dah takdirkan dan apa kita belajar dari keputusan itu dan bagaimana kita dekat dengan Allah. Jangan sekali kali kita memnadang rendah atau marah pada anak jika keputusan tidak cemerlang. AKademik bukan segala galanya. Jom redha dan syukur sentiasa dan fokus pada solusi bukan masaalah.

Telah tercatat di slip result saya.. apa sahaja.. saya yakin bahawa Allah Ialah pakar Perancangan yang Paling Agung...

SPM

Yakini Kuasa Allah

Assalamualaikum

Alhamdulillah baru sahaja pulang dari Surau yang dekat dengan rumah saya.

Surau ni kecil je.. di cat warna putih.. melambangkan kesucian Agama Islam itu sendiri.

Antara pengisian ceramah yang saya dengar sebntar tadi ialah Yakin Dengan Allah

Ya.. Yakin.. Ramai Percaya yang Allah Itu Wujud... Namun tak ramai yang betul betul yakin dengan kekuasaannya..

maka itulah yang lahirnya golongan seperti Qarun.. die tidak percaya yang Allah telah menjadikannya kaya.. Allah yang memberi kemahiran kepadanya.. Maka Allah tunjukkan kepadanya..

Yakin dengan Allah.. Dengan itu kita tidak akan takut atau gusar menghadapi apa sahaja masalah..

dalam perang contohnya.. kita tidak boleh kata yang bilangan tentera yang ramai serta senjata yang canggih itu menjamin kemenangan, namun.. kita harus yakin bahawa apa Allah itu berpihak kepada yang benar.

Yakin .. sebuah perkataan yang subjektif.. kita tak mampu nak lahirkan rasa yakin itu apabila ditanya.. kerana apa.. masih ade keraguan dalam diri..

saya Ambil contoh.. seorang pekerja sarkas yang membuat pertunjukan menembak epal dengan tepat.. jika diminta untuk menjadi sukerela dan diletakkan epal di kepale kita untuk ditembak.. adakah kita yakin.. yakin bahawa peluru itu tidak akan mengenai kita?? ye jelaslah bahawa keyakinan kita masih ade cacat celanya..

Yakin dengan Kuasa Allah.. Allah akan mempermudahkan segalanya untuk kita.. Allah itu adalah yang Maha Kuasa.. tidak akan ada satu pun perkara yang boleh memudharatkan kita selain dari izin Allah..

Lihatlah tatkala Nabi Musa melarikan bani Israel.. Terperangkap di tepi lautan.. dikejar Firaun..  dengan keyakinannya yang utuh kepada Allah SWT.. laut itu mampu terbelah tatkala dihentakkan tongkatnya.. Allahuakbar...


Yakinlah Bahawa Rezeki Itu Selalu Ada

Assalamualaikum..

Hurm tengok ke tajuk entri ni macam Lebai Qi Diey nak bagi ceramah lah tu.. ehh takde lah.. ni just pinky sharing jer.. hahaha

So kita lihat n fahami tajuk betol betol baru la tak terpesong kita punye perbincangan.. ken??

so crite die camni.. tengahari tadi.. ketika saya duk menjerang air kat dapur berbunyilah suara Rihanna menandakan ade panggilan untuk saya.. ~Find Light In The Beautiful Sea~

Farihin.. kawan pompuan saye call...die skang ni keja kat popular.. lau nak kenal dielah Cashier yang paling cantik kat Popular KBMALL ni..

 Helo Assalamualaikum..

Weh Amin mung free dop?? die bagitahu yang ade tawaran kerja untuk saya.. Popular akan adakan Exhibition.. so ramailah pekerja diperlukan.. ten days je..

kene gi Kbmall coz Boss nak tengok dulu.. tapi.. Kita Merancang dan Allah juga Merancang.. Dan perancangan Allah Jugalah yang terbaik..

Saya tak boleh ambik kerja nie.. huhu so sad.. sebab nanti 27 haribulan saye akan hadiri satu Camp Keagamaan .. hurm InsyaAllah tiga hari.. abg saye pon terpilih jugak.. Alhamdulillah.. so abg saye kene la cari pengganti nak uruskan bisnes die tu..

so satu peluang dan juga rezeki bagi saye telah berllau.. takpe lah.. saya yakin yang Rezeki Allah itu cukup untuk seluruh hambanya.. Ingat.. Allah itu Maha Kaya.. so nothing to worry lah..

bebanyak terima kasih saya ucapkan kepada kawan saya Farihin kerana ingat jugak die kat saye yew.. huhu tu la pasal i used to like her before.. hehe.. Now pon.. hehehe Ouhh Blushing pipiku..

so InsyaAllah.. Allah akan murahkan rezeki saya lagi selepas ini.. Alhamdulillah for giving me such a gold-hearted friend like Farihin...

Tuesday, 19 March 2013

Ouchh Sakitnyer..

Assalamualaikum

Yup ngah sakit ni but nak tulis jugak entri ni.. hehe gedik kan?? haha

2 hari lepas kan saye pergi Gym,.. for the first time.. so try lah memacam jenis alat senaman disitu.. yang nak muscle kat abdomen la.. kat lengan.. chest and also feet..

so semalam ade la rase sengal skit kat siku ni.but i thought it is normal.. macam lame tak maen badminton and then tetibe main.. kan sengal kan??

so bile bangun tido hari ni.. thats it.. lagi sakit la.. i can straighten my hand.. pedih syiott.. haha

hurm adakah sume ni normal?? will it fading slowly?? or this is dangerous?? awchh.. pedih sangat la..

takleh straight tangan n nak basuh pinggan pon saket.. huhuhu... somebody can answer this phenomenon??

so shud i continue doing all those exercises or shud i avoid it?? sakit tahap Mongolia niyh.. hadoiyai..

Help me Cure me.. Fade This Illness.. InsyaAllah..


Nak Pergi Amek Result

Assalamualaikum..

Hari Khamis ni adalah hari result SPM akan diumumkan.. so kene la pegi skolah.. bukan ape nak feeling hari  Result niyh.. dulu PMR saye tak sempat sebab clash ngan ticket Flight.. haha tu la gedik sangat nak pegi bercuti..

So kawan saye pegi skolah tdi n cikgu pesan yang bebudak lelaki shud wear something nice and sopan.. means?? Okay.. NO JEANS.. What??? haha saye duk umah kakak saye seminggu and tamat tempoh pada hari Khamis ni.. haha so baju yang bawak pon agaklah limited.. n untuk pegi ambik result saye dah bawak Kemeja and a Jeans By TOPMAN named Vintage Slim.. haha

So Jeans Itu agaklah ketat n agak la tidak shopan untuk dilihat,... hehhe... but i'll stay with it.. haha takkan nak pakai kemeja ngan kain pelikat ko?? Im not Jimmy Palikat.. ahha (takde kaitan secara langsung)

So InsyaAllah saye harap thing will go smooth and manageable hahah Iklan Sunsilk la palk.. keh keh..

May Allah Give me and all my friends a good result that will make our mother father and our teachers smile while doing duck face.. APAKAH??? hehehe


Monday, 18 March 2013

JOM KONGSI ILMU

Assalamualaikum

Jom Kongsi Ilmu.. thats come up in my mind when i firstly see this poster..



Perkongsian ilmu adalah sesuatu yang amat digalakkan.. takde la nak buat majlis sebar fitnah yang kemudiannya dipanah petir n ribut selepas tu kan.. haha'

Ha.. majlis Ilmu ni Malaikat mmg banyak.. so Syaitan mmg tak suka program sebegini..

Inilah satu aspek yang sering dititikberatkan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz.. Ilmu adalah lebih penting dari Wang..

so.. kita boleh lihat.. pemimpin mane yang memperhaiwankan rakyat dan pemimpin mane yang menginsankan rakyat.. sojudge it.. kalau org kata haiwan kite terus melenting.. but kita yang berperangai cam haiwan tu.. tak terase plak kan??

so cakap pasal haiwan2 ni.. saye pernah terbace TWEET seorang artis lelaki Malaysia.. die cakap yang TGNA tak patut cakap dpe yang terlibat tu macam haiwan.. ni lah bile otak dangkal n try bersuara... Abg.. you artis.. so watch you mouth and use your brai when saying something..

OK Abg??

So diharapkan segala ilmu dapat ditimba bagi mereka yang hadir di Majlis yang penuh Barakah ini.. ade Ustaz Azhar Idrus lagi tu.. ehhehe


Ikan

Assalamualaikum..

Kenape tajuk die agak hanyir niyh?? hahaha... sarcastic sangat oih.. takde la.. nak cakap pasal Ikan je hari ni..

tetibe plak rase nak nyanyi.. ~Ikan Oh Ikan .. Mengape Engkau Ikan?~.. haha ngek nye lagu.. mesti la die ikan sebab Allah SWT cipta die sebagai ikan.. ni sape yang tulis lirik niyh?? mesti AJAI ni kan?? hehehehhe

so saye sebenarnya nak bagitau yang BLOG saye name QI DIEY niyh ade bela ikan.. but korang yang view tak bagi makan pon ikan kap jepun yang saye beli time gi Osaka hari tu.. huhuhu



kesian depe sume.. huhu bagi la skit makan ikan tuh.. merah da kaler die.. kang nanti mampus.. sape nak jawab... saye jugak kan?? hahah

tapi kedudukan Kolam die yang agak jauh ke bawah.. di dasar blog gitu so ramai yang tak nampak kott.. hahaha ape yang kau mmbebel nih?? hhehehhe..

inilah bebelan dari seseorang budak lelaki.. (eh nak masuk 18 dah budak lagi ke?)... k thats all.. entry merapu sangat... tata..

Camane Result STPM?

Assalamualaikum

Yup Hari ni berlangsungnya hari penamaan calon bagi PRU 13.. eh ape aku merapu ni.. haha tu la.. lam otak nak berpolitik jehh.. keh keh.. back to our topic ok..

Result STPM diannouncekan pada hari ini. hari yang indah lagi Sunny.. huhu Allah bless those human la.. hahah

so sekolah saye pon ade yang Tingkatan 6 and Pra Universiti gelaran nye.. dapat info tadi ramai yang cemerlang.. Alhamdulillah.. butsubjek sejarah jatuh merudum.. kenape??

adekah mike mike sume tak belajar sejarah?? or adekah cikgu mike tak ngajor mike sume??

no one can answer that question other than themselves ... so subjek sejarah ni dikira satu subjek yang amat penting bagi remaja zaman sejarah..

lau tak terer subjek sejarah so many bad things can happen ... lupa asal usul .. lupa daratan.. kacang lupekan kulit.. kulit dibuang.. kacang ditelan and so much more phenomena realted to kacang.. hakahka..

People are condemned to repeat their history if they cant remember their own history.. (eh camni ke George Santayana cakap?) takkan .. so ni Qi Diey yang cakap.. hehe

so lepas ni boleh la korang sume sambung belajar kat Universiti ye.. hehhee.. ramai2 la ke menara gading,.. hehhe

Tahniah Guys.. SPM Macam Mane Pulak?? adehhh...


Sunday, 17 March 2013

Wait I Dun Get It

Assalamualaikum..

Hurm ape bende yang aku tak paham ni??

Jawapan kepada permasalahan ini ialah.. UltraMan..

Saya betol betol tak paham kenape Ultraman ni masih wujud di era pascaglobalisasi dimana akses kepada maklumat berada di hujung jari..

Kenape producer Ultraman tak putus asa n stop from meracuni fikiran bebudak.. haha.. cukuplah Ultraman Tiga, Mebius, Nexus and so much more... hahah.. sian plak saye tengok pelakon pelakon die.. haha

buat la cite yang ade motive skitt.. ni tak.. kalau ade gempa bumi n Tsunami takde plak Ultraman ni muncul and save Jepun.. ahhaha

Udah Udah La Tu ye.. hehehe



la banyak rupenye makhluk yang sanggup jadi Ultraman ni kan.. hahah,.. malu plak aku tengok diorang pakai kostum ketat sehingga menampakkan bende yang sepatutnya nampak.. haha


SPM RESULT

Assalamualaikum..

This Thursday SPM Result will be announced officially. All form 5 students who takes SPM Exam will surely  hoping that they will posses a good SPM result.

21st of March. One day before my 18 birthday. I took 9 subject and I really hope I can get 8A's or more.

1-Bahasa Melayu (Malay Language)
2-Bahasa Inggeris (English Language)
3-Sejarah (History)
4-Pendidikan Agama Islam (Islamic Teach)
5-Matematik (Mathematic)
6-Matematik Tambahan (Additional Mathematic)
7-Biologi (Biology)
8-Fizik (Physics)
9-Kimia (Chemistry)

I really hope I will get an awesome result that will makes me jump happily on that day. Pray for me OKAY.


Pergi Ke Gym..

Assalamualaikum..

Yup petang tadi my friend Irfan n Shuhardy ask me to Gymnasium.. heheh.. that is my first time.. haha

mula mula masuk.. i certainly realized that my badan je skeping cam biskut Jacob.. haha... terasa kenipisan diriku.. hahaha....

mula mula tu mmg tak tau nak maen ape.. dengan bodybuilder duk kerjakan mesin make me feels scared to move .. hahaha... lepas tu sempat la maen alatan yang ade kat situ.. huhu

saye ni takde Chest.. ahaha flat je.. macam papan/.. haha so tadi my intention nak buat chest la skit.. bagi nampak.. haha.. leh jugak lindung perut saye ni ken?? hahah.. but hurm.. tak jumpe ynag betul2 untuk chest.. skang ni terasa bahagian lengan je..

lam setengah jam maen.. kepale mula pening.. haha.. cam nak pengshan.. hahah... my friend Ady pon gitu gak.. penim siott..



so saye rase la kan.. mereka yang nak build muscle ni die kene move on latihan.. lau tak muscle die jadi soft n nampak gemuk plak .. heheh.. so once you start.. yo cant stop.. or else you look fat.. hahaha..

saye ni bukan gile nak muscle sangat pon.. biaq ade je la.. hahha..

Beberapa Hari Yang Lalu

Assalamualaikum..

Dalam seminggu jugak la kan saye tak update blog ni.. huhu viewers pon dah agak merudum.. graph jatuh menjunam bak Niagara Waterfall chewahh.. tapi takpe.. coz itu semua... POYO.. haha (ape motif tulis macam ni?? )

Hurm actually life without internet can be so boring.. tambah tambah tak keje ni kan.. pelik la.. takde ke orang nak bagi saye keje?? ahah cam bangang plak tanye diri sendiri macam tu.. mesti la.. dah ko tak carik keje.. takkkan la dapat?? ish ish.. so you have to find a work Qi.. now or never.. hahaa

InsyaAllah hari Khamis ni sume budak budak lepasan SPM akan dapat tahu result diorang.. saye pon termasuk same.. so pada hari tersebut lah kite boleh tengok orag yang tersenyum lebor cam Kambing n yang menangis sampai tak hingat dunia.. tak lupa juga yang menangis kegembiraan sambil memeluk kawan2 n guru2 mereka.. kah kah.. memacam perasaan akan ade pada hari itu..

Saya Doakan awak awak kat luar sana.. n saye jugak.. dapat Result yang awesome n tak membuatkan mak bapak kite sume nangis klesedihan.. buat penat bayar yuran n pi hantar skolah siang malam.. ken?? hahaha so SPM result meruapakan titik permulaan untuk kehidupan setiap manusia .. (yeke?? habes yang tak ambik SPM?)..

tapi kita takleh nak judge person by the result that they get.. haha contohnya.. soerang yang result SPM die cukup cukup makan je.. boleh jugak berjaya lam kehidupan.. n org yang berbelas2 A pon tak tentu lagi die akan berjaya lam kehidupan die..  Kejayaan Dalam Kehidupan pon satu bende yang subjektif juga untuk dikupas.. adakah seseorang yang ade keta 5 6 bijik tu dianggap berjaya?? ade rumah Banglo berbelas Tingkat itu berjaya?? yup.. pada pandangan manusia itulah kejayaaan.. tapi jika difikirkan kembali.. apa guna nikmat yang melimpah ruah jika kita tidak mampu mengabdikan diri kepada yang Maha Kuasa?? Pencipta kita??

so jangan lah kita memandang serong keada mereka yang serba kekeurangan.. kerana.. ramai yang miskin di dunia merupakan mereka yang berjaya di akhirat kelak.. namun yang kaya raya?? Muflis Di Akhirat.. so.. time u dah tak berguna dah.. Allah tak tanye ereta kau brapa banyak.. AUDI ade brape.. takde maknenye.

jadi kalau kita bijak mengurus kehidupan dan yakin bahawa rezeki itu sentiasa ade untuk setiap hamba nya.. kita tidak akan pernah cemas.. panik berfikir bagaimana melangsungkan kehidupan.. Allah menguji kita berdasarkan kemampuan kita.. Allah itu Maha Adil.. He Knows Better..

semalam kuar lepak ngan kawan kawan kat KB MALL.. satu shopping complex yang tak asing lagi di Kelantan ni.. (dah tu je yang ade..) hajatnya nak maen bowling but tengok2 ade tournament plak.. so hajat terkubur begitu sahaja.. huhu.. so pegi la lunch kat KFC.. dah lame mengidam ayam yang rangup lagi hot ni.. haha ni lah padahnya bila sekolah menengah dekat ngan KFC.. budak jadi ketagih.. hahah

kawan saye plan nak gi berkayak lam minggu ni jugak.. hurm saye ni memang sukan yang melibatkan air.. hahah river crossing kayak and so much more.. saye memang gemar.. petang ni InsyaAllah jika takde aral melintang kawan saye ajak saye pergi GYMNASIUM ... actrually ni la kali pertamanya saye akan jejak kaki ke sebuah Gym.. heheh.. badan saye kan flat je.. muscle pon takdek.. haha malu seyh/.. so kene la workout skitt..

nanti badan saye cam THE ROCK baru la korang tersengih sengih tengok kat saye (takkan pernah jadi kott)
OK la.. thats all for now.. i dun think i have more things to write.. Chiau..

Thursday, 7 March 2013

MoVe On ..

Assalamualaikum

Yup sekian lame tak update blog.. ehyekew.. sorry la.. kalau saye post melalui Samsung Galaxy tab tu tak terasa macam update blog.. thas why la entry die ciput je.. malas betol la nak touch screen ni.. buat saket jari je.. kuikuikuiku

Ye la.. dah lame tak jumpe internet.. bukan ape.. internet gi outstation.. lasan bisness kateye.. (lets cut the crap).. Ok.. as you all know.. I got a new Niece. yeahh... Im a Neo Uncle..

hahah actually kisah saye menjadi seorang Pakcik ni bermula sejak saye 6 tahun lagi.. whattt??? (ko caap leklok !!) yup betol.. tak caye suda.. malas nak cite.. keh keh,.. (Personaliti Berbilang Ke hape mamat ni??)

yes.. mase saye umo 6 tahun.. kakak saye no. due telah mendirikan rumahtangga n dikurniakan Cahaya Mata.. Nur Adeliana Balqis namenye.. then malas nak cite yang lain.. ahha sampai Subuh 31 bulan 12 2013 pon tak habes.. so bayangkan.. dah la Bongsu..  so.. ade abg2 n kakak je.. tak berpeluang ade adik.. dapat anak sedara rase cam laen la.. (padahal tak tahu pon rase ape)..

last month baru je kakak saye yang sulong lahirkan baby die yang ketiga.. and 4 haribulan 3 plak kakak saye yang ketiga bersalin... lahir tak cukup bulan baby ni.. Kakak saye namakan Syarifah Az Zahra... Kakak Zahra name Syarifah An Nuur.. telah membulat skang ni.. hehehe

so skang ni kakak saye ade sorang lagi ngah pregnant.. anak sulong die.. so harap sume selamat.. hehe

Hari sabtu ni ade Bengkel Penulisan Islamik.. plan pegi ngan kawan saye.. but when i call her. no answer.. so ntah la macam mane.. tak tahu nak gi ngan sape.. hurm.. go with the flow la dulu.. heheh


Sunday, 3 March 2013

New Niece

Assalamualaikum

Yup macam yang jelas jelas kelihatan kat atas ni.. saye baru je dapat anak saudara perempuan..

kakak saye yang ketiga melahirkan baby keduanye jam 1 pagi hari ni.. kebetulannya hari ni beffday kakak saye yang no. 2..

apasal banyak no. sangat ni?. hahhaha.. biasa la.. big family kott..

baby ni plak lahir awal.. tak cukup bulan.. sepatutnya lagi 2 bulan die dijangka keluar.. see.. human make research and assume the date.. but Allah is master in all aspect.. kun fayakun..

so diharapkan baby ni sihat walafiat and menjadi anak yang solehah insyaAllah..

name die belum letak lagi tapi yang pastinye Syarifah kat depan.. sebab papa die berketurunan Syed...


You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers