expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, 29 August 2014

Actively Youtubing

Assalamualaikum..



Lately ive been watching lots of Youtubers on Youtube. Of course. Im totaly feels inspired to make Vlog too. I do this stuff because I just love to share what i have and what im doing in my life. Expressing myself freely because according to Article 10 in Federal Constitution of Malaysia, Freedom of Expression is exist. So I Just grab the opportunity.









enjoy the vid. Show lots of cuteness of the kid and me.. hahahahaa






Wednesday, 27 August 2014

Alhamdulillah Untuk Segalanya.

Assalamualaikum dan selamat malam.

Hidup ini selalu berubah. Sekali air bah sekali pantai berubah. Begitu juga sikapku. Kadang-kadang aku suka sesuatu perkara dan kadang-kadang aku tidak lagi gemar dengan perkara itu.

Allah SWT menciptakan manusia dengan mempunyai hati. hati ini sifatnya berbolak balik. Kejap suka kejap benci. Ya. Aku akur dengan ketentuan Ilahi.

Hatiku juga begitu. Kejap aku suka melakukan amal ibadah, kejap aku suka dengan perkara yang melarakan. Sebulan rasanya aku hanyut dalam arus deras dunia. Aku lupa akan tujuan aku hidup di dunia ini. Amal ibadah dilakukan sekadar cukup syarat. Apakah Allah menerima ibadahku?

Tanya pada diri. Kau diciptakan di muka Bumi ini untuk apa? Untuk dengar muzik, untuk menonton filem, untuk melihat klip-klip video yang kadang kala langsung tidak melambangkan peradaban manusia? Adakah itu tujuan aku hidup kelmarin, hari ini dan juga esok?

Ya setiap daripada manusia jika ditanya pasti menginginkan syurga sebagai tempat pulang di akhirat nanti. tetapi adakah hari ini, saat ini kita beramal dengan amalan ahli syurga. Jika kita sedang melakukan amalan ahli neraka, jangan berhajat untuk mengimpikan hidup senang lenang dalam syurga.

Allah itu maha Adil. Maha Bijaksana. Dia mengetahui setiap apa yang terdetik di hati manusia. Siapalah aku untuk berceramah di amlam buta ini. Aku juga seorang pendosa. Hari-hari buat dosa. Ingatlah bahawa Allah itu sentiasa ada untuk mereka yang ingin kembali kepadanya. Allah itu Maha Menerima Taubat dan Maha Pengampun.

Sebesar manapun dosa yang Engkau pernah lakukan, jika engkau bertaubat memohon untuk kembali berada di jalannya yang lurus. pasti Allah akan mengampuni dosa-dosa kita. Banyakkan beristigfar memohon keampunan dari Allah.

Setiap hari-hari yang kita lalui, janjilah pada diri untuk berusaha menjadi manusia yang lebih baik. Allah telah berfirman dalam Surah Al Baqarah ayat ke-152.

 'Fazkurunii azkurkum' yang bermaksud 'Oleh itu, ingatlah kamu kepadaKu, pasti Aku ingat kepadamu.

Ya secara terang lagi bersuluh, Allah telah memberiktahu kita bahawa untuk Allah ingat akan kita, kita perlu mengingatinya. Setiap perkara yang kita lakukan ingatlah bahawa ada Allah sedang memerhati. Subhanallah. jika kita ingat akan Allah nescaya Allah akan ingat kepada kita.

Bagaimana Allah ingat akan kita? Allah akan ingat kepada hambanya dengan memeberi rezeki yang melimpah ruah, kesihatan diri dan keluarga, lapang dada, cerah minda, tajam akal, kuat hafalan dan macam-macam lagi. oleh itu sentiasalah melatih diri untuk melihat sesuatu dengan mata hati. Fikirkan siapa yang menciptakan semua perkara yang berada di samping kita. Udara yang kita hirup dan hembus itu. Dengan kuasa siapa kita mampu melakukannya.

Andai kata Allah tidak mengizinkan lagi kita menghirup udaranya. maka bawalah berpuluh-puluh tangki oksigen pasti tidak mampu membantu. Jadi saya berharap agar kita semua sempat diberikan peluang oleh Allah untuk kembali ke jalan yang benar. Jalan lurus yang sentiasa kita minta di dalam solat melalui surah Al Fatihah. Sebelum nyawa berada di kerongkong, marilah kita sama-sama berhijrah dengan bertaubat serta meminta hidayah dari yang Maha Esa, Allah subhanahuwataala. InshaaAllah

Seandainya Allah menyuluh sinar hidayah ke hati kita, maka hargailah anugerah itu. Janganlah kita mensia-siakannya. pintalah kepada Allah untuk tidak memesongkan hati kita setelah merasai sinar hidayah dariNya.






Wabillahitaufiq walhidayah. Assalamualaikum.


Sunday, 24 August 2014

Les Miserables. Ape Tuh??

Assalamualaikum..

Yup Les Miserables. Sebuah movie musical yang sangat awesoem bagi pendapat saya la. Memang berjuta-juta kot habes nak buat filem gempak cam ni.

I watched it last night and I was really satisfied sebab jumpa website yang ade movie ni.. Alhamdulillah.

There's a lot of thing you can think when you're watching this film.

Rasa bersyukur sebab hidup kita sekarang ni dah bebas dari penjajahan. So boleh katakan yang sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57 saye tengok cerite ni je lah.

Tengok rakyat yang ditindas oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Membiarkan anak-anak kecil, orang-orang tua kelaparan dan kebuluran. Dipaksa bekerja and didera dan sebagainya. Memang teruk sangat.

Yes film ni musical and ade jugak lah part yang mane rase cam ala menyampah nye.. nak lawan pedang pon nak menyanyi ke.. ahhaa but i prefer this kind of movie la dari yang ntah papae tetibe berguling-guling kat padang. Peh ne tum peh ne tum.. hahaha

Anne Hathaway yup pelakon yang namenye same ngan bini Willliam Shakespeare memang deserves menang Academy Awards sebab lakonan die memang mantopp.. Hidup menjadi sengsara after people know their secrets. Yeah she's have a daughter.. then the man left her..

tanak cakap banyak saya sarankan awak tengok le cite ni.. memang best..

Yang paling saya geram, si Polis tua tu.. tak habes2 nak kejar Monsieur tuh... last last oleh kerana rasa bersalah yang amat.. hehe Bunuh diri lam loji pembetung... tu makan dia.. ahhaa

one of the song sang by Fantine (Anne Hathaway) titled I Dreamed a Dream


There was a time when men were kind
When their voices were soft
And their words inviting
There was a time when love was blind
And the world was a song
And the song was exciting
There was a time
Then it all went wrong

I dreamed a dream in time gone by
When hope was high
And life worth living
I dreamed that love would never die
I dreamed that God would be forgiving
Then I was young and unafraid
And dreams were made and used and wasted
There was no ransom to be paid
No song unsung, no wine untasted

But the tigers come at night
With their voices soft as thunder
As they tear your hope apart
As they turn your dream to shame

He slept a summer by my side
He filled my days with endless wonder
He took my childhood in his stride
But he was gone when autumn came

And still I dream he'll come to me
That we will live the years together
But there are dreams that cannot be
And there are storms we cannot weather

I had a dream my life would be
So different from this hell I'm living
So different now from what it seemed
Now life has killed the dream I dreamed.

Extra Large Movie Poster Image for Les Misérables


Saturday, 23 August 2014

Jom Cari Hidayah Allah

Assalamualaikum Salam Subuh semua. Hari ni saya rasa terpanggil nak kongsikan artikel menarik yang saya jumpa di blog daie-islam.blogspot.com

LAPAN CARA MEMPEROLEHI HIDAYAH



Assalamualaikum WBT. Dengan khalimah bismillah, jom sama-sama kita kongsi apa yang akan disampaikan untuk entry kali ini. Ianya berkenaan dengan hidayah Allah. Sahabat dan para pembaca sekalian,memang sebetulnya bukan mudah untuk kita mendapatkan hidayah Allah SWT tanpa kita usaha mengejar dan mencarinya. Memang kita sedia maklum Allah berhak beri hidayah pada sesiapa sahaja yang dikehendakiNya,namun kalau kita tak mencari dan usaha untuk mendapatkannya,tak mungkin semudah itu hidayah boleh datang bergolek. Maka,apakah penyebab atau perkara yang membolehkan kita mendapat hidayah Allah?.Antaranya ialah...


Di antara sebab-sebab seseorang mendapatkan hidayah adalah:

1. Bertauhid

Seseorang yang menginginkan hidayah Allah, maka ia harus terhindar dari kesyirikan, karena Allah tidaklah memberi hidayah kepada orang yang berbuat syirik. Allah berfirman yang artinya “Orang-orang yang beriman dan tidak mencampuradukkan iman mereka dengan kesyirikan, mereka itulah yang mendapat keamanan dan mereka itu adalah orang-orang yang mendapat petunjuk.” (QS. Al-an’am:82).



2. Taubat kepada Allah
Allah tidak akan memberi hidayah kepada orang yang tidak bertaubat dari kemaksiatan, bagaimana mungkin Allah memberi hidayah kepada seseorang sedangkan ia tidak bertaubat? Allah berfirman yang artinya “Sesungguhnya Allah menyesatkan siapa yang Dia kehendaki dan menunjuki orang-orang yang bertaubat kepada-Nya”.



3. Belajar Agama

Tanpa ilmu (agama), seseorang tidak mungkin akan mendapatkan hidayah Allah. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya “Jika Allah menginginkan kebaikan (petunjuk) kepada seorang hamba, maka Allah akan memahamkannya agama” (HR Bukhori)



4. Mengerjakan apa yang diperintahkan dan menjauhi hal yang dilarang

Kemaksiatan adalah sebab seseorang dijauhkan dari hidayah. Allah berfirman yang artinya “Dan sesungguhnya kalau mereka melaksanakan pelajaran yang diberikan kepada mereka, tentulah hal yang demikian itu lebih baik bagi mereka dan lebih menguatkan (iman mereka), dan kalau demikian, pasti Kami berikan kepada mereka pahala yang besar dari sisi Kami, dan pasti Kami tunjuki mereka kepada jalan yang lurus.” (An-nisa: 66-68).



5. Membaca Al-qur’an, memahaminya mentadaburinya dan mengamalkannya

Allah berfirman yang artinya “Sesungguhnya Al Quran ini memberikan petunjuk kepada (jalan) yang lebih lurus” (QS. Al-Isra:9)



6. Berpegang teguh kepada agama Allah
Allah berfirman yang artinya “Barangsiapa yang berpegang teguh kepada (agama) Allah, maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk kepada jalan yang lurus.” (QS. Ali-Imron:101).


7. Mengerjakan sholat

Di antara penyebab yang paling besar seseorang mendapatkan hidayah Allah adalah orang yang senantiasa menjaga sholatnya, Allah berfirman pada surat al-baqoroh yang artinya “Aliif laam miim, Kitab (Al Quran) ini tidak ada keraguan padanya dan merupakan petunjuk bagi mereka yang bertaqwa.”

Siapa mereka itu, dilanjutkan pada ayat setelahnya “yaitu mereka yang beriman kepada hal yang ghoib, mendirikan sholat dan menafkahkah sebagian rizki yang diberikan kepadanya” (QS. Al-baqoroh:3).



8. Berkumpul dengan orang-orang sholeh

Allah berfirman yang artinya “Katakanlah: “Apakah kita akan menyeru selain daripada Allah, sesuatu yang tidak dapat mendatangkan kemanfaatan kepada kita dan tidak (pula) mendatangkan kemudharatan kepada kita dan (apakah) kita akan kembali ke belakang, sesudah Allah memberi petunjuk kepada kita, seperti orang yang telah disesatkan oleh syaitan di pesawangan yang menakutkan; dalam keadaan bingung, dia mempunyai kawan-kawan yang memanggilnya kepada jalan yang lurus (dengan mengatakan): “Marilah ikuti kami.” Katakanlah:”Sesungguhnya petunjuk Allah itulah (yang sebenarnya) petunjuk; dan kita disuruh agar menyerahkan diri kepada Tuhan semesta alam.” (QS. Al-An’am:72).

Ibnu katsir menafsiri ayat ini, “Ayat ini adalah permisalan yang Allah berikan kepada teman yang sholeh yang menyeru kepada hidayah Allah dan teman yang jelek yang menyeru kepada kesesatan, barangsiapa yang mengikuti hidayah, maka ia bersama teman-teman yang sholeh, dan barang siapa yang mengikuti kesesatan, maka ia bersama teman-teman yang jelek. “

Rujukan :

http://abu-hendar.blogspot.com/search/label/Tazkiyyatun%20Nafs

Saturday, 16 August 2014

Makan kat Seoul Garden

Assalamualaikum

yup hari ni actually my friends ajak nak main bowling kat KB MALL

so pergi lah dengan harapan boleh la main bowling.. dah lame tak main bowling.. last sekali main ngan dak dak UiTM hari tu... ingat agi kawan saye jatuh terduduk time baling bola..

so pergi terus ke tempat bowling sesudah penat berpusing mencari parking.. Bowling plak penuh sebab a company had a tournament... so memang takde rezeki..

then we decided to find something to fill up our stomach.. literally i dont touch any food before going there sebab kawan saye janji nak makan kat Seoul Garden.. so memang sengaja lah berlapar nanti takut kenyang plak kan time makan kat SG..

but die cakap die tanak makan kat SG.. i was really frustrated at first but when we look for dinner.. none of us could give a better idea to eat at what restaurant..

Lastly by two third majority vote.. we agreed to eat at Seoul Garden.. it was my second time being there and what i could say is its never going to be as good as the first time..

Makan tadi pon walau bersendawa but still rase something is missing.. rase cam level of puas hati tu only around 70%.. ntah la kenape..

but it was really great pleasure to spend time with our best friends.

ni first time makan kat Seoul Garden




Friday, 15 August 2014

Boikot Dah Habis?

Assalamualaikum..

its been a while since my last time updating this blog..

alololo ciannye.. okay okay now im going to write something based on what happen to me currently few hours before this..

Yup kita semua tahu yang Malaysia prihatin terhadap rakyat Palestin yang merana hidup mereka akibat kekejaman zionis Israel yang menceroboh serta membunuh rakyat Palestin dengan sesuka hati.

Kita juga baru sedar yang semua produk makanan, kesihatan, penjagaan diri dan lain-lain adalah produk langsung dari Yahudi dan kita mula mengkaji kaitan penggunaan kita dengan penindasan yang berlaku terhadap saudara kita.

Yup. Ekonomi. Yahudi sangat berkuasa di dunia ini sekarang kerana mereka menguasai ekonomi dunia. They got the money they can shut everybody down. 

So it is really important for us to stop using their product and start living with our own creation and invention.

Lately we could see a lot of extreme boycott had took place in many McDonald outlets around Malaysia and the sale of this Multinational Company drop really fast almost make them shut down all their premises around Malaysia. But, guess what? Malaysia once again make the boycott thing as a fun thing instead of taking this seriously. What i could observe is lots of lines waiting to order meals on McDonald.

Hey Umat Islam dah habis dah festival boikot. Im not saying Isu Palestin ini isu agama tetapi ianya isu kemanusiaan. Tetapi Umat Islam di Malaysia ini bukan sahaja tiak peka sebagai saudara sesama Islam tetapi tidak peka sebagai warga penghuni Bumi. Dengan kata lain tidakberperikemanusiaan.

Yes we buy their things and they use our money that we 'sedekah'kat diorang by buying weapons to kill our own brothers and sisters at Palestine.

so Malaysia.. dah habis ke musim boikot.. kembali cam biase dah?/ Malu la.. Malu.. 

Im not saying this to others only but also for me. Not all their product we boycott.. only certain.. so we still help the Zionist making money in someway..

I just hope this world is a better place to live. Keep praying that Allah will show us the truth objective of life.









#PrayForGaza #PrayForPalestine #KeepBoycotting 

Sunday, 3 August 2014

My Experience Working at KFC

Assalamualaikum..

Ive been resting for almost 3 months and Allah just answer my prayer which is He gave me a job..

everybody know ive been looking for job at a lot of places but none of then call me back..

but only one give me a chance to work at their place .. Kentucky Fried Chicken Kubang Kerian.. a place which i spent almost 4 times a week during my Form 5 .... hahaha teruk gile

so sebenarnya saye keje contract untuk hari raya je.. because KFC need extra employee every single raya coz nak bagi cuti raya kat staff sedia ade.. huhuhu


walaupun kejap je.. ( 8 hari je) but i get to know a lot of new things and meet great peoples in KFC..

buat burger.. colonel.. zinger.. cheesy zinger.. you name it.. hahaha sume i boleh buat.. hahaha Senang je [pon...

but theres a thing that i cant stand... Marinating the hot and spicy chicken... hurm... memang pedih bin perih... you will feel you hand burning for almost 3 hours... huhuhu sedihhh...


ape ape pon.. saya memang enjoy keje kat sini because i can always smile and accept anything people ask me to do ... and do my job perfectly.. hahaha

Love the moment of kicking the falling from tray chicken under the table.. hahaha



You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers