Posts

Showing posts from November, 2012

MERDEKA (Abis Exam)

Image
haha... bahagianye rase abis skolah ni kan.. haha

so hari hari pon dillaui macam org takde keje.. da memang takde keje pon. haha

semalam habiskan mase n duit kat Kbmall with a lot of my awesome friends...

ecok lau takde aral melintang nak buat BBQ party kat PAntai Irama BAchok...

maen bowling semalam memang awcome.. haha actually da lame tak main bowling so.. agak kekok sedikit..

kononnya semalam berjanji ramai nak pegi Kbmall but tengok2 ade due tige kerat je.. haha anyway happy tu tetap aderr...

so hari habis exam secara rasminya iaitu selpeas paper BIO Kertas 3.. our class teacher which also our BIO teacher (Pn. Radziah Abdullah) treat all of us KFC..



so before kiteorng makan kite clean up klas dulu coz during exam.. class kiteorg mmg nampak macam sarang something.. ahha seb baek ular sawe tak dijumpai lam kelas kiteorg.. haha

tak padan ngan menang Klas paling Ceria 2012.. but time exam.. hancoorr.. hehe

siap je makan... ade la sorang kawan saye ni Nur Amalina nme die.. mula suh ka…

Frank Ocean Thinking About You (Cover by Yuna with Lyrics)

Image
only using her voice YUNA can make an awesome music... well done Yuna...

your version is better than Frank Ocean...

Yuna - Thinkin Bout You (Live at the Great American Music Hall in San Fr...

Image
YUNA have so much fan out of Malaysia...

but in Malaysia she has a million of fans... yup.. thumbs up to you...

Yuna - I Wanna Go (Live at the Great American Music Hall in San Francisc...

Image
I wanna go with you .. YUNA...

another lovely song from singer-songwriter from Malaysia..

thanks for producing something good like this..

keep on doing whatever you want.. I STAY on YOUR BACK...

Chemistry Class Today..

yup.. for once again.. hari ini ade klass kimia..

hari ni klas start kul 3.30 coz teacher saye ade hal pagi ni..

hurm.. semalam I got the chance to learn drive a Manual Car... keta kawan saye chapika name die.. hehe thanks a lot for giving me your car yesterday..

tapi coz kejap sangat tak pandai sangat lagi... tambah time nak tukar gear.. hahah tersedak macam kucing nak muntah jadi keta die..

thanks to Ahmad Asyraf tembam jugak coz sudi jadi guru memandu yang tak bertauliah.. haha

semalam buat soalan paper two.. tajuk Salt ade n tajuk Heat of Precipitaion... but bahagian redox tak cempat agi..

hari ni paper 3 plak.. hope I can pay so much attention on today's paper...

but before wee go to the class .. we promised to go to Istana Negeri.. yup.. The Sultan Castle...

kiteorg kan sume Prince n Princess.. so nak pegi jenguk King kejap.. hahaha

sempena MAIK ni elok kalau kiteorg tak lepaskan peluang tuk pgi ke Istana..

teringat dulu zaman bebudak agi... kawan saye ajak saye masuk Istana…

2 More Papers To Go

yup CHEMIST and BIO.. both are really tough subject...

both are my favorite subject.. really give a huge different in my life..

Paper Chemist this next Monday and Paper BIO on Tuesday...

after that.. I will be free.. haha free from book and papers...

gonna make a license for Car and also Motorcycle.

its need a lot of money .. haha so I need to find a work..

still can't figure out what I'm gonna work.. hehe..

Do you think I'm thinking so far?? yupp.. I think so..

I should focus on what comes after this... work is work and STUDY is STUDY...

Really wanna have a good result for SPM and that bring a lot of different for my life after school..

gonna further up my study.. hurm in or maybe abroad... Harvard University is my goal...

haha just dreaming on the day..

InsyaAllah.. pray for my success..

Exam Physics..

huih boleh dikire mencabar jugak la soalan die.. bagi saye la kan.. bagi korang saye tak tau.. hehe

hurm actually saye memang minat subjek Physics and oleh kerana saye pernah bercita2 nak jadi Pilot.. so saye terminat lah kat subjek Physics..

paper 1 tadi ok je.. paper 2.. huih.. mule2 tengok soxxlan tuh hurm.. tak terkate ape.. mmg HRM.. pikir se3ndiri la..

paper 3 plak tak sempat pengawas suh bukak soalan ag.. saye dah bukak da.. tengok Young's slit..

tajuk ni memang kiteorg kurang fokus.. but tadi senang je.. suh ambik bacaan je.. then plot graph ..

graph saye tuh banyak point tak kene.. but still balance .. directly proportional kan??

then jawab soalan kat belakang tuh.. experiment yang nak investigate the realationship between the thickness of wire and resistance...

tau tak saye buat diameter wire yang paling kecik brape?? 0.5 cm.. hahaa punye la besar.. yang paling besar plak 2.5cm.. tebal gile kowt..

owg laen gune s.w.g. kite gune cm.. whatever..

hurm bab bab nak target nih…

Thanks Allah..

Alhamdulillah.. All praises to The Almighty..

berkat doa korang semua .. hari ni saye dapat menjawab Addmath dengan jayanya.. hehehe

ntah macam tak rase terbeban dah n start rase Addmath ni comell.. hehe ..

kenape la tak rase cenggini awal-awal dulu.. hari ni memang satu hari yang sangat bermakna..

pagi tadi saye memang rase cam tanak pegi je Exam Addmath .. but bende dah wajib pergi la jugak..

sampai sekolah tu.. saye tak borak ngan sesape pon.. saye buat je Past Year Question.. sampailah kawan ajak naik ke dewan coz exam da nak start..

ambik pencilcase Calculator I.C. and other important thing and suddenly I realized that my exam slip was absent..

double check in the Bag and sadly .. that slip was gone.. I really blank and didn't know what to do..

naik ke dewan.. duduk tempat saye n KETUA PENGAWAS exam pon gitau.. "pastikan anda membawa IC dan SLIP"...

I was so anxious.. then I ran out of the hall to find the teacher with "SLIP PELEPASAN".. kaki plak sakit sa…

MISS RAMADHAN SO MUCH..

Assalamualaikum n good evening to my blog viewers
Memang Bulan Ramadhan tahun ini (2012) ialah yang paling bermakna bagi saye..
ini kerana.. sekolah saye dengan ade nye PKP baharu..
tiap tiap pagi akan mengadakan perhimpuanan..
perhimpunan ni plak bukan cakap hal keduaniaan sahaja..

But, kiteorg ramai2 gather kat tengah padang and bace Surah Yassin..
nothing feels more calmer than those feeling when the voices of students becomes one..
syahdu rasenye.. feel like Malaikat utusan Allah melindungi kami semua ketika itu...
nothing better than this Ramadhan... but unluckily this year is the last year I'm schooling at SMKKK
I still remember that when my teacher from my primary school asked me which school I wanna be in after UPSR.. and I said SMKKK..

They looked really shocked.. to them this school is nothing good..
But I proved that those perceptions were wrong..
Many of my friends and me also can get a good result for PMR even schooling in SMKKK..
It doesn't matter whether you sch…

EXAM PAI TADI WAS AWESOME..

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah  kerana dengan rahmatnya saye boleh menjawab paper Agama tdi dengan baik..

yang saye betol2 tak tahu tdi ialah Hal mengenai Imam Al Bukhari..... riwayat hidup die memang saye tak tahu...

hurm tapi memang saye berani target A untuk Agama tdi....

hurm esok plak exam Addmath.. really hope that things will be easy for me.. dont wanna get any F for SPM...

I dont wanna look stupid in front of others.. heheh... really hope that Allah will help me again tomorrow.. InsyaAllah..

I wanna get at least C for Addmath.. I dont hope more.. but if Allah wanna give more to me.. I will accept it with open hands... heheh

pray for me to pass in this subject.. If one of you 'aminn'ing my pray.. InsyaAllah.. the prayer will be accepted by the GOD..


OWH ALLAH LET THEM FEEL WHAT THEY HAVE DONE TO OTHER..

Image
Let the kids has someone to hug... their Ummi and their Abi...

Let the family live in a proper house.. no rain can enter and touch their skin..

Let the surrounding filled with happy and joy.. without sob of mother losing her son..

Let the villagers sleep soundly.. without thinking what they might lose...

Let the village be in a free land.. without other disturbances..

Let the world helps those needy people.. unite and arise..

Let Israel rot in their own meat.. bitten by dogs and clawed by angry lions...

Let Palestinian be in a free area.. the place that they supposed to be.. harmoniously like before



by Qi Diey...

THE DEAD CROW

Image
He saw a dead crow
in a drain
near the Post Office,
He saw an old man
gasping for air
And a baby barely able to breathe
In a crowded morning clinic
This land is so rich
Why should we suffer like this?



I want clean air
For my grandchildren
I want the damned fools
To leave the forest alone,
I want the trees to grow,







The rivers run free
And the earth covered with grass.
Let the politicians plan how 
we may live with dignity
Now and always



THE LAKE ISLE OF INNISFREE

Image
I will arise and go now, and go to Innisfree, And a small cabin build there, of clay and wattles made: Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey-bee; And live alone in the bee-loud glade.And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow, Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings; There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow, And evening full of the linnet's wings.I will arise and go now, for always night and day I hear lake water lapping with low sounds by the shore; While I stand on the roadway, or on the pavements grey, I hear it in the deep heart's core.

THE DAY

Image
When the day arrived ...
No one can stop it ...
When the mountain become dust ...
And there were three groups ...
Decide which groups you want to be in ...

Thanks to You Viewers

Image
this entry is dedicated to all of my viewers..

my blog http://minqidiey.blogspot.com/ has reached 1000 viewers this evening.,..



continue to read whatever I write n send me feedback..

hehe hope after this my blog reach 1000000 viewers...  InsyaAllah



this blog has many viewers from United States < United Kingdom< South Korea< Germany< Russia< and also my own country Malaysia..

HIDAYAH MILIK ALLAH

Image
Allah s.w.t. sahaja yang dapat memberikan hidayah kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Walaupun manusia tidak mampu memberi hidayah namun manusia perlu berikhtiar untuk mendapatkan hidayah daripada Allah s.w.t. Tanda seseorang yang mendapat hidayah ialah tingkah lakunya berubah daripada seorang yang kufur kepada Allah s.w.t. kepada seorang yang beriman kepada Allah s.w.t.
HIDAYAH MILIK ALLAH
Hidayah Allah s.w.t. kepada manusia adalah cahaya petunjuk Allah s.w.t. yang memandu manusia ke jalan yang benar. Hidayah Allah s.w.t. kepada manusia adalah anugerah Allah s.w.t. dalam pelbagai bentuk yang meliputi naluri semula jadi, ilmu, akal, pancaindera, rahmat serta kasih sayang Allah s.w.t. dan perutusan para anbiya. Salah satu bukti yang nyata bahawa hanya Allah s.w.t. yang memberi hidayah kepada manusia ialah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali kaum itu sendiri berusaha mengubahnya. Jadi, Allah s.w.t. hanya memberikan hidayah kepada sesiapa yang berusaha mendapatkannya. Anugera…

LARANGAN MEMPERSENDA AGAMA

Image
Allah memberi amaran dan ancaman kepada golongan musyrikin dan munafik agar tidak mempermainkan dan mempersendakan ajaran Islam. Umat Islam harus berwaspada dengan golongan yang mempersendakan agama Islam. Allah juga memberi peringatan bahawa golongan manusia yang diperdayakan oleh kehidupan dunia adalah disebabkan perbuatan dan usaha mereka sendiri. Malah mereka yang ingkar akan diseksa dengan azab neraka. Seterusnya, azab Allah s.w.t. adalah sangat pedih dan seksa sakitnya tidak tertahan oleh manusia. Allah s.w.t. sahaja yang mampu menolong dan memberi perlindungan kepada manusia daripada seksaan azab neraka yang sangat dashyat. LARANGAN MEMPERSENDA AGAMA Golongan musyrikin dan munafik amat benci ajaran Islam serta mempermainkan dan mempersenda rasulullah dan ajaran Islam Allah s.w.t. memerintahkan Nabi Muhammad s.a.w. supaya menyampaikan ancaman kepada golongan yang mempersendakan ajaran agama Islam. Mempersenda ajaran agama Islam meliputi semua perbuatan manusia melalui lisan atau perb…

RASUL PENYAMPAI WAHYU

Para rasul tidak dilantik oleh Allah s.w.t. untuk menjaga khazanahNya. Allah sahaja yang berkuasa penuh mentadbir dan mengurus khazanahNya tanpa memerlukan sebarang kuasa lain. Para rasul juga bukan malaikat dan tidak mengetahui perkara-perkara yang ghaib kecuali apa yang diwahyukan oleh Allah s.w.t. Malah para rasul adalah manusia biasa yang menurut wahyu Allah s.w.t. Orang-orang yang buta ialah mereka yang tidak beriman kepada Allah s.w.t. dan tidak memanfaatkan ilmu pengetahuan untuk memahami wahyu Allah s.w.t. Manakala orang-orang yang celik ialah mereka yang beriman kepada Allah s.w.t. dan memanfaatkan ilmu pengetahuan untuk mengetahui dan menggunakan akal untuk memahami wahyu Allah s.w.t. RASUL PENYAMPAI DAN PENERIMA WAHYU Tugas utama rasulullah adalah sebagai pembentuk akidah manusia daripada kesesatan supaya beriman kepada Allah s.w.t. Baginda juga membimbing dan memperbaiki akhlak manusia supaya menjadi insan yang berakhlak mulia dan terpuji serta mencapai kesejahteraan dunia dan …

MANUSIA PERLU BERSYUKUR

MENSYUKURI NIKMAT ALLAH

Pelbagai kemudahan disediakan oleh Allah SWT untuk manusia menjalani kehidupan harian. Nikmat Allah SWT merupakan bukti kasih sayang Allah SWT terhadap manusia. Nikmat Allah SWT untuk manusia termasuklah yang paling agung, nikmat Islam dan Iman. Selain dari itu, adalah nikmat kesihatan tubuh badan, akal fikiran yang waras, fizikal yang sempurna serta bentuk muka bumi yang sempurna bagi manusia menjalani kehidupan harian. Justeru itu manusia hendaklah sentiasa mensyukuri nikmatNya dengan sepenuh hati iaitu dengan sentiasa mengingati Allah SWT serta merendah diri terhadap kekuasaannya. Lidah kita hendaklah sentiasa mengucapkan zikrullah dan membaca Al Quran serta manfaatkan anggota badan kita untuk membuat kebajikan seperti menderma. Setiap insan di muka bumi ini hendaklah sentiasa mensyukuri nikmat Allah SWT dengan mematuhi segala perintah Allah SWT serta meninggalkan laranganNya. Kita juga hendaklah sentiasa manfaatkan segala kurniaan Allah SWT pada jalan yang dir…

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH

esok Awal Muharram.. heheh tahun 1434 Hijrah dah.. maksudnye peristiwa Hijrah dah berlalu selama 1434 dah ..

korang tau tak bulan ape lepas bulan Muharam?? hah?? Syawal.. ?? korang ni.. memang tak pandai ADDMATH la.. hehe

ni senarai Bulan Bulan Islam yang agung,.

Muharram
Safar
Rabiul Awal
Rabiul Akhir
Jamadil Awal
Jamadil Akhir
Rejab
Syaaban
Ramadhan
Syawal
Zulkaedah
Zulhijjah

ni hah.. korang tak nyanyi ke lagu ni kat Tadika dulu.. owh tak ingat.. korang kan pegi Smart Reader die mane la ajar bende ni.. hehe

ha satu agi teka.. bulan ape org buat Haji??  (ZULHIJJAH)

YUP BETOL TU.. korang ni pandai r.. mesti selalu dapat A Sivik kan??

hehe .. so selalu nye lau bagi umat Islam kalau sambut Awal Muharram ni buat bubur Asyura..

so esok saye ngan family saye akan buat bubur Asyura sekawah..hehe first time kite org buat.. mesti seronok esok.. heheh boleh jugak work out naik kan otot lengan .. hehe

yup we have to stir the Asyura to increase the rate of reaction.. chewah kimia la plak.. hehe

HELLO NA BILE NAK BALIK SINI??

Image
korang tau tak na tu sape.. bukan McNa Mojo...(kenal tak) ni Na bukan sebarangan Na.. ni Na special punye..

Na yang dimaksudkan ialah Yuna.. heheh.. saye memnag call die panggil Na je..

so Yuna nak buat Homecoming Consert around the corner



actually saye tak dapat ape2 komisyen pon.. just nak promote artis kesayangan je ni.. hehe

Yuna buat konsert kat Pinang hari ni... n yang mane nak pegi sanagt n terlepas bolehlah bukak laman web www.airasia.com.my untuk menempah ticket ke Kuching...

konsert kat Kuching akan diadakan pada 16.11.2012 ni...

lau nak pegi sila hubungi saye di no. 999... mmg padah ko kene nanti hehe...



saye sebenarnya nak gile pergi kowt (#giletanakpegi) .. but EXaM lah skang ni... huhuh...

lagipon Yuna bukan jauh sanagt pon dri saye.. coz #shealwaysbeinmyheart....

jeles tak?? jeles la tu... Jelly sangat.. hahaha

People who inspired me..

Image
this is the picture taken by my great friend on the most outrageous event called "MAjlis Jamuan Pengawas"

this is The PKP of SMKKK...  cikgu ni banyak memberi inspirasi kepada saye coz die punye speech mmg mantap..

kalau die sertakan contoh ke cerita ke mmg menarik..

he always give me the Spirit Word... tiap2 kali nak masuk exam.. thanks cikgu.. walaupon sebentar sahaja bersua dengan cikgu.. jasa cikgu akan teteap saye kenang..

one of his word that really touch my heart.."Andai kata kamu mendengar kematian kami.. maka sedekahkanlah kami Al Fatihah"..

he bring alot of changes in my school... he is better than anyone... thumbs up to you Cikgu...

saye budak kecik...

Image
name saye Syarifah panggil cipoh je.. heheh...

sempena wedding day of LCWMC

Image
LCWMC patut jadi LCWRWMC.. tau tak R tu untuk sape???

tengok gambar ni n korang rase ape???


ade ke patot kak limah duk kat tengah2 tu... Tak balik rumah ke kak??

takkan tak tengok A.C Mizal kowt..

heheh ... yang gi susun on agak2 la.. hari penyatuan jiwa CW nMC ni.. tetibe plak ade yang jadi Konkrit kat tengah tu.. hehehe

anyway kalau dah rase nak bersanding sanagt ajak la Abe Jib naik pelamin.. kan sonang.. hehe

anywya wishing for the best to CW N MC..

dapat anak mesti lahir ngan racket.. heheh

HURRM.. W.O.T.

tau tak W.O.T. tu ape??? waste of time..

takde la.. dont think that being a blogger is a waste of time.. it just like my diary ...

so hari Isnin lepas start dah exam SPM untuk seluruh Malaysia .. bermula dengan peperiksaan Bahasa Ibunda tercinta.. Bahasa Melayu...

so kirenye memenag jawab dengan awesome la.. pilih karangan No. 3 that is KEPENTINGAN BAHASA KEBANGSAAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA..

then I start la karang.. karang punye karang punye karang.. aishh need to go to toilet nih.. kang batu karang plak aku.. hehehe

ingatkan pengawas periksa nak ikut upenye tak.. tak macam dulu dah..

so abies exam terus kene marah kat kawan2 yang duk kat sebelah.. dieorang cakap saye ni jawab cepat sangat.. but dieorg rase gubra.. heheh

then paper Bi plak menyusul keesokan harinya... hurm BI lagi la awesome..  saye pilih karangan No. 4 untuk Continuous Writing section... start your essay with "The teacher enter the class. It was the first period of the day... ntah la macam tu la kowt..

then saye …