expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, 30 November 2012

MERDEKA (Abis Exam)

haha... bahagianye rase abis skolah ni kan.. haha

so hari hari pon dillaui macam org takde keje.. da memang takde keje pon. haha

semalam habiskan mase n duit kat Kbmall with a lot of my awesome friends...

ecok lau takde aral melintang nak buat BBQ party kat PAntai Irama BAchok...

maen bowling semalam memang awcome.. haha actually da lame tak main bowling so.. agak kekok sedikit..

kononnya semalam berjanji ramai nak pegi Kbmall but tengok2 ade due tige kerat je.. haha anyway happy tu tetap aderr...

so hari habis exam secara rasminya iaitu selpeas paper BIO Kertas 3.. our class teacher which also our BIO teacher (Pn. Radziah Abdullah) treat all of us KFC..



so before kiteorng makan kite clean up klas dulu coz during exam.. class kiteorg mmg nampak macam sarang something.. ahha seb baek ular sawe tak dijumpai lam kelas kiteorg.. haha

tak padan ngan menang Klas paling Ceria 2012.. but time exam.. hancoorr.. hehe

siap je makan... ade la sorang kawan saye ni Nur Amalina nme die.. mula suh kawan2 conteng baju die.. so ramai ramai la serbu badan die..

abes segala autograph dieorg tarok.. haha tak lame selepas tu ramai plak yang lain start suh conteng baju..

at first tu saye memnag tanak conteng.. but ingatkan ni hari last perschoolahan .. so saye pon terikut same..
bile agi nak dapat memory from friends kan>???

so ni la hasil contengan kawan2 saye terhadop baju saye..



haha cantekk tak.. mesti la tak kan?? dieorg ni memnag takde seni..

dah rupe cakor ayam saye tengok.. hehe



sesi bergambor n beramah mesra ngan kawans kawans.. haha

bile agi nak buat camni.. nanti dah besar tak leh da.. time zaman skolah ni la nak perasan bebudak.. hehe



SAHABT UNTUK SELAMANYA ialah motto yang dipilih untuk contengan baju saye. ahhaha

dah rupe lagu PAdi plak kan?? ni sume kerja Amalina.. yang KISS tu plak name die BALQIS..



begitu lah kiteorg sambut of last day of schooling...

balik umah.. kene lecture pat ploh bakol.. ahhaha padan muke den.. hehehe

Friday, 23 November 2012

Frank Ocean Thinking About You (Cover by Yuna with Lyrics)



only using her voice YUNA can make an awesome music... well done Yuna...

your version is better than Frank Ocean...

Yuna - Thinkin Bout You (Live at the Great American Music Hall in San Fr...



YUNA have so much fan out of Malaysia...

but in Malaysia she has a million of fans... yup.. thumbs up to you...

Yuna - I Wanna Go (Live at the Great American Music Hall in San Francisc...



I wanna go with you .. YUNA...

another lovely song from singer-songwriter from Malaysia..

thanks for producing something good like this..

keep on doing whatever you want.. I STAY on YOUR BACK...

Chemistry Class Today..

yup.. for once again.. hari ini ade klass kimia..

hari ni klas start kul 3.30 coz teacher saye ade hal pagi ni..

hurm.. semalam I got the chance to learn drive a Manual Car... keta kawan saye chapika name die.. hehe thanks a lot for giving me your car yesterday..

tapi coz kejap sangat tak pandai sangat lagi... tambah time nak tukar gear.. hahah tersedak macam kucing nak muntah jadi keta die..

thanks to Ahmad Asyraf tembam jugak coz sudi jadi guru memandu yang tak bertauliah.. haha

semalam buat soalan paper two.. tajuk Salt ade n tajuk Heat of Precipitaion... but bahagian redox tak cempat agi..

hari ni paper 3 plak.. hope I can pay so much attention on today's paper...

but before wee go to the class .. we promised to go to Istana Negeri.. yup.. The Sultan Castle...

kiteorg kan sume Prince n Princess.. so nak pegi jenguk King kejap.. hahaha

sempena MAIK ni elok kalau kiteorg tak lepaskan peluang tuk pgi ke Istana..

teringat dulu zaman bebudak agi... kawan saye ajak saye masuk Istana ikut pagar yang dikopak.. ahha jahat tak??

pastu kiteorg gi la tengok Kuda, Swan, Bears.. yang dibela oleh Sultan.. yang peliknye skang time tu.. takde sorang pengawal pon.. heran bin ajaib jugak...

hahaha.. anyway thanks to my friends yang bagi pengalaman yg really awesome.. even I know is yang dangerous.. hahaha


Thursday, 22 November 2012

2 More Papers To Go

yup CHEMIST and BIO.. both are really tough subject...

both are my favorite subject.. really give a huge different in my life..

Paper Chemist this next Monday and Paper BIO on Tuesday...

after that.. I will be free.. haha free from book and papers...

gonna make a license for Car and also Motorcycle.

its need a lot of money .. haha so I need to find a work..

still can't figure out what I'm gonna work.. hehe..

Do you think I'm thinking so far?? yupp.. I think so..

I should focus on what comes after this... work is work and STUDY is STUDY...

Really wanna have a good result for SPM and that bring a lot of different for my life after school..

gonna further up my study.. hurm in or maybe abroad... Harvard University is my goal...

haha just dreaming on the day..

InsyaAllah.. pray for my success..

Wednesday, 21 November 2012

Exam Physics..

huih boleh dikire mencabar jugak la soalan die.. bagi saye la kan.. bagi korang saye tak tau.. hehe

hurm actually saye memang minat subjek Physics and oleh kerana saye pernah bercita2 nak jadi Pilot.. so saye terminat lah kat subjek Physics..

paper 1 tadi ok je.. paper 2.. huih.. mule2 tengok soxxlan tuh hurm.. tak terkate ape.. mmg HRM.. pikir se3ndiri la..

paper 3 plak tak sempat pengawas suh bukak soalan ag.. saye dah bukak da.. tengok Young's slit..

tajuk ni memang kiteorg kurang fokus.. but tadi senang je.. suh ambik bacaan je.. then plot graph ..

graph saye tuh banyak point tak kene.. but still balance .. directly proportional kan??

then jawab soalan kat belakang tuh.. experiment yang nak investigate the realationship between the thickness of wire and resistance...

tau tak saye buat diameter wire yang paling kecik brape?? 0.5 cm.. hahaa punye la besar.. yang paling besar plak 2.5cm.. tebal gile kowt..

owg laen gune s.w.g. kite gune cm.. whatever..

hurm bab bab nak target nih susah skit.. nak kate A.. hurm.. InsyaAllah.. but I will accept ape sahaja result Physics coz I know where I'm good at..

anyway thanks to God for helping me a lot.. Alhamdulillah..

do help me again in 2 more papers next week.. hehe aminnn..

Chemist nak kene work hard skit coz trial haritu baru dapat C+.. nak dapatkan A kene revise banyak2..

BIO pon same.. trial haritu ntah macamane ter'magnificent' coz mampu dapat A solid.. so kene work hard to achieve A+ InsyaAllah..

hurm kalau korang ade tajuk spot tu.. rajin rajin la bagitau saye kat ruanagn komen kat blog ni.. k..

thats all for now.. till we meet again.. bye Assalamualaikum...

Tuesday, 20 November 2012

Thanks Allah..

Alhamdulillah.. All praises to The Almighty..

berkat doa korang semua .. hari ni saye dapat menjawab Addmath dengan jayanya.. hehehe

ntah macam tak rase terbeban dah n start rase Addmath ni comell.. hehe ..

kenape la tak rase cenggini awal-awal dulu.. hari ni memang satu hari yang sangat bermakna..

pagi tadi saye memang rase cam tanak pegi je Exam Addmath .. but bende dah wajib pergi la jugak..

sampai sekolah tu.. saye tak borak ngan sesape pon.. saye buat je Past Year Question.. sampailah kawan ajak naik ke dewan coz exam da nak start..

ambik pencilcase Calculator I.C. and other important thing and suddenly I realized that my exam slip was absent..

double check in the Bag and sadly .. that slip was gone.. I really blank and didn't know what to do..

naik ke dewan.. duduk tempat saye n KETUA PENGAWAS exam pon gitau.. "pastikan anda membawa IC dan SLIP"...

I was so anxious.. then I ran out of the hall to find the teacher with "SLIP PELEPASAN".. kaki plak sakit sangat..

then masuk exam balik... isi sume maklumat diri n start menjawab.. Alhamdulillah.. Allah telah menolong saye..

buat pertama kalinye saye menjawab banyak soalan Addmath.. hihi...

saye target 50 markah per 80 untuk kertas 1..

then rehat selama 4 jam.. my frens said my face was glowing.. yup.. I can't stop smiling .. elnguh rase otot pipi.. hehe

then kawan saye ajar Index, Linear Law, Linear Programming and etc..

asyik duk wat latihan.. one of my besties called me and asked me to pray for Zohor..

gi sembahyang zohor and pray hard to Allah to help me once again after this..

masuk exam.. rase dahaga sangat.. air bekalan dah habis.. hurm tahan jela.. dah la 2 jam 30 min..

skit agi nak dehydrate .. anyway Paper 2 pon not bad sangat.. banyak soalan boleh jawab.. only left 3 question.. hehe

first time Addmath tak cukup mase tadi.. ehhe.. yang lucunye.. angkat tangan nak mintak Helaian Tambahan but takde pengawas pon area tuh..

lame jugak tunggu nak dapatkan kertas tambhaan tdi.. then pengawas tu datang.. " nah ambik banyak2.. sian kat awak angkat tangan lame2.."

ehehe .. cam mengejek je..

anyway esok exam PHYSICS  plak.. hoipe boleh jawab.. pray for me k.. if you pray for my success .. InsyaAllah you will be blessed by Allah.. aminnn..

PHYSICS nak kene reinforce banyak bende agi.. satu perkara yang memenatkan during exam PHYSICS..

3 paper sehari.. takde gap mase.. penat n mengantuk.. anyway esok harap sempat makan n rest...

I wanna get A for PHYSICS.. please grant my pray owh LORD..

Monday, 19 November 2012

MISS RAMADHAN SO MUCH..

Assalamualaikum n good evening to my blog viewers
Memang Bulan Ramadhan tahun ini (2012) ialah yang paling bermakna bagi saye..
ini kerana.. sekolah saye dengan ade nye PKP baharu..
tiap tiap pagi akan mengadakan perhimpuanan..
perhimpunan ni plak bukan cakap hal keduaniaan sahaja..

But, kiteorg ramai2 gather kat tengah padang and bace Surah Yassin..
nothing feels more calmer than those feeling when the voices of students becomes one..
syahdu rasenye.. feel like Malaikat utusan Allah melindungi kami semua ketika itu...
nothing better than this Ramadhan... but unluckily this year is the last year I'm schooling at SMKKK
I still remember that when my teacher from my primary school asked me which school I wanna be in after UPSR.. and I said SMKKK..

They looked really shocked.. to them this school is nothing good..
But I proved that those perceptions were wrong..
Many of my friends and me also can get a good result for PMR even schooling in SMKKK..
It doesn't matter whether you schooling at "sekolah harian biase ke asrama ke.. " but the student itself should realized what is their intention going to school..
I don't deny that many of my schoolmates doing so much troubles and problems.. but it all part and parcel of life..

They still don't know what are they looking for.. I pray that those students and also me.. will be a great people in future..
I will miss this school so much.. with many great friends that comes up in my life during I was studying here..
I really thanks to HIM for giving me such a great opportunity to have a wonderful friends..
I have to admit from the bottom of my heart that without all of my friends that I have now..
I will not be where I am now.. they teach me a great lesson for life..

In my early years.. I have so much wonderful time especially when I was in KKQ class..
Reciting Al Quran with melody (Tarannum) really make me turn into a new leaf..
Besides, learning Arabic also make me realized.. "How wonderful World are"..
Arabic is the language of Paradise.. I was so glad to have a chance to learn it..
But those thing now are fading.. just like a wilt flower..
I only can remember easy words in Arabic.. It was so awesome when our teacher want us to memorize those Arabic words..

Really thankful for what I have achieve in my life.. And if I die now.. I will leave the world without no regret...

EXAM PAI TADI WAS AWESOME..

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah  kerana dengan rahmatnya saye boleh menjawab paper Agama tdi dengan baik..

yang saye betol2 tak tahu tdi ialah Hal mengenai Imam Al Bukhari..... riwayat hidup die memang saye tak tahu...

hurm tapi memang saye berani target A untuk Agama tdi....

hurm esok plak exam Addmath.. really hope that things will be easy for me.. dont wanna get any F for SPM...

I dont wanna look stupid in front of others.. heheh... really hope that Allah will help me again tomorrow.. InsyaAllah..

I wanna get at least C for Addmath.. I dont hope more.. but if Allah wanna give more to me.. I will accept it with open hands... heheh

pray for me to pass in this subject.. If one of you 'aminn'ing my pray.. InsyaAllah.. the prayer will be accepted by the GOD..


Friday, 16 November 2012

OWH ALLAH LET THEM FEEL WHAT THEY HAVE DONE TO OTHER..

Let the kids has someone to hug... their Ummi and their Abi...

Let the family live in a proper house.. no rain can enter and touch their skin..

Let the surrounding filled with happy and joy.. without sob of mother losing her son..

Let the villagers sleep soundly.. without thinking what they might lose...

Let the village be in a free land.. without other disturbances..

Let the world helps those needy people.. unite and arise..

Let Israel rot in their own meat.. bitten by dogs and clawed by angry lions...

Let Palestinian be in a free area.. the place that they supposed to be.. harmoniously like before



by Qi Diey...

THE DEAD CROW

He saw a dead crow
in a drain
near the Post Office,
He saw an old man
gasping for air
And a baby barely able to breathe
In a crowded morning clinic
This land is so rich
Why should we suffer like this?



I want clean air
For my grandchildren
I want the damned fools
To leave the forest alone,
I want the trees to grow,







The rivers run free
And the earth covered with grass.
Let the politicians plan how 
we may live with dignity
Now and always



THE LAKE ISLE OF INNISFREE

I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made:
Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey-bee;
And live alone in the bee-loud glade.

Old style log cabin house design

And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet's wings.



I will arise and go now, for always night and day
I hear lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in the deep heart's core.

THE DAY

When the day arrived ...
No one can stop it ...
When the mountain become dust ...
And there were three groups ...
Decide which groups you want to be in ...

Thanks to You Viewers

this entry is dedicated to all of my viewers..

my blog http://minqidiey.blogspot.com/ has reached 1000 viewers this evening.,..



continue to read whatever I write n send me feedback..

hehe hope after this my blog reach 1000000 viewers...  InsyaAllah



this blog has many viewers from United States < United Kingdom< South Korea< Germany< Russia< and also my own country Malaysia..

HIDAYAH MILIK ALLAH

terjemahan ayat


Allah s.w.t. sahaja yang dapat memberikan hidayah kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Walaupun manusia tidak mampu memberi hidayah namun manusia perlu berikhtiar untuk mendapatkan hidayah daripada Allah s.w.t.
Tanda seseorang yang mendapat hidayah ialah tingkah lakunya berubah daripada seorang yang kufur kepada Allah s.w.t. kepada seorang yang beriman kepada Allah s.w.t.

HIDAYAH MILIK ALLAH

Hidayah Allah s.w.t. kepada manusia adalah cahaya petunjuk Allah s.w.t. yang memandu manusia ke jalan yang benar.
Hidayah Allah s.w.t. kepada manusia adalah anugerah Allah s.w.t. dalam pelbagai bentuk yang meliputi naluri semula jadi, ilmu, akal, pancaindera, rahmat serta kasih sayang Allah s.w.t. dan perutusan para anbiya. Salah satu bukti yang nyata bahawa hanya Allah s.w.t. yang memberi hidayah kepada manusia ialah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali kaum itu sendiri berusaha mengubahnya.
Jadi, Allah s.w.t. hanya memberikan hidayah kepada sesiapa yang berusaha mendapatkannya. Anugerah akal fikiran kepada manusia untuk membantu manusia membezakan kebenaran dan kebatilan adalah satu bukti yang jelas bahawa hidayah datang daripada Allah s.w.t.
Seterusnya, syarat seseorang yang ingin mendapatkan hidayah Allah s.w.t. adalah beriman kepada Allah s.w.t. dengan penuh keikhlasan, tidak melakukan kemaksiatan serta sentiasa tunduk dan patuh kepada perintah dan laranganNya.

MANUSIA TIDAK BERKUASA MEMBERI HIDAYAH
Manusia amat memerlukan hidayah daripada Allah s.w.t. agar tidak melakukan sesuatu perkara yang tidak diredhai oleh Allah s.w.t. dan bertentangan dengan hukum syarak. Hidayah Allah s.w.t. dapat membantu manusia melakukan amal kebajikan yang diberkati serta mendapat ganjaran pahala.
Malah hidayah Allah s.w.t. juga mampu menjauhkan manusia dari jalan yang sesat serta sentiasa mendapat perlindungan daripada Allah s.w.t. Dalam usaha memperolehi hidayah manusia perlu banyak berdoa memohon hidayah serta mematuhi dan menghayati segala seruan dan larangan Allah s.w.t.
Penghayatan nilai-nilai akhlak, amalan pembersihan jiwa dan pergaulan dengan alim ulama akan memudahkan usaha memperoleh hidayah Allah s.w.t. Manakala perbuatan dosa, maksiat dan sikap enggan mematuhi perintah dan larangan Allah s.w.t. menyebabkan seseorang terhalang daripada mendapat hidayah Allah s.w.t.
Selain itu, seseorang yang tidak mengamalkan pembersihan jiwa dengan berzikir dan terikut-ikut dengan perangai buruk orang lain juga sukar mendapat hidayah Allah s.w.t

MANUSIA PERLU MEMOHON HIDAYAH ALLAH

Manusia perlu sentiasa berdoa dan berusaha untuk mendapat hidayah Allah s.w.t.. Sikap manusia suka melakukan amalan kebaikan dan istiqamah dalam melaksanakan perintah Allah s.w.t. dapat membantu manusia mengekalkan hidayah Allah s.w.t.
Antara doa yang berkesan untuk mengekalkan hidayah ialah doa yang terdapat dalam surah Ali Imran, ayat 8, yang bermaksud :-

mereka berdoa

Selain itu, manusia semasa memohon hidayah Allah s.w.t. perlu sabar, tidak riak dan redha dengan ujian Allah s.w.t.
Manusia juga perlu menggunakan akal fikiran memohon hidayah Allah s.w.t. dengan cara mengkaji dan meneroka alam semesta untuk memahami dan mengetahui rahsia alam dan bukti keesaan Allah s.w.t. Akal fikiran sangat berguna untuk mendalami dan memanfaatkan ilmu pengetahuan serta menyebarkan ajaran Islam dan menguasai pelbagai bidang ilmu.
Banyak akibat buruk menimpa manusia jika tidak mendapat hidayah Allah. Mereka yang tidak mendapat hidayah Allah akan kekal dalam kekufuran dan hidupnya penuh dosa serta rasa berat melakukan ibadah. Selain itu, seseorang yang gagal mendapat hidayah Allah s.w.t. sentiasa menghadapi kesukaran beribadah, mudah terpengaruh dengan godaan syaitan, tidak dapat menerima nasihat dan mengamalkan sifat-sifat tercela.

TUGAS MENYAMPAIKAN DAKWAH
Dakwah bermaksud ajakan atau seruan kepada manusia ke jalan yang benar dan mematuhi perintah Allah. Dakwah dalam Islam meliputi dakwah kepada orang bukan Islam dan dakwah kepada orang Islam. Dakwah kepada bukan Islam ialah mengajak mereka berfikir dan menerima Islam. Manakala dakwah kepada orang Islam ialah menyebarkan ilmu pengetahuan Islam dan memelihara kesucian agama Islam.
Islam menuntut penganutnya berdakwah untuk memenuhi tugas manusia sebagai khalifah Allah s.w.t. yang berkewajipan menyampaikan dan menyebarkan Islam kepada orang Islam dan bukan Islam. Dakwah dalam Islam adalah salah satu cara untuk menyedarkan manusia tentang hak dan batil serta membanteras kemungkaran dan perbuatan keji dalam masyarakat. Dakwah juga merupakan satu cara yang sangat berkesan untuk mewujudkan suasana aman dan damai dalam masyarakat dan negara.

KESAN HIDAYAH ALLAH
Hidayah Allah s.w.t. mampu mengubah manusia tidak beriman kepada seorang yang beriman kepada Allah s.w.t. Ibadah orang yang mendapat hidayah Allah s.w.t. meningkat dengan amalan-amalan yang baik. Seorang yang mendapat hidayah Allah s.w.t. akan sentiasa ingin melakukan amar makruf nahi mungkar.

PENGAJARAN AYAT

Allah s.w.t. sahaja yang berhak memberi hidayah kepada manusia. Hidayah Allah s.w.t. bukan sahaja mampu mengubah manusia daripada keadaan kufur kepadaNya kepada keadaan seorang yang beriman. Manusia harus banyak berdoa memohon hidayah Allah s.w.t. kerana hidayah adalah nikmat yang paling besar kepada manusia.





Thursday, 15 November 2012

LARANGAN MEMPERSENDA AGAMA


Allah memberi amaran dan ancaman kepada golongan musyrikin dan munafik agar tidak mempermainkan dan mempersendakan ajaran Islam. Umat Islam harus berwaspada dengan golongan yang mempersendakan agama Islam.
Allah juga memberi peringatan bahawa golongan manusia yang diperdayakan oleh kehidupan dunia adalah disebabkan perbuatan dan usaha mereka sendiri. Malah mereka yang ingkar akan diseksa dengan azab neraka.
Seterusnya, azab Allah s.w.t. adalah sangat pedih dan seksa sakitnya tidak tertahan oleh manusia. Allah s.w.t. sahaja yang mampu menolong dan memberi perlindungan kepada manusia daripada seksaan azab neraka yang sangat dashyat.
LARANGAN MEMPERSENDA AGAMA
Golongan musyrikin dan munafik amat benci ajaran Islam serta mempermainkan dan mempersenda rasulullah dan ajaran Islam
Allah s.w.t. memerintahkan Nabi Muhammad s.a.w. supaya menyampaikan ancaman kepada golongan yang mempersendakan ajaran agama Islam. Mempersenda ajaran agama Islam meliputi semua perbuatan manusia melalui lisan atau perbuatan yang merendahkan martabat agama.
Perbuatan yang sedemikian termasuklah memperkecilkan tuntutan agama dan bangsa apabila melanggar larangan Allah s.w.t., menghina orang yang bertakwa dan menyanjung perbuatan maksiat.
Perbuatan mempersendakan agama adalah seperti tidak bersolat, makan di siang hari pada bulan Ramadan di khalayak ramai dan tidak membayar zakat yang difardhukan akan merendahkan syiar Islam dan dimurkai Allah s.w.t.

GOLONGAN YANG MEMPERSENDA AGAMA
Golongan_yang_mempersendakan_agama_Islam.jpg

TUNTUTAN MEMELIHARA AGAMA
Menghayati dua kalimah syahadah dengan sepenuh jiwa dengan membuktikan dengan segala perbuatan kita. Menjadi umat yang disegani di kaca mata dunia dengan mempraktikkan ajaran agama Islam dalam semua aspek kehidupan dalam diri, masyarakat dan negara.
Mempertingkatkan taraf hidup umat Islam dengan mempamerkan peribadi mulia masyarakat Islam dan menguasai ilmu sains dan teknologi serta menggunakan ilmu berkenaan dalam meningkatkan taraf hidup masyarakat Islam menerusi landasan syiar Islam, agar agama Tauhid ini disegani dan menarik minat masyarakat sejagat.

HARTA KEKAYAAN PANGKAT IALAH UJIAN ALLAH
Islam tidak memandang harta dan pangkat dalam mengukur taraf seseorang. Ajaran Islam menggalakkan umatnya mencari harta kekayaan asalkan ianya menerusi sumber yang halal dan mengikut prinsip-prinsip syarak. Harta yang banyak perlulah dibelanjakan untuk kepentingan Islam seperti yang dilakukan oleh Saidina Abu Bakar As Siddiq dan Abdul Rahman bin Auf.
Harta kekayaan sesungguhnya adalah kurnia dari Allah s.w.t. Ianya bukan matlamat hidup kita. Harta yang dikurniakan perlu dibelanjakan untuk menikmati kebahagiaan di dunia dan kesejahteraan di akhirat.
PENGAJARAN AYAT
Umat Islam wajib menjaga kesucian agama Islam. Allah s.w.t. menjanjikan seksaan yang amat pedih bagi golongan yang mempersendakan agama Islam. Agama Islam tidak boleh digunakan bagi kepentingan individu atau golongan tertentu. Umat Islam perlu elakkan diri dari perkara-perkara yang menjatuhkan maruah diri dan agama Islam. Harta kekayaan dan pangkat tidak bermakna jika tidak digunakan mengikut syariat Islam dan tidak dibelanjakan ke jalan yang diredai Allah s.w.t.



RASUL PENYAMPAI WAHYU


Para rasul tidak dilantik oleh Allah s.w.t. untuk menjaga khazanahNya. Allah sahaja yang berkuasa penuh mentadbir dan mengurus khazanahNya tanpa memerlukan sebarang kuasa lain.
Para rasul juga bukan malaikat dan tidak mengetahui perkara-perkara yang ghaib kecuali apa yang diwahyukan oleh Allah s.w.t. Malah para rasul adalah manusia biasa yang menurut wahyu Allah s.w.t.
Orang-orang yang buta ialah mereka yang tidak beriman kepada Allah s.w.t. dan tidak memanfaatkan ilmu pengetahuan untuk memahami wahyu Allah s.w.t. Manakala orang-orang yang celik ialah mereka yang beriman kepada Allah s.w.t. dan memanfaatkan ilmu pengetahuan untuk mengetahui dan menggunakan akal untuk memahami wahyu Allah s.w.t.
RASUL PENYAMPAI DAN PENERIMA WAHYU
Tugas utama rasulullah adalah sebagai pembentuk akidah manusia daripada kesesatan supaya beriman kepada Allah s.w.t.
Baginda juga membimbing dan memperbaiki akhlak manusia supaya menjadi insan yang berakhlak mulia dan terpuji serta mencapai kesejahteraan dunia dan akhirat.
Islam ajaran rasulullah mengajar manusia cara hidup bermasyarakat dan bertamadun serta sentiasa mengajar manusia supaya sentiasa melakukan kebaikan berlandaskan syariat Islam.
PERKARA ATAU KEJADIAN GHAIB
Perkara-perkara ghaib adalah perkara atau sesuatu kejadian di luar jangkauan akal manusia. Semua perkara ghaib berlaku hanya dengan izin Allah s.w.t. Rasulullah sendiri hanya memahami perkara ghaib dengan petunjuk Allah s.w.t. Ada perkara ghaib yang hanya diketahui oleh Allah s.w.t. iaitu tarikh Kiamat. Perkara ghaib yang pastinya berlaku iaitu kemunculan Yakjuj dan Makjuj. Perkara yang wujud tetapi tidak dapat dilihat, iaitu wujudnya malaikat, jin, syurga dan neraka.
Kejadian yang telah berlaku yang terdapat dalam Al Quran iaitu kisah para nabi. Penemuan melalui hasil eksperimen iaitu penemuan logam bernilai dalam bumi. Manusia perlulah menggunakan akal fikiran untuk berfikir betapa bijaksana Allah s.w.t. dalam mengatur perjalanan alam ini. Umat Islam perlulah melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan supaya dapat berfikir secara ilmiah dalam meningkatkan keimanan dan ketakwaan Allah s.w.t.
Umat Islam yang berpendidikan akan dipandang mulia oleh masyarakat lain serta dapat bersaing dengan umat-umat yang lain. Dengan ilmu pengetahuan yang lengkap maka mudahlah umat Islam menyebarkan syiar Islam dan membangunkan negara dan masyarakat Islam.

TUGAS MANUSIA
Untuk mendapat kebahagiaan hidup dunia dan akhirat, maka hendaklah sentiasa mengikut ajaran yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w. Manusia perlu berusaha dan berikhtiar dengan meneroka khazanah alam iaitu di lautan daratan dan angkasa lepas untuk kegunaan kehidupan manusia sejagat. Manusia dengan akal yang dikurniakan oleh Allah s.w.t. hendaklah sentiasa menjalankan penyelidikan dan kajian agar khazanah dunia digunakan dengan sewajarnya .
Manusia hendaklah mencari kurniaan untuk akhirat di samping tidak melupakan tuntutan kehidupan di dunia. Mempercayai wahyu dari Allah s.w.t. adalah wajib dan manusia perlu berfikir berlandaskan wahyu supaya kehidupan kita diredai Allah s.w.t.


PENGAJARAN AYAT

Para rasul adalah pembawa wahyu dan kita wajib mentaati rasul kerana mereka adalah utusan Allah s.w.t. Para rasul dan nabi adalah manusia biasa pilihan Allah s.w.t. Allah s.w.t. maha berkuasa dan tidak memerlukan pembantu. Kita hendaklah sentiasa membuat sebarang keputusan dalam kehidupan harian berlandaskan wahyu supaya hidup selamat dan diberkati dunia akhirat.


MANUSIA PERLU BERSYUKUR


MENSYUKURI NIKMAT ALLAH


Pelbagai kemudahan disediakan oleh Allah SWT untuk manusia menjalani kehidupan harian. Nikmat Allah SWT merupakan bukti kasih sayang Allah SWT terhadap manusia. Nikmat Allah SWT untuk manusia termasuklah yang paling agung, nikmat Islam dan Iman. Selain dari itu, adalah nikmat kesihatan tubuh badan, akal fikiran yang waras, fizikal yang sempurna serta bentuk muka bumi yang sempurna bagi manusia menjalani kehidupan harian.
Justeru itu manusia hendaklah sentiasa mensyukuri nikmatNya dengan sepenuh hati iaitu dengan sentiasa mengingati Allah SWT serta merendah diri terhadap kekuasaannya. Lidah kita hendaklah sentiasa mengucapkan zikrullah dan membaca Al Quran serta manfaatkan anggota badan kita untuk membuat kebajikan seperti menderma.
Setiap insan di muka bumi ini hendaklah sentiasa mensyukuri nikmat Allah SWT dengan mematuhi segala perintah Allah SWT serta meninggalkan laranganNya. Kita juga hendaklah sentiasa manfaatkan segala kurniaan Allah SWT pada jalan yang diredai Allah SWT dan bukan untuk menunjuk-nunjuk.

KEMUSNAHAN YANG MENIMPA KAUM A'AD, LUTH, TSAMUD  IKTIBAR UNTUK MUDA
Allah SWT telah mengurniakan pelbagai nikmat ke atas kaum-kaum terdahulu namun mereka tidak mensyukuri nikmat yang diberi malah melakukan pelbagai kezaliman dan bersikap sombong, angkuh serta takbur. Justeru, Allah SWT membinasakan kaum tersebut dengan azab yang dahsyat.
Kaum ’Ad yang menolak ajaran Nabi Hud a.s. serta tidak beriman diseksa dengan turunnya angin puting beliung. Kaum Tsamud dibinasakan dengan halilintar yang kuat dan gempa bumi yang dahsyat kerana bersifat angkuh dan tidak beriman serta menuduh Nabi Saleh a.s. sebagai pendusta. Kaum Lut yang mengamalkan homoseksual dan menolak ajaran Nabi Lut a.s. diazab oleh Allah SWT dengan bumi diterbalikkan dan semuanya musnah.
Semua manusia perlulah mengambil pengajaran dan iktibar daripada kisah kemusnahan kaum-kaum terdahulu agar tidak melanggar perintah Allah SWT Manusia perlulah setiasa mensyukuri nikmatNya dan tidak bersikap sombong dan ego dengan kekayaan serta kedudukan yang dimiliki. Manusia hendaklah sentiasa sedar bahawasanya Allah SWT yang maha berkuasa di alam semesta ini.

MANUSIA IALAH KHALIFAH ALLAH SWT
Manusia sebagai khalifah Allah SWT bertanggungjawab terhadap Allah SWT dan alam semesta. Dalam melaksanakan tanggungjawab kepada Allah SWT manusia perlu beribadah kepada Allah SWT, menunaikan perintahNya, amanah terhadap segala suruhan serta mensyukuri nikmatNya, menegakkan Amar Makruf Nahi Munkar dan sentiasa menjaga agamaNya. Selain itu, manusia perlu menguruskan dan membangunkan alam berlandaskan syariat Islam demi kesejahteraan dan kemakmuran semua makhluk alam semesta.

PENGAJARAN AYAT
Dengan mempelajari sejarah kemusnahan kaum-kaum terdahulu seperti kaum ’Ad, kaum Tsamud dan kaum Lut menjadi iktibar kepada umat Islam agar tidak kufur dan mendustakan agama. Kewajipan adalah mensyukuri nikmat Allah SWT dan menjadi pentadbir serta pengurus alam yang amanah. Manusia perlu sedar bahawa Allah SWT berkuasa dan tidak pilih kasih semasa menurunkan balasan azab kepada sesiapa yang dikehendakiNya.

Wednesday, 14 November 2012

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH

esok Awal Muharram.. heheh tahun 1434 Hijrah dah.. maksudnye peristiwa Hijrah dah berlalu selama 1434 dah ..

korang tau tak bulan ape lepas bulan Muharam?? hah?? Syawal.. ?? korang ni.. memang tak pandai ADDMATH la.. hehe

ni senarai Bulan Bulan Islam yang agung,.

Muharram
Safar
Rabiul Awal
Rabiul Akhir
Jamadil Awal
Jamadil Akhir
Rejab
Syaaban
Ramadhan
Syawal
Zulkaedah
Zulhijjah

ni hah.. korang tak nyanyi ke lagu ni kat Tadika dulu.. owh tak ingat.. korang kan pegi Smart Reader die mane la ajar bende ni.. hehe

ha satu agi teka.. bulan ape org buat Haji??  (ZULHIJJAH)

YUP BETOL TU.. korang ni pandai r.. mesti selalu dapat A Sivik kan??

hehe .. so selalu nye lau bagi umat Islam kalau sambut Awal Muharram ni buat bubur Asyura..

so esok saye ngan family saye akan buat bubur Asyura sekawah..hehe first time kite org buat.. mesti seronok esok.. heheh boleh jugak work out naik kan otot lengan .. hehe

yup we have to stir the Asyura to increase the rate of reaction.. chewah kimia la plak.. hehe

tak memang kene kacau selalu bubur tu lau tak nanti hangit n berkerak kat bawah..

masalah nye mak saye suh ajak kawan2 dtg tolong but esok ade klas Physic.. so I guess they will be there..

anyway takpe..coz seek knowledge is more Important.. hehe

ok lah .. thats all for this moment.. hope esok will be a great day n Tomorrow also will be the starting point for a better life..

actually I have a new resolution for this new year.. I want to be a better creature.. still a human but minimise doing mistake n do something waste of time.. hehe amin..

and you.. you should have a new resolution too.. send me a feedback.. bye ..Assalamualaikum..


Saturday, 10 November 2012

HELLO NA BILE NAK BALIK SINI??

korang tau tak na tu sape.. bukan McNa Mojo...(kenal tak) ni Na bukan sebarangan Na.. ni Na special punye..

Na yang dimaksudkan ialah Yuna.. heheh.. saye memnag call die panggil Na je..

so Yuna nak buat Homecoming Consert around the corner



actually saye tak dapat ape2 komisyen pon.. just nak promote artis kesayangan je ni.. hehe

Yuna buat konsert kat Pinang hari ni... n yang mane nak pegi sanagt n terlepas bolehlah bukak laman web www.airasia.com.my untuk menempah ticket ke Kuching...

konsert kat Kuching akan diadakan pada 16.11.2012 ni...

lau nak pegi sila hubungi saye di no. 999... mmg padah ko kene nanti hehe...



saye sebenarnya nak gile pergi kowt (#giletanakpegi) .. but EXaM lah skang ni... huhuh...

lagipon Yuna bukan jauh sanagt pon dri saye.. coz #shealwaysbeinmyheart....

jeles tak?? jeles la tu... Jelly sangat.. hahaha

People who inspired me..



this is the picture taken by my great friend on the most outrageous event called "MAjlis Jamuan Pengawas"

this is The PKP of SMKKK...  cikgu ni banyak memberi inspirasi kepada saye coz die punye speech mmg mantap..

kalau die sertakan contoh ke cerita ke mmg menarik..

he always give me the Spirit Word... tiap2 kali nak masuk exam.. thanks cikgu.. walaupon sebentar sahaja bersua dengan cikgu.. jasa cikgu akan teteap saye kenang..

one of his word that really touch my heart.."Andai kata kamu mendengar kematian kami.. maka sedekahkanlah kami Al Fatihah"..

he bring alot of changes in my school... he is better than anyone... thumbs up to you Cikgu...

saye budak kecik...



name saye Syarifah panggil cipoh je.. heheh...

sempena wedding day of LCWMC

LCWMC patut jadi LCWRWMC.. tau tak R tu untuk sape???

tengok gambar ni n korang rase ape???


ade ke patot kak limah duk kat tengah2 tu... Tak balik rumah ke kak??

takkan tak tengok A.C Mizal kowt..

heheh ... yang gi susun on agak2 la.. hari penyatuan jiwa CW nMC ni.. tetibe plak ade yang jadi Konkrit kat tengah tu.. hehehe

anyway kalau dah rase nak bersanding sanagt ajak la Abe Jib naik pelamin.. kan sonang.. hehe

anywya wishing for the best to CW N MC..

dapat anak mesti lahir ngan racket.. heheh

Friday, 9 November 2012

HURRM.. W.O.T.

tau tak W.O.T. tu ape??? waste of time..

takde la.. dont think that being a blogger is a waste of time.. it just like my diary ...

so hari Isnin lepas start dah exam SPM untuk seluruh Malaysia .. bermula dengan peperiksaan Bahasa Ibunda tercinta.. Bahasa Melayu...

so kirenye memenag jawab dengan awesome la.. pilih karangan No. 3 that is KEPENTINGAN BAHASA KEBANGSAAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA..

then I start la karang.. karang punye karang punye karang.. aishh need to go to toilet nih.. kang batu karang plak aku.. hehehe

ingatkan pengawas periksa nak ikut upenye tak.. tak macam dulu dah..

so abies exam terus kene marah kat kawan2 yang duk kat sebelah.. dieorang cakap saye ni jawab cepat sangat.. but dieorg rase gubra.. heheh

then paper Bi plak menyusul keesokan harinya... hurm BI lagi la awesome..  saye pilih karangan No. 4 untuk Continuous Writing section... start your essay with "The teacher enter the class. It was the first period of the day... ntah la macam tu la kowt..

then saye pon tambah.. It was the last day of schooling session.. the sambung cerita saye pegi Africa n save a Lion.. hahaha

habis sume exam bahasa.. exam sejarah plak menyusul.. seb baek yang cikgu spot sume saye tak bace coz memenag tak masuk pon.. hehehe

so kirenye saye target A la untuk sejarah

then exam Mathematics palk.. hurm math est.. paper 2 sempat jawab semua.. yang peliknye .. kawan saye cite2 nak jadi pilot tapi tajuk Earth tak mahir lagi... hurm plek.. cakap pasal pilot teringat plak cite2 saye time kecik...

so habis 4 paper tu gap 10 hari.. tu la yang saye cakap W.O.T tu... ni kirenye thengah W.O.T. la ni..

actually hari ni ade klass admmath teacher Chan buat but I could not attend it because ade la masalah yang timbul.. aral melintang la kononye.. ehhe

semalam Anugerah Skrin.. I think its the best award Malaysia ever had.. but too much skrip la.. sometimes I felt like.."boring".. get the chance to see Misha Omar sing again.. she wore CLEOPATRA outfits... gorgeous

so I guess that's all from me for today.. huhu saje tulis panjang skit coz dah lame tak update blog ni..

dah bersawang kot blog nih..  tapi takpe.. saye ade bawak "bulu ayam" nanti takde dah habuk2 n sawang2 sume nih.. except laman sesawang... heheh Website lorgh in Inggeris nye...

I hope that I will get flying color in this SPM examination.. OWH ALLAH uridu an najahan fi SPM imtihan.. hadoi.,. bahasa Arab kowt... heheh tak tau betol ke tak.. lame dah tinggal Arabic..

 tapi teringin sangat nak speak Arabic .. d3engar Mona Jasmin cakap.. mengalir my salliva.. tau tak sape mona jasmin?>??? DJ radio IKIM la.. heheh

korang mane dengar radio IKIM kan?? dengar ERA, Fazira.. eh silap>> HOT.FM klate, n HITZ.fm je..

k la sebelum saye melalut lagi panjang saye rase tu je untuk mase ini.. bye adios.. aloha porfavor.. ejh ape ni??

maasalamah.. wailalliqa' (btol ke eja tu).. whatever...

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Blogies List

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers