Posts

Showing posts from June, 2015

Jihad Melawan Hawa Nafsu

Assalamualaikum taken from https://jalanakhirat.wordpress.com/2011/01/06/jihad-paling-besar-melawan-hawa-nafsu/
Semua maklum bahawa hukum berjihad adalah wajib, tetapi bagaimana kedudukannya dalam Islam? Di dalam Islam kedudukan jihad jatuh nombor tiga setelah rukun Iman dan rukun Islam.
Mengapa jihad itu dianggap besar? Setelah Rukun Iman dan Rukun Islam, jihad adalah yang paling utama, dia menjadi nombor satu, dia jadi besar. Mengapa?
Kita cuba ambil satu ayat Quran, Allah berfirman, “Innallahastara minal mukminina anfusahum waamwalahum liannahumul jannah. ” Maksudnya, “Sesungguhnya Allah akan membeli pada diri orang-orang beriman itu dirinya dan harta-hartanya dengan balasan syurga “.
(Yusuf: 53)

Itu tawaran Allah, karena jihad itu besar maka disuruh beli. Jihad itu ada yang lahir ada yang batin. Dari segi lahirnya jihad menentukan hidup mati Islam. Kalau ada jihad hiduplah, kalau tidak ada jihad matilah. Dari segi batin, jihad menentukan seseorang itu terbangun insaniahnya atau sebaliknya…

Rindu Ramadhan

Lagu Rindu Ramadhan diubah dari lagu Kun Anta - AMAR

RINDU RAMADHAN

YA RAMADHAN
HADIRMU MENJENGAH SYAHDU
PADA HATI YANG MENUNGGU
SEBENING RINDU

KAU SIRAMI TAMAN
MENYEGARKAN IMAN
DIRI YANG KETANDUSAN
MEKAR BAK BUNGAAN

KALA RAMADHAN MENJELMA
BERSYUKURLAH KITA
KERNA BULAN MULIA
ADA RAHMAT PADANYA
KALA ADA KEAMPUNAN
ADA KEBEBASAN
DARI AZAB-NYA
JANGAN PERSIAKAN

AYUH BERSAMA RAIKANNYA

PUASA TARBIAH
DIDIK NAFSU DAN KAWAL LIDAH
KALAM MADAH ZIKRULLAH
MEMUJI ALLAH

MALAMNYA IBADAH
DENGAN JIWA YANG MUJAHADAH
PASRAH DAN BERSERAH
KEPADA ALLAH

RAMADHAN BERLALU
BILA SAMPAI WAKTU
MUNGKINKAH AKU
BERTEMU DENGANMU

RAMADHAN KU RINDU
DI RUANGAN WAKTU
MUNGKINKAH AKU
BERTEMU DENGANMU

ada masa kita buat cover.. In shaa Allah

Jom Belajar Solat Jenazah

Image
Assalamualaikum

Cara ringkas untuk solat jenazah ... Belajar lah wahai lelaki..apakah kau x malu bila x pandai nak solat untuk ahli keluarga lebih2 lagi untuk mak atau ayah meninggal .. Itu sahaja lah penghormatan yg terakhir buat insan yg membesarkan dan menjaga kita ...
Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Jenazah : 1. Angkat Takbir "Allahuakbar" & Niat dalam hati :
++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah "sebagai makmum kerana Allah Taala"
++ Baca Alfatihah hingga akhir 2. Angkat Takbir Kedua "Allahuakbar"
++ Baca : Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir 3. Angkat Takbir Ketiga "Allahuakabar"
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk maya…

Ini Sejarah Kita ISK

Image
Assalamualaikum



This is entry from the famous blog Angel Pakai Gucci... saya share sebab saya baru je pergi ke ISK three weeks ago.. It was really fun... Get Away in Islam Way.. Subhanallah Amazingg


[Hanya untuk bacaan anda yang pernah melalui atau mendengar pengisian Ini Sejarah Kita. Kalau tak pernah pon boleh jah baca. Tapi sila jangan mengada-ngada untuk minta saya eksplen nanti sekian terima kasih hey!]
Alhamdulillah, pada hujung minggu lepas saya dan beberapa orang Inche Ikhwah selamat meng-ISK-kan hadek-hadek Kolej Maha Busy dan Kolej Tanah Terbiar. Program yang dinamakan dengan 'Our History' atau OH ini (Bajet glemer la sket bagi nama omputih. Wahaha..) telah berjaya dilaksanakan dengan lancar dan gilang-gemilangnya, walaupon ada beberapa masalah teknikal dan kekurangan tenaga yang seriyes di peringkat awalnya. Komen atau feedback daripada para peserta juga cukup mengujakan menyebabkan saya terasa seperti mahu melompat tinggi sambil mengangkat kedua belah tangan dan menj…