expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 31 December 2014

Closing of 2014

Assalamualaikum..

its been quite a time i have not written anything here. its not that ive forgot about this dearest blog but seems that i have not interest to share my world to the world because nothing is interesting happened to me.. (thats a lie)

ive been planning thousand things for the year2014 and Alhamdulillah some of them already completed and some of them still in progress.

End of 2014, i realize that i still have persons that i love around me. I still have to great people to stand together with me. I still have what i used to have.. i still a person who love to wish and achieve..

Yes, etering 2015 making every 1995 kids lose the title of Teenagers. But yes.. 20 is not a bad number.. "Age is only Numbers". nothing to worry bout that..

2015. I dreamed lots of things for this year and i really hope the One will grant me everything i want.

I want to be a better person. Yes I do..

InshaaAllah..

2014 is a challenging year. No one could deny that. Lots of terrible things pop up in this year. Yet, we all know Allah is the Great Planner.

I wish i could write more but seems my head is blank.. just like a blank space waiting to be filled.

I hope i could be a law student again in the 2015 and I hope i will survive in the law school..

I hope i will see 2016 InshaaAllah and i hope Allah grant somebody to be in my life.


Yes.. Those great people. Those great friends. Those great family members, Those great new friends.. Alhamdulillah.


Hoping for a better world to live.






Still Hoping,










Because hope is a prayer.











and Allah is still listening...

































Waiting for all my dreams to be granted....


































InshaAllah..




















Aminnnn Ya Rabbal Alamin...

Monday, 8 December 2014

DOUGH DOUGH DOUGH

Assalamualaikum..


Tajuk tu bukan batuk versi Dato' Datin ye.. itu tajuk entri ni nak cerita pasal Dough.. Dough ape??

Cuba google.. kakak saya google dough tadi keluar Play Dough..

Kalau orang Kelantan baca mesti jadi Play Doh (Main Doh)



Actually couples of days ago.. when i was watching tv with my brother.. He suddenly asked me..

"Min, mung reti wak roti pita."

I nodded because yes, I do know how to make that.

"Kalau aku set up kedai depe keda aku, mung nok jual?"

"Nok nok.."

My brother really know me well.. He knows that I'm passionate in cooking and marketing.. so he offered to give me capital and set up the stall..

Yang bestnye die cakap kedai tu depan kedai die.. (kedai Welding) Najib Iron and Steel.

He just bought the shop from it previous owner which is his ex-boss.

Alhamdulillah.. Allah murahkan rezeki baginya dan kini Allah ingin memurahkan rezeki bagi hambanya bernama Amin ini pula.. Aminnnn Ya Rabbal Alamin..


i hope this thing will totally going to be a reality because ever since i was a little boy, I'm thinking of having my own Store selling things that I love and so many more.

People who knows me surely realizes my passion. I love music, fashion and food. Yup.. but still my ambition is to be a successful lawyer.. in shaa Allah..

duk tunggu temuduga ni untuk Program LW224.. Ya ALLAH.. permudahkanlah segalanya untukku.




hurm.. apa yang nak dijual nanti??

My brother said u have to sell something western because people do buy western food on the street.

He asked me to sell Pita Bread, Tortilla Wrap, Burger and I said to him that i can do Spaghetti too..

Im really good in cooking Spaghetti.. No Doubt.. hahahaha Bongkak gile weyhh..


huhuhu My stall will be named... "QI DIEY CORNER"

InshaaAllah..


Nanti jemput lah ye berkunjung ke kedai saya.. jika diizinkan tuhan...


Hurm... hari ni Alhamdulillah.. Allah give me the strength to finish my first novel, "Gadis Bernama MARYAM" and i just need some little revision before send it to publisher.

I came to my sister's house at Seribong area Pasir Tumboh because she asked me to come for almost a week already..

All praises to Allah, we managed to make something... we make DoughNut... Donat, donat.. ala donat.. takkan tak kenal kot...

so dengan adanya encik Google.. terus jumpa resepi donat gebu halus mulus .. terus buat after praying Maghrib and totally done at 9. 45 pm just now..


huhuhu.. really great.. totally happy.. its working... Syukran Ya Allah..







Sebenarnya im googling resipi for homemade dough roti pita and dough tortilla too.. and you know what?? it's really easy... Thank God..


I hope everything is going to be fine and clear..


InshaaAllah...




All Praises to Allah for all this greatness ...







Monday, 1 December 2014

Keep on Thanking.

Assalamualaikum

Dear diary, lol takyah nak bajet Princess Diaries sangat la.. (sedar diri pon blog kau takde orang bace) hikhik



Akhir-akhir ni semua yang terjadi telah membukakan mata aku. Buka mata aku seluasnya. Melihat kepada wujudnya aku di dunia ini dengan perspektif yang cukup berbeza. Membuatkan aku kembali berfikir atas semua yang telah diberikan untukku.

Dunia ini sememangnya tempat persinggahan. Kita singgah sini nak cari amalan dan pada masa yang sama menjalani ujian yang diberi nama HIDUP. Apa yang kita lakukan dengan nikmat kehidupan yang diberikan?

Cari duit? Kerja? Shopping? Makan? indeed yang tu emmang perlu. Tapi apakah matlamat utama kita hidup. Cuba fikir luar otak sikit. (bukan ke pikir luar kotak?) Sorry fikir dalam otak dan renungkan alam.

Adakah alam ini tercipta sendirinya? Adakah manusia tiada tujuan hidup. Adakah segalanya tidak bermakna? Nope.

Itu apa yang Atheis pikir. Bodoh je kan bunyi nye. Tapi aku tetap doakan agar atheis2 yang pernah bertembung conversation ngan aku diberikan petunjuk dari yang Maha Memberi Petunjuk.

Kehidupan sebagai tempat ujian. Ujian apakah? Bertulis kah? Lisan kah? Jawabnya semua di atas.

Setiap dari kita yang mempercayai kewujudan kehidupan stelah mati ini menginginkan tempat kembali yang baik. Kenapa dinamakan tempat kembali? Sebab kita datangnya dari situ. Tok dan Nenek Adam Hawa kita asalanya dari sana. Kita pun ingin ke sana bukan?

SYURGA. Tempat pulang yang terbaik dijanjikan Allah kepada hambaNya yang lulus dalam ujiannya. Allah itu Maha Adil. Dia memberikan kita pilihan di dunia ini samada untuk memtaatiNya atau untuk mengingkariNya. Balasan juga telah dimaklumkan kepada kita. Ikut perintah, Syurga. Langgar perintah, Neraka.

Pasti kita tidak dapat bayangkan seberapa dahsyatnya neraka itu jika tidak digambarkan azabnya di dalam kitab yang suci, mukjizat kepada Nabi terakhir, Muhammad SAW. Neraka itu sungguh pedih sungguh sakit sungguh kejam. Mahukah kita ke sana?

Jika tidak mahu dihumban ke neraka, kenapa kini kita berkelakuan seperti ahli neraka yang disifatkan di dalam Al-Quran?

Kita punya ego. Bagi yang lelaki baik perempuan. Masing-masing punyai ego.

"Aku nak pakai seluar pendek hari ni, rimaslah panjang-panjang ni. Panas plak tu"

"Aku nak kaler rambut warna oren kulit limau then aku nak tayang kat Instagram. Sure masuk @melayukacak punya"

Sedangkan masing-masing sudah tahu apa yang dilakukan itu melanggar perintah Allah. Barangkali mereka fikir Allah tidak berkuasa ke atas mereka?

Saya juga begitu, belum benar-benar mengikut segala syariatnya. Memang sifat manusia. Mudah tergoda dengan bisikan syaitan dan mudah menurut hawa nafsu. Cukuplah kita lalai dalam gelombang dosa. Bangkitlah mencari sinar hakiki.

Setiap kali kita melakukan dosa, maka ingatlah kepada Allah dan pohonlah ampun kepadaNya. Allah itu Maha Pengampun. Berusahalah untuk memperbaiki diri dan berazamlah untuk meninggalkan dosa yang dilakukan. Sikit sikit lama lama jadi bukit. Dampingilah orang-orang yang berakhlak mulia. InshaAllah berjangkit kepada kita nanti sifat mereka. Kita punyai kawan yang sama dengan kita dalam kancah yang hina suatu ketika dahulu. Kita tidak mahu mereka terus terleka. Kita doalah kepada Allah supaya hidayah dan petunjuk diberikan kepada kawan-kawan kita.

Syurga Allah itu luas. Tidak mahukah kita melihat sahabat kita ke sana juga? Benar saya kini rindu dengan sahabat kiriman Allah di UiTM Shah Alam. Segalanya begitu indah, terjadi seperti magis. Sekelip mata, Allah memberikan mereka untuk bersama saya. Namun ada ketika, saya sepeti ingin menjauhi mereka. Berbagai alasan diberikan untuk mengelak mereka. Semua itu tidak lain tidak bukan kegagalan saya untuk melawan nafsu.

Di waktu berseorangan sebegini, rasa rindu untuk mengkaji Al-Quran itu timbul kembali. Bulatan baraqah itu diimpi dan senyuman manis terukir di bibir mereka itu dibayangkan.

Terima kasih kepada Sang Pencipta, setelah aku jatuh dan terus terduduk, selesa melakukan dosa, Dia menyapa. SapaanNya ku terima dan aku harap agar aku akan dapat menjaga apa yang telah diberikanNya. Janganlah Engkau pesongkan hatiku setelah Engkau memberikan petunjuk kepadaku, kurniakan daku rahmat disisiMu, sesungguhnya Engakau Maha Pemberi Kurnia.

Jadikanlah siangku lebih terang. jadikanlah malamku lebih indah.

Terima kasih untuk segalanya.

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers