expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 12 December 2016

SEM 4 Pon Dah Nak Habis

Assalamualaikum..

ye saya sedar saya tak layak dah nak menulis kat sini.. after abandoning this blog untuk sekian lama.. siapalah saya nak dtg n buat entry baru kat sini.. HUHUHU... sambil hantuk kepale kat tong gas..

eh suka hati la ni blog saya.. lol.. sah bipolar..

okay sebenarnya agak kesian la ngan blog ni sebab mmg dah lame tak disuap dengan bende baru.. how to keep up if you have Twitter Facebook and Also Instagram at the same time..

everything dah updated there.. so left no material for blog.. alolololo kechiannye.. weng wengg.. hahah teibe rempit weyh..

Yup macam tajuk tertera.. Semester 4 dah nak habis dah.. Banyak gak program i managed to settle together with my friends...

Alhamdulillah.. now dah masanye utnuk buat revision ape yg dah belajar semua sebab final lagi 3 minggu je..

after that balik cuti sem kene internship lagi.. hihihi

I feel a bit excited for internship.. tapi bile tengok keadaan Law Firm tersebut.. hurmm agak kureng la weyh.. how come you allows kedai hardware letak simen depan ko punye law firm.. destroying the professional image.

tu je nak ngadu.,.. huhuhu

Thursday, 14 April 2016

TEKS PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN ISLAMIK



Membuka tirai majlis yang penuh dengan senyuman dan kemeriahan ini, sama-samalah kita raikan ketibaan kedua mempelai yang baru saja diijabkabulkan semalam.
Dengan diiringi selawat ke atas Junjungan kita Baginda Nabi Muhammad SAW,
Beriringan masuk ke dalam dewan, sama cantik dan sama padan, pasangan pengantin yang segak lagi bergaya, yang cantik lagi menawan, pasangan Raja Sehari;

Nama Pengantin …………………………………………… dan ……………………………………………………….
Dgn lafaz Bismillah, melangkahlah ke mahligai kasih, dipersilakan.
Hadirin dan hadirat sekalian dipersilakan untuk sama2 berselawat ke atas Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW

 (tunggu sampai tetamu duduk)
…………………………………………………………………………………………....................

Bismillahirrahmanirrahim
Rabbish rahli sadri. Wayassirli amri. Wahlul uqdatam millisani. Yafqahu qauli.
Assalamu `Alaikum W.B.T. dan salam sejahtera.

Allah SWT  berfirman dalam Surah Ar-Ruum  ayat 21 yang bermaksud;
Dan diantara tanda2 kekuasaanNya ialah, Dia menciptakan untukmu isteri2 dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. Dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar2 terdapat tanda2 bagi kaum yang berfikir.

Rasulullah SAW bersabda: Apabila seorang hamba menikah, maka sungguh dia telah menyempurnakan separuh agamanya. Maka hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada separuh yang selebihnya. Hadis riwayat Imam al-Baihaqi


Yang dihormati,
1.      Nama VIP…………………………………………………………………
2.       ……………………………………………………………………………..
3.      Dato’-dato’, Datin-datin, Dif-dif kehormat, pasangan pengantin yang diraikan, ahli keluarga, rakan taulan dan para hadirin hadirat, tetamu yang diRahmati Allah sekalian.

Selamat datang ke :
Majlis Walimatul Urus (nama pengantin lelaki dan perempuan)

Subhanallah pagi dan petang,
Ganjaran pohon di dalam syurga,
Pemanis kata selamat datang,
Awal BismilLah pembuka bicara.

Ya Allah wahai Tuhan kami, satukanlah jua hati kedua mempelai ini seperti Engkau satukan hati Adam dan Hawa, Yusuf dan Zulaikha, dan seperti Engkau satukan hati Muhammad S.A.W. dan Siti Khadijah, kekalkanlah jodoh ini hingga ke jannah, dan mudahkanlah urusan mereka dengan berkat ikatan suci ini.

Bagi memohon majlis ini diberkati dan dirahmati Allah SWT, marilah sama-sama kita menadah tangan mengaminkan bacaan doa yang akan dibacakan oleh Al-Fadhil Ustaz ………………………………………………………

Dengan segala hormat, dipersilakan.

~DOA~

Amin amin ya rabbal ‘alamin
Terima kasih diucapkan kepada Al-Fadhil Ustaz …………………………………… di atas bacaan doa sebentar tadi.


Sebelum kita meneruskan majlis, eloklah kiranya saya memperkenalkan serba sedikit mengenai pasangan pengantin yang diraikan

Pengantin lelaki adalah putera kepada (nama bapa pengantin lelaki dan nama ibu). Anak ke-6 dari 10 beradik ini, lebih dikenali sebagai man dikalangan ahli keluarga. Dilahirkan pada ................., (nama) pernah mendapat pendidikan menengah ................ Untuk pengetahuan hadirin hadirat sekalian, ibu pengantin perempuan juga pernah berkhidmat di sekolah tersebut dan ............... adalah salah seorang pelajar yang diajarnya. Mempunyai sifat yang tabah dan sabar, ................ kini menuntut di ............... (buat details mengenai  pengantin lelaki)

Bagi pengantin perempuan pula, gadis cantik dan pendiam ini merupakan puteri kepada………………………………. . (nama pengantin perempuan) atau lebih dikenali sebagai kak lang merupakan anak ke-.... dari .... beradik. Untuk pengetahuan semua, adik-beradik pengantin perempuan sangat unik. Empat pertama adalah perempuan, anak ke-5 adalah lelaki dan empat terakhir juga perempuan. Gadis yang dilahirkan pada .......................... ini menamatkan zaman persekolahannya di ........................ dan kini sedang menuntut di ..................... (buat details mengenai pengantin perempuan)

Indah bernyala si kunang-kunang,
Terbang hinggap di atas batu,
Mula berkenalan kemudian bertunang
Akad dilaksana sama bersatu

Menyingkap bibit-bibit perkenalan pasangan pengantin ini, mereka mula berkenalan pada setahun yang lalu. Setelah mendapat restu keluarga dan mendapat petunjuk dari Tuhan Yang Maha Esa melalui solah istikarah yang dilaksana, Alhamdulillah pada hari yang penuh bermakna ini, janji sepakat yang telah dibuat telah ditunaikan di dalam Majlis yang penuh berbahagia pada pagi ini.

Buah zaitun buah Tin,
Rezeki Allah sama nikmati,
Senyum terukir pasangan pengantin,
Tanda bahagia bersulam di hati.

Tak kan sempurna alu tanpa lesungnya
Dayung juga tidak berguna tanpa perahunya…
Tidak enak hidangan tanpa pemanisnya….
Tidak moleklah seandainya majlis seindah ini, tiada yang berbicara

Dengan ini, Majlis ingin mempersilakan ………………………………. selaku wakil bagi pihak pengantin lelaki untuk menyampaikan ucapan. Dipersilakan.

Terima kasih diucapkan kepada …………………………….. di atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi.

Seterusnya Majlis ingin mempersilakan ……………………………………….selaku wakil bagi pihak pengantin perempuan untuk menyampaikan ucapan. Dipersilakan.

Terima kasih diucapkan kepada ………………………………………….. di atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi.

Kepada pasangan pengantin, itulah sebentar tadi luahan rasa hati daripada wakil kedua-dua belah pihak mendoakan agar ikatan yang terbina akan sentiasa diBerkati dan diRahmati Allah

Cantik berseri si Bunga Kemboja,
Indah bersinar cincin di tangan,
Juadah istimewa penuh semeja,
Jemput mempelai menikmati hidangan.

Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan kedua-dua pasangan Raja sehari untuk bersantap di meja beradab yang dihias indah.

(Sambil pengantin turun)

Tinggi-tinggi si pokok Gaharu
Tinggi lagi si pohon Kemuning
Silalah sila pengantin baru
Jodoh berpaut jalan berganding

Bagi hadirin / hadirat yang dirahmati sekalian, janganlah malu janganlah segan untuk sama-sama menikmati juadah enak yang disediakan. Bagi tetamu yang baru tiba, saya mengalu-alukan kehadiran tuan tuan dan puan puan ke majlis yang bersejarah ya penuh barakah ini. Jangan lupa membaca Bismillah dan doa sebelum santapan bermula.
 Selamat menjamu selera..

 (makan 15 minit)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Sesungguhnya manusia itu sememangnya memerlukan kepada cinta. Kerana cinta itu, menjadikan hidup manusia lebih bermakna, bahagia dan sempurna apatah lagi melalui ikatan perkahwinan yang dituntut agama.

Mawar merah harum mewangi
Jambangan digubah berseri-seri
Doa restu kami iringi
Hidup berkat suami isteri

Kain songket halus tenunan
Dibawa orang masuk ke kota
Sudah bertemu dengan pasangan
Penawar hati penyejuk mata

Tiada untaian kata yang mampu dilafazkan selain ungkapan rasa syukur dan ucapan terima kasih yang tulus ikhlas daripada Raja Sehari dan ahli keluarga buat tuan-tuan dan puan-puan semua, atas kesudian hadir dan memeriahkan Majlis kita pada hari yang penuh keberkatan ini.

Saya Amin Rashidi bin Ramli ingin memohon maaf atas segala kekurangan semasa mengacarakan Majlis ini. Yang baik dari Allah, yang lemah atas kelemahan saya sendiri. Dengan ini saya mengucapkan salam hormat buat semua.

Sama-samalah kita mendoakan agar kedua-dua pasangan pengantin, bakal menjalani bahtera rumahtangga dengan penuh hemah dan kerukunan. Semoga mencapai mardhatillah dan dikurniakan cahaya mata yang soleh dan solehah untuk menghuni Jannatul Firdausy. InshaaAllah.
 Wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum WBT.

………………………………………………………………………………………
(Tertakluk kepada pindaan perjalanan majlis)
1)      Kepada tetamu yang ingin bersalaman dengan pengantin, bolehlah membuat barisan iaitu tetamu lelaki di sebelah kanan dan tetamu perempuan di sebelah kiri pintu masuk dewan. Bagi yang masih makan, teruskan menikmati hidangan yang telah disediakan.


2)      Kepada semua ahli keluarga pengantin lelaki dan perempuan serta sahabat handai dan tetamu yang ingin bergambar dengan pasangan pengantin, diminta tunggu sebentar. Insha Allah.

Sunday, 6 March 2016

'Bienvenue' Third Semester

Assalamualaikum

alhamdulillah hari ni ade kesempatan sikit nak menaip kat dalam blog berhabuk binti usang nih..

okay syukur kepada Allah sebab dah masuk third semester sarjana muda undang-undang sudah 2 minggu now..

Result sem lepas hurmm. okay.. cukup2 makan.. tapi lulus semua..

hari dapat result saya tengok CONTRACTS II dapat C.. huhuhu rase luluh jantung, rasa nak call madam Jaya Sheela tuk mintak maaf ngan die coz she's beeing so nice to mell and ingat lagi when i go to her office she said.. Dont Worry la Inche Amin.. i know you'll do good..

tu yang buatkan saya rase nak nangis nak mintak maaf ngan die..

pastu bile masuk je new sem rupanya saya discover yang 60% my batch failed contracts II.. huhuhu time tu baru tahu makna bersyukur... tu la..

kita ingat kite dah teruk.. tapi rupenye orang lain lagi teruk ujian Allah..

UiTM ni C- pon dah gagal. so memang kene work hard la.. plus u know how hard law courses are..

tapi semua course pon susah sebenarnya.. bergantung kepada individu lah.. kalau rajin usaha.. inshaaAllah dapat yang selayaknya..

tapi at the end of the day.. kita kene tahu yang kita memang dah berusaha.. memang dah belajar sungguh2.. memang dah fokus dalam kelas.. tapi hubungan dengan Allah tu kita kene jaga.. Allah lah yang menentukan segalanya.. Dia menetapkan every single thing

so bile dah berusaha.. bertawakkal lah kepada Allah.. itu sahaja yang kita mampu lakukan.. solat hajat dalam cuti semester.. sebab kita tahu waktu tu there's no one can help us except Allah.

sem ni jugak masuk rumah baru.. pindah from Kristal Height to Kristal View.. hurm.. sebelah tu je pon.. still have same features such as swimming pool n stuff.. tapi kristal view ade gym and bilik study.. our new house pon bigger and cleaner than previous house.. depend on us to preserve the cleanliness lah..


so i went to shop few important stuff such as meja stuidy, wardobe rak buku n others.. hurm baru lah rase lajunye duit mengalir.. tak dapat dibendung lagi... JAINUDIN!!!.. hahahah tetibe masuk #TKVDW

apa2 pon harap semua ni mendatang kebaikan to me as a whole.. i just want to a better human.. a better person from what i used to be.. InshaaAllah..


ok lah.. ni pon duk library.. tu yang rajin update blog.. lol..

actually done book flight tixs for my mom sebab next month (APRIL) ade wedding my cousin belah mak and also wedding my sister punye adik ipar.. Im gonna be the emcee for the wedding.. hope I'll do good..

inshaaAllah...

k bye.. nak pi kelas now.. Assalamualaikum..

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers