expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 20 July 2014

Masih Adakah Aku?

Assalamualaikum

Ramadan masih berbaki kurang dari sepuluh hari untuk tahun ini. Banyak janjiku pada diri sendiri yang masih belum tertunai.

Aku Janji

Nak Teraweh Penuh
Tanak Membazir Makanan
Nak Banyakkan Baca Al Quran
Nak Banyakkan Berzikir
Nak Kurangkan Bende2 Lagha

********************************

Ade improvement in certain thing.. but ade jugak kurang di bahagian2 tertentu..

I just hope Allah will listen to my prayer to meet with Holy Ramadan again for next year..

I will not satisfy with myself because i cant do what i've promised to myself..

Ramadan satu bulan baraqah.. setiap amaln digandakan pahala.. rugilah kalau tak ambik kesempatan

Its like shopping during the Sale.. jimat..

Just like beribadah di bulan Ramadan.. berlipat kali ganda.. the same thing that we done in other month but different and greater reward if it done in Ramadan..

Buat amal ni tak boleh nak tunggu tua.. because not all people die when they get old.. yang umur berbelas pon ade yang mati.. so any other reason to wait from doing deed??

Kalau kita mula beramal hari ni.. InshaaAllah kalau kita konsisten.. Istiqomah.. nanti tua nanti banyaklah amal kita.. yang penting kita Ikhlas melaksanakannya.. semuanya perlu kerana Allah..

Allah is the reason we do all the good thing and we get away from bad thing..

Saya kagum ngan Mizz Nina.. a girl which before has none Islamic value in life but then Allah KURNIA hidayah kepadanya..

Kini.. Subhanallah.. believe me human do change.. When I watch Always A Traveller.. i could feel that every single word from her mouth is actually from the deepest part of her heart.

By the end.. we all hoping to be in Jannah.. the Promised Garden where we can enjoy all the pleasure from what we we have sacrifice during life in the Earth..





Aiming Jannah...

Saturday, 19 July 2014

I Love Tok Guru

Assalamualaikum

Yesterday when Malaysia was shocked with the news of MH17 has been shot down at Ukraine .. sedang tengok berite kat Tv then ade 'thing \s that move at the bottom tu' ape ke namenye... tulis Nik Abduh menafikan berita kematian ayahnya which is Nik Abdul Aziz..

I was like.. what is human thinking right nw.. can something like this be a joke? This is uncivilized manner..

Islam mengajar kita supaya menyebarkan perkara yang benar2 sahih ..

Ya Allah panjangkanlah umur nendaku Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Matdan kurniakanlah kesihatan yang terbaik untuknya...

Nik Aziz merupakan seorang yang sangat berpengaruh di Asia oleh kerana ketokohannya dalam memimpin negeri Kelantan dengan nilai2 agam yang tebal..

Alhamdulillah .. Allah telah mentakdirkan Negeri Kelantan di selamatkan oleh seorang Alim dari segala kancah maksiat..

I've been reading a lot of book regarding him and truthfully believe that he is a gift for all Kelantanese.

saya tak dapat bayangkan jika Kelantan tidak diselamatkan dari kemungkaran ketika zaman pemerintahan sebelum ini..

maybe I will not become what I am now..
maybe I will not in love to my state as I am now.

I Love Tok Guru &I Love Kelantan






manisnye senyuman Tok Guru..

Friday, 18 July 2014

DENGGI.. DENGUE #nauzubillah

Assalamualaikum...

Sekarang ni musim Denggi ye tuan puan so haraplah berhati-hati ngan makhluk penghisap darah bernama nyamuk Aedes ni..

namenye gempak cam mat salleh gitu.. huhu...

A lot of people around me have been admitted to hospital for Dengue and this scares me a lot..

And right now.. My brother Nizam dah demam 2 hari and dont want to move his feet to Hospital for no reason.. Hope bukan denggi..

Few years ago my brother Abu suspected for Dengue... Alhamdulillah nothing worst and after recovery he got 200% sensitive with Mosquitoes .. huhu

Few months ago.. my friend's father which is my father too Encik Anuar had been admitted to hospital for his first time ever for dengue and we spent a great time visiting him .. Praises to God.. He's fine now.

*sume orang benci menatang nyamuk ni except my grandmother.. die boleh tahan je tangan die.. kununnye nak bagi sedekah kat nyamuk.. huhu

so lets learn more about this creature..

macho je kalernye.. BlacknWhite gituu

APA ITU DEMAM DENGGI ?-

-Penyakit yang disebabkan oleh virus denggi.
- Jangkitan biasanya terjadi melalui gigitan nyamuk Aedes yang mengandungi virus denggi.
- Sangat berbahaya dan boleh membawa maut.
- Tiada ubat untuk merawat denggi.
- Cara paling berkesan untuk mencegah demam denggi ialah memusnahkan tempat pembiakan nyamuk Aedes.

MENGENALI NYAMUK AEDES.

- Berbelang hitam & putih di badan dan kaki
- Mengigit pada awal pagi (5.00 Pg - 7.00 pg) & awal senja (5.00 ptg-7.00 mlm)
- Membiak di dalam takungan air jernih di dalam dan di luar rumah.
- kitaran hidup (telur hingga dewasa) lebih kurang seminggu.

MENGENALI TEMPAT PEMBIAKAN NYAMUK AEDES.
DI DALAM RUMAH :- 

- Kolah bilik mandi & baldi yang menakung air  
- Bekas perangkap semut 
- Bekas menakung air peti sejuk 
- Piring menakung air pasu bunga

TANDA-TANDA DEMAM DENGGI.

1. Demam kuat yang mengejut dan berlarutan.
2. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi dan biji mata.
3. Ruam merah di kulit.
4. Pendarahan di bawah kulit, pada hidung & gusi.
5. Sakit kepala
6. Hilang selera makan
7. Muntah-muntah dan Sakit perut.

Lebih teruk sehingga menyebabkan shock syndrom seperti yg terjadi kepada arwah Din Beramboi yang menyebabkan kegagalan organ berfungsi.

KAWALAN DAN PENCEGAHAN DEMAM DENGGI.
1. PERINGKAT JENTIK-JENTIK :- (ore kelate panggil ugak-ugak)

-Musnahkan tempat pembiakan Aedes dengan menanam atau membuang semua bekas kosong yang boleh menakung air.
- Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik (abate/garam).
- Tutup bekas penyimpan air.
- Tukar air dalam tempayan, jambangan bunga setiap minggu dan basuh serta berus sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru.
- Buangkan air dari piring-piring alas pasu bunga sekali seminggu dan berus piring-piring itu sehingga bersih untuk memusnahkan telur-telur nyamuk.
- Bersihkan saluran air hujan (saluran bumbung).
- Pastikan tayar-tayar buruk tidak menakung air.

PERINGKAT DEWASA :
- Tidur menggunakan kelambu.
- Gunakan ubat nyamuk atau racun serangga pembunuh nyamuk.
- Gunakan jaring nyamuk di jendela rumah.
- Semburan kabus secara besar-besaran.

*****************************************************************************************************
meh nak share rahsia penting... 

CARA MERAWAT DENGI PERINGKAT BOMOH KAMPUNG cam Saya ni.. huhu

1 Minum Air Hundred Plus + Laici... 
2 Minum air rebusan ketam nipah.. 

tu je la Tok Moh boleh kongsi.. tok moh mintak jauh la penyakit Denggi ....

Takziah MH17

Assalamualaikum..

sedang saye lena dibuai mimpi pagi tadi then my sister called my home number talking to my another sister.. (bape banyak kakak die ni ade = 6) and one of their highlighted topic is MH17..

upon hearing that I quickly woke up from my bed and straight to TV.. hurm.. another accident involving Malaysia Airlines and this time its called MH17

kene bom katenye.. and that is very tragic..

Pagi tadi ade la bukak FB and saje je bukak Omegle.com a site to webcam with total stranger.. I put my interest "Malaysia" and then I've been connected to strangers with the same interest and with a simulated webcam showing slideshow of Man wearing army like costume with guns and weapon all over their body plus covering their face with mask..

Then they text me this.

Stranger: Sorry about your plane
Stranger: It was accident
You: yes
Stranger: Personally
Stranger: Wish it was USA plane
Stranger: #DonbassProblems
You: its okay
Stranger: you guys should stop flying
Stranger: It doesn't seem to be going well mate :DDDDD
You: we've change our route already
Stranger: 2 planes in one year
Stranger: How are stock prices holding?
Stranger: Lel.
Stranger: It is an Indonesian conspiracy
Stranger: IMO

I was like this is a joke right?? ... 


Thursday, 10 July 2014

Save Palestine!

Assalamualaikum

Hari ini dunia kita berdentum dengan bunyi mercun menandakan kegembiraan yang bakal dikecapi menjelang Aidil Fitri.

Namun, saudara kita disana dikejutkan dengan dentuman bom yang mensyahidkan seribu nyawa.

Owh berbeza sungguh dunia kita.

Saat kita bersendawa setelah menjamu selera di meja bersama keluarga, mereka merintih kelaparan dalam kesayuan.

Hari ini kita mampu menghirup udara yang percuma dengan senikmatnya, mereka kesah menanti. Apakah mungkin mereka masih bernyawa menyaksikan mentari menyinari bumi mereka pada hari esok.

Apakah kita yang dikurniakan nikmat ini tiada rasa ingin membantu mereka? Tiada keinginan untuk melihat senyuman terukir di bibir mereka?

Allah itu Maha Kuasa, Maha Adil, Maha Pemurah...

Kita hari ini berbeza dengan mereka kerana rahmatnya. Apakah kita bersyukur?

Tuesday, 8 July 2014

Baju Raya 2014

Assalamualaikum..

hurm nampak tak ke-excitedtan saya nak beraya tuh .. baru jebape hari Ramadan dah cari baju raya..

actually bukan saye yang bersungguh.. its more to my sisters... nak sangat orang beli baju ikut tema color yang ditetapkan.. huh.. Tahun ni plak among all the colors in the world.. kaler pink jugak jadi pilihan hati..

tak ke susah orang yang kulit tanned cam saye ni nak cri baju??


despite all that.. still tabahkan diri jugak try to comply with color theme for this year..

sedang saye lena tidur di kamar tetibe terdengo bunyi ketukan di pintu bilik.. "min .. cepatlah.. beli baju raya" said my sister

denga ketiadaan moodnye saye pon bangunlah coz tahun ni kakak saye yang ni lah nak belanja baju raya.. selalunye saye beli sendiri je.. ntah kenape tahun ni die nak sponsor plak.. sponsor pon tak le banyak..50 hengget je.. hehhe

So straightheading to JAKELS Kubang Kerian.. terus masuk and tengok bebaju Melayu on the shaft.. hurm.. menarik gak.. then terberkenan kat satu nih.. but when i asked the price.. hurm.. baik aku beli yang murah skit.. bukannya aku pakai setiap hari baju ni..

Koleksi baju melayu saya plak dah btimbun.. but only one that i always love to wear.. the one yang kaler maroon.. ntah kenape.. i feel something special about this one..

baju raya when i was form 3.. tapi selalu pakai because i just love it..

Yang lain,. Turquoise, Purple, Putih, Peach, Hijau.. sume tak selalu pakai.. huhuhu

so tadi terjumpa one piece of ZIZAN RAZAK baju Melayu.. kaler shocking pink.. hurm memang shock la org tengok saye pakai baju  tu.. huhuhu

ten terus beli sebab saye berkenan kat baju ni sebab cutting die agak fit and most of my other baju melayu.. cutting die loose and serebeh katonyo ore kelate.. huhuhu..

kat kedai tu tak try pon sebab pekerja Jakels tu memang pemalas nak lipat balik.. she asked me to try on another baju yang saiznye same.. hurm hampehh.. org nak tengok color tu berfungsi tak ngan my skin tone.. huhuhu but tak kesampian dek kemalasan pompuan tu..

Balik umah terus try and guess what??/ huhuhu my brother said that I look like an indian.. hahaha

serius tak sesuai... but part tangan elok plak.. (my hand is fairer than my face)..


Hope raya ni takde yng shock sampai heart attack bila tengok saye pakai baju ni...

Monday, 7 July 2014

Alhamdulillah.. Ramadan

Assalamualaikum..

yup Ramadan.. sempat jugak bersua kembali ngan Ramadan tahun ni.. harap boleh le jumpa Ramadan tahun depan.. aminnn

tingkatkan ibadah kerana berganda-ganda banyaknya pahal Allah kurniakan pada mereka yang rajin beribadah di bulan yang mulia ni.. paling simple.. pergi Solat Teraweh.. hurm.. tak lame.. kejap je.. tambah2 ngan imam import from Kemboja ni lagi la laju.. huhu

MUET Alhamdulillah sempurna direpeat pada Sabtu lepas and there's nothing that i can do except keep on praying to the Almighty God Allah swt so that He would give me Band 4 in this repeated MUEt.. because of what?? Because of i dont know what else to learn except Law.. im totally in love for Law..

Got a chance to have Iftar with my beloved friends; Adi, Asyraff, Irfan, Ijo, Farhan, Ariff and having an late night meal (Makan cholek) with Ijo, Hafiz, Fawwaz, Farhan, Asyraff at Cherang... so glad with all these occasion..



Alhamdulillah for all these opportunity Ya Allah... thank you..

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers