Posts

Showing posts from July, 2014

Masih Adakah Aku?

Image
Assalamualaikum

Ramadan masih berbaki kurang dari sepuluh hari untuk tahun ini. Banyak janjiku pada diri sendiri yang masih belum tertunai.

Aku Janji

Nak Teraweh Penuh
Tanak Membazir Makanan
Nak Banyakkan Baca Al Quran
Nak Banyakkan Berzikir
Nak Kurangkan Bende2 Lagha

********************************

Ade improvement in certain thing.. but ade jugak kurang di bahagian2 tertentu..

I just hope Allah will listen to my prayer to meet with Holy Ramadan again for next year..

I will not satisfy with myself because i cant do what i've promised to myself..

Ramadan satu bulan baraqah.. setiap amaln digandakan pahala.. rugilah kalau tak ambik kesempatan

Its like shopping during the Sale.. jimat..

Just like beribadah di bulan Ramadan.. berlipat kali ganda.. the same thing that we done in other month but different and greater reward if it done in Ramadan..

Buat amal ni tak boleh nak tunggu tua.. because not all people die when they get old.. yang umur berbelas pon ade yang mati.. so any other r…

I Love Tok Guru

Image
Assalamualaikum

Yesterday when Malaysia was shocked with the news of MH17 has been shot down at Ukraine .. sedang tengok berite kat Tv then ade 'thing \s that move at the bottom tu' ape ke namenye... tulis Nik Abduh menafikan berita kematian ayahnya which is Nik Abdul Aziz..

I was like.. what is human thinking right nw.. can something like this be a joke? This is uncivilized manner..

Islam mengajar kita supaya menyebarkan perkara yang benar2 sahih ..

Ya Allah panjangkanlah umur nendaku Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Matdan kurniakanlah kesihatan yang terbaik untuknya...

Nik Aziz merupakan seorang yang sangat berpengaruh di Asia oleh kerana ketokohannya dalam memimpin negeri Kelantan dengan nilai2 agam yang tebal..

Alhamdulillah .. Allah telah mentakdirkan Negeri Kelantan di selamatkan oleh seorang Alim dari segala kancah maksiat..

I've been reading a lot of book regarding him and truthfully believe that he is a gift for all Kelantanese.

saya tak dapat bayangkan jika Kela…

DENGGI.. DENGUE #nauzubillah

Image
Assalamualaikum...

Sekarang ni musim Denggi ye tuan puan so haraplah berhati-hati ngan makhluk penghisap darah bernama nyamuk Aedes ni..

namenye gempak cam mat salleh gitu.. huhu...

A lot of people around me have been admitted to hospital for Dengue and this scares me a lot..

And right now.. My brother Nizam dah demam 2 hari and dont want to move his feet to Hospital for no reason.. Hope bukan denggi..

Few years ago my brother Abu suspected for Dengue... Alhamdulillah nothing worst and after recovery he got 200% sensitive with Mosquitoes .. huhu

Few months ago.. my friend's father which is my father too Encik Anuar had been admitted to hospital for his first time ever for dengue and we spent a great time visiting him .. Praises to God.. He's fine now.

*sume orang benci menatang nyamuk ni except my grandmother.. die boleh tahan je tangan die.. kununnye nak bagi sedekah kat nyamuk.. huhu

so lets learn more about this creature..


APA ITU DEMAM DENGGI ?-

-Penyakit yang disebabkan ole…

Takziah MH17

Assalamualaikum..

sedang saye lena dibuai mimpi pagi tadi then my sister called my home number talking to my another sister.. (bape banyak kakak die ni ade = 6) and one of their highlighted topic is MH17..

upon hearing that I quickly woke up from my bed and straight to TV.. hurm.. another accident involving Malaysia Airlines and this time its called MH17

kene bom katenye.. and that is very tragic..

Pagi tadi ade la bukak FB and saje je bukak Omegle.com a site to webcam with total stranger.. I put my interest "Malaysia" and then I've been connected to strangers with the same interest and with a simulated webcam showing slideshow of Man wearing army like costume with guns and weapon all over their body plus covering their face with mask..

Then they text me this.

Stranger: Sorry about your plane
Stranger: It was accident
You: yes
Stranger: Personally
Stranger: Wish it was USA plane
Stranger: #DonbassProblems
You: its okay
Stranger: you guys should stop flying
Stranger: It doesn'…

Save Palestine!

Image
Assalamualaikum

Hari ini dunia kita berdentum dengan bunyi mercun menandakan kegembiraan yang bakal dikecapi menjelang Aidil Fitri.

Namun, saudara kita disana dikejutkan dengan dentuman bom yang mensyahidkan seribu nyawa.

Owh berbeza sungguh dunia kita.

Saat kita bersendawa setelah menjamu selera di meja bersama keluarga, mereka merintih kelaparan dalam kesayuan.

Hari ini kita mampu menghirup udara yang percuma dengan senikmatnya, mereka kesah menanti. Apakah mungkin mereka masih bernyawa menyaksikan mentari menyinari bumi mereka pada hari esok.

Apakah kita yang dikurniakan nikmat ini tiada rasa ingin membantu mereka? Tiada keinginan untuk melihat senyuman terukir di bibir mereka?

Allah itu Maha Kuasa, Maha Adil, Maha Pemurah...

Kita hari ini berbeza dengan mereka kerana rahmatnya. Apakah kita bersyukur?

Baju Raya 2014

Image
Assalamualaikum..
hurm nampak tak ke-excitedtan saya nak beraya tuh .. baru jebape hari Ramadan dah cari baju raya..
actually bukan saye yang bersungguh.. its more to my sisters... nak sangat orang beli baju ikut tema color yang ditetapkan.. huh.. Tahun ni plak among all the colors in the world.. kaler pink jugak jadi pilihan hati..
tak ke susah orang yang kulit tanned cam saye ni nak cri baju??

despite all that.. still tabahkan diri jugak try to comply with color theme for this year..
sedang saye lena tidur di kamar tetibe terdengo bunyi ketukan di pintu bilik.. "min .. cepatlah.. beli baju raya" said my sister
denga ketiadaan moodnye saye pon bangunlah coz tahun ni kakak saye yang ni lah nak belanja baju raya.. selalunye saye beli sendiri je.. ntah kenape tahun ni die nak sponsor plak.. sponsor pon tak le banyak..50 hengget je.. hehhe
So straightheading to JAKELS Kubang Kerian.. terus masuk and tengok bebaju Melayu on the shaft.. hurm.. menarik gak.. then terberkenan kat s…

Alhamdulillah.. Ramadan

Image
Assalamualaikum..

yup Ramadan.. sempat jugak bersua kembali ngan Ramadan tahun ni.. harap boleh le jumpa Ramadan tahun depan.. aminnn

tingkatkan ibadah kerana berganda-ganda banyaknya pahal Allah kurniakan pada mereka yang rajin beribadah di bulan yang mulia ni.. paling simple.. pergi Solat Teraweh.. hurm.. tak lame.. kejap je.. tambah2 ngan imam import from Kemboja ni lagi la laju.. huhu

MUET Alhamdulillah sempurna direpeat pada Sabtu lepas and there's nothing that i can do except keep on praying to the Almighty God Allah swt so that He would give me Band 4 in this repeated MUEt.. because of what?? Because of i dont know what else to learn except Law.. im totally in love for Law..

Got a chance to have Iftar with my beloved friends; Adi, Asyraff, Irfan, Ijo, Farhan, Ariff and having an late night meal (Makan cholek) with Ijo, Hafiz, Fawwaz, Farhan, Asyraff at Cherang... so glad with all these occasion..



Alhamdulillah for all these opportunity Ya Allah... thank you..