Posts

Showing posts from 2015

There's Always Room for Improvements

Image
Assalamualaikum

Dah lame tak tulis something kat sini kan.. so here is something really beneficial for us who born as a human. Because of what? Because of human do mistakes and yeahh we should realize our mistake and try not to do it again, get back to Allah and live as a better person..
It is undeniably true that we face a lot of tests in our life because Allah simply wanna see whether we can survive or fall into the test given.. If we failed dont worry the result will be shown at the Hereafter which leave a room for us to improve ourselves.
The best human being is the one who commits a mistake and then ask forgiveness from Allah. But we should remember that knowing Allah as The Most Forgiving doesn't give us green light to do any bad or evil doing. Allah knows His creations and even thing sparks in your tiny little heart. You can't hide from Him and you should think thousands times before doing any bad.
Allah has prescribed us with the Holy Quran which functioning as guidanc…

VLOG REHLAH - Qi Diey with Pertubuhan IKRAM

Image

New Sem Started

Alhamdulillah..

Assalamualaikum guyss..

lama tak dengaq citaa.. pa habaq.. hahah bajetade org bace je ko ni kna..

okay.. new sem started.. Alhamdulillah.. masih bernyawa..

so dah sem dua.. dulu duk dalam kolej.. kat Delima.. then after kumpul cop dan kupon aktiviti dengan gigihnya.. tetibe check permohonan kolej .. tadaa.. GAGAL..

jadi dengan segala usaha dan penuh tawakkal.. menyewa lah di luar..

di Kristal Heights Section 7 Shah Alam.. dekat je from Universiti..
 ni kirenye tempat budak2 berduit la duduk.. aku ni perasan sangat duk tempat fancy like this dah kenape...

hurm.. i hope everything is going to be fine.. and smooth.. InshaaAllah,...


mula2 sampai depan pintu umah lepas dicampak oleh Abg Kandungku dengan barang dengan maha banyaknya.. tetibe terhidu bau taik kucing..

"ade org bela kucing ke?"

then.. sorry dude.. there's quite mess in here.. rupenye umah sewa kiteorang banjir.. tingkat lapan banjir.. canne tuh??


old tenant left the house with pipe terbukak sebab…

SELAMAT HARI RAYA (Eh seriouslah)

Image
Assalamualaikum..

"ku senandungkan lagu untukmu yang jauh di mata.. bla bla bla" boleh bayang tak saya buat tarian lagu ni ngan bahu2..

so yeah.. walaupun dah berapa Sywal tapi still dalam bulan Syawal kan.. so agak rasa bersalah namun ku gagahkan jua untuk mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN" sekuat dan seramai suara pekerja Petronas cam dalam tibi tu..

Yes.. ini betul saya maksudkan.. saya ni buakannya baik sangat.. dan takde la jahat sangat.. tapi macam ade split identity jugak.. kalau baik baik sangat.. kalau jahat jahat sangat plak.. eh pasaiipa?

hhaha.. everyone has their own evil.. Astaghfirullahaladzim.. banyak2 la istighfar atas kejahatan ko penah buat..

apa ni jahat2.. tak baik tahu tak.. Jahat Baik macam cite Goku plak ye..

so.. saya betul betul minta maaf dari hujung rambut yang baru potong malam tadi ni turun melalui telinga, pipi, dagu, dada, perut, pusat, tutttt (mohon jangan porno sangat) peha, lalu ke betis, melingkar di buku lali dan a…

Post ini Adalah Testing

Image
Assalamualaikum..

post ni adalah testing? testing ape? jadi ceritanye cenggini.. while i was taking bath.. menimati setiap pancuran air membasahai badan.. then capailah bekas alat mandian yang ada.. lepas tu jari rase pedih..

apakah???

tengok-tengok darah dah mengalir keluar.. siram air.. pedih.. mengalir lagi darah.. siram lagi.. auchh pedih...

grab my towel then keluar dari tandas.. pegi ke bilik jiran..

"ade plaster tak"

"takde, kenapa tangan kau bha?" tanya jiran yang ternyata Sabah..

saya diam je malas nak cakap panajng sebab tengah tahan darah flowing down from my finger..

Ya Allah... kuatkanlah hamba..

jalan lagi.. naik tangga pergi ke bilik kawan baik.. Alhamdulillah die ade.. roommate die yang tengok jari saya berlumuran darah terus rase nak pitam..

die mabuk darah...

Alhamdulillah ada alatan membalut luka kat bilik kawan saya tersebut.. roommate die pon pernah terluka teruk few months ago..

lap-lap darah.. still tak stop jugak.. nampaklah dalam jugak luka…

Jihad Melawan Hawa Nafsu

Assalamualaikum taken from https://jalanakhirat.wordpress.com/2011/01/06/jihad-paling-besar-melawan-hawa-nafsu/
Semua maklum bahawa hukum berjihad adalah wajib, tetapi bagaimana kedudukannya dalam Islam? Di dalam Islam kedudukan jihad jatuh nombor tiga setelah rukun Iman dan rukun Islam.
Mengapa jihad itu dianggap besar? Setelah Rukun Iman dan Rukun Islam, jihad adalah yang paling utama, dia menjadi nombor satu, dia jadi besar. Mengapa?
Kita cuba ambil satu ayat Quran, Allah berfirman, “Innallahastara minal mukminina anfusahum waamwalahum liannahumul jannah. ” Maksudnya, “Sesungguhnya Allah akan membeli pada diri orang-orang beriman itu dirinya dan harta-hartanya dengan balasan syurga “.
(Yusuf: 53)

Itu tawaran Allah, karena jihad itu besar maka disuruh beli. Jihad itu ada yang lahir ada yang batin. Dari segi lahirnya jihad menentukan hidup mati Islam. Kalau ada jihad hiduplah, kalau tidak ada jihad matilah. Dari segi batin, jihad menentukan seseorang itu terbangun insaniahnya atau sebaliknya…

Rindu Ramadhan

Lagu Rindu Ramadhan diubah dari lagu Kun Anta - AMAR

RINDU RAMADHAN

YA RAMADHAN
HADIRMU MENJENGAH SYAHDU
PADA HATI YANG MENUNGGU
SEBENING RINDU

KAU SIRAMI TAMAN
MENYEGARKAN IMAN
DIRI YANG KETANDUSAN
MEKAR BAK BUNGAAN

KALA RAMADHAN MENJELMA
BERSYUKURLAH KITA
KERNA BULAN MULIA
ADA RAHMAT PADANYA
KALA ADA KEAMPUNAN
ADA KEBEBASAN
DARI AZAB-NYA
JANGAN PERSIAKAN

AYUH BERSAMA RAIKANNYA

PUASA TARBIAH
DIDIK NAFSU DAN KAWAL LIDAH
KALAM MADAH ZIKRULLAH
MEMUJI ALLAH

MALAMNYA IBADAH
DENGAN JIWA YANG MUJAHADAH
PASRAH DAN BERSERAH
KEPADA ALLAH

RAMADHAN BERLALU
BILA SAMPAI WAKTU
MUNGKINKAH AKU
BERTEMU DENGANMU

RAMADHAN KU RINDU
DI RUANGAN WAKTU
MUNGKINKAH AKU
BERTEMU DENGANMU

ada masa kita buat cover.. In shaa Allah

Jom Belajar Solat Jenazah

Image
Assalamualaikum

Cara ringkas untuk solat jenazah ... Belajar lah wahai lelaki..apakah kau x malu bila x pandai nak solat untuk ahli keluarga lebih2 lagi untuk mak atau ayah meninggal .. Itu sahaja lah penghormatan yg terakhir buat insan yg membesarkan dan menjaga kita ...
Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Jenazah : 1. Angkat Takbir "Allahuakbar" & Niat dalam hati :
++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah "sebagai makmum kerana Allah Taala"
++ Baca Alfatihah hingga akhir 2. Angkat Takbir Kedua "Allahuakbar"
++ Baca : Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir 3. Angkat Takbir Ketiga "Allahuakabar"
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk maya…

Ini Sejarah Kita ISK

Image
Assalamualaikum



This is entry from the famous blog Angel Pakai Gucci... saya share sebab saya baru je pergi ke ISK three weeks ago.. It was really fun... Get Away in Islam Way.. Subhanallah Amazingg


[Hanya untuk bacaan anda yang pernah melalui atau mendengar pengisian Ini Sejarah Kita. Kalau tak pernah pon boleh jah baca. Tapi sila jangan mengada-ngada untuk minta saya eksplen nanti sekian terima kasih hey!]
Alhamdulillah, pada hujung minggu lepas saya dan beberapa orang Inche Ikhwah selamat meng-ISK-kan hadek-hadek Kolej Maha Busy dan Kolej Tanah Terbiar. Program yang dinamakan dengan 'Our History' atau OH ini (Bajet glemer la sket bagi nama omputih. Wahaha..) telah berjaya dilaksanakan dengan lancar dan gilang-gemilangnya, walaupon ada beberapa masalah teknikal dan kekurangan tenaga yang seriyes di peringkat awalnya. Komen atau feedback daripada para peserta juga cukup mengujakan menyebabkan saya terasa seperti mahu melompat tinggi sambil mengangkat kedua belah tangan dan menj…

Allah Sayang Pada Aku?

Image
Assalamualaikum..

Hari ini tergerak hati untuk menyusun jari-jemari yang dipinjamkan oleh Allah ini untuk menulis perkataan-perkatan yang berbisik terus dari hati. Alhamdulillah.. masih diberikan kesempatan untuk menghirup udara di bumiNya. Masih punyai roh di dalam jasad. Masih punyai peluang taubat.

Dalam kehidupan kita ini, ada masa kita terlalu leka sehingga lupa pada dunia. Segalanya dilakukan tanpa ada rasa bersalah. Terjatuh ke lembah yang hina. Lupa tujuan utama kehidupan di dunia yang fana. Menurut bisikan dari musuh yang nyata sehingga merasakan berada dalam kejahilan dan jauh dari agama itu perkara biasa.

Astaghfirullahaladzim. Bila difikirkan kembali, terasa diri sungguh hina. Mampu aku mengaku diri ini seorang Islam sedangkan cara hidup langsung tidak melambangkan apa yang tertera di dalam kad pengenalan di ruangan agama. Ya, aku juga pernah berada di dalam fasa "Islam hanya pada nama" Ya itu aku sedar dan aku akui.

Allah itu Maha Adil, sebagai pencipta, Dia pas…

Cuti MidTerm

Assalamualaikum..

hurm.. tengok kat tajuk entri macam menarik but believ me.. nothing is interesting about this holidays.. hahaha


first.. thing become a lot worse when i missed my flight heading to Kota Bharu.. sedih to memang takleh cite.. That time i was literally broke.. ade duit not more than RM 60 .. hahaha tertinggal flight.. kene maki ngan family.. kene lecture ngan Misha.. hahaha kene ejek ngan kawan2..

by the time.. Allah help me.. He sent Abang Adam to help me.. Alhamdulillah.. sedih kot the whole situation.. abg Adam baru balik kerja.. blom sempat makan.. then terus ke airport sub ang to pick me up..

that time.. my phone battery is totally draining.. only 5%.. hahaha berlari2 cari plug to cucuk charger.. luckily ade..

Ive been told to check on next flight.. but its too expensive.. then abg adam pick me up and we went straight to Stesen Bas.. cari ticket to Kelantan that night but failed.. none..

so balik ke bilik,., Rasyid still there.. saying " min... min.. " hah…

Kem Cabaran Alam Kembara (KECAK)

Image
Assalamualaikum..

hi im here again meaning i have spacious time or im not doing thing that i supposed to do.. which is study.. haha

tak pe la.. kejap je.. jap agi study k.. InshaaAllah..

so esok after Jumaat dah nak berangkat ke Hutan Lipur Sungai Chamang, Bentong Pahang. Untuk ape?? Untuk that thing I've wrote as Tajuk Entry ni..

so being in first sem of degree, a lot of student joined Kesatria Negara for some reason.. and last week shockingly.. kitaorang diinformkan bahawa ada camp that we need to attend..

its kinda compulsory.. dengar je something like camping, river, water, rock, and green... terus rase bersemangat.. yes i need this ..


Allah itu Maha Mendengar... He knows that I need something to relax.. Plus.. keindahan ciptaan Allah itu.. pergh... nobody could deny die punyai ajaib bin miracle..


jap ekk.. nak google gambaq kem tersebuit




tadaa.. successfully dicuri from that blog... huhuhu santeekkkk kan?? tak sabar..

apa pun.. harap semuanya berjalan lancar dan tiada perkara…

I Need To Study Smart

Image
Assalamualaikum..

alhamdulillah.. dah berape bulan dah menjadi seorang mahasiswa under Fakulti Undang2.. Praise the Lord for all this..

hurm ceritenye.. meet a lot of seniors and they all said that do not take Part 1 degree easily because lots of people failed during the time ..

huhuhu.. Alhamdulillah i met a real great friend named Iskandar.. Previously I used to be his rival during Debat Ala Parlimen back in 2012..

Erm Talking about Debat.. yes around next two week.. Me and Iskandar with two other friends will be self-appointed as Minister.. hahah masuk Debat lagi... saje je.. boring sangat nothing to do .. chewahhh



despite great learning session will coolest lecturers in town.. Alhamdulillah.. Boleh la paham dengan semampunya.. paham in Lecture hall then balik tu supposed study sendiri la kan.. but nope.. aint that happen..

saya ni cukuplah malaih orangnya.. tidor pon kuat.. kalahkan badang..

huhuhu.. still trying to lessen my sleeping time coz i realize that im not here to sleep..

My Name Is ISLAM

Let me, introduce myself. My name, is Islam. The root word of peace- salam, Or even salema- meaning submission. Which to a Muslim, is like his tuition. It’s his ticket in, But before I begin, Let me greet you, like I’m supposed to do, So Assalamu alaikum, may peace be upon you! You know? It’s kinda’ funny… I’m accused of oppressing, when really I’m oppressed. I’ve become on the list of things to detest. I’m screamed in rage, in almost every protest, & I’ve become the “red scare”, a “threat to the west”. You see? If you look at me, and all my obligations, You’ll see why I have such a great population, It’s cause there’s the motivation, And that sense of inspiration, That keeps “Muslim” as their occupation. To me, being a good Muslim means being a good person. ‘cause I’ll never ask you to kill or to slay, Or to lie at least 5 times a day. I’ll never ask you steal, or to hate, Or to swear or discriminate. I actually tell you to smile to everyone you see, Cause a smile’s the best for…