expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 30 November 2015

There's Always Room for Improvements

Assalamualaikum

Dah lame tak tulis something kat sini kan.. so here is something really beneficial for us who born as a human. Because of what? Because of human do mistakes and yeahh we should realize our mistake and try not to do it again, get back to Allah and live as a better person..

It is undeniably true that we face a lot of tests in our life because Allah simply wanna see whether we can survive or fall into the test given.. If we failed dont worry the result will be shown at the Hereafter which leave a room for us to improve ourselves.

The best human being is the one who commits a mistake and then ask forgiveness from Allah. But we should remember that knowing Allah as The Most Forgiving doesn't give us green light to do any bad or evil doing. Allah knows His creations and even thing sparks in your tiny little heart. You can't hide from Him and you should think thousands times before doing any bad.

Allah has prescribed us with the Holy Quran which functioning as guidance to the believers and the mankind, and He also gave us a good example for us which is the Prophet Muhammad Peace Be Upon Him. Prophet Muhammad's teachings, deeds and saying, or even silent approval is definition of Sunnah. This are the main two major sources of Islam which if we strictly follows these two great sources, InshaaAllah we will never get astray. 

It is crucial to maintain connection between our heart and Allah the Almighty. A strong connection of heart and Allah will leave no room for us to do any bad or wrongdoings. Remembering Allah within our heart is the greatest dhikr apart from reciting on our lips. Yes, these simple words such as Lailahaillah, Subhanallah, Alhamdulillah and Allahuakbar can give us peace and harmony because we had established the connection of our heart with Allah The Owner of the Universe.

Allah SWT had prescribed to Muslims for performing shalat. Shalat is the main pillars of one's religion. One's religion will reflects how he conduct his life. Performing Shalat has been made compulsory for human and it requires great commitment and discipline from those believers. Five times a day comprising Subuh, Zohor, Asar, Maghrib, and lastly Isyak need to be fulfilled by Muslims as and obligation towards the Almighty.

Allah may not need us but we need Him in our life. One's life can be ruined if there is no appreciation and gratefulness of what Allah had gave them. Thus, performing Shalat is one way showing gratefulness to Allah for what He had done to us. Yeah there some of you might be saying " He don't perform Shalat yet he still rich and good in studies" Brother and sister, the is very precise word to describe this matter, it is "Istidraj". 

Istidraj simply means when Allah SWT give fortunes to someone whereby Allah is not pleased with him. Rasulullah Peace be Upon Him said,

"When you see Allah سبحانه وتعالى gives good fortunes to his slaves who are always committing sins (disobedient), know that the person is being given istidraj by Allah سبحانه وتعالى." (At-Tabrani, Ahmad and Al-Baihaqi) 

As a conclusion, we don't want our creator to hate us. We want Him to look at us with Mercy for His blessing we shall be in peace and harmony in the long lasting life called Hereafter. InshaaAllah, there is no harm for you to return back to the right track. Allah is always there waiting to bestows you with His rahmat and guidance. 




Tuesday, 8 September 2015

New Sem Started

Alhamdulillah..

Assalamualaikum guyss..

lama tak dengaq citaa.. pa habaq.. hahah bajetade org bace je ko ni kna..

okay.. new sem started.. Alhamdulillah.. masih bernyawa..

so dah sem dua.. dulu duk dalam kolej.. kat Delima.. then after kumpul cop dan kupon aktiviti dengan gigihnya.. tetibe check permohonan kolej .. tadaa.. GAGAL..

jadi dengan segala usaha dan penuh tawakkal.. menyewa lah di luar..

di Kristal Heights Section 7 Shah Alam.. dekat je from Universiti..
 ni kirenye tempat budak2 berduit la duduk.. aku ni perasan sangat duk tempat fancy like this dah kenape...

hurm.. i hope everything is going to be fine.. and smooth.. InshaaAllah,...


mula2 sampai depan pintu umah lepas dicampak oleh Abg Kandungku dengan barang dengan maha banyaknya.. tetibe terhidu bau taik kucing..

"ade org bela kucing ke?"

then.. sorry dude.. there's quite mess in here.. rupenye umah sewa kiteorang banjir.. tingkat lapan banjir.. canne tuh??


old tenant left the house with pipe terbukak sebab bekalan air kene potong time tu.. so bile dah sambung balik.. maka... BANJIR binti BAH lah melanda..

habis buku2 law senior kebasahan bin kerosakan.. kesian..


all the thing i could help is mop lantai bagi kering


cuci toilet yang kotor nak mamp*s sampai nak pitam.. (cuci dengan perasaan mengamuk)...

alhamdulillah.. dari tiada bintang kini toilet nampak macam 4 bintang.. huhuhu

jadi org bujang.. jangan reti buang n jirus je.. ko hingat sape nak uruskan yg kotor tu..

ade swimming pool.. nak buat jakun nye.. hari2 mandi kolam dak dak new tenant ni.. kononnya nak shaping tubuh.. hahahaa.. klako..


the view is quite nice.. sebab macam ade tanah lapang yang ade pokok2 n quite hutan.. so ade lah bekalan oksigen segar untuk rumah kami.. tapi.. hurm.. berjerebu la cuaca kat sini..

overall everything is fine.. hopefully its gonna blessed by Allah....




Friday, 31 July 2015

SELAMAT HARI RAYA (Eh seriouslah)

Assalamualaikum..

"ku senandungkan lagu untukmu yang jauh di mata.. bla bla bla" boleh bayang tak saya buat tarian lagu ni ngan bahu2..

so yeah.. walaupun dah berapa Sywal tapi still dalam bulan Syawal kan.. so agak rasa bersalah namun ku gagahkan jua untuk mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN" sekuat dan seramai suara pekerja Petronas cam dalam tibi tu..

Yes.. ini betul saya maksudkan.. saya ni buakannya baik sangat.. dan takde la jahat sangat.. tapi macam ade split identity jugak.. kalau baik baik sangat.. kalau jahat jahat sangat plak.. eh pasaiipa?

hhaha.. everyone has their own evil.. Astaghfirullahaladzim.. banyak2 la istighfar atas kejahatan ko penah buat..

apa ni jahat2.. tak baik tahu tak.. Jahat Baik macam cite Goku plak ye..

so.. saya betul betul minta maaf dari hujung rambut yang baru potong malam tadi ni turun melalui telinga, pipi, dagu, dada, perut, pusat, tutttt (mohon jangan porno sangat) peha, lalu ke betis, melingkar di buku lali dan akhirnya jari kaki anak yang kiut miut ni..

mintak maaf kalau ada tersalah bicara,. terpukul..  tercubit.. terhempap.. terterajang.. teratai.. haha dah habes ter ke..?

saya rasa ada je org yg pernah kecik hati or terguris perasaan dengan kata2 saya.. kekadang mulut laser. hurm so.. maafkanlah. and ade je org yg buat saya sakit hati gile babas bin alagpas.. but..maafkanlah..

Nabi ajar sebelum tdo maafkanlah segala kesialapan org terhadap kita.. bangun esok konperm ringan je otak.. buat ape nak simpan dendam.. kan?

tak elok bermusuhan.. baik kawan leklok.. best what banyak kawan.. banyak ragam.. kita pon belajar untuk hidup di dunia yang fana ni dengan lebih fokus dan bermatlamat..

Bumi ni hanya shooting set je.. kita ni hartiss pelakon Samarinda semuanya.. jadi mainkanlah watak yang kita mahu.. at the end of the day.. Allah akan menghakimi setiap apa yang kita lakukan.. Allah dah bagi script.. kalau orang buat baik dan beramal soleh serta beriman.. Masuk Syurga.. itu Janjinya.. yang jahat yang lahanat lahbau bahlolhhaaa.. masuk Neraka.. diseksa.. selamanya.. bak kata Akim..

Al Quran  tu sumber segalaNya.. Kalamullah.. kata2 Allah semua terekod dalam tu.. cuba lah selak dan baca dan fahami maknanya..

inshaaAllah..

nak gambar ke? takde yg menarik la.. raya tahun ni cam ntah hape2.. tapi bersyukurlah.. masih bernyawa dan punyai keluarga yang cinta dan mencintai.. tak gitu..

bihun n Ayam umah Dania best wo.. tq Nia..
spaghetti Kimi pon bestyang ni SAYANG KETAT KETAT

Monday, 6 July 2015

Post ini Adalah Testing

Assalamualaikum..

post ni adalah testing? testing ape? jadi ceritanye cenggini.. while i was taking bath.. menimati setiap pancuran air membasahai badan.. then capailah bekas alat mandian yang ada.. lepas tu jari rase pedih..

apakah???

tengok-tengok darah dah mengalir keluar.. siram air.. pedih.. mengalir lagi darah.. siram lagi.. auchh pedih...

grab my towel then keluar dari tandas.. pegi ke bilik jiran..

"ade plaster tak"

"takde, kenapa tangan kau bha?" tanya jiran yang ternyata Sabah..

saya diam je malas nak cakap panajng sebab tengah tahan darah flowing down from my finger..

Ya Allah... kuatkanlah hamba..

jalan lagi.. naik tangga pergi ke bilik kawan baik.. Alhamdulillah die ade.. roommate die yang tengok jari saya berlumuran darah terus rase nak pitam..

die mabuk darah...

Alhamdulillah ada alatan membalut luka kat bilik kawan saya tersebut.. roommate die pon pernah terluka teruk few months ago..

lap-lap darah.. still tak stop jugak.. nampaklah dalam jugak luka..

ermm.. tak bagitau lagi kan lupa sebab ape?? camni.. tadi kemas bilik then kemas la alat mandian.. ada pisau cukur ni.. "hurm.. nak buang ke tak?" "boleh pakai lagi ni"

then time mandi.. nak grab alatan mandian.. jari terkena pisau cukur.. kiranye motion jari menyentuh mata pisau  menghiris kulit dan lukanya pergh.. memang dalam..


so.. ape yang testing nye?? testing menulis.. sebab.. paper final Constitutional Law hari Rabu ni.. so nak pastikan boleh menulis normal atau tak.. tadi dah tulis ngan tangan.. MashaAllah brother.. tulisan lebih buruk dari biasa.. pedih plak tu..

so ni try tulis pakai laptop.. Alhamdulillah.. nak kena inform Orang2 peperiksaan maklumkan nak jawab menggunakan laptop..


apa apa pun.. semua ni ujian dari Allah... redha sajalah.. mungkin ada hikmah.. siapa tahu?? yakinlah dengan segala yang diaturkan oleh Allah..


hoping for fast recovery..

Monday, 15 June 2015

Jihad Melawan Hawa Nafsu

Assalamualaikum
taken from

Semua maklum bahawa hukum berjihad adalah wajib, tetapi bagaimana kedudukannya dalam Islam? Di dalam Islam kedudukan jihad jatuh nombor tiga setelah rukun Iman dan rukun Islam.
Mengapa jihad itu dianggap besar? Setelah Rukun Iman dan Rukun Islam, jihad adalah yang paling utama, dia menjadi nombor satu, dia jadi besar. Mengapa?
Kita cuba ambil satu ayat Quran, Allah berfirman, “Innallahastara minal mukminina anfusahum waamwalahum liannahumul jannah. ”
Maksudnya, “Sesungguhnya Allah akan membeli pada diri orang-orang beriman itu dirinya dan harta-hartanya dengan balasan syurga “.
(Yusuf: 53)

Itu tawaran Allah, karena jihad itu besar maka disuruh beli. Jihad itu ada yang lahir ada yang batin. Dari segi lahirnya jihad menentukan hidup mati Islam. Kalau ada jihad hiduplah, kalau tidak ada jihad matilah. Dari segi batin, jihad menentukan seseorang itu terbangun insaniahnya atau sebaliknya. Tidak ada jihad punahlah insaniahnya.
Jihad secara lahiriah semua sudah tahu iaitu membangun ekonomi Islam, membangun sistem hidup Islam, membangun pendidikan Islam, membangun kebudayaan Islam, membangun kesihatan Islam, berperang jika terpaksa dan lain-lain. Tetapi Rasulullah SAW sangat menekankan tentang adanya jihad yang batin, maknawi atau jihad melawan hawa nafsu. Ketika balik dari satu peperangan yang dahsyat melawan kaum musyrikin, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :
Kita baru kembali dari satu peperangan yang kecil untuk memasuki peperangan yang lebih besar. Sahabat terkejut dan bertanya, “Peperangan apakah itu wahai Rasulullah ? ” Baginda berkata, “Peperangan melawan hawa nafsu.” (Riwayat Al Baihaqi)
Rasulullah mengajak kita untuk meninggalkan satu peperangan, satu perjuangan atau satu jihad yang kecil untuk dilatih melakukan satu perjuangan atau jihad yang besar iaitu jihad melawan nafsu. Orang yang berperang melawan nafsu ini nampak seperti duduk-duduk saja, tidaklah sesibuk orang lain, tapi sebenarnya sedang membuat kerja yang besar iaitu berjihad melawan nafsu.
Melawan hawa nafsu atau mujahadatun nafsi sangat susah. Mungkin kalau nafsu itu ada di luar jasad kita dan bisa kita pegang, mudahlah kita menekan dan membunuhnya sampai mati. Tetapi nafsu kita itu ada di dalam diri kita, mengalir bersama aliran darah dan menguasai seluruh tubuh kita. Karena itu tanpa kesedaran dan kemahuan yang sungguh-sungguh kita pasti dikalahkan untuk diperalat sekehendaknya.
Nafsu jahat dapat dikenal melalui sifat keji dan kotor yang ada pada manusia. Dalam ilmu tasawuf, nafsu jahat dan liar itu dikatakan sifat mazmumah. Di antara sifat-sifat mazmumah itu ialah sum’ah, riya’, ujub, cinta dunia, gila pangkat, gila harta, banyak bicara, banyak makan, hasad, dengki, ego, dendam, buruk sangka, mementingkan diri sendiri, pemarah, tamak, serakah, bakhil, sombong dan lain-lain. Sifat-sifat itu melekat pada hati seperti daki melekat pada badan. Kalau kita malas menggosok sifat itu akan semakin kuat dan menebal pada hati kita. Sebaliknya kalau kita rajin meneliti dan kuat menggosoknya maka hati akan bersih dan jiwa akan suci.
Nafsu itulah yang lebih jahat dari syaitan. Syaitan tidak dapat mempengaruhi seseorang kalau tidak meniti di atas nafsu. Dengan kata lain, nafsu adalah ‘highway’ atau jalan bebas hambatan untuk syaitan. Kalau nafsu dibiarkan, akan membesar, maka semakin luaslah ‘highway’ syaitan. Kalaulah nafsu dapat diperangi, maka tertutuplah jalan syaitan dan tidak dapat mempengaruhi jiwa kita. Sedangkan nafsu ini sebagaimana yang digambarkan oleh ALLAH sangat jahat.
” Sesungguhnya hawa nafsu itu sangat membawa pada kejahatan ”
Dan ini dikuatkan lagi oleh sabda Rasulullah; “Musuh yang paling memusuhi kamu adalah nafsu yang ada di antara dua lambungmu “.
Nafsu inilah yang menjadi penghalang utama dan pertama, kemudian barulah syaitan dan golongan-golongan yang lain. Memerangi hawa nafsu lebih hebat daripada memerangi Yahudi dan Nasrani atau orang kafir. Sebab berperang dengan orang kafir cuma sekali-sekali.
Nafsulah penghalang yang paling jahat. Mengapa? Kalaulah musuh dalam selimut, itu mudah dan dapat kita hadapi. Tetapi nafsu adalah sebahagian dari badan kita. Tidak sempurna diri kita jika tidak ada nafsu. Ini yang disebut musuh dalam diri. Sebahagian diri kita, memusuhi kita. Ia adalah jizmullatif – tubuh yang halus yang tidak dapat dilihat dengan mata kepala, hanya dapat dirasa oleh mata otak (akal) atau mata hati. Oleh itu tidak dapat kita buang. Sekiranya dibuang kita pasti mati.
Nafsu adalah penghalang yang besar. Kalau hendak solat bukan mudah untuk mujahadah. Akhirnya terlambat solat subuh. Siapa yang membisikkan kepada kita? Itulah nafsu. Bukan mudah hendak berjuang dan berkorban. Bukan mudah hendak sabar apabila berhadapan dengan ujian. Bukan mudah untuk sabar, tidak berdendam dan membalas kejahatan musuh dengan doa dan kebaikan. Bukan mudah sebab nafsu tidak mahu. Begitu juga tidak mudah untuk menahan marah dan hendak memberi maaf orang yang berbuat salah dengan kita? Kita rasa terhina hendak memaafkan orang yang bersalah dengan kita. Lebih-lebih lagi kita yang bersalah, hendak minta maaf lebih sukar lagi. Terasa tergugat ego kita. Lebih-lebih bila ada jabatan dan pengaruh. Bukan mudah untuk ikut syariat, jika nafsu mengatakan jangan. Sebab itu barang siapa yang berjaya melawan hawa nafsu ia dianggap wira, hero atau pahlawan. Dianggap orang berani dan luar biasa. Sebab itu ada Hadis yang mengatakan;
“Tidak dianggap seseorang itu berani bila ia dapat mengalahkan musuhnya, tetapi dianggap berani, jika seseorang itu dapat melawan hawa nafsunya.
” Bukannya seperti yang terjadi hari ini, gelar “Tokoh” atau “wira” yang dikurniakan kepada seseorang, bila kita tinjau kehidupan mereka, kebanyakan mereka yang sudah dikalahkan oleh hawa nafsu. Itulah wira yang palsu. Wira yang sebenarnya wira ialah orang yang dapat mengalahkan hawa nafsunya. Inilah yang dikatakan pejuang yang hakiki. Selama hawa nafsu tidak dapat diperangi selama itulah seseorang tidak akan tertuju kepada ALLAH. Tidak akan dapat benar-benar berkhidmat kepada ALLAH. Tidak akan jatuh cinta dengan ALLAH. Tidak akan memberi ketaatan yang sesungguhnya kepada ALLAH. Kalau nafsu tidak diperangi, tidak akan dapat hidup dalam kebenaran. Hidup dalam pimpinan ALLAH. Firman Allah dalam Al Qur’an maksudnya :
“Mereka yang berjuang untuk melawan hawa nafsu karena hendak menempuh jalan Kami, sesungguhnya Kami akan tunjuki jalan Kami. Sesungguhnya ALLAH itu beserta dengan orang yang buat baik”.
Ini jaminan dari Allah. Siapa sanggup melawan hawa nafsu, Allah akan tunjukkan satu jalan hingga diberi kemenangan, diberi bantuan dan tertuju ke jalan yang benar. Inilah rahsia untuk mendapat pembelaan dari Allah.
Ertinya mereka mendapat pembelaan dari Allah sejak di dunia. Jadi siapa saja yang sanggup melawan hawa nafsu, dia adalah rijalullah (orang Allah, keluarga Allah, kepunyaan Allah, tentera Allah) Siapa yang menjadi kepunyaan Allah atau tentera Allah, dia akan dibantu oleh Allah. Tapi selama belum menjadi tentara Allah, sebaliknya menjadi tentera manusia atau tentera syaitan, Allah akan biarkan. Kalau diberi kemenangan, atas dasar kuat, bukan atas dasar bantuan. Manakala yang lemah akan diberi kekalahan.

Jadi seseorang itu mesti sanggup melawan hawa nafsu. Kalau tidak, banyak ajaran Islam yang terabaikan, banyak perintah ALLAH yang dilalaikan. Bila tidak dapat melawan hawa nafsu, banyak larangan ALLAH yang akan terbuat. Jadi hanya dengan melakukan mujahadatunnafsi, barulah ajaran Islam itu dapat kita amalkan sungguh-sungguh dan barulah maksiat lahir dan batin dapat kita tinggalkan, karena nafsu yang sangat menghalang itu sudah tidak ada lagi. Nafsu itu sudah kita didik, sudah kita kalahkan, dan sudah menjadi tawanan kita.

Saturday, 13 June 2015

Rindu Ramadhan

Lagu Rindu Ramadhan diubah dari lagu Kun Anta - AMAR

RINDU RAMADHAN

YA RAMADHAN
HADIRMU MENJENGAH SYAHDU
PADA HATI YANG MENUNGGU
SEBENING RINDU

KAU SIRAMI TAMAN
MENYEGARKAN IMAN
DIRI YANG KETANDUSAN
MEKAR BAK BUNGAAN

KALA RAMADHAN MENJELMA
BERSYUKURLAH KITA
KERNA BULAN MULIA
ADA RAHMAT PADANYA
KALA ADA KEAMPUNAN
ADA KEBEBASAN
DARI AZAB-NYA
JANGAN PERSIAKAN

AYUH BERSAMA RAIKANNYA

PUASA TARBIAH
DIDIK NAFSU DAN KAWAL LIDAH
KALAM MADAH ZIKRULLAH
MEMUJI ALLAH

MALAMNYA IBADAH
DENGAN JIWA YANG MUJAHADAH
PASRAH DAN BERSERAH
KEPADA ALLAH

RAMADHAN BERLALU
BILA SAMPAI WAKTU
MUNGKINKAH AKU
BERTEMU DENGANMU

RAMADHAN KU RINDU
DI RUANGAN WAKTU
MUNGKINKAH AKU
BERTEMU DENGANMU


ada masa kita buat cover.. In shaa Allah

Friday, 12 June 2015

Jom Belajar Solat Jenazah

Assalamualaikum

Cara ringkas untuk solat jenazah ... Belajar lah wahai lelaki..apakah kau x malu bila x pandai nak solat untuk ahli keluarga lebih2 lagi untuk mak atau ayah meninggal .. Itu sahaja lah penghormatan yg terakhir buat insan yg membesarkan dan menjaga kita ...
Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Jenazah :
1. Angkat Takbir "Allahuakbar" & Niat dalam hati :
++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah "sebagai makmum kerana Allah Taala"
++ Baca Alfatihah hingga akhir
2. Angkat Takbir Kedua "Allahuakbar"
++ Baca : Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir
3. Angkat Takbir Ketiga "Allahuakabar"
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk mayat kanak-kanak yang belum baligh, tidak dibacakan doa ini kerana mereka masih tidak dikira dosa pahala oleh malaikat. ada doa lain di link bawa (al azkar)
4. Angkat Takbir Ke Empat "Allahuakbar"
++ "Assalamualaikum warahmatullah " Beri Salam kanan n kiri
++ Selesai
Jika jadi makmum, ikutlah di belakang imam, berdiri rapat rapat. dan ikutlah jugalah rukun di atas. Cukup rukun makalah sah lah solat tersebut. Semoga ia jadi penghormatan terbaik buat jenazah ..
~1001 Sirah Nabi Muhammad


Ini Sejarah Kita ISK

Assalamualaikum



This is entry from the famous blog Angel Pakai Gucci... saya share sebab saya baru je pergi ke ISK three weeks ago.. It was really fun... Get Away in Islam Way.. Subhanallah Amazingg

[Kredit]

[Hanya untuk bacaan anda yang pernah melalui atau mendengar pengisian Ini Sejarah Kita. Kalau tak pernah pon boleh jah baca. Tapi sila jangan mengada-ngada untuk minta saya eksplen nanti sekian terima kasih hey!]

Alhamdulillah, pada hujung minggu lepas saya dan beberapa orang Inche Ikhwah selamat meng-ISK-kan hadek-hadek Kolej Maha Busy dan Kolej Tanah Terbiar. Program yang dinamakan dengan 'Our History' atau OH ini (Bajet glemer la sket bagi nama omputih. Wahaha..) telah berjaya dilaksanakan dengan lancar dan gilang-gemilangnya, walaupon ada beberapa masalah teknikal dan kekurangan tenaga yang seriyes di peringkat awalnya. Komen atau feedback daripada para peserta juga cukup mengujakan menyebabkan saya terasa seperti mahu melompat tinggi sambil mengangkat kedua belah tangan dan menjerit, "Ini sumpah osemmmm..!" Segala puji bagi Allah.

Sejaka turun-temurun lagi (Ok over. Beberapa tahun sudehh..) ISK telah dijadikan modul atau pengisian untuk mentajmik (mengumpulkan) hadek-hadek, dengan harapan percikan-percikan api kesedaran untuk mengubah ummah dapat dikeluarkan daripada jiwa mereka. ISK yang diolah dan disesuaikan daripada buku 'Bainal Ams Wal Yaum' (Antara Semalam dan Hari Ini) karya as-Syahid Hassan al-Banna, mengambilkira waqi' dan situasi semasa dalam mengenengahkan fakta-fakta sejarah dan point-point utama dalam pengisian tersebut.

Dan masha-Allah, masa dan waktu telah menjadi saksi betapa pengisian ISK ini mempunyai peratus kejayaan yang agak tinggi dalam membangunkan semangat, himmah dan kesedaran di kalangan jiwa remaja yang sedang nyenyak tidur selama ini. Allahu akbar!

"Sejarah itu adalah salah satu daripada tentera Allah yang menguatkan hati!" - Imam Abu Qasim al-Junaid [Kredit]

Namun begitu, ISK tidak pernah lari daripada kontroversi. Sejak saya mula mengenali ISK lagi, telah banyak kedengaran desas-desus dan ura-ura tentang 'kesesatan' ISK. Malah sejak dua tiga tahun kebelakangan ini, serangan-serangan pengganas terhadap ISK lebih ekstrem dan brutal lagi, espeseli untuk para pelajar di luar negara. Ya, ISK telah pun merentas benua, menangkap jiwa-jiwa yang dahagakan pengisian tarbawi dan rohani jauh nun di luar negara sana, tetapi tetap tidak dapat lari daripada cemuhan dan kritikan.

Antara kritikan-kritikan berapi dan komen-komen pedas yang dilontarkan terhadap ISK termasuklah:

"Ni graf merepek apalah ni. Apa paksi Y-nya..? Kenapa graf dia garisan dia lurus je takde bengkang-bengkok..? Bukan ke setiap era ada banyak masalah ke..?"

"Tipu gila zaman 'Abbassiyah Islam berada di puncak kegemilangan. Pada hal time tu punyalah banyak pemberontakan dan pergolakan.. Graf ni tak boleh percaya!"

"ISK ni langsung tidak beretika dalam membentangkan fakta-fakta sejarah. Kenapa hanya diceritakan kejayaan-kejayaan indah tentang Islam. Kenapa tidak tulus dan jujur dalam menelusuri seerah...??"

"Nabi SAW dulu mana ada buat usrah-usrah ni semua. Bidaah betul!"

"Kata 'Ini Sejarah Kita.' Tapi sejarah yang diceritakan berdasarkan kaca mata puak-puak tu je. Pigidaaahhh..!"

[Ok dialog-dialog di atas adalah rekaan saya semata-mata. Tapi intipati kritikan dan komen bukan rekaan]

Dan pelbagai lagi jenis kritikan dan komen yang dihamburkan. 

Graf 'feymes' ISK yang sering mengundang kontroversi hangat lagi sensasi. [Kredit]

Secara prinsipnya, saya amatlah terlalu ok untuk kritikan-kritikan membina yang mampu untuk menambahbaik lagi modul atau pengisian ISK ini. Malangnya, kebanyakan kritikan dan komen yang diterima kebanyakannya negatif dan bersifat menjatuhkan, bukan untuk mencari kebenaran dan menjelaskan mana-mana yang kabur dan kelabu. Ya, memang sakit hati. Choyy!

Bagi saya golongan yang mengkritik secara membadak-buta ini adalah zalim; mereka sengaja tidak mahu melihat ISK daripada kaca mata yang lebih besar dan holistik. Atau dengan bahasa mudahnya, mereka tidak melihat gambaran besar (Baca: Big picture) objektif dan point-point utama yang mahu diketengahkan oleh ISK. Mereka melihat melalui kaca mata seorang pemandu kereta di lebuh raya dan bukannya seekor burung yang sedang terbang bebas di udara.

Yang lebih menyedihkan, ada juga golongan yang sengaja menghasut hadek-hadek yang belum pernah mendengar ISK dengan suapan-suapan racun yang berbisa. Belum lagi dilihat kepada serangan-serangan terhadap ISK di alam maya, tidak mahu kalah kepada Anonymous dan Lulzsec penggodam terhangat masa kini. Ya Allah..

Inikah adab seorang dai'e...? Adakah ini caranya kita melayan atau memberi pandangan terhadap fikrah atau pemikiran gerakan-gerakan yang tidak sehaluan dengan kita..? Allahu a'lam, mungkin golongan-golongan ini lebih arif sehingga tidak segan-silu berkelakuan sedemikian.

Hakikatnya, golongan ini lupa bahawa ISK telah berjaya membangunkan 'gergasi' yang tidur di dalam begitu ramai jiwa rijal-rijal agama, dengan izinNya. Faktanya, mereka terlepas pandang berapa ramai anak-anak muda yang kini berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut selepas mendapat sentuhan ISK, dengan izinNya. Realitinya, leka daripada me...

Saya sendiri secara jujurnya tidak terkesan dengan pengisian ISK ini. Tetapi saya pernah menyaksikan sendiri betapa banyak jiwa-jiwa yang tersentuh dengan kisah-kisah kehebatan Mus'ab, Sultan Muhammad al-Fatih, Salahuddin al-Ayyubi dan Saifuddin Qutuz, terkesima dengan kehebatan Islam di masa lampau, terkejut dengan fakta kejatuhan khilafah dan meronta-ronta jiwa mereka melihatkan saudara-saudara mereka di Palestin, Libya, Algeria, Kashmir dan Tak Bai - untuk cukup yakin dengan pendekatan yang dibawakan oleh ISK.
Gambaran Salahuddin al-Ayyubi, tokoh Super Saiya dalam Islam yang tidak pernah gagal membangkitkan semangat rijal-rijal muda! [Kredit]

Tahukah anda Kiyai Ahmad Dahlan, pengasas Muhammadiyah di Indonesia, bermain muzik untuk menarik anak-anak muda kepada Islam..?

Tahukah anda Sunan Kalijaga, salah seorang daripada Wali Songo menggunakan upacara-upacara tradisi dan permainan wayang kulit untuk menawan hati masyarakat Jawa..?

Lantas kita menuduh mereka sesat? Terus kita mendakwa mereka tidak beradab dalam berdakwah? Pantas kita mengkritik mereka membawa fahaman sesat dan bidaah..? Begitu?

Lupakah kita kepada sabda ar-Rasul SAW ketika melihat Abu Dujanah yang kelihatan begitu 'angkuh' sekali di medan perang Uhud..?

"Perlakuan sebegini dibenci Allah melainkan dalam situasi begini (jihad)."

Jika kita memandu, pasti kita ada destinasi yang ingin dituju. Sia-sialah minyak, bunga tayar, bateri kereta dan sebagainya sekiranya kita memandu tanpa arah tujuan. Setiap program, aktiviti, modul dan apa-apa yang seangkatan dengannya, pasti ada objektif yang ingin dicapai. Apatah lagi ISK yang dirangka dalam memberi kesedaran tentang peri pentingnya menegakkan Islam di muka bumi Allah ini, objektifnya sudah tentu sahaja bebas daripada kepentingan-kepentingan peribadi dan busuk.

Maka setiap kali program ISK yang dijalankan, pasti ada hadaf (objektif) tertentu yang ingin dicapai. Tidak boleh tidak, pasti ada pihak yang tidak akan berpuas hati. Sekiranya anda ingin tahu sejarah secara mendalam, silalah buka kitab-kitab sejarah yang ada di pasaran. Jika anda tidak berpuas hati dengan cara program sebegini dikendalikan, maaf, banyak lagi program-program di luar sana yang mungkin sahaja bisa memenhu citarasa anda. 

Ya, ISK tidak sempurna. Tiada apa yang sempurna di dunia ini. Hatta ESQ juga punya kelemahannya yang tersendiri. Hohoho.. Tetapi alangkah baik dan bagusnya sekiranya pelbagai pihak bersama-sama menyumbang pandangan dan kritikan membina dalam menambahbaik ISK..? Menjadikannya modul yang benar-benar mantap dan mapan, ke arah memberi kesedaran kepada anak-anak muda di luar sana betapa ummah sedang sakit tenat dan dalam bahaya...??

Platform yang sudah pun terbukti berkesan telah pon berada di depan mata. Alangkah bagusnya sekiranya kita semua dapat mencantikkan dan menghensemkan lagi platform tersebut.   

Rumah sudah pun terbina. Ya, ada lubang di sini, cat tertanggal di sana, lantai retak di situ dan dinding merekah di sinun. Lantas kita merobohkan sekaligus rumah tersebut..? Alangkah!

Selagi mana ISK terus berupaya untuk membangunkan hati-hati yang lesu, yang dahagakan sentuhan tarbiyyah di luar sana, selagi itulah saya terus yakin dengan ISK, dan saya yakin ISK juga akan terus gagah mengharungi lautan cemuhan dan kritikan. Ya, suatu hari nanti ISK mungkin tidak lagi relevan, tidak lagi efektif dalam memberi hentakan siku lepat kepada para pendengarnya. Namun sehingga hari itu tiba, ISK akan terus dilihat sebagai cara yang paling osem untuk memberi tolakan kepada rijal-rijal di luar sana, melangkah masuk ke alam dakwah dan tarbiyyah.

ISK: Ini Sumpah Kool...! Aman.

 -gabbana-

Artikel ini ditulis dalam keadaan saya yang sungguh kool dan tenang, langsung tidak emo. Walaupon gaya bunyi artikel ini tidak sebegitu. Sungguh.

Sumpah cemburu pada orang yang awal-awal mempopularkan ISK ini (saya sangat kenal dengan orangnya). Pasti saham sorganya kini sudah bergazillion banyaknya. 

Allahu a'lam.

Tuesday, 19 May 2015

Allah Sayang Pada Aku?

Assalamualaikum..

Hari ini tergerak hati untuk menyusun jari-jemari yang dipinjamkan oleh Allah ini untuk menulis perkataan-perkatan yang berbisik terus dari hati. Alhamdulillah.. masih diberikan kesempatan untuk menghirup udara di bumiNya. Masih punyai roh di dalam jasad. Masih punyai peluang taubat.

Dalam kehidupan kita ini, ada masa kita terlalu leka sehingga lupa pada dunia. Segalanya dilakukan tanpa ada rasa bersalah. Terjatuh ke lembah yang hina. Lupa tujuan utama kehidupan di dunia yang fana. Menurut bisikan dari musuh yang nyata sehingga merasakan berada dalam kejahilan dan jauh dari agama itu perkara biasa.

Astaghfirullahaladzim. Bila difikirkan kembali, terasa diri sungguh hina. Mampu aku mengaku diri ini seorang Islam sedangkan cara hidup langsung tidak melambangkan apa yang tertera di dalam kad pengenalan di ruangan agama. Ya, aku juga pernah berada di dalam fasa "Islam hanya pada nama" Ya itu aku sedar dan aku akui.

Allah itu Maha Adil, sebagai pencipta, Dia pasti ingin menguji hambaNya. Ya aku diuji.UjianNya kurasakan berat namun aku tahu itu adalah pengajaran buatku. Dalam usaha kembali kepada sang Pencipta, hati dibisik untuk kembali kepada kehidupan yang sia-sia. Aku terjatuh lagi. Jatuh dan hanyut dibawa arus bahagia yang ternyata palsu. Bila keseorangan, aku sedar bahawa hidupku hanyalah kosong dan sunyi. Aku lupa kepada yang setia menemaniku. Yang Satu.

Benar, tujuan manusia diciptakan di dunia ini adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah dan juga untuk menjadi khalifah selaku pentadbir diri dan alam. Itu tujuan utama kewujudan kita, tapi ramai yang masih tidak sedar. Ramai yang menanamkan dalam fikiran bahawa dunia ini adalah tempat untuk mencuba segala apa yang ada. Maka bangunlah, itu mimpi yang sia-sia. Kembalillah ke alam yang nyata. Alam dunia sebagai tempat persinggahan dalam perjalanan mencari kehidupan yang hakiki.

Bila Allah lihat usaha hamba yang ingin mendekatiNya, Allah akan sambut seruan itu dan berkali ganda lagi Allah akan mendekati hambaNya itu. Tiada apa yang dapat menggambarkan perasaan tenang yang lahir tatakala berada dekat dengan Yang Maha Esa. Dunia hanyalah di jari kita. Kita menunggangi dunia dan bukan sebaliknya. Itulah nikmat yang dikecapi tatkala Allah meniupkan hidayahNya ke dalam seketul daging di badanmu. Ya, daging itu adalah hatimu yang mana menjadi kunci atas segala tindak tandukmu. Jika baik hatimu maka baiklah jasadmu, baiklah akhlakmu, santunlah pekertimu, sopanlah pertuturanmu.

Sungguh aku bersyukur, ALlah masih mendengar keluhanku, Allah masih memandangku. Kadangkala aku sungguh malu denganNya. Sungguh aku telah menjauh namun dia masih memberi peluang kepadaku untuk mendekatiNya. RahimMu ku pinta. Teruskanlah berada di dalam hatiku ini. Benar aku tahu hatiku ini berbolak balik sifatnya. Aku benar-benar pinta Engkau tetapkanlah ia pada jalan keredhaanMu. Tiada lain yang ku pinta melainkan kasih dari sisiMu.




















Tegurlah aku jika engkau melihat diriku jauh dari Penciptaku.

Saturday, 25 April 2015

Cuti MidTerm

Assalamualaikum..

hurm.. tengok kat tajuk entri macam menarik but believ me.. nothing is interesting about this holidays.. hahaha


first.. thing become a lot worse when i missed my flight heading to Kota Bharu.. sedih to memang takleh cite.. That time i was literally broke.. ade duit not more than RM 60 .. hahaha tertinggal flight.. kene maki ngan family.. kene lecture ngan Misha.. hahaha kene ejek ngan kawan2..

by the time.. Allah help me.. He sent Abang Adam to help me.. Alhamdulillah.. sedih kot the whole situation.. abg Adam baru balik kerja.. blom sempat makan.. then terus ke airport sub ang to pick me up..

that time.. my phone battery is totally draining.. only 5%.. hahaha berlari2 cari plug to cucuk charger.. luckily ade..

Ive been told to check on next flight.. but its too expensive.. then abg adam pick me up and we went straight to Stesen Bas.. cari ticket to Kelantan that night but failed.. none..

so balik ke bilik,., Rasyid still there.. saying " min... min.. " hahaha

esoknye die lah yang hantar saya ke stesen bas pagi tu.. ngan beg sebesar alam.. haha


Alhamdulillah sampai rumah ( malas nak mention makanan tak sedap n mahal kat perhentian bas)
my mom pon dah recover from Demam.. Alhamdulillah..

so having holidays not doing much thing except sleeping.. hahaha

n my sister delivered a new niece to me named Sharifah An Nissa..

shes very fair n cute,.. aumm..

now.. Im at airport upodating blog waiting for my flight..

learn from my mistake.. and be at airport as early as you can..


tq Allah..


but im sad coz im not studying during holiday.. arghhh how im going to survive during tests>????


Allah please help me again,,,



Thursday, 2 April 2015

Kem Cabaran Alam Kembara (KECAK)

Assalamualaikum..

hi im here again meaning i have spacious time or im not doing thing that i supposed to do.. which is study.. haha

tak pe la.. kejap je.. jap agi study k.. InshaaAllah..

so esok after Jumaat dah nak berangkat ke Hutan Lipur Sungai Chamang, Bentong Pahang. Untuk ape?? Untuk that thing I've wrote as Tajuk Entry ni..

so being in first sem of degree, a lot of student joined Kesatria Negara for some reason.. and last week shockingly.. kitaorang diinformkan bahawa ada camp that we need to attend..

its kinda compulsory.. dengar je something like camping, river, water, rock, and green... terus rase bersemangat.. yes i need this ..


Allah itu Maha Mendengar... He knows that I need something to relax.. Plus.. keindahan ciptaan Allah itu.. pergh... nobody could deny die punyai ajaib bin miracle..


jap ekk.. nak google gambaq kem tersebuit


 [IMG_2750.JPG]

tadaa.. successfully dicuri from that blog... huhuhu santeekkkk kan?? tak sabar..

apa pun.. harap semuanya berjalan lancar dan tiada perkara yang tidak diingini berlaku..



terase nak cakap something je...


#UiTMDiHatiku

Monday, 30 March 2015

I Need To Study Smart

Assalamualaikum..

alhamdulillah.. dah berape bulan dah menjadi seorang mahasiswa under Fakulti Undang2.. Praise the Lord for all this..

hurm ceritenye.. meet a lot of seniors and they all said that do not take Part 1 degree easily because lots of people failed during the time ..

huhuhu.. Alhamdulillah i met a real great friend named Iskandar.. Previously I used to be his rival during Debat Ala Parlimen back in 2012..

Erm Talking about Debat.. yes around next two week.. Me and Iskandar with two other friends will be self-appointed as Minister.. hahah masuk Debat lagi... saje je.. boring sangat nothing to do .. chewahhh



despite great learning session will coolest lecturers in town.. Alhamdulillah.. Boleh la paham dengan semampunya.. paham in Lecture hall then balik tu supposed study sendiri la kan.. but nope.. aint that happen..

saya ni cukuplah malaih orangnya.. tidor pon kuat.. kalahkan badang..

huhuhu.. still trying to lessen my sleeping time coz i realize that im not here to sleep..

(Tapi tidur yang mencukupi itu Penting ye adik)

dah dah... jangan nak create excuses.. kalau dah tidur 12 jam tu maksudnye lebih dari mencukupi tuh.. Astaghfirullahaladzim..


so starts from now.. i need to be a good student.. remember that im aiming for Dean list for every sem.. InshaaAllah..

harapan tanpa usaha is nothing lah Amin.. move your butt... word hard smartly..

kalau bab rajin jemesti teringat kat iskandar... budak ni tiap kali masuk bilik die je mesti tengok die tengah berkuabng dalam longgokan notes dan buku.. phewww memang mengancam kredibiliti...

so saya kononnya nak jadi serajin die.. tengok lah sekarang pon lepak library.. tapi bukan nak study.. tapi..

HUPDATE BLOG!!

hahahhaha... k k.. hanya tuk luahkan perasaan.. just for a while la.. nothing dangerous.. huhuhuhu



actually agak lama tak update ape2 kan.. so here it is.. buah tangan selepas how many weeks membisu..

ala.. i realize bukan ramai pon nak baca diari alam maya saya nih.. tak memberi manfaat kepada masyarakat secara umumnya..


hello back to your main objective.. This is Your Online DIARY Amin... stop treating it badly.. huhuhu


Alhamdulillah dah seminggu saya berumur 20 tahun.. Alhamdulillah.. masih diberikan pinjaman NYAWA untuk diri yang jahil ini menimba ilmu dan beramal untuk menjanjikan sebuah tempat pulang yang sempurna..

so.. nothing much on my birthday except it falls on the same date of Majlis Makan Malam Himpunan Mahasiswa Kelantan (HIMSAK).. so ade la jugak sambutan befdayy gituhh..





selang beberapa hari lepas tu..Abg Adam bagi surprise Kek Buffday that he bought at Secret Recipe... Alhamdulillah.. syukur sangat.. mana nak cari Naqib Usrah baik macam Abg Adam??




terima kasih Allah untuk segalnya yang engkau telah tetapkan kepadaku..

most importantly.. I met a real kind-hearted human which i consider him as my own Brother.. coz he literally took care of me..

his name is Abdul Rasyid.. and my name is Amin Rashidi.. yeah.. we share lots of commons..

so.. samapai disini saja entri kali ini.. bersu kembali di lain masa ya.. aduhhh ya ampunnn



Assalamualaikum..

Friday, 20 March 2015

My Name Is ISLAM

Let me, introduce myself.
My name, is Islam.
The root word of peace- salam,
Or even salema- meaning submission.
Which to a Muslim, is like his tuition.
It’s his ticket in,
But before I begin,
Let me greet you, like I’m supposed to do,
So Assalamu alaikum, may peace be upon you!
You know? It’s kinda’ funny…
I’m accused of oppressing, when really I’m oppressed.
I’ve become on the list of things to detest.
I’m screamed in rage, in almost every protest,
& I’ve become the “red scare”, a “threat to the west”.
You see?
If you look at me, and all my obligations,
You’ll see why I have such a great population,
It’s cause there’s the motivation,
And that sense of inspiration,
That keeps “Muslim” as their occupation.
To me, being a good Muslim means being a good person.
‘cause I’ll never ask you to kill or to slay,
Or to lie at least 5 times a day.
I’ll never ask you steal, or to hate,
Or to swear or discriminate.
I actually tell you to smile to everyone you see,
Cause a smile’s the best form of charity.
I tell you to not smoke and not to drink,
To stay clean and take showers so you simply don’t stink.
I tell you to care for animals and treat them with care,
So yes, I’m against animal testing & abuse in case you weren’t aware.
I tell you to treat those who treat you bitter…better.
I tell you not to be mad at someone for more than 3 days,
I tell you to respect women and lower your gaze.
I tell you that paradise lies under the feet of your mother,
I tell you to passionately love your significant other.
I tell you to never mistreat your wife!
I mean…if I tell you to care for animals, then what about the love of your life?
I tell you to be precious, and save yourself for the “one”.
So you don’t keep giving yourself away…till you’re literally done.
I tell you to be moderate and that balance is key,
Just in the middle is the perfect place to be.
I tell you to excel in all that you do,
From that essay to that slam-dunk too!
I tell you to clear your ignorance and to never judge,
To love for your bro what you love for yourself; & to never hold a grudge.
I tell you how to be a good person. A person of peace, and a person of love.
-&
They say I’m a terrorist,
An extremist.
And you know what? I am.
I am a terrorist; I terrorize terror,
I kill injustice to make this world fairer.
I am an extremist; I am extremely kind.
So beware of my extreme benevolence, to all of mankind.
Yes, there are those who kill and bomb in my name,
But if I don’t approve, then why am I to be blamed?
In every religion, you’ll find those who abuse it,
Thinking they have a permit,
To do wrong.
A religion maybe perfect, but the followers may not be.
So when mine commit mistakes, don’t blame it on me.
I give what I got, and what I got is good.
So if they do otherwise…they misunderstood.
& I’m not here to preach, I’m only here to teach.
I’m a professor in politics, economy and sociology.
In manners and etiquette, I got my PHD.
To all my teachings, I have two sources.
The book of God, and the words of the prophet are my resources.
I teach for free and to whoever desires to learn,
It’s all for the sake of Allah, I ask for nothing in return.
& Listen,
I’m not here to convert, but just to clear misconceptions.
With the way I’m viewed and my common perception.
Because yes, it hurts when I’m literally abused,
By some, who do it for pleasure, just to be amused.
& By some, who just follow the “trend” cause they’re clearly confused.
In a nutshell, my name is Islam,
And everything I do, goes back to Salam..peace.
& so as your prof, I need to make sure you pass this test called Life.

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers