expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, 27 September 2013

Orang Pertama

Assalamualaikum...

Nk tanye.. org pertama cipta telefon ?

alexander graham bell.. kn boleh jawab.. ..

org pertama tulis bismillah ? ?????

anak kalau tanya mampus nak jawab..so simpan nota nih....

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM -----------------------------------------------

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW. ✔

Rugilah x SHARE sbab ianya 1 peluang dkwah yg MUDAH. . .jOm share !!! sebarkan. . .ni pOn ilmu jgk. . .

Sunday, 15 September 2013

Need To Do This When I Have Time

Assalamualaikum



hari ni nak share satu resipi aiskrim.. huhu actually terserempak kat News 

Feed in FB.. huhu kalau ade peluang nak buat la.. hehehe korang pon try 

la... ye.. pastu lau rajin leh post kat saye.. HUKHUK




Aiskrim Oreo handmade yang SEDAP !!! kalah Oreo Mc Flurry Mc D

cara buat?


1) - setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing2)

- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki)

- 1 sudu ovalette (pastikan halal)

- sedikit esen vanilla

blendkan sampai gebu.


2) gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah 

dihancurkan.

3) masukkan dalam peti ais. (freezer)

4) MAKAN !!!!!!! sampai menjilat sudu~!!! 

*dah reti buat, x perlu la beli kat McD lagi.... hehe

Tuesday, 10 September 2013

How Wonderful Allah Fate Is...

Assalamualaikum

Actually I've been so eager to update my most and precious blog.. but seems time a little bit jealous and holding grudge on me so i just minimize the notification to update my blog in my bare mind.

Final is just another two from now and I'm feels really calm.. No anxious feeling but I'm not really sure whether this feeling is a good sign from God or vice versa.,.. If vice versa, I just could says this word... NAUZUBILLAHIMINZALIK

A lot of things happen to me when I'm finally becoming a University's student. At the first stake I think that I maybe have to face some difficulties in order to find a genuine friend. But Allah heard me.. He just did it.. He just granted me a real nice person to be next to me..which i could called as Best Friend Forever. InsyaAllah till Jannah.

Actually we don't really know each other, until one day when i decided to go to my very first own outing, which is at SOGO, Allah fated everything there. I ask his opinion to choose me a shirt to be worn during class and he came with a real good suggestion. From that moment, we become a real good friend. He totally understand my mind and my way. Actually im a little bit cocky and have so many attitudes. He just knew it and know how to handle me. Every words from his mouth make me realizes that I lives in this world is to be a human which knows their duty towards The Almighty God.


He just a simple guy with a lot of specialty. Need to dig it deeper.


This is when have a wonderful picnic at Bukit Cherakah. Thanks to Abg Adam for bringing me there.








I really hope that all these peoples who fated to exist in my life can lead me to on the right path and finally can show the right way to my last destination which I refers as HOMETOWN named Jannah. InsyaAllah.



Thursday, 5 September 2013

Sempat lagi Curi Masa

Assalamualaikum..

hurm malam ni rase fresh snagat.. baru je habies satu discussion yang sangat menarik dan Muzikal + magikal.. hamekk kau.. discuss ape?? Islamic World View subject.. hehehe I got a friend of mine named Azim which is so nice and kind hearted.. besides he is brilliant too.. his decision to come into my room was really Fated by Allah.. or else I wont study tonite.. huhuhu

kiteorang ade test CTU esok.. its started like this.. Jumaat lepas time kami masuk kelas dengan suka hati nye.. tetibe ustaz cakap.. "Dah sedia untuk Ujian semua?"...  kiteorang sume "WHATTT?"... rupenye memang betol Ustaz da cakap awal sem dulu yang tarikh test adalah waktu tu.. but no updated info.. so kiteorg da la tak study mudy hape pon agi.. tup tup nak test... memang tak la... habes dipujuk nye ustaz then Ustaz bersetuju nak postponed test which is tomorrow.. Hari Jumaat seterusnya.. hehe


Actually skang ni kan saye sibuk sangat kan.. assignment banyak nak mampuih.. huhu at first memang la rase pressure nye.. but file diambil step positive.. fikiran pon positive.. tambah lagi kawan kawan yang positive sumenye okaynye... hehhehe.. Alhamdulillah... Allah fated me to get know with all these kindhearted friends .. their names are.. 

MILLATINA ULYA
NABILAH ZAINAL
ILHAM IRFAN
FAKHIRA
HAWA RIZWANA
WANIE MAZLAN
PONG
ALYA
LALA
and so many more..

sumenye bebaik n terasa cam saye plak yang paling ajhat lam kelas tu.. ehhehe (IM A NAUGHTY BOY)

hehhehe... anyway I hope we all can see each others face during Degree .. In LAw STUDIES InsyaAllah... Prayer is always for me okay peeps.. ehhehee 

THANKS ALLAH FOR GIVING ME YOUR BLESSING... AND I HOPE FOR MORE

Tuesday, 3 September 2013

Nukilan Hati Sambil senyum Sinis melihat Masa Depan

Assalamualaikum

Ya Allah yang tuhanku .. kenape makin dangkal dan makin cetek fikiran sesetengah manusia di muka Bumi ini??

mereka sanggup membela kenyataan mereka disebabkan keegoan..

hurm takyah lah cakap pasal minyak... dah naik loya tekak ni..

bila kerajaan boroskan duit sesuka hati.. bermacam program keraian dijalankan.. habis sume bende nak ditaruk 1 Malaysia.. hurm habislah..

menanti lah rakyat Malaysia dengan penuh ketabahan dan keredhaan... entah apa lagi yang bakal dilaksanakan.. merana lagilah rakyat malaysia.. atas dasar ape?? dasar untuk menjadikan negara maju.

maju lah snagat.. kalau gaji dah tinggi.. harga barang pon tinggi... jadi apa yang perlu dibanggakan..

sudah lah salah fakta.. disuruhnya kita bersyukur dengan membandiongkan harga minyak kita masih murah berbanding negara Jiran.. woittt.. negara lain tu bukan pengeluar minyak...

bandinglah dengan Qatar, iraq dan seangkatan dengannya.. kita ni biar bijak skitt... kenape masih nak binasakan rakyat sendiri..?? ni ke yang dinamakan Rakyat Didahulukan..

habis rakyat disuap sehingga kembung.. bila kembung itu sudah kempis.. dijalankan lagi perkara yang menyebabkan rakyat yang dah kempis jadi makin kempis..

sabarlah.. terimalah seadanya.. bila ade peluang dulu.. banyak plak cekadak die... orang nak bagi peluang hidup yang lebih baik diraguinya..

skang ni tanggunglah sendiri..

tak tahu nak jadi apa ngan masa depan.. bila kerenah birokrasi.. authoritarian .. cronyism makin gemuk.. makin gemuk... rambut makin tebal..

hurm.. dah macam orang bisu skang... tak mampu dah saya suarakan apa2 yang terbuku di hati.. atas dasar menjaga ikatan persahabatan dan juga malas nak manusia manusia yang fikirannnya tak macam manusia..

bile ape yang dikautnya menjadi darah daging.. orang salut tahik pon takpe.. atas alasan perubatan.. hehee

saye pon dah tak tahu nak merepek ape lagi.. bagi yang paham paham lah..

harapan saye.. biarlah suatu masa nanti.. negara ini tidak dijajah lagi rakyat sendiri.. bebas dari cengkaman mereka yang rakus menindas dengan slogan membantu rakyat...

Wabillahi Taufiq Wal Hidayah

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers