Posts

Showing posts from December, 2012

Carry On With Your Life

Image
Assalamualaikum

2013 is in the corner. Semua pahit manisyang dilalui dalam tahun 2012 kita jadikan satu titik perubahan. Perubahan untuk mengurangkan kekhilafan serta mempertingkatkan segala kebaikan dan kelebihan yang ada dalam diri kita.

"Minimizing wrongs and Maximizing Goods"

Menjelang sahaja tahun baru pasti terdetik dalam diri kita untuk mewujudkan satu azam yang baru. People really want everything that they have done will be better if they have a chance to do it again. That's why some people want a "Time Journey Machine".

Yes, we should learn from our mistake and even better if we could learn from other mistakes. Pengalaman mendewasakan seseorang Individu. Yup, this is really TRUE. Jadikan perkara yang berlaku sebagai satu iktibar dan pengajaran untuk kita harungi hari-hari mendatang.

It is really important to keep survive in this world. Yes, life is full of obstacle. Great human with face those obstacle with calm. Memang ada kalanya perasaan putus asa it…

ReUnion S3k3 Tomorrow

Image
Assalamualaikum ..

so tomorrow 26 December I will attend a reunion party at my primary school which is Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian 3..

it was the best school in this area.. haha..  at first hearing about this gathering I quickly agreed.. it is really good to be together again with our friends right? 

Getting back together.. have a nice conversation.. talk about experiences.. sharing ideas.. and remembering past event... that is really great..

after 5 years we don't meet each other and this great moment will be a splendid..

Finished UPSR.. we lost each other.. Boarding school, High Qualification School, and a Normal School which is my school haha...

I used to have a great bestfriends during Primary School.. one of them is Syafiq.. Syafiq is a smart boy who always came out with awesome imaginary... he love to be a Superhero.. I dun really remember what he want to be but I think Its Spiderman... 

Kamarulzaman and also Asyraff are also my bestfriends.. Superman and Batman Maybe.. dun re…

SONGS THAT WE NEED TO BE CAREFUL

Image
Assalamualaikum..

ATTENTION to all Muslims . 
Antara 6 buah lagu yang kita perlu berhati-hati 
(six songs that we need to be careful)

-It Will Rain - Bruno Mars

There’s no religion that could save me (tiada agama yang dapat selamatkan aku)
No matter how long my knees are on the floor (tak kira berapa lama melutut di lantai)

-Maroon 5 - One More Night

So I cross my heart and i hope to die (Cross my heart di sini adalah adalah satu cara orang Kristian berdoa)

-Akon - ARAB MONEY

Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabill'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money
Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabiil'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money

(Terang-terang menghina =,=)

-Nicki Minaj - Itty Bitty Piggy

And if you see a itty bitty piggy in the market
Give that a bitch a quarter and a car tell her park it
I don't mess with pigs like asalamalakum
I put em in the field, I let Oscar Mayer bake em

(Terang-te…

PESANAN KEPADA MUDA MUDI ZAMAN SEKARANG

Image
Assalamualaikum..

Post kali ni agak serius kerana saya amat terkilan dengan ape yang saya lalui tatkala melayari Facebook.com..

Facebook.com merupakan satu laman sosial yang sangat berguna dan banyak manfaatnya kepada kehidupan manusia...

Remaja yang mempunyai akaun laman sosial ini pula bebas untuk mengemaskini status dan juga perasaan di laman ini..

Apa yang merunsingkan ialah.. apabila ada segelintir remaja yang tidak tahu penggunaan yang betul teknologi masa kini meng'update' status yang jika dibaca agak tidak menyenangkan dan memberi satu persepsi negatif terhadap remaja tersebut..

Perkara ini mungkin tidak dipandang serius oleh masyarakat.. tetapi dalam melahirkan remaja yang berfikiran positif.. perkara ini adalah satu perkara yang boleh membawa kemudharatan...

Jika seseorang remaja ini putus cinta la contohnya.. die akan post perkara2 yang mengaibkan bekas pasangan nya.. Mengaibkan orang lain adalah berdosa dan ditegah smaa sekali dalam agama..

Penggunaan bahasa kasar …

HUJAN Owh HUJAN

Image
Assalamualaikum..

Yup.. sekarang ni musim Bah... bukan musim org minum Teh BOH okeyy..

"sekali air bah, sekali pantai berubah" yup.. thats is kate2 ntah makcik mane ntah zaman dulu2.. masih ternginyang ngiyang di telinga ku.. ahha chewahh..

so.. memang kalau korang duduk semenanjung Malaysia ape lagi kawasan Pantai Timur nih.. hujan tak henti2..

banyak yang terpaksa mengharungi kesukaran di musim hujan ni... nak pakai chantek n hensem2 pegi keje pon takde mood kan?? haha ape lagi kalau dah kene mengharungi banjir.. lagi la rase tanak pegi keje kan?? haha

so jangan bimbang.. kejap je tu... sabar k.. sabar tu kan separuh (secopeng) daripada iman.. so.. kalau korang asyik muncung je.. tak selesai masalah.. kan?? kan..

so.. kalau umah korang selalu kene banjir mesti korang da lali kan.. asyik2 nak kene punggah TV.. asyik nak kene naik perahu.. hehe... so ape kate kalau korang pi dudu tempat lain?? ahaha (sodap je aku bagi cadangan)..

so inilah point yang aku nak bagi tahu korang…

Back From Ambik Result PMR

Image
Assalamualaikum

so pagi tadi pergi la school terchinta kat Kubang Kerian nuh... saje je sebab cikgu mintak Tolong Analisa result bebudak nih..

so pegi la sekolah jap... Kakak saye pesan suh antar cadar pegi Dobi n also basuh kereta.. (basuh keta hape hujan2 ni)..

so drive carefully n sampailah kat skolah ... sampai sane takde buat ape pon.. so duduk lam kelas dulu.. terkejut tengok kelas saye dah dibersihkan sebersih bersihnya.. haha habes buku licin kat rak...

terkejut habes.. ahah then saye pegi jalan2 lam sekolah tu pastu terserempak ngan cikgu.. cikgu suh gi kat dewan atas nak tolong bukak kunci ape ntah..

Jumpa la kawan2.. Amna Siti Raihan.. then ambik kertas soalan SPM yg lebih n bawak pegi bilik periksa..

so lepas tu kite org borak2 lam kelas pasal peranchangan lepas ni.. n rata2 nye cakap nak sambung ambik Medic.. huhu.. (so not my topic) well.. I used to be dreaming working as Doctor when I was small... but nope now..

all those dreams are gone.. swept away by the rain.. ahhah…

RESULT PMR

Image
Assalamualaikum

tetibe plak nak post pasal PMR ni kan?? hhhaha in fact I'm moved from it.. now I'm waiting for Bigger one.. SPM result.. hehe Hope doing gud there.. aminnn...

takde yang tetibe nak post pasal PMR ni sebab tadi tetibe ade kawan saye mecej.. "amin, cikgu **** ajak mung gi skolah esok urus result PMR"... so I type a few words to reply it... n send...

tak lame lepas tu tengok Message Sending Failed.. lorgh Tamat Tempoh la.. huhu..

saye sebenearnya tido kat Umah kakak saye ni.. so nak pegi mungkin banyak hal skit.. but I really want to be there.. hehe

bukan ape.. saye rase nak sangat ade kat majlis ambik result ni.. coz during mine.. I can't be there...

I was on holiday at Kuala Lumpur back then.. I've booked a flight one day before the result day ... but the result day dah ditukarkan sehari seblum tu.. so I can't be there.. so frust...

I asked my cousin to get my result .. then when I was waiting for the message from my cousin about my result.…

Durian Owh Durian...

Image
Assalamualaikum..

camni citenye... tadi tengah saye syiok syiok tengok tv.. akak saye pon suh saye pergi cari Durian.. hahah I refused la sebab malas kott hujan hujan cenggini.. ade ke org jual durian..???

That thing keep playing on my mind.. then akak saye insist .. "pegi la.. buang sampah ni skali." ...
saye pon sutuju la..

so pegi la tolak pagar... drett drett drettt...

Then reverse keta.... hahah satu2 kott nak gitau.. harharhar..

so pegi la cari durian lam kampung kat Pasir Tumboh ni.. takde langsung batang hidung Durian kelihatan.. ahha (ade btg idung ke??) ...

batang idung Durian memang tak nampak.. batang Batu Nisan banyak plak.. haha sini memang banyak Tanah Perkuburan.. kubur lame lame plak tu.. takde nye nak belindan corak emas ke hape.. haha pakai taruk batu due bijik cukup.. haha

so drive lagi while hoping ade la Durian yepp... then drive punye drive punye drive... fed up da...

so you turn ke jalan yg nak balik umah... kat traffic light tuh... ade plak lagu best…

I'm Wearing ... tettt

Assalamualaikum semua..
salam Jumaat yepp.. korang pegi tak Sembahyang Jumaat tadi?? mesti tak kan... ( pompuan je)
so tadi kat Masjid ape ntah ni kat PAsir Tumboh Tok Khatib bace Khutbah bertajuk ZAKAT..
Zakat tu.. eh ape ekk lupe plak.. hurm ape ape je la..
So golongan yang layak terima zakat ialah Anak Yatim contohnye : Zaidi Bin Yatim (hah terus layak)
Amil, Orang Miskin , Orang yang berhutang, Muallaf, dan juga orang yang berjuang di jalan Allah.
so time tok Khatib bace Khutbah tu saye memang dah tak tahan.. sakit pinggang tahap kronik.. hadoii.. 
pastu tahan je la.. habis gaya dah duduk.. rase cam nak patah je pinggang.. saye ni nak kate tak minum susu minum jugak.. siap makan Calci YUM lagi.. hehe but my bones still fragile.. haha
so balik tu.. trus tanye kakak saye.. "Yong nak pakai corset" then kakak saye pon ambik la corset Premium Beautiful yang masih baru (blom pakai) kat dalam almari... 
then saye pakai la sekarang.. haah rase cam robot time berjalan pakai bende…

JOGGING AGAIN

Assalamualaikum

today is Friday TGIF haha.. Friday is the chief of all day.. know why?? because Adam is created on this Day and many other reason..
To fill up my leisure moment yup because I am jobless.. I wanna go jog with my best friends for the third times in this Month. Still can't figure out what I'm gonna wear because I have no shoes.. so I will go under the edge and find anything to wear..
Jogging is a really great exercises that human should do. It can improve your cardiovascular system and also make your body energized all the time. During Jogging, human's body keep pouring sweat. This sweat can make the body feels lighter and great. As we all know, when our body is great, our brain will be awesome.
So stop sleeping like a sloth and make a move now. I will be at HUSM to Jog at 7.30 a.m. but we always late.. ahha Malay Promises I guess.. haha
If you wanna get your body look good join us.. no fees will be charged. Yup because we don't own that trek. If we own it…

PISSED OFF

Assalamualaikum..

yup I'm really pissed off now.. P1 I thought it was the best brand that I ever had for Internet services but nope.. its not..

I've pay the bills one month earlier and they do not Update my Balnced Qouta even  7 days after the due date..

I'm moving like a sloth.. I could not hold it anymore..

Please I need to do some important thing.. P1 is suck.. I hate to say that but You force me to say it..

Regret were on my side.. Choosing you just like cutting my own fingers..

I'm really sorry if this could affect your business but you need to know.. servicing good thing to customer is better..


KEK COKLAT KUKUS ala Qi Diey

Assalamualaikum Semalam dah buat Pizza.. n hasilnye.. hampehhh hari ni nak cube buat Kek Coklat Kukus plak.. haha Actually masuk ni dah tiga kali saye buat Kek Coklat.. but 2 kali tu Fail.. haha 2 kali tu gune oven.. ni nak try  kukus plak..   so tadi takde niat ponn nak buat kek.. ye lah kan.. I prefer to surf internet all day long.. haha but tadi my sister suggest to make a cake today.. So I started my car's engine and when to the nearest Supermarket Called PKT.. bought all the Ingredients needed to make this cake.. ahha so ni lah senarai bahan2 n cara membuat kek coklat kukus Resepi kek coklat moist guna minyak  Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( Qi guna serbuk koko jenama Tugor Gold)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila *Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu…

I Want A Good Posture

Assalamualaikum.

Yup everyone who live in this world wanna be in a good state. For male, we want muscle and for woman off course they wanna have a good slim body with great waist.

So how to achieve this good appearance? In order to built new muscle we have to take a lot Protein. Protein help in formation of new cell. besides we need to work out. Protein is rich in Fish, Meat and Mutton.

To achieve a good and beautiful body, we should control our eating habits. Take a balanced diet. Carbohydrates must be taken the most because it generates energy. You don't wanna move slow like a sloth don't you? So take Carbohydrates and adapt in in your daily Food. Food that rich in carbo is Rice and Bread.

To have a great appearance, we also need to know what the latest fashion is. We don't wanna look like a people from Napoleon War isn't it? So be careful with what you wear. Make sure it is suitable for the occasion that you will attend. Make sure it is comfortable to wear and for M…

SEMAK SAMAN 2012

Assalamualaikum

Korang.. 2012 da nak habis ni. Korang da bayar blom sume saman2 korang?
haha ke korang tak makan saman.??
tu la kan dah gitau jangan bawak keta laju2. bukan ape selain kene saman. korang juga berisiko mendapat kemalangan.
bukan doakan korang suh accident tapi just nak nasihat.
patuhi Had Laju. jangan duk bawak sesuke suki hati mak tiri you je. pastu kalau nak drive make sure you tak ngantok. pastikan korang rest sepenuhnya before drive.
Plus. jangan minum alcohol then drive.. haha kalau nak mapos awal cube la.. ahha (sorry to say)
bawak kenderaan korang tu ngan penuh Peka.. bukan Pekak. ahha
tengok Pedestrian tu.. kang terlanggor anak org plak.. yang pejalan kaki pon kene lintas jalan elok2.
kalau ade jejantas tu gune Jejantas.. kalau takde Jejantas.. gune brain korang la..
Time memandu tu korang boleh berzikir.. ingat2 tuhan skit doe.
instead of denga lagu yang tah hape2 kan.. boleh gak buat pahal sambilan..
jangan memotong kalau keadaan tak mengizinkan. Double Line j…

Fashion

Assalamualaikum..

For today's entry I wanna talk about fashion.
Lately I've seen so much Tribal Fashion.
They were anywhere. T-shirts, jeans, pants, cardigan, and also shoes.

To me Tribal Fashion is not suit for everyone.
Only certain people can wear something with full of colors and pattern.
Lately I've seen one of Malaysia' artist wearing a shirt with Tribal Style.
The pattern look like a Cross. As a Muslims we can't wear something with other religion sign.
This is prohibited.


BARANG BARANG UNTUK KE PLKN 2013

Assalamualaikum..

Korang yang dapat PLKN tu.. dah tahu ke nak bawak ape pegi sane..

ape?? nak bawak Bini... hahaha bini tak boleh ok.. tinggal kat umah.. amboiihh mentang2 da awen.. tak leh berenggang la konon..

hahah korang yang dapat PLKN ni beruntung sebenarnya kerana korang akan disediakan pelbagai barangan semasa berada di pusat latihan sane nanti..

saye bukan ape.. walaupun saye tak dapat PLKN.. saye tetap bagi sokongan moral yang padu untuk mereka yakni kawan2 seperjuangan saye yang dapat PLKN..

ANTARA BARANGAN YANG KORANG PERLU BAWA IALAH

hah ambik kau aku KOPI PASTA je ni.. ahah


Kelengkapan Pelatih PERALATAN UNTUK PESERTA PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA
1.PAKAIAN/PERALATAN YANG DISEDIAKAN OLEH JLKN
1.1.1 Pakaian Celoreng
(a) 2 helai Baju Celoreng
(b) 2 helai seluar celoreng
(c) 1 pasang boot
(d) 2 pasang “sock worsted grey”
(e) 1 unit tali pinggang
(f) 1 unit Beret
1.1.2 Pakaian Sukan
(a) 2 helai baju T sukan
(b) 2 helai seluar sukan
(c) 1 pasang kasut sukan
(d) 2 pasang stokin putih
(e) 1 unit top…

Still W.O.T.

Assalamualaikum..

WOT tu ape.. ahha sah sah korang tak bace entry sebelum ni kan.. haha siapalah diriku.. orang nak bace blog aku pon tanak.. takpe aku tak kesah.. I will write and write as long as saye tak gune duit awak satu sen pon.. kalau RM 10 cepat cepat gitau k..

so mase mula mula bukak Laptop ni.. terus terkam p1.com.my/selfcare/ coz nak check quota usage aku di bulan ini.. haha angka yang agak mengejutkan.. YOUR REMAINING QUOTA is 0 per 5350 MB hahha..
sedih jugak la nak gitau kan.. aku buat ape sangat je samapai habis Qouta... (BLOGGING FACEBOOK TWITTER YOUTUBE) je.. ahhaa

so ni kire nye duk gune atas quota yang dah habis la.. so bukak FB pon macam sloth je rase.. in fact I think sloth is faster than me.. ahhaha saye tak kesah.. kalau saye nak bukak internet saye bukak jugak.. so macam ni.. nak cite nye.. anyway saye takde cite terbaru except kaki saye melecet akibat pakai kasut ketat time pergi jogging tadi kat HUSM jogging Trek.. ahah takkan pasal kaki pon korang nak bace.…

GANGNAM STYLE.. Now I Know..

Image
Assalamualaikum.. post kali ni menceritakan kisah sebenar ape yang berlaku di Gangnam...

ala yang korang sume dok tengok kat Youtube tu la.. Including me too.. ahha

PSY.. ko dah kaye skang ekk.. but people dont know what makes you inspired to do that song..

this is reality.. believe it or not.. that's your right.. but I Believed it ....

so ni lah satu Karangan pasal Gangnam Style yang saye copy dari Facebook..

harap tuan die tak marah coz.. Muslims in the whole world shud know this fact...

KISAH BENAR: SECEBIS CERITA DUKA DARI GANGNAM
oleh Mohamad Sidik pada pada 7hb Oktober 2012 pukul 12.14 ptg

Malam tadi setelah keluar dari masjid seusai selesai solat Isyak di masjid berdekatan dengan rumah, saya berjalan kaki seorang dir
i pergi ke sebuah kedai makan untuk makan malam. Pengunjung di kedai makan yang saya tuju itu agak ramai dan boleh dikatakan hampir kebanyakan meja di kedai tersebut sudah penuh. Saya memilih untuk duduk di salah sebuah meja di bahagian paling hujun…

SEMAKAN PENEMPATAN PLKN 2013

Assalamualaikum..

tetibe plak rase nak update something yang berfaedah.. ahha.. OK what??

so korang dapat PLKN tak?? unluckily I'm not.. ahha or should I say I'm LUCKY??

whatever la.. PLKN ni ok ape.. korang balik nanti mesti ade perubahan.. ketara punye la.. Physical yang obviousnye.. ahha

so korang dah semak belom Penempatan korang??? kang ade yang tak tahu plak..

korang sume duk lam penempatan Orang Asli di Zimbabwe.. ahha.. tahun ni Malaysia tanggung korang duk luar negara.. hahha.. JUST JOKING..

jangan marah yep.. saje je ni.. panas2 cuaca terik.. ahha

so ni LINk untuk semakan Penempatan korang sume..

http://apps1.khidmatnegara.gov.my/penempatan

so korang semak la.. then bagi feedback kat saye./. haha (takde pekdahnye)... hihi

hope korang dapat tempat yang menarik.. HIjau gitu.. lala.. terase plak kerugian aku tak dapat PLKN nih..

huhu.. lau tak takde la aku susah2 pegi cari kerja.. lulu..

k la semak tau??

TWO PRECIOUS HOUR

Assalamualaikum

yup.. just now was the most precious moment in my live...

waiting for isyak.. took remote and stroll down the channel.. aha.. found something really good..

THE STORIES OF PROPHETS... By Yusuf Estes... on Astro OASIS..


this uncle really make me fascinating.. following his story make me realized that the Prophets History really meaningful and should be something that every Muslims know..

tengok best sangat.. coz pak cik ni cite memang relax.. he used really nice work.. the audience pay fully attention to him.. and that happened to me as well ..

really nice to see what Yusuf Estes wore.. a Jubah and also vest.. hurm so stylo.. hehe

tengok syok2 tetibe my nephew change to another channel.. I think he didn't want to watch the Program because it is in English..

so I went to sauna for 15 minutes.. feeling so great.. haha.. I can fells my sweat running over all part of my body.. so wet..

then fresh up for a moment and pergi mandi.. lepas sauna memnag dahaga air.. I dun rea…

Jogging Moment..

huhu SALAM sume.. Qi baru perasan yang tak semua post Qi mulakan ngan salam.. huhu.. I will try to Improve more after this..

memang penting untuk kite sesame Muslim ni sebarkan salam.. coz maksud ASSALAMUALAIKUM tu memang da perfect.. da hollistik..

so its better if we start conversation with other by using Salam.. because Hai, Hye, HAloops.. n Hello.. doesn't give any meaning...

ape yang aku melalut nih.. lari dri tajuk BESAR kat atas... hahha biasak la cuti skolah.. eh cuti plak..
DA HABES SKOLAH.. heh

so tadi pegi la Jogging ngan kawan2 saye kat Jogging trek HUSM.. so sampai je sane.. terus taruk barang ape sume kat tempat yg selamat then start to jog..

no WARM UP..a huhu I know it dangerous but.. my friends dont do it too.. so lau sakit pon sesame la kan..

heheh.. start runnning tu okey lagi.. lam 5 minit pastu da tercungap.. ni mesti lebih lactic acid.. hahaha oxygen kurengs.. OXY OXY.. need you.. so I jalan je la.. pastu tengok group another fren saye ni da nak lintas saye s…

HIDUP SBG LEPASAN SPM

hahha... or should I cry>?? huhuhu

anyway zaman duk skolah dulu tak abis abis cakap nak rest... but time zaman rest without no end ni.. rase nak skolah plak..

QI you must know that awak dah abis skolah.. no more going to school.. yup. I must accept the fact..

huhu.. missed school time so much.. skang ni duk umah takde buat pape pon..

makan tido.. tido makan.. excrete waste jarang2.. ahhaha

kekadang tu terpikir.. EH lepas ni aku nak bace BIO la.. then after few seconds.. weyy.. ko da abes skolah la.. exam pon abes da..

hhahha... nothing to read.. takkan nak bace NOVEL cinta kowt??? lagi bagus bace Terjemahan Al Quran.. lagi best.. dapat pahala lak tu..

teringin sangat nak kerja.. da banyak tempat saye pergi n no vacancies.. so sad... baru tahu begini la hidup seorang penganggur  terhormat.. chewwahhh..

this morning I went to MAYBANK with my sisiter to open SSPN account... then sambil mak kakak duk shopping her things.. saye pegi la merayau2 sekeliling MARKET PLACE OF KUBANG KERIAN t…