expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 25 December 2012

Carry On With Your Life

Assalamualaikum

2013 is in the corner. Semua pahit manisyang dilalui dalam tahun 2012 kita jadikan satu titik perubahan. Perubahan untuk mengurangkan kekhilafan serta mempertingkatkan segala kebaikan dan kelebihan yang ada dalam diri kita.

"Minimizing wrongs and Maximizing Goods"

Menjelang sahaja tahun baru pasti terdetik dalam diri kita untuk mewujudkan satu azam yang baru. People really want everything that they have done will be better if they have a chance to do it again. That's why some people want a "Time Journey Machine".

Yes, we should learn from our mistake and even better if we could learn from other mistakes. Pengalaman mendewasakan seseorang Individu. Yup, this is really TRUE. Jadikan perkara yang berlaku sebagai satu iktibar dan pengajaran untuk kita harungi hari-hari mendatang.

It is really important to keep survive in this world. Yes, life is full of obstacle. Great human with face those obstacle with calm. Memang ada kalanya perasaan putus asa itu terbit dalam diri manusia tetapi kita harus sedar yang setiap yang berlaku ada hikmahnya.

"There's a reason behind anythings happen"

Daripada kekesalan yang kita hadapi membuatkan kita bangkit untuk memulakan sesuatu yang baru. Don't sit back at watch. Make a move. Kita kena ingat yang sesuatu perkara itu mampu dicapai dengan adanya usaha. Usaha tangga kejayaan. Dah naik muak dengar perkara ini tapi ini adalah satu fakta. No one can deny it.

Whenever we wanna make something, make it good. Do something that you really passionate in. Buat sesuatu dengan rasa ikhlas. Kadang-kadang keterpaksaan itulah yang membuatkan kita rela dan selalu ingin melakukannya.

Hidup ini hanyalah satu persinggahan, oleh itu lakukan apa yang anda ingin dan jika ada kata-kata yang tidak manis lahir dari orang lain, kita cuba hiraukan. Apa yang boleh pakai tu kta pakai. Kita improve diri kita. Yes We can't everybody but we should know that pleasing our heart can lead to pleasing from others.

Hadapi semuanya dengan senyuman. Senyum dengan ikhlas. Keep smiling even if you don't mean it. Smile can cure any disease. Never lose hope.



I Hope 2013 Will Be Better Than 2012. InsyaAllah.

ReUnion S3k3 Tomorrow

Assalamualaikum ..

so tomorrow 26 December I will attend a reunion party at my primary school which is Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian 3..

it was the best school in this area.. haha..  at first hearing about this gathering I quickly agreed.. it is really good to be together again with our friends right? 

Getting back together.. have a nice conversation.. talk about experiences.. sharing ideas.. and remembering past event... that is really great..

after 5 years we don't meet each other and this great moment will be a splendid..

Finished UPSR.. we lost each other.. Boarding school, High Qualification School, and a Normal School which is my school haha...

I used to have a great bestfriends during Primary School.. one of them is Syafiq.. Syafiq is a smart boy who always came out with awesome imaginary... he love to be a Superhero.. I dun really remember what he want to be but I think Its Spiderman... 

Kamarulzaman and also Asyraff are also my bestfriends.. Superman and Batman Maybe.. dun really remember... 

hope can have a really great time tomorrow... I heard that they also provide a game for me to play.. really excited to be there.. 

I used to pronounce Exzited.. because it sounds really funny.. hehehe


pic taken during first Reunion 

Saturday, 22 December 2012

SONGS THAT WE NEED TO BE CAREFUL

Assalamualaikum..

ATTENTION to all Muslims . 
Antara 6 buah lagu yang kita perlu berhati-hati 
(six songs that we need to be careful)

-It Will Rain - Bruno Mars

There’s no religion that could save me (tiada agama yang dapat selamatkan aku)
No matter how long my knees are on the floor (tak kira berapa lama melutut di lantai)

-Maroon 5 - One More Night

So I cross my heart and i hope to die (Cross my heart di sini adalah adalah satu cara orang Kristian berdoa)

-Akon - ARAB MONEY

Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabill'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money
Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabiil'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money

(Terang-terang menghina =,=)

-Nicki Minaj - Itty Bitty Piggy

And if you see a itty bitty piggy in the market
Give that a bitch a quarter and a car tell her park it
I don't mess with pigs like asalamalakum
I put em in the field, I let Oscar Mayer bake em

(Terang-terang menghina =,=)

-Black Eyed Peas - Where Is The Love?

Father, Father, Father help us (Father dalam agama Kristian adalah paderi)
Send us some guidance from above
‘Cause people got me, got me questionin’
Where is the love?

-Nicki Minaj-Beam Me Up

Please stop calling me i'm such a rockstar
Assalamualikum , where the fuck is akbar


so this is all the songs that we need to be careful n try not to listen to... Hitz.fm always plays the song by Bruno.. stop listen to them.. (in certain song).. 

If we listen to these songs ... we just same as those Ignorant.. Careful...


see.. even this guy dont wanna hear to these songs... So if you still listen to these songs.. U are far worst than him... lalal.. sorry!!

Thursday, 20 December 2012

PESANAN KEPADA MUDA MUDI ZAMAN SEKARANG

Assalamualaikum..

Post kali ni agak serius kerana saya amat terkilan dengan ape yang saya lalui tatkala melayari Facebook.com..

Facebook.com merupakan satu laman sosial yang sangat berguna dan banyak manfaatnya kepada kehidupan manusia...

Remaja yang mempunyai akaun laman sosial ini pula bebas untuk mengemaskini status dan juga perasaan di laman ini..

Apa yang merunsingkan ialah.. apabila ada segelintir remaja yang tidak tahu penggunaan yang betul teknologi masa kini meng'update' status yang jika dibaca agak tidak menyenangkan dan memberi satu persepsi negatif terhadap remaja tersebut..

Perkara ini mungkin tidak dipandang serius oleh masyarakat.. tetapi dalam melahirkan remaja yang berfikiran positif.. perkara ini adalah satu perkara yang boleh membawa kemudharatan...

Jika seseorang remaja ini putus cinta la contohnya.. die akan post perkara2 yang mengaibkan bekas pasangan nya.. Mengaibkan orang lain adalah berdosa dan ditegah smaa sekali dalam agama..

Penggunaan bahasa kasar dan lucah juga menunjukkan betapa kuranya maruah seseorang individu itu di mata pembaca statusnya..

People can judge others by viewing their wall..

This might not be good for those who always post something bad..

Biar lah update status kite tu satu perkara yang positif yang mampu memberi manfaat kepada orang laen..



by Qi Diey on Facebook.

Aku paling benci sorang pompuan ni.. post kat FB mencarut pastu buat cam desperate sangat... sumpah n maki hamun laki.. Cube la post something yang nampak ko ade maruah skit... Aku tak pelik pon kenape BF kau tinggalkan kau... org kat FB pon leh tahu perangai kau.. kat luar ape lagi... 
#Klaau kite tak cantik Fizikal.. biaq la cantik Dalaman... OK..

Tuesday, 18 December 2012

HUJAN Owh HUJAN

Assalamualaikum..

Yup.. sekarang ni musim Bah... bukan musim org minum Teh BOH okeyy..

"sekali air bah, sekali pantai berubah" yup.. thats is kate2 ntah makcik mane ntah zaman dulu2.. masih ternginyang ngiyang di telinga ku.. ahha chewahh..

so.. memang kalau korang duduk semenanjung Malaysia ape lagi kawasan Pantai Timur nih.. hujan tak henti2..

banyak yang terpaksa mengharungi kesukaran di musim hujan ni... nak pakai chantek n hensem2 pegi keje pon takde mood kan?? haha ape lagi kalau dah kene mengharungi banjir.. lagi la rase tanak pegi keje kan?? haha

so jangan bimbang.. kejap je tu... sabar k.. sabar tu kan separuh (secopeng) daripada iman.. so.. kalau korang asyik muncung je.. tak selesai masalah.. kan?? kan..

so.. kalau umah korang selalu kene banjir mesti korang da lali kan.. asyik2 nak kene punggah TV.. asyik nak kene naik perahu.. hehe... so ape kate kalau korang pi dudu tempat lain?? ahaha (sodap je aku bagi cadangan)..

so inilah point yang aku nak bagi tahu korang.. (yang atas tu sume melalut je)...

TIPS MENGHADAPI BANJIR

**Pastikan semua suis elektrik dan suis utama dimatikan sekiranya diarahkan berpindah.

 (ha.. kalau korang kene pergi kat pusat pemindahan mangsa banjir tu.. make sure all your electrical appliances ditutup ye.. kang rosak palk.. sape yang rugi..?? kau jugak kan...)

**Sediakan barang keperluan asas yang paling penting.


**Simpan semua dokumen penting dan barang berharga di tempat selamat.

(korang punye IC.. buku BANK.. sume kene simpan leklok.. ni satu lagi.. Surat Beranak anak korang.. ha bukan mudah mak surat nak beranak.. so keep it safely..)

**Awasi kanak-kanak dan jangan biarkan mereka bermain di kawasan banjir.

(ni yang paling penting.. anak korang tu kene selalu ade depan mate... jawab bagi diorng main air.. kalau main air ngan korang takpe la..(eh pon tak boleh jugak).. pokoknya.. jangan main air.. korang tahu tak Air banjir ni kotor?? kang ade bende terapung.. ahhaa anak korang tu kalau ade insurans takpe la nak suh main air pon.. lau tak mati katak je)

**Pastikan rumah berkunci dan barang disimpan di tempat tinggi jika dipindahkan.

( kalau korang kene pergi Pusat Pemindahan tu.. jangan lupa kunci umah yew.. musim banjir pon Pencuri n perompak still aktif.. hehe dah tu memang keje diorg.. so mangga btol2 umah korang.. dont let any thief ziarah umah korang)

Bersiap sedia untuk berpindah dan segera berpindah sekiranya diarahkan pihak berkuasa

(kalau kene pindah tu jangan degill kang nanti membawa padah.. so ape salahnye korang pergi je kat Pusat Pemindahan tu.. ade jugak Chance nak beramah mesra ngan jiran tetangga)


Jangan keluar rumah mengharungi air banjir kerana bimbang dihanyutkan air deras.

(.korang jangan tunjuk eksyen plak.. kang dibawa arus sampai ke jepun baru tahu.. hehe jangan harungi air.. kalau boleh jangan pegi mane2 pon.. tunggu pasukan penyelamat..sambil senyum.. HIHI)

Jangan memandu mengharungi air banjir kerana dikhuatiri kenderaan dihanyutkan.

( kalau naik keta kechik2 kiut miut ni jangan nak perasan kuat OK.. jangan harungi air banjir.. kang rosak keta.. sape untung?? workshop jugakk.. kan.. hehe )

**Simpan air bersih di dalam botol untuk kegunaan memasak dan minuman.

(korang kene hati hati minum air.. pastikan minum air yg bersih.. kang kene Malaria Tapioca plak.. taun ke.. so minum air yang dah dimasak n bersih.. Halallan Toyyiba gitu.)

Simpan nombor penting untuk kegunaan ketika kecemasan (ahli keluarga, jiran, balai polis, bomba).

(kalau ade kecemasan ke jangan la segan silu nak call polis yew.. Bomba pon boleyh.. contohnya kalau korang tengok ade buaya ngah tengok Dora The Explorer kat ruang tamu umah korang.. dial 999 as soon as possible.. #dunletthecrocodilewatchTVforalongertime)

Back From Ambik Result PMR

Assalamualaikum

so pagi tadi pergi la school terchinta kat Kubang Kerian nuh... saje je sebab cikgu mintak Tolong Analisa result bebudak nih..

so pegi la sekolah jap... Kakak saye pesan suh antar cadar pegi Dobi n also basuh kereta.. (basuh keta hape hujan2 ni)..

so drive carefully n sampailah kat skolah ... sampai sane takde buat ape pon.. so duduk lam kelas dulu.. terkejut tengok kelas saye dah dibersihkan sebersih bersihnya.. haha habes buku licin kat rak...

terkejut habes.. ahah then saye pegi jalan2 lam sekolah tu pastu terserempak ngan cikgu.. cikgu suh gi kat dewan atas nak tolong bukak kunci ape ntah..

Jumpa la kawan2.. Amna Siti Raihan.. then ambik kertas soalan SPM yg lebih n bawak pegi bilik periksa..

so lepas tu kite org borak2 lam kelas pasal peranchangan lepas ni.. n rata2 nye cakap nak sambung ambik Medic.. huhu.. (so not my topic) well.. I used to be dreaming working as Doctor when I was small... but nope now..

all those dreams are gone.. swept away by the rain.. ahhaha (ape pon tak boleh)

lame jugak la kite org lepak lam kelas tu.. sambil berbual topik fesyen bebudak PMR ambik result.. haha yang paling best time cerita budak yang jangok jangok nih hehhe..

nak ambik result pakai cam nak gi makan gulai.. ahha ntah2 tempah khas agi baju tu.. hehe

melaram bagai nak rak.. tengok result.. hakpuihh hehe (jahat gile doe)

so kite org pon dikerah la pegi ke dewan coz result bebudak ni dah campai.. then PKP pon berucaplah secukup rase.. hehe

"Ingat tak saye berjanji nak bagi ape kalau 7 dapat 9A??" ingat... jawab bebudak ni..

"Nak sembelih Lembu".... heehhe so result diannouncekan.. 16 orang budak dapat Straight A.. 8 orang 9A n 8 org 8A... so cikgus cikgus sume klihatan happy n senyum sampai ke telinga..

mak ayah jugak terpancar kegembiraan kat muke diorg... The happiness is written all over their face..

I was so happy n glad to be there... Now I know how was the Result Day feelings.. hehe

so naik kat Bilik multimedia 12 n Analisa result.... sempat lah tengok name bebudak pengawas.. adik adik kesayangan ni... ramai gak yang dapat straight A n ramai jugak yang dapat biase2 jeje.. ape ape pon Abg ucap tahniah ye dik...

TRY HARDER in SPM.. biar boleh beat result abg.. chewahh.. kang kene beat sumggoh baru padan muka.. hahaha

sudah analisa result tu Cikgu pon bagi makanan swg2 sebagai upah... Nasi KAk Wook lak tu.. so kite org pon pegi la ke kantin untuk membaham juadah tersebut.. hehe

sudah makan tu kiteorg pon split coz memasing nak balik.. I sent Raihan home... safely.. hehe

siap suh brenti jauh skit.. takut Ayah nampak.. haha.. then I drive home at Pasir Tumboh... nak campai umah tu.. lagu Lights from Ellie Goulding plak dimainkan kat Hitz.fm.. huhu layan habes..

masuk parking jepp lagu Diamonds by Rihanna plak ke udara... ahha terpaksa la layan lagu tu dulu baru boleh matikan enjin.. hihi... "shine bright like a diamond"....

RESULT PMR

Assalamualaikum

tetibe plak nak post pasal PMR ni kan?? hhhaha in fact I'm moved from it.. now I'm waiting for Bigger one.. SPM result.. hehe Hope doing gud there.. aminnn...

takde yang tetibe nak post pasal PMR ni sebab tadi tetibe ade kawan saye mecej.. "amin, cikgu **** ajak mung gi skolah esok urus result PMR"... so I type a few words to reply it... n send...

tak lame lepas tu tengok Message Sending Failed.. lorgh Tamat Tempoh la.. huhu..

saye sebenearnya tido kat Umah kakak saye ni.. so nak pegi mungkin banyak hal skit.. but I really want to be there.. hehe

bukan ape.. saye rase nak sangat ade kat majlis ambik result ni.. coz during mine.. I can't be there...

I was on holiday at Kuala Lumpur back then.. I've booked a flight one day before the result day ... but the result day dah ditukarkan sehari seblum tu.. so I can't be there.. so frust...

I asked my cousin to get my result .. then when I was waiting for the message from my cousin about my result.. My cousing text me.. "Amin, ady n wanida dapat 9A"... I was so shocked.. because I paham yang amin ady n wanida dapat sembilan A..

but nope.. I've called my cousin and she said.. only ady n wanida got 9A... I only got 8A 1 B.. B for Arabic... hehe

I was really thankful although I dun get straight A's.. hehe

so I really hope I can be there  tomorrow.. to keep my adik-adik accompany.. heheh... hehehe

Friday, 14 December 2012

Durian Owh Durian...

Assalamualaikum..

camni citenye... tadi tengah saye syiok syiok tengok tv.. akak saye pon suh saye pergi cari Durian.. hahah I refused la sebab malas kott hujan hujan cenggini.. ade ke org jual durian..???

That thing keep playing on my mind.. then akak saye insist .. "pegi la.. buang sampah ni skali." ...
saye pon sutuju la..

so pegi la tolak pagar... drett drett drettt...

Then reverse keta.... hahah satu2 kott nak gitau.. harharhar..

so pegi la cari durian lam kampung kat Pasir Tumboh ni.. takde langsung batang hidung Durian kelihatan.. ahha (ade btg idung ke??) ...

batang idung Durian memang tak nampak.. batang Batu Nisan banyak plak.. haha sini memang banyak Tanah Perkuburan.. kubur lame lame plak tu.. takde nye nak belindan corak emas ke hape.. haha pakai taruk batu due bijik cukup.. haha

so drive lagi while hoping ade la Durian yepp... then drive punye drive punye drive... fed up da...

so you turn ke jalan yg nak balik umah... kat traffic light tuh... ade plak lagu best kat Hitz.fm.. lagu from Ellie Goulding... wa peberet nih.. pasang kuat kuat sampai shaking keta tuh..  ahhaha

then stop kat tempat buang sampah.. bayangkan lah ye.. Hujan2 camni.. tong sampah mane yg tak busuk.. (tak hujan ponn bushuk jugak)... hahah

so saye tanak kuar keta then stop betol2 tepi tong sampah n baling je sampah kluar.... seb baek masuk tong (masuk la sangat) har har har..

then balik umah.. while making frust face to my sister...  Durian takdek. hahahah

ntah la.. Akak saye tu pregnant.. mengidam gaknye..  hihihi..




Thursday, 13 December 2012

I'm Wearing ... tettt

Assalamualaikum semua..

salam Jumaat yepp.. korang pegi tak Sembahyang Jumaat tadi?? mesti tak kan... ( pompuan je)

so tadi kat Masjid ape ntah ni kat PAsir Tumboh Tok Khatib bace Khutbah bertajuk ZAKAT..

Zakat tu.. eh ape ekk lupe plak.. hurm ape ape je la..

So golongan yang layak terima zakat ialah Anak Yatim contohnye : Zaidi Bin Yatim (hah terus layak)

Amil, Orang Miskin , Orang yang berhutang, Muallaf, dan juga orang yang berjuang di jalan Allah.

so time tok Khatib bace Khutbah tu saye memang dah tak tahan.. sakit pinggang tahap kronik.. hadoii.. 

pastu tahan je la.. habis gaya dah duduk.. rase cam nak patah je pinggang.. saye ni nak kate tak minum susu minum jugak.. siap makan Calci YUM lagi.. hehe but my bones still fragile.. haha

so balik tu.. trus tanye kakak saye.. "Yong nak pakai corset" then kakak saye pon ambik la corset Premium Beautiful yang masih baru (blom pakai) kat dalam almari... 

then saye pakai la sekarang.. haah rase cam robot time berjalan pakai bende ni.. ahah nak makan nasik pon susah.. cepat konyang la plak.. ahha

dah sakitt pinggang sanagt.. ni lah jadinye... tak leh nak harapkan Endoskeleton Exoskeleton pon jadi la.. heheh

anyway da tak rase cakitt dah.. thank PB Corset.. hehehe InsyaAllah lepas ni tak cakit pingagng agi.. dont blame me kalau korang tengok saye duduk tegak macam Batu nisan.. ahha 

kay.. thats all for this time.. bye...



JOGGING AGAIN

Assalamualaikum

today is Friday TGIF haha.. Friday is the chief of all day.. know why?? because Adam is created on this Day and many other reason..

To fill up my leisure moment yup because I am jobless.. I wanna go jog with my best friends for the third times in this Month. Still can't figure out what I'm gonna wear because I have no shoes.. so I will go under the edge and find anything to wear..

Jogging is a really great exercises that human should do. It can improve your cardiovascular system and also make your body energized all the time. During Jogging, human's body keep pouring sweat. This sweat can make the body feels lighter and great. As we all know, when our body is great, our brain will be awesome.

So stop sleeping like a sloth and make a move now. I will be at HUSM to Jog at 7.30 a.m. but we always late.. ahha Malay Promises I guess.. haha

If you wanna get your body look good join us.. no fees will be charged. Yup because we don't own that trek. If we own it, Of course I will charged a really great ammount to all of you hihi... GTG BYE.

Its raining outside.. I think all my plan will be canceled. How to Jog in rain?? you want me to get cough and fever?? nope right? so better be at home.. chitchatin' will my virtual friends.. its sound much better dont they?? ahhaha

I started to talk nonsense right now.. ahhaa before I get worst Its better if I end it right Here.. hehe 

Wednesday, 12 December 2012

PISSED OFF

Assalamualaikum..

yup I'm really pissed off now.. P1 I thought it was the best brand that I ever had for Internet services but nope.. its not..

I've pay the bills one month earlier and they do not Update my Balnced Qouta even  7 days after the due date..

I'm moving like a sloth.. I could not hold it anymore..

Please I need to do some important thing.. P1 is suck.. I hate to say that but You force me to say it..

Regret were on my side.. Choosing you just like cutting my own fingers..

I'm really sorry if this could affect your business but you need to know.. servicing good thing to customer is better..


KEK COKLAT KUKUS ala Qi Diey


Assalamualaikum
Semalam dah buat Pizza.. n hasilnye.. hampehhh hari ni nak cube buat Kek Coklat Kukus plak.. haha
Actually masuk ni dah tiga kali saye buat Kek Coklat.. but 2 kali tu Fail.. haha 2 kali tu gune oven.. ni nak try  kukus plak..  
so tadi takde niat ponn nak buat kek.. ye lah kan.. I prefer to surf internet all day long.. haha but tadi my sister suggest to make a cake today..
So I started my car's engine and when to the nearest Supermarket Called PKT.. bought all the Ingredients needed to make this cake.. ahha
so ni lah senarai bahan2 n cara membuat kek coklat kukus
Resepi kek coklat moist guna minyak 
Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( Qi guna serbuk koko jenama Tugor Gold)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.
p/s: untuk toping pula jika suka :
3-5 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko van houten
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar
campurkan semua bahan di atas dan masak secara double boiler. Hias mengikut citarasa masing-masing.
korang kalau terliur resepi yang Qi buat ni.. jangan orgh segan silu cuba kat Rumah yew.. hehe

Tuesday, 11 December 2012

I Want A Good Posture

Assalamualaikum.

Yup everyone who live in this world wanna be in a good state. For male, we want muscle and for woman off course they wanna have a good slim body with great waist.

So how to achieve this good appearance? In order to built new muscle we have to take a lot Protein. Protein help in formation of new cell. besides we need to work out. Protein is rich in Fish, Meat and Mutton.

To achieve a good and beautiful body, we should control our eating habits. Take a balanced diet. Carbohydrates must be taken the most because it generates energy. You don't wanna move slow like a sloth don't you? So take Carbohydrates and adapt in in your daily Food. Food that rich in carbo is Rice and Bread.

To have a great appearance, we also need to know what the latest fashion is. We don't wanna look like a people from Napoleon War isn't it? So be careful with what you wear. Make sure it is suitable for the occasion that you will attend. Make sure it is comfortable to wear and for Muslims, make sure it covers your aurah.

You don't wanna look too much right? Wear any outfit that less in color. If you wear something really colorful, people will say that you are a Walking Rainbow.




Monday, 10 December 2012

SEMAK SAMAN 2012

Assalamualaikum

Korang.. 2012 da nak habis ni. Korang da bayar blom sume saman2 korang?

haha ke korang tak makan saman.??

tu la kan dah gitau jangan bawak keta laju2. bukan ape selain kene saman. korang juga berisiko mendapat kemalangan.

bukan doakan korang suh accident tapi just nak nasihat.

patuhi Had Laju. jangan duk bawak sesuke suki hati mak tiri you je.
pastu kalau nak drive make sure you tak ngantok. pastikan korang rest sepenuhnya before drive.

Plus. jangan minum alcohol then drive.. haha kalau nak mapos awal cube la.. ahha (sorry to say)

bawak kenderaan korang tu ngan penuh Peka.. bukan Pekak. ahha

tengok Pedestrian tu.. kang terlanggor anak org plak.. yang pejalan kaki pon kene lintas jalan elok2.

kalau ade jejantas tu gune Jejantas.. kalau takde Jejantas.. gune brain korang la..

Time memandu tu korang boleh berzikir.. ingat2 tuhan skit doe.

instead of denga lagu yang tah hape2 kan.. boleh gak buat pahal sambilan..

jangan memotong kalau keadaan tak mengizinkan. Double Line jangan potong. tu pon nak kene ajar ke??

ni mesti ambik lesen terbang kan?? ahhaa

make sure korang bagi Signal sebelum pulas stereng korang.. ahha

Eh ni cam da jadi "TIPS ELAK KEMALANGAN JALAN RAYA" plak.. haha

back to our topik.. Ni hah carenye nak semak saman..

Gune phone pon boleyh... Online pom boleh... suka hati korang la.. asalkan bayar ye.. ahah

Cara #1 :
  1. Taip: POLIS<jarak>SAMAN<jarak>Nombor pendaftaran/Plat kenderaan. Hantarkannya hantar ke 32728
  2. Contoh: POLIS SAMAN WQM1234 hantar ke 32728

 Cara #2 :
  1. Taip POLIS SAMAN<jarak>No Plat kenderaan dan hantar ke 15888
  2. Contoh: POLIS SAMAN DBB1234 dan hantar ke15888

 Cara #3:
  1. Taip POLIS SAMAN [NO KAD PENGENALAN] hantar kepada 32728
  2. Contoh : POLIS SAMAN 123456781234 hantar kepada 32728

ha kalau nak Online plak..

korang layari lah

 http://www.myeg.com.my/

korang daftar dulu ape yang patut n then check la saman korang hahaha..

Ok itu sahaja cara yang mudah unutk korang semak saman...

Renung Renungkan.. Selamat Beramal.. hehhe

Fashion

Assalamualaikum..

For today's entry I wanna talk about fashion.
Lately I've seen so much Tribal Fashion.
They were anywhere. T-shirts, jeans, pants, cardigan, and also shoes.

To me Tribal Fashion is not suit for everyone.
Only certain people can wear something with full of colors and pattern.
Lately I've seen one of Malaysia' artist wearing a shirt with Tribal Style.
The pattern look like a Cross. As a Muslims we can't wear something with other religion sign.
This is prohibited.


Saturday, 8 December 2012

BARANG BARANG UNTUK KE PLKN 2013

Assalamualaikum..

Korang yang dapat PLKN tu.. dah tahu ke nak bawak ape pegi sane..

ape?? nak bawak Bini... hahaha bini tak boleh ok.. tinggal kat umah.. amboiihh mentang2 da awen.. tak leh berenggang la konon..

hahah korang yang dapat PLKN ni beruntung sebenarnya kerana korang akan disediakan pelbagai barangan semasa berada di pusat latihan sane nanti..

saye bukan ape.. walaupun saye tak dapat PLKN.. saye tetap bagi sokongan moral yang padu untuk mereka yakni kawan2 seperjuangan saye yang dapat PLKN..

ANTARA BARANGAN YANG KORANG PERLU BAWA IALAH

hah ambik kau aku KOPI PASTA je ni.. ahah


Kelengkapan Pelatih
PERALATAN UNTUK PESERTA PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA
1. PAKAIAN/PERALATAN YANG DISEDIAKAN OLEH JLKN
1.1.1 Pakaian Celoreng
(a) 2 helai Baju Celoreng
(b) 2 helai seluar celoreng
(c) 1 pasang boot
(d) 2 pasang “sock worsted grey”
(e) 1 unit tali pinggang
(f) 1 unit Beret
1.1.2 Pakaian Sukan
(a) 2 helai baju T sukan
(b) 2 helai seluar sukan
(c) 1 pasang kasut sukan
(d) 2 pasang stokin putih
(e) 1 unit topi “baseball”
1.1.3 Pakaian Kelas
(a) 2 helai baju kelas
(b) 2 helai seluar kelas
(c) 1 pasang kasut hitam
(d) 1 unit tali pinggang
(e) 2 pasang stokin hitam
1.1.4 Lain-lain
(a) 2 helai tudung (untuk wanita muslim)
(b) 2 helai tuala
(c) 1 berus kasut
(d) 1 pengilat kasut

2. PAKAIAN DAN KELENGKAPAN YANG PERLU DIBAWA OLEH PESERTA

2.1 Pakaian untuk kegunaan selepas kelas, waktu malam dan untuk hujung minggu termasuk pakaian

dalam, pakaian mandi, pakaian tidur, pakaian untuk sembahyang dan sebagainya.
2.2 Keperluan kelengkapan kemasan diri seperti sabun mandi, berus gigi, ubat gigi, sikat rambut dan
sebagainya.
2.3 Keperluan mencuci pakaian seperti sabun/serbuk pencuci, berus,penyangkut baju dan sebagainya.

PERKARA-PERKARA YANG DILARANG DIBAWA SEMASA LATIHAN

1.1 Peserta-peserta tidak dibenarkan sama sekali membawa, menyimpan, mengambil atau memiliki perkara

-perkara berikut:
1.1.1 Barang-barang atau alat-alat yang merbahaya seperti senjata tajam dan sebagainya di sepanjang
tempoh latihan;
1.1.2 Minuman keras, dadah serta rokok;
1.1.3 Bahan-bahan lucah;
1.1.4 Dokumen serta bahan-bahan bercetak yang berunsurkan politik dan perkauman dan perkara-perkara
lain yang boleh menimbulkan provokasi.
1.2 Peserta-peserta tidak digalakkan memakai dan membawa perkara-perkara berikut:
1.2.1 Barang-barang kemas;
1.2.2 Wang tunai yang tidak melebihi RM200.00; dan
1.2.3 Telefon Selular.
Perhatian: Jika peserta membawa barang-barang yang mana-mana tersebut di atas, peserta diminta
menyerahkannya kepada pihak pengurusan kem. Sebarang kegagalan untuk menyerahkan barangan
dan jika berlaku kehilangan semasa latihan adalah dibawah tangunggjawab peserta sendiri.

haha tengok.. saye merahkan bende yang takleh dibawa.. so korang jangan la bawa ye..

huih mesti ade yang sedih coz takleh bawa Tepon Selulit.. eh tepon selular..
ye la.. mesti takleh nak tepon BINI korang kan.. hahaha

sabor je la.. tapi rasenye ramai ape yang bawak.. pandai2 sorok lah ye..

alah tak makan dek buaya nye Bini kau.. hahahaha 

Still W.O.T.

Assalamualaikum..

WOT tu ape.. ahha sah sah korang tak bace entry sebelum ni kan.. haha siapalah diriku.. orang nak bace blog aku pon tanak.. takpe aku tak kesah.. I will write and write as long as saye tak gune duit awak satu sen pon.. kalau RM 10 cepat cepat gitau k..

so mase mula mula bukak Laptop ni.. terus terkam p1.com.my/selfcare/ coz nak check quota usage aku di bulan ini.. haha angka yang agak mengejutkan.. YOUR REMAINING QUOTA is 0 per 5350 MB hahha..
sedih jugak la nak gitau kan.. aku buat ape sangat je samapai habis Qouta... (BLOGGING FACEBOOK TWITTER YOUTUBE) je.. ahhaa

so ni kire nye duk gune atas quota yang dah habis la.. so bukak FB pon macam sloth je rase.. in fact I think sloth is faster than me.. ahhaha saye tak kesah.. kalau saye nak bukak internet saye bukak jugak.. so macam ni.. nak cite nye.. anyway saye takde cite terbaru except kaki saye melecet akibat pakai kasut ketat time pergi jogging tadi kat HUSM jogging Trek.. ahah takkan pasal kaki pon korang nak bace.. hahaa

but siryes babe.. sakit gile.. saye rase time nak habiskan larian saye tadi macam ade pisau duk menikam nikam kaki saye ni.. pedih wo.. I'm bleeding I'm bleeding keep pouring from mouth.. so duduk kat seat.. bukak kasut then tengoklah hasil yang terbaru.. ahhaa pedih lol..

tapi ntah nape hari yang mula2 saye pegi Jogging rase cam trek tu jauh je.. cam panjang je.. but hari ni rase cam Kontot je Trek ni.. haha but still saye lari tercungap2 jugak.. mungkin kene Jog selalu kott.. tanak da saye torture diri sendiri camni.. (yela tu.. kawan ajak pegi jugak) yup.. memang pon saye kalau kawan ajak gi mane2 trus on.. haha

satu bende agi.. saye tengok kawan saye kat FB da mencecah 2315 da pon... huhu.. tu satu lagi masalah saye.. takleh nak tolak Friend Request... owang laen senang je Unfriend n Ignore friend request but not me...
rase cam berdosa sangat tolak friend request haha.. kalau orang suh LIKE gambar pon satu hal.. saye akan jadi kesian.. saye akan Like and siap share lagi bende tu.. haha to me.. whatever makes my friends happy.. I'm ok with it.. kite ni hiduop jangan la berkire sangat.. make life simple.. ok..


Friday, 7 December 2012

GANGNAM STYLE.. Now I Know..

Assalamualaikum.. post kali ni menceritakan kisah sebenar ape yang berlaku di Gangnam...

ala yang korang sume dok tengok kat Youtube tu la.. Including me too.. ahha

PSY.. ko dah kaye skang ekk.. but people dont know what makes you inspired to do that song..

this is reality.. believe it or not.. that's your right.. but I Believed it ....

so ni lah satu Karangan pasal Gangnam Style yang saye copy dari Facebook..

harap tuan die tak marah coz.. Muslims in the whole world shud know this fact...

KISAH BENAR: SECEBIS CERITA DUKA DARI GANGNAM
oleh Mohamad Sidik pada pada 7hb Oktober 2012 pukul 12.14 ptg

Malam tadi setelah keluar dari masjid seusai selesai solat Isyak di masjid berdekatan dengan rumah, saya berjalan kaki seorang dir
i pergi ke sebuah kedai makan untuk makan malam. Pengunjung di kedai makan yang saya tuju itu agak ramai dan boleh dikatakan hampir kebanyakan meja di kedai tersebut sudah penuh. Saya memilih untuk duduk di salah sebuah meja di bahagian paling hujung seorang diri yang ketika itu tiada orang di meja tersebut. Apabila pelayan datang saya pun memesan makanan yang saya mahu. Selepas beberapa ketika pelayan tersebut pergi datanglah pula seorang gadis muda berkulit cerah berjubah dan bertudung hitam gaya wanita Arab ke meja saya seraya bertanya,

"Tuan, boleh saya duduk di sini..? Kamu lihat, tempat-tempat di meja lain semua sudah penuh.."

"Oh, ok.. tak mengapa. Silakan duduk.." jawab saya agak terkejut dengan sapaan gadis itu. Perbualan kami dalam bahasa Inggeris.

Kemudian pelayan datang kepadanya dan dia hanya memesan 'fresh orange' untuk minuman. Apabila pelayan pergi saya memberanikan diri bertanya kepadanya dengan rasa pelik, "Kamu seorang diri sahaja? Dan kamu kelihatan bukan orang Malaysia, bukan?"

Dia mengangkat wajahnya dari telefon pintarnya ke arah saya lalu menjawab dengan tersenyum, "Oh saya dari Korea Selatan, dan saya ingin ke rumah seorang kawan.."

"Oh Korea Selatan.. sekarang negara itu sedang 'famous' dengan tarian Gangnam Style.." jawab saya spontan bersahaja sambil tersenyum dan menganguk-angguk sendirian tatkala mata gadis itu kembali ke telefon pintarnya sambil menggerak-gerakkan jarinya di atas skrin sesentuh dan kadangkala dia juga tersenyum seorang diri melayan sesuatu dari telefon pintarnya.

"Gangnam Style..? Apa yang kamu tahu tentangnya.. ia tarian yang dilaknat Tuhan. Saya menganggapnya diilhamkan oleh Iblis kepada artis itu." jawabnya dengan nada yang tegas dan berani.

"Oh ok ok, minta maaf..saya tak bermaksud menyinggung perasaan kamu.." jawab saya serta-merta.
Perbualan terhenti seketika beberapa lama. Selepas kira-kira 15-20 minit pelayan kembali datang dengan membawa pesanan saya dan minuman gadis itu.
"Kamu mahu tahu apa yang saya tahu tentang Gangnam?" tanya gadis kembali itu kepada saya.

"Jika kamu berminat untuk bercerita kepada saya, saya akan mendengarnya…" jawab saya dengan tenang sambil mula menghirup jus tembikai susu yang saya pesan.
"Ok sekejap beberapa minit, selepas saya membalas mesej-mesej ini.." jawabnya sambil jari-jemarinya ligat bermain di dada skrin telefon pintarnya.

Saya hanya mengangguk-angguk sambil mengangkat kening dan mula menyuap makanan dengan sudu ke dalam mulut walaupun saya sedar bahawa memakan dengan menggunakan tangan itu lebih menepati Sunnah Rasulullah SAW.

"Baik, sekarang saya akan bercerita tentangnya.. ia sesuatu yang menarik tetapi pelik dan menakutkan." kata gadis itu kembali.
"Ok, seakan-akan ada satu perkara besar yang kamu ingin sampaikan kepada saya." jawab saya kembali sambil mulut mengunyah nasi.

Kemudian dia diam kira-kira sepuluh saat, mengambil nafas lalu memulakan ceritanya kepada saya,

"Di Gangnam ada satu pertandingan pelik yang diadakan untuk gadis-gadis muda untuk menjadi perempuan-perempuan simpanan bagi orang-orang kaya dan para jutawan. Kebanyakan gadis muda yang menyertai pertandingan tersebut adalah mereka yang ingin mencuba nasib apabila gagal mendapat tempat dalam pekerjaan atau terlalu teruja untuk menikmati hidup mewah bersama orang-orang kaya… mereka dijanjikan dengan hadiah yang sangat lumayan, kereta mewah, jet peribadi dan rumah besar seperti istana dengan kolam renang jika memenangi pertandingan tersebut."

Kemudian dia diam lagi... kali ini dia pula meminum minuman 'fresh orange'.. dia diam dengan agak lama tanpa berkata apa-apa.
"Ok, kemudian..?" tukas saya lagi ingin tahu.

"Oh, ia sesuatu yang amat dahsyat dan keji dan saya hampir tidak mahu menceritakannya kepada kamu. Tapi saya akan cuba ceritakannya juga agar kamu dapat tahu apa kisah benar yang berlaku.." sambungnya lagi.

"Iya, sila sambung lagi... saya memang ingin tahu tentangnya." balas saya lagi.
"Ok... Pertandingan itu, untuk sampai ke tempat pertandingan tersebut, para peserta yang terdiri daripada perempuan-perempuan muda yang cantik masing-masing dikehendaki menunggung seekor kuda kira-kira 500 meter dari tempat para peserta berkumpul ke tempat pertandingan yang merupakan sebuah istana besar dan mewah milik seorang jutawan di Gangnam. Kamu bayangkan, mereka semuanya menunggang kuda dengan memakai kasut tumit tinggi, baju jarang dan skirt singkat yang seksi sambil diiringi pihak penganjur pertandingan dengan helikopter.."

"Setelah sampai di sana mereka disambut oleh pihak penganjur di istana itu dan dibahagikan kepada dua kumpulan. Setiap kumpulan akan melalui dua laluan yang berbeza. Pertandingannya ialah laluan berhalangan untuk sampai ke destinasi yang terakhir. Ia seperti pertandingan dalam rancangan ‘Wipe Out’ di dalam TV jika kamu pernah melihatnya. Setelah sampai di destinasi terakhir pula, para peserta yang berjaya dari dua kumpulan itu akan bertarung pula sesama sendiri. Jika pihak lawan tewas maka peserta yang masih bertahan akan dianggap sebagai pemenang dan mendapat wang bernilai jutaan USD. Laluan berhalangan itu sangat berbahaya, namun para peserta hanya melakukannya dengan memakai kasut tumit tinggi dan pakaian seksi mereka sambil disaksikan dan disorak oleh para jutawan yang melihat aksi-aksi mereka tersebut dari sebuah ruang balkoni bilik mewah di istana tersebut. Saya tidak pasti ianya dirakam ataupun tidak."

Terus-terang, ia adalah pertandingan membunuh diri yang paling gila…"
"Ok, kemudian.. apa yang berlaku?" tanya saya mencelah dengan rasa teruja.

"Satu ketika di salah satu trek, para peserta dikehendaki memanjat palang-palang besi untuk melintasi salah sebuah menara di istana tersebut, palang tersebut sangat tinggi dan di bawahnya ada kolam renang. Di satu sudut yang lain, para jutawan pula menyaksikan aksi-aksi peserta dari dalam sebuah bilik mewah sambil menikmati hidangan dan minuman arak yang mahal bersama gadis-gadis mereka."

"Ramai perserta ketika itu yang terjatuh ke bawah ketika cuba memanjat palang-palang besi tersebut. Ada yang terhempas ke lantai dan kepalanya pecah. Ada yang patah tangan dan kaki. Ada yang pecah badannya. Kolam renang tersebut penuh dengan darah dan ada yang mati lemas ketika jatuh ke dalamnya setelah gagal untuk berenang keluar dari kolam renang yang dalam tersebut. Mereka semua para gadis yang tidak berupaya dan mereka sangat kasihan."

"Yang lebih keji daripada itu, mereka yang tercedera ketika itu langsung tidak dibantu.. malah dibiarkan sahaja untuk disorak dan ditertawakan oleh para jutawan yang melihat mereka sepanjang pertandingan. Akhirnya apa yang saya tahu, hanya dua orang gadis sahaja yang berjaya melepasi laluan itu daripada keseluruhan 30 orang gadis yang menyertainya... saya dikhabarkan walaupun dua gadis itu akhirnya berjaya, mereka kini hidup dengan trauma dan penuh ketakutan di sisi para jutawan gila tersebut. Mereka kini hidup seperti hamba di dalam istana zaman purba. Tiada tamadun dan tiada akhlak... hanya menjadi hamba suruhan lelaki-lelaki kaya yang merantai hidup mereka sahaja. Lebih malang lagi gadis-gadis yang sudah terjerumus ke sana tidak boleh lari daripada golongan kaya gila itu. Jika cuba untuk lari kemungkinan mereka akan dibunuh."

Sampai di sini tiba-tiba gadis itu sebak... wajahnya berubah dan air matanya serta-merta mengalir laju dan menangis teresak-esak.
Saya sudah tentu sangat terkejut dengan perubahannya secara tiba-tiba itu, dan cuba memujuknya,

"Hey, please don't cry here… people will look to us. Please calm down. I'm sorry so much to make you telling me this story…" kata saya kepadanya perlahan dengan suara hampir berbisik.

Namun saya membiarkannya dengan keadaannya itu untuk beberapa ketika. Kemudian saya berkata kepadanya, "Saya tak tahu apa sebenarnya yang membuatkan kamu menangis, tapi saya minta maaf banyak-banyak kerana disebabkan saya kamu menangis. Sebenarnya saya sangat terkejut mendengar cerita kamu. Ia sesuatu yang sangat dahsyat yang belum pernah saya mendengarnya sebelum ini.."

Ia ok... ia ok... ia ok... (sambil mengesat air matanya dengan sapu tangan miliknya)... maafkan saya kerana tiba-tiba bersikap pelik tadi. Kamu tahu, salah seorang gadis yang mati kerana pecah badannya ketika jatuh di pinggir lantai kolam renang itu ialah adik perempuan saya sendiri... Ibu saya membunuh diri kerananya dan bapa saya menjadi gila. Setelah ibu saya membunuh diri bapa saya sakit selama berbulan-bulan lalu akhirnya meninggal dunia."

Pada waktu ini dia kembali diam beberapa minit… saya pula tergumam dan tidak terkata apa-apa… setelah itu dia menarik nafasnya dalam-dalam lalu menyambung kembali kisahnya,

"Ibu-bapa saya hanya memiliki dua orang anak perempuan dan adik saya sudah menjadi mangsa kepada nafsu gila orang-orang kaya Korea."

"Sejurus selepas tamat pertandingan tersebut, saya dihubungi seorang wanita yang memberitahu bahawa adik saya telah pengsan dan cedera parah kerana kemalangan dan saya dikehendaki ke hospital untuk melihatnya. Wanita itu menyatakan dia mendapat nombor telefon saya daripada adik saya. Apabila saya dan ibu-bapa saya tiba ke hospital, kami dikhabarkan adik saya telahpun meninggal dunia. Saya memarahi wanita tersebut dan mendesaknya bertubi-tubi untuk menceritakan kisah sebenar kepada saya... dan akhirnya selepas beberapa hari dia menceritakan keseluruhan kisah ini kepada saya. Setelah tahu kisah sebenar, kami sekeluarga meraung dan menangis macam orang gila kerana tidak pernah menyangka adik saya sanggup menyertai pertandingan gila tersebut hanya untuk hidup mewah sebagai gadis simpanan orang-orang kaya. Namun wanita itu berkata ia adalah pilihan adik saya sendiri."

"Beberapa minggu kemudian ibu saya membunuh diri pada satu malam dengan menelan aspirin sebanyak 200 biji. Keesokan harinya ibu saya koma dan apabila saya dan bapa menghantarnya ke hospital, pada malam harinya dia meninggal dunia. Bapa saya pula selepas itu sakit jiwa sebelum mengalami sakit tenat yang membawanya meninggal dunia. Saya pula hidup tidak menentu dan mujurlah masih mempunyai seorang sahabat wanita beragama Islam yang terus berjuang agar saya dapat meneruskan kehidupan dengan tabah. Berulang-ulang kali dia mengingatkan kepada saya bahawa kehidupan ini adalah anugerah Tuhan dan orang yang beriman tidak akan berputus asa."

"Dan kerana itu saya melihat kamu kini sebagai seorang Muslimah..?" saya mencelah ceritanya.

"Alhamdulillah, terima kasih kepada Tuhan. Sahabat saya itu telah membawa saya berjumpa dengan seorang imam di bandar Seoul untuk memulihkan semangat hidup saya. Imam itu mula bercerita kepada saya tentang Allah, Islam dan Nabi Muhammad. Saya menerima segala ajarannya dengan lapang hati seakan-akan ia satu-satunya pilihan yang ada. Benar, Islam adalah satu cahaya yang sangat terang seperti matahari dan mendamaikan seperti bulan purnama yang kembali menyuluh seluruh hidup saya dan saya terus berubah kepada agama ini tanpa ragu-ragu. Dan kamu tahu tak, jiwa saya berasa sangat-sangat tenang dan damai ketika mendengar ayat-ayat Al-Quran yang berkumandang di ibu pejabat markaz Islam di bandar Seoul. Imam itu salah seorang ahli pengurusnya. Saya tidak pernah mendengar muzik-muzik yang sangat indah seperti ayat-ayat Al-Quran sebelum ini dalam hidup saya."

Kini suara gadis itu kembali gagah seraya berkata, "Alhamdulillah, saya bersyukur kerana diselamatkan Tuhan dan kembali dihidupkan semula sebagai seorang Islam setelah saya kehilangan segala-galanya akibat kekeringan jiwa masyarakat dunia terutama masyarakat Korea yang hidup sesat tanpa agama. Mereka semua telah sesat tanpa panduan hidup yang benar daripada Tuhan."

Setelah itu dia diam dan meminum minumannya...

"Kisah kamu amat menarik tetapi menakutkan. Adakah kamu sudah mengambil tindakan undang-undang bagi pihak adik kamu, atau melaporkannya kepada media atau berbuat sesuatu?" ujar saya kembali kepadanya.

"Lupakan sahajalah, saya sudah melaporkannya kepada pihak polis, sudah menceritakannya kepada beberapa orang wartawan dan melaporkannya secara bersumpah kepada beberapa orang peguam. Pihak polis enggan melakukan pendakwaan kerana tiada bukti-bukti yang kukuh mengenainya. Tiada video dan tiada saksi-saksi lain yang mahu tampil kepada pihak berkuasa selain saya. Mungkin ada namun ia tidak memadai. Wanita yang membawa adik saya ke hospital itu juga sudah menghilangkan diri. Saya cuba menghubungi nombor telefon bimbitnya berali-kali namun dia tidak dapat dihubungi. Kali terakhir saya mendengar tentangnya melalui seorang peguam yang mendapat khabarnya daripada seorang detektif polis ialah dia sudah meninggal dunia akibat kemalangan. Para peguam lain dan wartawan yang saya ceritakan kisah ini kepada mereka kesemuanya telah diugut untuk tidak mendedahkannya kepada umum. Mungkin begitu juga yang terjadi kepada mangsa-mangsa yang lain. Laporan polis di sana pula menyatakan gadis-gadis yang meninggal dunia akibat cedera parah itu adalah kerana rabung palang-palang besi di istana itu roboh ke bawah ketika mereka semua sedang berada di atasnya kerana ketika pihak polis sampai di sana palang-palang besi itu sudah pun dirobohkan. Manakala mangsa-mangsa yang masih hidup setelah kecederaan masih mengalami trauma yang dahsyat dan ada yang cacat seumur hidup walaupun mereka mendapat bayaran ganti rugi insurans yang banyak. Apa yang saya tahu mereka semuanya diugut akan dibunuh jika mendedahkan peristiwa sebenar kepada pihak polis. Yang pasti di sana wujud monster-monster besar yang menutupi kes ini termasuk menteri-menteri kerajaan… ia berkaitan dengan wang dan kuasa. Dan sudah tentu kamu tahu apa yang wang dan kuasa boleh buat pada kita." jawabnya lagi dengan panjang lebar yang sarat dengan hujah.

"Oh, ok... ianya sesuatu yang gila pernah saya dengar. Jadi sekarang berapa umur kamu dan mengapa kamu berada di Malaysia? Dan... apa yang kamu sedang buat di Malaysia sekarang? Dan lagi… bilakah peristiwa sedih itu berlaku?" tanya saya bertubi-tubi kepadanya dengan rasa ingin lebih tahu.

"Kamu agak saya berumur berapa…?"
"Saya tidak mahu mengagak dan saya tidak tahu berapa umur kamu."

"Kisah sedih itu hanya berlaku pada tahun lepas, dan saya tidak mahu sebut apa bulan dan harinya. Cukuplah kamu tahu ia berlaku pada tahun lepas. Kini saya berumur 29 tahun dan saya di berada di Malaysia kerana ingin cuba mendaftar kursus bahasa Arab di ******* University dengan sahabat wanita Muslimah saya dari Korea itu. Tadi saya bertemu-janji dengannya untuk bertemu di sini. Kami rakan serumah dan dia tadi menziarahi rakan kami orang Malaysia di kawasan ini. Saya sampai ke sini lewat sedikit dengan teksi.” jawabnya berterus-terang dengan nada jujur.

"Oh, kamu sungguh berani. Di Malaysia tidak ramai wanita yang berani naik teksi seorang diri pada waktu malam. Terima kasih kerana menceritakan kisah ini kepada saya.. saya amat menghargainya dan mudah-mudahan suatu hari Allah akan membalas dendam untuk kamu dan mangsa-mangsa lain yang telah teraniaya..." kata saya lagi kepadanya sambil mengangguk-angguk.

"Sudah tentu...! Suatu hari nanti semua orang dan dunia akan tahu mengenai kejahatan tersembunyi di bandar Gangnam yang dilaknat itu!" tukasnya dengan nada yang keras.
"Kamu ingat artis yang mecipta lagu Gangnam gila itu menyukai cara hidup bandar Gangnam..? Saya rasa dia amat sinis tentangnya dan dia pernah berasa tertekan dengan cara hidup di sana.. namun kini dia sudah menjadi sebahagian daripada mereka. Semoga Tuhan melaknat mereka semua. Saya menyerahkan kepada Tuhan untuk membalas segala kejahatan mereka."

"Whoa... kamu nampaknya sangat marah dengan Gangnam..." balas saya sambil mengangkat kedua-dua kening dan menyedut jus tembikai susu yang masih berbaki menggunakan straw.
"Oh, jangan kamu berpura-pura seperti tiada perasaan dan tidak mempunyai perikemanusiaan.." balasnya pantas kepada saya.
"Tidak, tidak... saya benar-benar terkejut dan simpati dengan kisah kamu. Bahkan di sebalik itu, saya dapat melihat kamu seorang yang tabah, kuat dan berani." balas saya kembali untuk menenangkannya.
"Oh ya, adakah kamu datang sini dengan biaya sendiri? Bagaimana dengan suami kamu dan kerjaya kamu di Korea?" tanya saya kepadanya dengan meneka-neka.

"Hahaha, saya masih belum bersuami dan saya telah menjual segala apa yang saya ada di Korea untuk datang ke sini. Saya mahu belajar bahasa Arab di sini dan merancang mahu ke Mesir atau ke Islamic Center di Chicago selepas ini untuk belajar lebih banyak tentang Islam di sana. Kamu juga tahu, Timur Tengah kini tidak stabil dan saya masih ragu-ragu untuk ke Timur Tengah. Imam yang mengislamkan saya itu pernah memberitahu saya bahawa dahulunya dia belajar bahasa Arab dan agama Islam di Syria di sebuah universiti yang namanya An-Nur." jawabnya dengan reaksi yang kembali ceria sambil tersenyum.

"Oh dulu saya juga pernah belajar di Syria, dan universiti itu namanya Universiti Abu Nur." jawab saya.
"Oh benarkah? Ceritakan kepada saya tentang Syria... saya bertuah bertemu dengan kamu." tukasnya teruja dengan muka yang sangat gembira.

Sesampainya di sini perbualan kami mula bertukar topik kepada isu Syria dan pergolakan di Timur Tengah serta topik-topik lain yang sudah tiada kena-mengena dengan Gangnam. Saya juga bercerita sedikit sebanyak tentang latar belakang diri saya kepadanya sebagai membalas kisah hidupnya yang telah dia ceritakan kepada saya.

Lama juga kami bersembang sejak jam 9.00 malam tadi. Kira-kira jam 10.30 malam rakan gadis itu datang ke kawasan kedai tersebut dan gadis itu meminta izin untuk pergi. Dia membayar segala pesanan makanan saya dan memperkenalkan dirinya sebagai Sofiyyah dan rakannya bernama Nadiah. Katanya nama mereka berdua diberikan oleh imam yang mengislamkan mereka di bandar Seoul merangkap guru murabbi mereka di Korea Selatan. Saya pula beruntung kerana makan malam saya ada orang belanja.

Kedua-dua mereka pernah lahir sebagai manusia yang tidak pernah menganut sebarang agama di Korea namun kini Allah telah memuliakan mereka dengan agama Islam yang suci. Saya tidak tahu sejauh mana kebenaran cerita Sofiyyah tentang kisah yang berlaku kepada adiknya di Gangnam. Kebenaran kisah tersebut saya serahkannya bulat-bulat kepada Allah. Namun saya berminat untuk kongsikan kisah ini kepada para pembaca agar para pembaca dapat membuat penilaian sendiri. Kisah tersebut mungkin benar dan mungkin tidak benar. Namun, di sebalik kisah yang saya pindahkan daripada Sofiyyah ini, dapatlah kita mengetahui sesuatu dan menjadikannya sebagai pengajaran.

Apa yang saya suka kongsi satu iktibarnya ialah, saya melihat betapa Sofiyyah amat bersyukur dan menghargai nikmat Islam yang dikurniakan Allah kepadanya. Dia sanggup meninggalkan negerinya dan menjual segala hartanya demi mempelajari bahasa Arab di bumi Malaysia bagi memahami Al-Quran, malah dia bercita-cita untuk terus mengembara bagi mempelajari ilmu-ilmu Islam dan menjadi seorang pendakwah Muslimah di negara Korea untuk Islamkan lebih ramai penduduk Korea. Dia seorang yang amat berani, tabah dan cekal. Lihat saja, bagaimana dia seorang diri berani menyapa seorang lelaki asing seperti saya di awal kisah tadi. Apa yang saya lihat padanya, tiada sebarang ketakutan di dalam dirinya dan harapan hidupnya telah seratus-peratus diserahkan kepada Allah. Dia telah menjual seluruh jiwa dan raganya hanya kepada Allah semata-mata. Di sebalik kekuatan dirinya sekarang, saya juga yakin di belakangnya ada seorang murabbi mursyid yang hebat, iaitu sang imam yang telah mengislamkannya. Biasanya di sebalik orang-orang yang hebat, di belakang mereka sudah tentu ada para pendidik yang jauh lebih hebat lagi. Di dalam hati saya berkata sudah tentu peribadi sang imam itu lebih hebat lagi kerana berjaya membaiki diri Sofiyyah menjadi lebih kuat sepertimana sekarang. Ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk memulihkan, mendidik dan membangunkan jiwa manusia yang sudah rosak teruk seperti Sofiyyah dan menjadikannya seorang srikandi yang gagah perkasa jiwanya.

Sepanjang berjalan kaki pulang ke rumah, saya banyak tertanya-tanya di dalam hati betapa kita ini begitu leka dan tidak bersyukur dengan nikmat beragama Islam yang telah Allah anugerahkan kepada kita sejak kita dilahirkan ke alam dunia.

Di dalam hati saya sepanjang pulang, "Allahu Rabbi.... alhmdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah." Sambil kaki saya sekali-sekala menyepak batu-batu kecil di jalanan dan kedua-dua tangan dimasukkan ke dalam poket jubah putih kiri dan kanan seraya muka menunduk ke arah tanah...

Sehingga saat ini saya masih tetap berfikir sendirian, kisah Sofiyyah ini ialah apa yang saya dengar berlaku di negara Korea yang maju.. bagaimana pula dengan kisah-kisah gelap seperti kisah gadis-gadis Melayu Islam yang menjadi pelacur kelas atasan di negara kita. Sudah tentu banyak juga kisah-kisah gelap yang tidak pernah kita dengar tentang mereka. Sebelum ini saya pernah juga mendengar mengenai kisah-kisah kongsi gelap di negara kita yang dilindungi oleh orang-orang besar.

Allahu Allah, betapa teruknya manusia menjadi hamba wang dan kuasa pada zaman ini... Ya Allah, selamatkanlah kami di dunia dan di akhirat...

[Kisah benar ini selesai ditulis semula pada: hari Ahad, 07 Oktober 2012, 10.55 AM]




patot la tarian tu macam kuda.. n "Heyy Sexy Lady".. tu sume..

never listen to this song anymore.. baik denga Sami Yusuf ke MAher Zain or Cat Steven (Yusuf Islam).. ahha

Thursday, 6 December 2012

SEMAKAN PENEMPATAN PLKN 2013

Assalamualaikum..

tetibe plak rase nak update something yang berfaedah.. ahha.. OK what??

so korang dapat PLKN tak?? unluckily I'm not.. ahha or should I say I'm LUCKY??

whatever la.. PLKN ni ok ape.. korang balik nanti mesti ade perubahan.. ketara punye la.. Physical yang obviousnye.. ahha

so korang dah semak belom Penempatan korang??? kang ade yang tak tahu plak..

korang sume duk lam penempatan Orang Asli di Zimbabwe.. ahha.. tahun ni Malaysia tanggung korang duk luar negara.. hahha.. JUST JOKING..

jangan marah yep.. saje je ni.. panas2 cuaca terik.. ahha

so ni LINk untuk semakan Penempatan korang sume..

http://apps1.khidmatnegara.gov.my/penempatan

so korang semak la.. then bagi feedback kat saye./. haha (takde pekdahnye)... hihi

hope korang dapat tempat yang menarik.. HIjau gitu.. lala.. terase plak kerugian aku tak dapat PLKN nih..

huhu.. lau tak takde la aku susah2 pegi cari kerja.. lulu..

k la semak tau??

Wednesday, 5 December 2012

TWO PRECIOUS HOUR

Assalamualaikum

yup.. just now was the most precious moment in my live...

waiting for isyak.. took remote and stroll down the channel.. aha.. found something really good..

THE STORIES OF PROPHETS... By Yusuf Estes... on Astro OASIS..


this uncle really make me fascinating.. following his story make me realized that the Prophets History really meaningful and should be something that every Muslims know..

tengok best sangat.. coz pak cik ni cite memang relax.. he used really nice work.. the audience pay fully attention to him.. and that happened to me as well ..

really nice to see what Yusuf Estes wore.. a Jubah and also vest.. hurm so stylo.. hehe

tengok syok2 tetibe my nephew change to another channel.. I think he didn't want to watch the Program because it is in English..

so I went to sauna for 15 minutes.. feeling so great.. haha.. I can fells my sweat running over all part of my body.. so wet..

then fresh up for a moment and pergi mandi.. lepas sauna memnag dahaga air.. I dun really know the benefits but I just try it.. my body feel lighter..

so here I am now.. online for unspecific moment.. hahha.. updating blog is my pleasure.. I found that a citizen of Yemen viewing my blog.. I dun know whether he/his understand coz I wrote in a mixed language..

Malay + English producing Manglish... haha..

anyway thanks for viewing my blog...

Tuesday, 4 December 2012

Jogging Moment..

huhu SALAM sume.. Qi baru perasan yang tak semua post Qi mulakan ngan salam.. huhu.. I will try to Improve more after this..

memang penting untuk kite sesame Muslim ni sebarkan salam.. coz maksud ASSALAMUALAIKUM tu memang da perfect.. da hollistik..

so its better if we start conversation with other by using Salam.. because Hai, Hye, HAloops.. n Hello.. doesn't give any meaning...

ape yang aku melalut nih.. lari dri tajuk BESAR kat atas... hahha biasak la cuti skolah.. eh cuti plak..
DA HABES SKOLAH.. heh

so tadi pegi la Jogging ngan kawan2 saye kat Jogging trek HUSM.. so sampai je sane.. terus taruk barang ape sume kat tempat yg selamat then start to jog..

no WARM UP..a huhu I know it dangerous but.. my friends dont do it too.. so lau sakit pon sesame la kan..

heheh.. start runnning tu okey lagi.. lam 5 minit pastu da tercungap.. ni mesti lebih lactic acid.. hahaha oxygen kurengs.. OXY OXY.. need you.. so I jalan je la.. pastu tengok group another fren saye ni da nak lintas saye so saye pon sambung jog balik.. hehe

my chest feels really hurt.. dun no why.. da lame tak buat vigorous activity kowtt.. so jadi la cenggini..

habis satu pusinga trek Jogging tu saye pon hangout la kat Astaka Padang HUSM tu.. bincang2.. yang topik hot kat citu.. pasal perikse.. huhu.. naik muak mendengar nye..

hehehe .. diorang cite sal soalan ape diorg jawab.. time tu saye dah blur tak ingat langsung.. huhu

anyway we all hope that we will get better result in SPM.. coz is the beginning of our life.. haha

so bile tukar topik kepade KERJA.. sume diorang sonyap.. die tak de niat pon nak keje.. hahaha
duk umah maen game je dieorg tahu.. hehehe

then I arrived home safely.. esok dieorg ajak agi pegi Jog but.. I guess i will not be there.. I have something better to do.. muahahaha...

HIDUP SBG LEPASAN SPM

hahha... or should I cry>?? huhuhu

anyway zaman duk skolah dulu tak abis abis cakap nak rest... but time zaman rest without no end ni.. rase nak skolah plak..

QI you must know that awak dah abis skolah.. no more going to school.. yup. I must accept the fact..

huhu.. missed school time so much.. skang ni duk umah takde buat pape pon..

makan tido.. tido makan.. excrete waste jarang2.. ahhaha

kekadang tu terpikir.. EH lepas ni aku nak bace BIO la.. then after few seconds.. weyy.. ko da abes skolah la.. exam pon abes da..

hhahha... nothing to read.. takkan nak bace NOVEL cinta kowt??? lagi bagus bace Terjemahan Al Quran.. lagi best.. dapat pahala lak tu..

teringin sangat nak kerja.. da banyak tempat saye pergi n no vacancies.. so sad... baru tahu begini la hidup seorang penganggur  terhormat.. chewwahhh..

this morning I went to MAYBANK with my sisiter to open SSPN account... then sambil mak kakak duk shopping her things.. saye pegi la merayau2 sekeliling MARKET PLACE OF KUBANG KERIAN tu..

then nampak iklan JAWATAN KOSONG.. Office boy.. hurm saye terus masok..

then die suh isi borang .. siap suh taruk GAMBAR PASPORT agi.. seb baek saye ade simpan lam dompet..

so die cakap nanti die akan call bile BOSS die go through... heheh I REALLY HOPE I WILL GET THAT JOB ... InsyaAllah..

anyway.. korang doakan la saye dapat keje tu.. heheh aminnn...

hurm.. saye pon da penat duk rumah ngadap tv je keje.. hihi

asyik dup ngadap MERLIN je .. habis Season 4 sambung ngan Season 5 plak.. hahha

so hidup jadi takde routine.. and esok.. another great thing waiting for me..

kawan saye ajak pegi jogging... then saye pon on je la.. setuju..

but tengok lam closet .. my kasut sukan dah takde.. cari punye cari tak jumpe.. so essok nak jog camane ntah..

hurm sitting home make me wanna get closer to the Creator.. so I take Holy Quran and read it's meaning..

terjemahan Surah Al Baqarah.. lam surah ni banyak cite pasal BAni ISRAEL..

bani ISrael ni memnag dari dulu lagi tak kenang budi... lepas Nabi Musa selamatkan diorang drpada kekejaman Firaun ngan belah laut Merah tu..

NAbi Musa pon tinggalkan mereka ngan Nabi HArun sebab kene outstation.. balik2 je.. tengok Abni Israel ni tengah sembah patung anak lembu..

mengamuk Nabi Musa.. bodoh btol diorang ni.. pastu time diorang travel takde air.. so die mintak kat nabi Musa.. Allah suh NAbi Musa hentakkan tongkat die kat satu batu ni..

then terpanCHOR lah 12 mata air.. mereka kemudianya mintak makanan plak ngan Nabi Musa..

Allah bagi mereka makan Al-manna dan As-Salwa.. makanan dari syurga tu diorang makan smapai diorang puas.

then mereka mintak nak makan makanan biase plak.. so ungrateful.. Allah memang melaknat mereka.

so tengok la keadaan Bani Israel sekarang.. Aturat yang ALlah bagi kepada mereka ditukar dengan sesuka hati.. memang bodoh gile.. they cannot follow the rules because they don't wanna leave some bad things that they always do..


You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers