PESANAN KEPADA MUDA MUDI ZAMAN SEKARANG

Assalamualaikum..

Post kali ni agak serius kerana saya amat terkilan dengan ape yang saya lalui tatkala melayari Facebook.com..

Facebook.com merupakan satu laman sosial yang sangat berguna dan banyak manfaatnya kepada kehidupan manusia...

Remaja yang mempunyai akaun laman sosial ini pula bebas untuk mengemaskini status dan juga perasaan di laman ini..

Apa yang merunsingkan ialah.. apabila ada segelintir remaja yang tidak tahu penggunaan yang betul teknologi masa kini meng'update' status yang jika dibaca agak tidak menyenangkan dan memberi satu persepsi negatif terhadap remaja tersebut..

Perkara ini mungkin tidak dipandang serius oleh masyarakat.. tetapi dalam melahirkan remaja yang berfikiran positif.. perkara ini adalah satu perkara yang boleh membawa kemudharatan...

Jika seseorang remaja ini putus cinta la contohnya.. die akan post perkara2 yang mengaibkan bekas pasangan nya.. Mengaibkan orang lain adalah berdosa dan ditegah smaa sekali dalam agama..

Penggunaan bahasa kasar dan lucah juga menunjukkan betapa kuranya maruah seseorang individu itu di mata pembaca statusnya..

People can judge others by viewing their wall..

This might not be good for those who always post something bad..

Biar lah update status kite tu satu perkara yang positif yang mampu memberi manfaat kepada orang laen..



by Qi Diey on Facebook.

Aku paling benci sorang pompuan ni.. post kat FB mencarut pastu buat cam desperate sangat... sumpah n maki hamun laki.. Cube la post something yang nampak ko ade maruah skit... Aku tak pelik pon kenape BF kau tinggalkan kau... org kat FB pon leh tahu perangai kau.. kat luar ape lagi... 
#Klaau kite tak cantik Fizikal.. biaq la cantik Dalaman... OK..

Comments

Popular posts from this blog

TEKS PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN ISLAMIK

BARANG BARANG UNTUK KE PLKN 2013

'Bienvenue' Third Semester