Posts

Showing posts from April, 2013

MAK Saya Yang DIsayaNGI

Image
Assalamualaikum

tetibe plak rase hari ni nak buat satu biografi kat seorang Insan yang benar benar saya kagumi... it is my Mother... Meriam namenye.. pemilik asal Meriam Webster online dictionary... (lepas tu kene rampas) *tipu je..

ramai orang tanye kenape ejaan die MERIAM?? cam Meriam Buluh and and Meriam senjata yang ade kat Istana (as hiasan)...

camni cite die... mase Mak saya dilahirkan.. Atok saye.. Dollah bin Omar telah pergi daftar.. n kerana slang omputeh nye die telah beritahu.. Mary Ann.. but yang org pendaftran tu Eja lam Bahasa Melayu.. so jadi lah MERIAM...

Maryam atau dikenali sebagai Mary ialah ibu kepada Nabi Isa A.S. ... THE VIRGIN MARY.. yang tak pernah berkahwin seumur hidupnye..

Maryam Si Dara..... Allah itu agung kan?? without a father Jesus can be born.. ye la Allah kate Kun then Fayakun.. Allah said "DO" dan its "DONE"..

tahu tak kisah Nabi Isa n Ibu die ni?? len kali saye cite ye.. sebab saye tak packing abg lagi.. hehaww... nak gi Tabligh.…

An Evening at Arab Desert

Image
Assalamualaikum

ape bende tajuk entri kali ni?? Yup An Evening at Arab Desert tu name tema bagi satu Gathering yang saya dan rakan sekelas bakal adakan..

Time melawat cikgu hari tu kan Cikgu AIdah pesan supaya buat satu Gathering sebab die nak sponsor coz ramai yang dapat A+ Mathematics .. so kte org pon arrange la date... and luckyly 12/5 ni adalah satu tarikh yang amat sesuai sebab ramai yang boleh hadir ...

hurm time tu kan dah lepas PRU13 agak agak sape lah menang ye?? Saya Yakin dengan Kuasa Allah SWT bahawa Pakatan Rakyat akan mengambila lih pemerintahan di Malaysia InsyaAllah.

kerana ape? saye melihat sokongan yang tidak berbelah bagi daripada Rakayat Malaysia sendiri begitu mengagumkan.. Manifesto PAkatan Rakyat lebih Rasional berbanding Aku Janji BN.. BN ternyata mahu meneruskan usaha menyuap Rakyat . bukankah perkara ini tidak digalakkan dalam Islam..  BN juga telah menyatakan bahawa Hukum HUDUD tidak lagi relevan dilakasakan di Malaysia.. so ini menjadi punca masyarakat ISL…

Pendedahan Demi Pendedahan

Assalamualaikum..

hurm first of all I would like to embrace the grateful feeling toward my Creator The Almighty God Allah SWT for giving me this opportunity to write in my own Blog... (meraban jap) because I feels that this blog is the only stuff that being loyal and treat me nicely in order to go through my life as a boy in this world.

Wa ana uridu an takallam fi lunghatul arabiyah liannaha fi tariq ila my sister's baiti.. ana samiq an ala Ar-Radio IKIM fi sayyarah.. (ngube kott arab skitt.. )

cerito nye camni (abaikan due perenggan pertama) Alhamdulillah kawan saye nak join saya keluar dakwah pada 1 hari bulan 5 ni.. InsyaAllah.. so I was like flying to the seventh layer of skies la.. bukan ape.. bende baik elok kite kongsi bersame mereka mereka yang kita kasihi.. tujuannye ape? untuk menimba ilmu serta untuk meningkatkan keimanan dan ketaqwaan diri disamping mengislahkan diri.. (cam ayat Samy Vellu je)

hari ni jugak saye bukak je FB and ade lah satu Hamba Allah ni ajak saye mas…

InsyaAllah 1.5.2013

Assalamualaikum

Yup semalam dengan Izin Allah saya berpeluang spent a night at Markaz Jemaah Tabligh at Jalan Dusun Raja Kota Bharu (King's Orchard Road New Castle) haaa.. kan dah macam London bunyinye.. hehhe

YUp being there is like the most precious time in a week for me coz dapat dekatkan diri dengan Pencipta.. Allah SWT dan dengar cerita cerita serta perkara perkara yang berkaitan dengan Agama Islam..

As Usual largh.. saya kalau tido kat mane mane tempat yang tak biase memang tak dapat tidor langsung la.. huhu my bad habit.. so pusing kiri pusing kanan lah sepanjang malam.. sampai la jam 5.15 pagi... pi tandas n bersugi.. huhu.. I just used Sugi ni.. hurm.. try to follow our Prophet Muhammad's Sunnah.. kalau bukan kita Ummatnya.. siapa lagi kan??

Seperti minggu lepas jugak saya datang bersama Abg Eddy n kawan baru saya Syakir.. Syakir ni memang fun kawan ngan die.. His "pretending as a naive attitude" adalah part yang paling saya suka.. hahaa.. teringat je pasal …

CHIM CHUM BUCKETTT

Image
Assalamaualaikum

Abaikan TAjuk EnTri Yang Merewang tu.. !!

hahah actually nak cite pengalaman semalma yang still fresh lam otak otak saye ni.. hehe.. actually entri ni takde kaitan ngan PLANKTON of Bikini Bottom okay.. tu adalah unsur tokok tambah .. hahha

semalam after I prayed Maghrib.. then my friend datang rumah.. Kawan saya Ikraq ajak pegi makan makan kat saturestoran ni kat Kota Bharu yang perjalanan nya makan masa 3 jam fari rumah saya kalau kiteorang lalu jalan DABONG.. haha merepek..

pi berkumpul kat umah kawan saye Farhan.. then baru lah bergerak secara rombongan ke restoran yang ditarget.. haaha restoran ni jenis ape ekk?? Steam Boat and so much more.. berpatutan lak tue harga die.. RM 20 je stu kepale. for those who posses two head.. you need to pay RM 40.. (abaikan lagi)

rombongan Nek Jemah pon dah agak terlepas coz tanpe di paln kan keta satu agi tu melencong ke arah lain tuk amek kawan kiteorg lagi.. so kete dieorg agaklah compact macam Sardin Cap Ayam BRAND.. haha

kite…

Nak Keluar Lagi..

Assalamualaikum..

hurm baru je tadi time saye tenagh menggoreng telur itik.. hehe nak makan ngan nasi goreng then 2 orang jemaah tabligh yang saya join datang ziarah nak jumpe saye..

saya dimaklumkan bahawa akan ade lagi program dakwah pad awal bulan depan which is 1st May .. insyaAllah...

minggu depan malam jumaat saya dijemput ke Markaz Tabligh.. Alhamdulillah.. its like a dream come true.. huhu time kawan kawan saye cerita sal markaz i was like so interested..

insyaAllah hurm minggu depan hari selasa malam rabu ad mesyuarat kat Masjib Sultan Ismail lepas solat Isyak.. hurm kawan kawan yang nak join kami jemputlah datang kat sane nanti ye.. jom same same kita sebarkan Ajaran Allah SWT agar kita menjadi hamba yang bahagia di dunia dan di akhirat anti.. InsyaAllah...

so my targetted friends.. Ikraq, Farhan, Ariff, Hafiz, Asyraf dan ramai lagi jom la join.. I've said the date and make sure u can be there together with me...

Aminnn...

Wang Ehsan.. Ape Tu???

Image
Assalamualaikum..

semalam tengah asyik duk strolling my FB page ade la seorang kawan ni hantar mesej.. pupap keluar dari ChatBox.. heheh terkejut den.. "Min acu baco kat Wall Aku" translate die.. "Min cuba baca kat Wall aku"

so saye pon without bazir masa terus la tengok Wall die.. die post yang esok kiteorang yang dapat 6A ke atas untuk hadir ke sekolah sebab ade nak bagi wang ehsan ape ntah.. atas Arahan Cikgu Noorhani..

Esok yang dimaksudkan tu hari ni lah.. hehehe.. so pukul 10.30 kite org janji nak dtg skolah.. but bile dah masing masing tunggu kul 11 jugaklah baru leh jumpe cikgu..

saya dah kunci jam kul 10 pagi sebab saye ni tido balik lepas Subuh untuk memastikan lemak yang diternak menghasilkan kualiti yang berkesan so kene la jage leklok.. tak gitu.. so when I wake up at Ten saye start cari baju ape nak dipakai.. huhu.. dua hari lepas dah pegi skolah kan?? time tu pakai sluar slack yang akan Loose and T shirt lengan panjang.. so nampak cam budak yang laya…

Visiting Teachers at SMKKK

Assalamualaikum

Hurm hari ni pergi ke sekolah atas ajakan kkawan baik Nur Amalina MOJO namenye. hehehe die nak jumpe cikgu kaunseling n nak tanye sal nak sambung mane and so on..

siap je kaunseling kite org terus gerakkan kaki ke Bilik guru... but sebelum Jumpe Kaunselor tu terserempak la ngan our beloved mother ever... Teacher Radziah Abdullah.. hehhe teacher pesan suh blajar leklok and suh bagitau die bile dapat tawaran mane mane nanti.. hehe

so move our feets to Bilik Guru and pi serang Cikgu Aidah.. our Mathematics teacher yang kelihatan tidak sibuk berbanding guru guru lain. heheh so borak borak jap.. then move on to Cikgu Pengawas... Pn. Siti Maryam ... die sokong lah saya ambik Law sebab die cakap I got the ability to communicate fluently... Belaiu suh saye sambung sampai PhD.. huhu terkerut kening kejap.. but InsyaAllah .. Doa seorang cikgu itu berkat tauh...

sempat borak jap ngan cikgu Asma' Binti Mohd Nasir.. die cite sal kawan2 die yang telah berjaya and still berpakaia…

10 Things About Israel

Assalamualaikum

this is the a list about TEN Things That People Should KNow About Israel that I just read on Facebook shared by a friend..

10 Perkara YAHUDI Tak Nak Kita Tahu!

1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda…

Convert To Islam Is Easy

Image
Assalamualaikum

I just read an article about converting in Islam.. and here I want to share with all of you. InsyaAllah Allah will opens our heart and rewards us Jannah in the Hereafter aminn...

The word “Muslim” means one who submits to the will of God, regardless of their race, nationality or ethnic background. Becoming a Muslim is a simple and easy process that requires no pre-requisites. One may convert alone in privacy, or he/she may do so in the presence of others.
If anyone has a real desire to be a Muslim and has full conviction and strong belief that Islam is the true religion of God, then, all one needs to do is pronounce the “Shahada”, the testimony of faith, without further delay. The “Shahada” is the first and most important of the five pillars of Islam. With the pronunciation of this testimony, or “Shahada”, with sincere belief and conviction, one enters the fold of Islam.
Upon entering the fold of Islam purely for the Pleasure of God, all of one’s previous sins are…

How Easy Doing Dakwah Actually Is..

Image
Assalamualaikum..

just because i dun wear kopiah and dont wear Jubah all the time make me prohibited to talk about Religion.. being in dakwah field makes me wanna improve myself.. when we say something good to others.. we actually say those thing to our self.. dakwah is like a wall.. and our good word is like a squashy ball.. whatever and whenever we throw the ball it will be reflected back and come to us..

Dakwah is responsibility of all Muslims.. Say a piece of Allah words to others.. InsyaAllah they will get the idea..

don't stress your head out because you don know how to.. dakwah can be in many ways.. due to globalization,  peoples nowadays tend to share something good through social networks such as Facebook and Twitter.com .. Youtube.com also can be a good medium to deliver Islam to all peoples in the world.. Blogger yeah.. I'm Blogging now and I also shares goods in my blog .. so Dakwah is easy.. Allah already give the content through Al Quran The Holy BOOK.. we just n…

Fall In LOve with Ya Hanana

Image
Assalamualaikum...

I fall in love with this zikru again and again.. Its really nice...

Thuharadinul muayyad bizuhuri nabi Ahmad Ya hanana bi muhammad zalika fadlu minallah

Lets feed our ears with more thing that wil save us during the Jugdement Day 

sebelum ni saya dengar zikir ni kat HAFLAH ILMU Kota Bharu and.. I fall in love with it..

my mother really love it.. she listen it on Malam Cinta Rasul on OASIS if i not mistaken.. then she ask me to listen to this zikr..

and now im downloading it for my mother.. hopes she will likes this.. heheheInsyaAllah

rather than listening to song thats will make you burn hardly in hell better listen to this.. 

I found Peace in it...




Contact Again..

Image
Assalamualaikum

saya ni hasil daripada ibubapa yang berasal dari negeri Perak n Kelantan.. Abah saya orang Perak.. Mak Saya orang Kelantan .. so our family live in Kelantan lah.. hehe..

My Abah ni bape org adik beradi saye pon tak tahu.. hehe .. but my mum have 3 siblings.. so rase macam ade sepupu belah mak jelah.. huhu sebab family belah Abah mesti la duk kat Perak kan?? kat KL pon ramai.. n so much more..

dulu diorang sume penah buat lawatan sambil belajar(haha) ke rumah saya di kelantan ni.. time tu saya kechik lagi.. same besar ngan biji durian lau tak silap.. hehe.. ramai datang berapa buah kereta ntah. so rumah saya pon jadilah cam tongkang pecah.. hehe but I was glad to met them that time. its like to know the other side of our family..

so adelah seorang sepupu saya ni namenye Zaimah.. same usia ngan saya.. but dulu time saye kechik die dah besau.. budak pompuan kan.. hehe. dulu rapat lah jugak.. ngan seangkatan sepupu sepupu yang lain.. then when they all back to their places…