expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 30 April 2013

MAK Saya Yang DIsayaNGI

Assalamualaikum

tetibe plak rase hari ni nak buat satu biografi kat seorang Insan yang benar benar saya kagumi... it is my Mother... Meriam namenye.. pemilik asal Meriam Webster online dictionary... (lepas tu kene rampas) *tipu je..

ramai orang tanye kenape ejaan die MERIAM?? cam Meriam Buluh and and Meriam senjata yang ade kat Istana (as hiasan)...

camni cite die... mase Mak saya dilahirkan.. Atok saye.. Dollah bin Omar telah pergi daftar.. n kerana slang omputeh nye die telah beritahu.. Mary Ann.. but yang org pendaftran tu Eja lam Bahasa Melayu.. so jadi lah MERIAM...

Maryam atau dikenali sebagai Mary ialah ibu kepada Nabi Isa A.S. ... THE VIRGIN MARY.. yang tak pernah berkahwin seumur hidupnye..

Maryam Si Dara..... Allah itu agung kan?? without a father Jesus can be born.. ye la Allah kate Kun then Fayakun.. Allah said "DO" dan its "DONE"..

tahu tak kisah Nabi Isa n Ibu die ni?? len kali saye cite ye.. sebab saye tak packing abg lagi.. hehaww... nak gi Tabligh...

ni lah die Si Pemilik Biografi... IBUNDA TERCINTA



wothout Her I dun know how can our family survive... Love you Mommy..

*semalam lipat baju .. baru tahu rase lenguhnye.. huhu
*semalam jemur kain.. baru tahu perassannya..
*semalam urut kakai mak.. baru tahu kepenatan mak...

Thanks Allah for give me a Wonderful Mak...


Monday, 29 April 2013

An Evening at Arab Desert

Assalamualaikum

ape bende tajuk entri kali ni?? Yup An Evening at Arab Desert tu name tema bagi satu Gathering yang saya dan rakan sekelas bakal adakan..

Time melawat cikgu hari tu kan Cikgu AIdah pesan supaya buat satu Gathering sebab die nak sponsor coz ramai yang dapat A+ Mathematics .. so kte org pon arrange la date... and luckyly 12/5 ni adalah satu tarikh yang amat sesuai sebab ramai yang boleh hadir ...

hurm time tu kan dah lepas PRU13 agak agak sape lah menang ye?? Saya Yakin dengan Kuasa Allah SWT bahawa Pakatan Rakyat akan mengambila lih pemerintahan di Malaysia InsyaAllah.

kerana ape? saye melihat sokongan yang tidak berbelah bagi daripada Rakayat Malaysia sendiri begitu mengagumkan.. Manifesto PAkatan Rakyat lebih Rasional berbanding Aku Janji BN.. BN ternyata mahu meneruskan usaha menyuap Rakyat . bukankah perkara ini tidak digalakkan dalam Islam..  BN juga telah menyatakan bahawa Hukum HUDUD tidak lagi relevan dilakasakan di Malaysia.. so ini menjadi punca masyarakat ISLAM berpaling ke arah Pakatan RAkyat yang jelas memelihara Kesucian Agama Islam.. Ape?? saye dengar org sebab Isu Kalimah.. macaml ni lah saya jawap..

Asyhadu Alla Ilaha Ilallah Wa Asyhadu Anna Muhammadarrasulullah...

Kalimah Syahadah yang merupakan Rukun Islam Yang pertama.. saye translate kepada bahasa Omputeh...

I bear witness that there is no God To be worshiped except Allah and I bear witness that Muhammad is His Messenger

lam bahasa Ibunda Tercinta kita plak..

Aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa ANbi Muhammad itu pesuruh Allah..

kurang jelas lagi??/ hurm supaya ALlah bukakanlah pintu hati korang semua..

*CAM LARI TAJUK JE QI

yupp.. sury... back to our topic.. so according the titled of the theme of this gathering. All people involved must obey the Dress Code and Arabic Princess and Prince will invade Malaysia that days...

tambahan pula sekarang ni kan hangat isu jejaka Arab yang handsome macam belut masak kensom tu.. namenye OMAR BORKAN AL GALA.. his fashion which follow the teaching of Prophet Muhammad make me wanna wear Jubah every day..

yup Nabi kan pakai Jubah.. Kurta and so much more.. itu Sunnah .. tapi bile dah beribu tahun terpisah dengan Jasab Baginda RAsulullah SAW Umat Islam hanya sebilangan yang nak ikut cara pemakaian BAginda.. so saye yang memang minat pakai Jubah ni ditambah lagi dengan ikon terbaru FAshion Muslim OBAG so its will be a huge trend... InsyaAllah...



lihatlah wajah kacak OBAG ciptaan ALLAH SWT...  tapi memang takleh Beat "kehandsoman" NAbi Muhammad SAW dan juga NABI YUSUF AH...

yang ladies plak kene la pakai abaya.. baru la nampak keayuan gadis Arab.. taruk maskara bin celak skitt.. hahaha....

nak tahu tips Gaya Arab by Fatin Liyana?? click sini..

 http://honeykoyuki.blogspot.com/2011/08/fashion-tips-abaya.html

walaupon Cikgu Aidah nak sponsor tapi kiteorg taknaklah membebankan Cikgu.. we just want to have fun .. meet andchat with each other because after this kiteorang akan tersebar di serata dunia.. untuk tujuan menimba Ilmu.. huhu InsyaAllah so kite org bincang n why not we bring food from our home.. gabung gabung jadi lah kenduri.. tak gitu.. kite org kan da pernah buat time klas malam dulu.. mamang happening la...

so I hope this Gathering will be something fun and boleh menjadi satu perkara yang membahagiakan and when we all reach 70 years old (kalau panjang umur) and we will sit on our NgokNgek2 Chair and will remember this fun moment... hehhehe... InsyaALlah...

esok nak kluar untuk Program Dawah dan Tabligh.. yeay InsyaAllah 2 org kawan saye boleh join.. alhamdulillah....







Sunday, 28 April 2013

Pendedahan Demi Pendedahan

Assalamualaikum..

hurm first of all I would like to embrace the grateful feeling toward my Creator The Almighty God Allah SWT for giving me this opportunity to write in my own Blog... (meraban jap) because I feels that this blog is the only stuff that being loyal and treat me nicely in order to go through my life as a boy in this world.

Wa ana uridu an takallam fi lunghatul arabiyah liannaha fi tariq ila my sister's baiti.. ana samiq an ala Ar-Radio IKIM fi sayyarah.. (ngube kott arab skitt.. )

cerito nye camni (abaikan due perenggan pertama) Alhamdulillah kawan saye nak join saya keluar dakwah pada 1 hari bulan 5 ni.. InsyaAllah.. so I was like flying to the seventh layer of skies la.. bukan ape.. bende baik elok kite kongsi bersame mereka mereka yang kita kasihi.. tujuannye ape? untuk menimba ilmu serta untuk meningkatkan keimanan dan ketaqwaan diri disamping mengislahkan diri.. (cam ayat Samy Vellu je)

hari ni jugak saye bukak je FB and ade lah satu Hamba Allah ni ajak saye masuk satu Group.. based die POLITIC well.. selaku remaja lelaki berumur 18 yang masih tak layak untuk mengundi.. Politik memang lah satu perkara yang sangat menyeronokkan bagi saya.. I enjoy every single exposure that reveals the truth in Malaysia's administration.

Post sebelum ni pon banyak berkisarkan politik kan?? hehe so tahu tahu la.. kita walaupun tak cukup umur untuk mengundi.. tapi kite kene ambik tahu sikit sebanyak menegnai isu semasa yang berlaku dalam negara ni.. kerana ape? kerana kita lah generasi yang bakal mengambil alih tampok pemerintahan negara di suatu masa nanti. jadi atas dasar itulah kita mahukan agar Malaysia mampu bertahan dengan izin Allah sehingga ke masa tersebut.

Bebanan hutang negara bakal kita tanggung jadi kita mahukah pihak yang memerintah kita mengamalkan pembaziran? Rasuah? Kronisme dan juga peyelewengan ekonomi negara? Inginkah kita menanggung bebanan yang lebih tinggi? Inginkah kita terus berada di landasan yang di akhir nya merupakan sebuah tembok konkrit? mahukah kita mengakhiri Malaysia seperti Greece?

segala macam pendedahan saya dapati melalui Group baharu yang saya sertai sebentar tadi.. Alhamdulillah.. Group ini bukanlah satu group yang hanya memenuhkan Notification anda dengan perkara yang remeh temeh seperti Autolike dan sebagainya.. namun segala update adalah perkara yang bermanfaat.

ramai yang kata selaku remaja belasan tahun saya tidak sepatutya mencampuri isu politik. saya rase pandangan ini adalah sama sekali bercanggah dengan rasionalisasi pemikiran seorang individu yang mahukan negaranya dipacu ke arah kegemilangan.. bukannya ke arah kemusnahan. BUTA POLITIK adalah satu Nama yang layak diberi kepade mereka yang tidak mengendahkan perihal politik negara.. kerana ape? mereka tidak prihatin nasib Rakyat ..mereka tidak bimbang dengan peningkatan harga barang berikutan kenaikan harga bahan api.

Saranan saya selaku remaja yang inginkan pembaharuan dan bukannya sebuah Transformasi yang sering dilaungkan kebanyakannya dalam lagu berunsur membodek kerajaan. Transformasi apa yang rakyat terbanyak inginkan? Transformasi Eknomi.. di mana pelbagai perkara yang lebih berfaedah dapat dijalankan dengan khazanah negara yang ada.

Rakyat ingin hentikan khazanah negara yang mengalir masuk kedalam poket golongan tertentu.. apa yang mampu merealisasikan perkara ini? UNDI anda.. Ya UNDI anda.. jangan biarkan UNDI anda menindas sebilangan golonga yang lain. Jangan biarkan golongan yang Kaya terus Bersenang dan Yang Miskin terus Tersempit..

Sama Sama lah kita fikir dan renungkan.. antara Pilihan yang ada.. yang manakah akan membawa kita ke arah kebahagian dunia dan juga akhirat ataupun sebaliknya..

InsyaAllah.. Ya Allah engkau MAkbulkanlah DOA hambaMu yang hanya mampu memohon kepadaMu..

Supaya Allah Memeri TAufiq dan Hidayah kepada kita semua.. Better Malaysia will come... aminnn

Friday, 26 April 2013

InsyaAllah 1.5.2013

Assalamualaikum

Yup semalam dengan Izin Allah saya berpeluang spent a night at Markaz Jemaah Tabligh at Jalan Dusun Raja Kota Bharu (King's Orchard Road New Castle) haaa.. kan dah macam London bunyinye.. hehhe

YUp being there is like the most precious time in a week for me coz dapat dekatkan diri dengan Pencipta.. Allah SWT dan dengar cerita cerita serta perkara perkara yang berkaitan dengan Agama Islam..

As Usual largh.. saya kalau tido kat mane mane tempat yang tak biase memang tak dapat tidor langsung la.. huhu my bad habit.. so pusing kiri pusing kanan lah sepanjang malam.. sampai la jam 5.15 pagi... pi tandas n bersugi.. huhu.. I just used Sugi ni.. hurm.. try to follow our Prophet Muhammad's Sunnah.. kalau bukan kita Ummatnya.. siapa lagi kan??

Seperti minggu lepas jugak saya datang bersama Abg Eddy n kawan baru saya Syakir.. Syakir ni memang fun kawan ngan die.. His "pretending as a naive attitude" adalah part yang paling saya suka.. hahaa.. teringat je pasal die ase nak gelak.. hurm.. kiteorng baru je kenal.. but kiteorg dh rapat ... thats what we called as Chemistry.. haa.. Kimia gituu,.,,

sebelum balik ke rumah.. kiteorg makan dulu kat satu warung ni.. makan punye makan. then time nak bayar tu tetibe ade seorang Hamba Allah ni belanja kitaorang.. Alhamdulillah.. murah plak rezeki di pagi Jumaat.. hihi.. Nusrah Allah katenye..

balik umah saya pon tanpe buang mase.. terus Qada tidur huhu.. penah dengar tak peribahasa "Hutang Darah Dibayar Darah, Hutang Waktu Tidur Dibayar Tidur"? haa.. memang tak pernah coz I just reka  a second ago.. gituu..

Bangun lam kul 12 tengahari jugaklah.. then pegi Solat Jumaat.. kat Masjid Sultan ISmail Petra.. Kubang Kerian.. yang sodihh nye.. time balik tu kene tinggal ngan abg saye.. ahhh panas hati btol.. seb baik lahh sifat sabar tu ade lagi so gagah kanlah kaki pulang ke rumah Ibunda tercinta.. haha sambil berniat nak sengkeh je ABG saya tu.. huhu..

around kul 2.30minit  my Niece Syarifah An Nur start ngenade nak kluar makan angin plak.. hehe so kakak saye ajak pegi Taman Tengku Anis.. at Chepa Harbour.. kenal tak?? haha so pegi sane makan kopok yang keras cam kayu ngan penuh kenikmatan.. minum air kelape yang manis secara "aslinya" dan amek gambar due tiga ratus keping n lepas tu pulang ke rumah..

actually hari Khamis sebeum pegi tidur kat Marka tu.. saya telah diizinkan Oleh Allah untuk mencipta.. chewahh cipta kau.. yup Cipta sebuah Jubah.. Kain dah lame saye beli.. but baru ade keinginan nak buat.. tu pon selepas di perli oleh my Mum.. "Kain dah beli.. bile nak buat Jubah??" trus semangat buat lepas tu.. huhu.. oleh kerana Jubah syaa yang biase tu agak Besar saiz Bapak ARab.. so for my own Hand Make Jubah saye buat kechik la skitt.. hope tak la sendat.. hurm actually nak buat Cekak Musang.. but susah sangat.. ye la for someone yang tak penah belajar menjahit ni susah la kan? so saye teruskan juga ngan buat leher Teluk Belanga,.. hurm bab Leher la susah sekali.. so my Jubah now dah 75% siap.. just perlu ade sedikit usaha je lagi then siap lah.. bile ekk ?? esok kott.. InsyaALLAH..

hurm.. 1st May ni InsyaAllah saya akan keluar lagi .. Islahkan diri.. Keluar ke Jalan Allah bersama Jemaah Tabligh.. so kawan kawan saye yang saye nak kongsi rase Keislahan ni harap boleh la join sekali.. InsyaAllah.. Kita akan berkumpul di Surau Ayah Mat (sehingga sekaranbg saye tak pasti agi letak kat mane) jam 9.00 pagi.. dan akan bertolak ke Surau Demit Sungai (maybe) selepas tu. InsyaAllah everything will be alrite..

I felt very lucky coz Allah have chose me to be part of this movement.. and I want all of my friends feels it too.. InsyaAllah.. pergi Program ni bawak kelengkapan diri secukupnya.. n alas tidur ye.. We are not going to slepp in a Challet.. Harap Maklum.. saya harap sangat Allah akan izinkan kawan kawan saya join saya dalam memperbaiki diri dan juga menyebarkan Ajaran Allah..

Saturday, 20 April 2013

CHIM CHUM BUCKETTT

Assalamaualaikum

Abaikan TAjuk EnTri Yang Merewang tu.. !!

hahah actually nak cite pengalaman semalma yang still fresh lam otak otak saye ni.. hehe.. actually entri ni takde kaitan ngan PLANKTON of Bikini Bottom okay.. tu adalah unsur tokok tambah .. hahha

semalam after I prayed Maghrib.. then my friend datang rumah.. Kawan saya Ikraq ajak pegi makan makan kat saturestoran ni kat Kota Bharu yang perjalanan nya makan masa 3 jam fari rumah saya kalau kiteorang lalu jalan DABONG.. haha merepek..

pi berkumpul kat umah kawan saye Farhan.. then baru lah bergerak secara rombongan ke restoran yang ditarget.. haaha restoran ni jenis ape ekk?? Steam Boat and so much more.. berpatutan lak tue harga die.. RM 20 je stu kepale. for those who posses two head.. you need to pay RM 40.. (abaikan lagi)

rombongan Nek Jemah pon dah agak terlepas coz tanpe di paln kan keta satu agi tu melencong ke arah lain tuk amek kawan kiteorg lagi.. so kete dieorg agaklah compact macam Sardin Cap Ayam BRAND.. haha

kiteorg sampai lebih awal.. n just menunggu di tempat parking restoran tu.. We Chat kan bebudak yan kete satu agi tu n finally diorang sampai jugak.. MAsuk je Restoran tu cam kene wink wink mata skit.. Asap lorgh... Steam Boat kott.. what do you expect??

duduk sambil tunggu kawan kawan lagi n pas tu Waiter antar la Periuk with a lemak on top of it.. huhu lemak mendidih n mengercik (baso Klate tuh) kat kiteorang.. agaklah pedih.. huhu kiteorng pergi amek makan.. huhu asalnya sume makanan tu penuh lam tray.. but lepas kiteorg serbu sumenye HARUS di refill kembali.. hahaha

bebudak lelaki kan.. makan macam esok nak keluar perang Badar.. kah kah. (unsusr tokok tambah anda makin menjadi jadi)... huhu sume jenis makanan kiteorg amek.. yang mentah sampai la yang jenis Frozen instant food..

 

Buat ABC sendiri.. ABC tu ape?? ish tu pon tak tahu ke?? owh lupe.. awak lahir kan NIU ZILANG (satu tempat di Terengganu) kan.... heehe.. ABC tu stand for Air Batu Campur la.. hehhe wait org KL might tak paham.. ahh biaq depa pikiaq sediri la..

letak sume makanan lam periuk n makan makan makan... banyak jam jugak berlalu but we still makan makan. n makan.. ye la datang niat nak makan.. so kene lah makan..

bebudak ni amek agaklah banyak n siap menambah lagi.. so Unbearable la.. dah berlapis jugak la perut yang penuh SIX pack saye ni (mat jenin jap).. huhu.. Then Kiteorg Di Informkan bahawa kalau makanan tak habes kite kakan di Caj plak.. huhu.. so terpaksa lah makan biar habes.. dah memang konyang snagat.. huhu

then I figured a way to finish it all.. haaa.. kiteorg Main Lap Ta Li Lap Tai Li TAm Plom.. huhu sape yang ganjil akan makan jumlah yang ditetapkan dan jumlah makanan akan meningkat mengikut tempoh permainan. ( tertakluk atas terma dan syarat ).. hahaha sempat plak buat T n C.. hihi

so kejap je main.. then makanan dapat dihabeskan dengan jayanya.. huhu.. but at last I was disqualified coz makanan yang tinggal hanyalah Udang n my friend know that I allergy with PRAWN...

 asyik duk Lap Ta Li Lap then my siku secare ONG BAK nye telah menyiku satu gelas Air yang Penuh Berisi PEPSI BLUE .. haha then jatuh la membasahi lantai kedai tu.. huhu malu seyhhh... *PERINGATAN* jangan main main kat kedai org.. huhu


saye pi basuh tangan.. then duduk kat satu Buaian Besi ni.. huhu berayun jap then kawan saye pon duduk jugak sambil cakap "kang Patah Bende Ni" then within a second.. PANGGGGGG.. hahaha WISH is Granted... Buaian tu patah.. hahaha satu kedai kott tengok kiteorg.. huhu.. malu lagi .. double trouble sangatt

With a Blushing face kite org berlalu pegi dari tempat kejadian dengan selamber derk nye.. huhu tuan kedai tu nampak what happen but mmg baik ahh.. tak CHARGE pon kiteorg.. kalau kene Charge pon terpakselah Bela Diri.. huhu.. (terpengaruh ngan Law& Order SVU di Diva Universal).. huhu

bayar bayar sume pastu Balik.. huhu that is so much fun... Anyway lau nak ajak len kali jangan lah segan segan ye.. InsyaAllah there will be more trouble.. hahahaa....



Friday, 12 April 2013

Nak Keluar Lagi..

Assalamualaikum..

hurm baru je tadi time saye tenagh menggoreng telur itik.. hehe nak makan ngan nasi goreng then 2 orang jemaah tabligh yang saya join datang ziarah nak jumpe saye..

saya dimaklumkan bahawa akan ade lagi program dakwah pad awal bulan depan which is 1st May .. insyaAllah...

minggu depan malam jumaat saya dijemput ke Markaz Tabligh.. Alhamdulillah.. its like a dream come true.. huhu time kawan kawan saye cerita sal markaz i was like so interested..

insyaAllah hurm minggu depan hari selasa malam rabu ad mesyuarat kat Masjib Sultan Ismail lepas solat Isyak.. hurm kawan kawan yang nak join kami jemputlah datang kat sane nanti ye.. jom same same kita sebarkan Ajaran Allah SWT agar kita menjadi hamba yang bahagia di dunia dan di akhirat anti.. InsyaAllah...

so my targetted friends.. Ikraq, Farhan, Ariff, Hafiz, Asyraf dan ramai lagi jom la join.. I've said the date and make sure u can be there together with me...

Aminnn...

Tuesday, 9 April 2013

Wang Ehsan.. Ape Tu???

Assalamualaikum..

semalam tengah asyik duk strolling my FB page ade la seorang kawan ni hantar mesej.. pupap keluar dari ChatBox.. heheh terkejut den.. "Min acu baco kat Wall Aku" translate die.. "Min cuba baca kat Wall aku"

so saye pon without bazir masa terus la tengok Wall die.. die post yang esok kiteorang yang dapat 6A ke atas untuk hadir ke sekolah sebab ade nak bagi wang ehsan ape ntah.. atas Arahan Cikgu Noorhani..

Esok yang dimaksudkan tu hari ni lah.. hehehe.. so pukul 10.30 kite org janji nak dtg skolah.. but bile dah masing masing tunggu kul 11 jugaklah baru leh jumpe cikgu..

saya dah kunci jam kul 10 pagi sebab saye ni tido balik lepas Subuh untuk memastikan lemak yang diternak menghasilkan kualiti yang berkesan so kene la jage leklok.. tak gitu.. so when I wake up at Ten saye start cari baju ape nak dipakai.. huhu.. dua hari lepas dah pegi skolah kan?? time tu pakai sluar slack yang akan Loose and T shirt lengan panjang.. so nampak cam budak yang layak masuk UIAM kan.. heheh

hari ni sebenarnya nak pakai yang loose jugak.. but bile kawan saya datang awal dripada jangkaan which is at 10:10 pagi I start cemas.. atk tahu nak pakai ape.. just Grab a Black T shirt by Ramones and a Vintage Slim Jeans by TOPMAN.. huhu terus nampak tak layak masuk UIAM.. huhu

sampai school jumpe kawan lame uhhh memang syok habes... huhu borak borak jap and then bile sume dah ade kiteorg move our feet to BILIK GURU.. and disana tengok ade dah Cikgu sedang menunggu ngan senyuman yang lebar.. hehehee.. Cikgu starts delivers Surat yang dalamnya berisi bahawa esok OUR parents kene pegi kat Pejabat UMNO Kubang Kerian untuk amek Duit Ehsan Pelajara Cemerlang.. (Cemerlang Lah Sangat).. persoalannya kenape ibubapa je kene pegi?? anmpak beno ngan kempen kan?? huhu..

then borak ngan Teacher Radziah Abdullah about my friends yang nak sambung Medic kat Mesir.. puhhh... EGYPT kau.. mampu??? tak mmpu lah sebab my BIO & CHEMIST is just B+.. huhu

lame jugak borak n lam kul 12 tu kiteorg mula berundur diri coz nak gi makan .. huhu teacher pon ade class time tu.. so kiteorg pon pergilah serbu KFC Kubang Kerian.. hahha lazim kiteorg bertendang zaman sekolah dulu.. huhu can feels every single memory when we were there ....

 

Ayam baru la ade kat KFC.. KOREAN hape ntah.. berkilat kilat n ade bijik ape ek kat roti burger tu??? nampak cam Penyanyi Korea Pakai Baju Kulit wane Hitam n rambut cam Buah Mangga yang dah kene kulum kat Lembu Syahrizat je AYAM tu.... opocot.. terkeluar jugak.. hehehe

 

then sudah makan sume borak borak while laughing hardly bile teringat kembali memori indah ngan kawan2.. terase jugak kehilangan Ahmad Shuhardy bile di takde skali ngan kiteorg tadi.. huhu die tu baik tau.. huhu sedih.. die bukan hilang pi mane pon.. Just kene PLKN je.. hahahhaa

 

And before we leave the bilik GURU.. cikgu Aidah which is our Maths Teacher ask us to make a gathering.. Beliau akan sponsor sume.. hehehe so kiteorg kene lah organize Gathering ni.. yang penting SIMPLE BUT FUN.. hehhee.. InsyaAlalh.. Murahkanlah Rezeki Guru Guru Kmai Agar Dapat diorang Belanja Kami.. amin.. haha (jahatnye doa kan??)




Sunday, 7 April 2013

Visiting Teachers at SMKKK

Assalamualaikum

Hurm hari ni pergi ke sekolah atas ajakan kkawan baik Nur Amalina MOJO namenye. hehehe die nak jumpe cikgu kaunseling n nak tanye sal nak sambung mane and so on..

siap je kaunseling kite org terus gerakkan kaki ke Bilik guru... but sebelum Jumpe Kaunselor tu terserempak la ngan our beloved mother ever... Teacher Radziah Abdullah.. hehhe teacher pesan suh blajar leklok and suh bagitau die bile dapat tawaran mane mane nanti.. hehe

so move our feets to Bilik Guru and pi serang Cikgu Aidah.. our Mathematics teacher yang kelihatan tidak sibuk berbanding guru guru lain. heheh so borak borak jap.. then move on to Cikgu Pengawas... Pn. Siti Maryam ... die sokong lah saya ambik Law sebab die cakap I got the ability to communicate fluently... Belaiu suh saye sambung sampai PhD.. huhu terkerut kening kejap.. but InsyaAllah .. Doa seorang cikgu itu berkat tauh...

sempat borak jap ngan cikgu Asma' Binti Mohd Nasir.. die cite sal kawan2 die yang telah berjaya and still berpakaian macam org biase.. that time im wearing baju T shirt with tulisan THE WHO and sluar slack wane cream witha Jepun slipper.. hahah (FIPPER CELOP)... 

then we fly to invade Pn. Mazlizainab and her circles... hehe Pn Ezlina Ezura  le.. hehhe... Pn Norseha pon ade.. my cikgu BM time tingkatan 3...  my teacher advised me to improve my English because Im gonna further my study in Law and it requires Excellent English.. My beloved teacher also pesan agar menonjolkan diri time temuduga.. do not cares about others.. cakap je selagi mampu.. Allah granted me the abilty to speak and I will use it in a good way...

Thanks teacher for those awesome advices .... InsyaAllah I will practice hard and make some research about anything I wanna be in.. hehe Teacher also bocorkan rahsia yag saye ni Blogger Politik hahhaa... habes la identiti Osama Bin Laden lepas ni. hehee

Saya bukan nak berpolitik snaat pon tapi bile Negara dah hampiri kehancuran I think I need to do something Safe The Nation and bring out a CLEAN Malaysia.. Ubah, Selamatkanlah Malaysia.. chehh... rase nak bangun bagi ceramah atas meja plak.. (TIRU IKLAN KU PILIH MALAYSIA SANGATTTT)...

almost every teacher who ask me about what Im gonna takes after this.. and when I say Law.. hurm sume cakap'' "sesuai lah ngan Awak.. banyak Cakap!" hahahaha... mmg pon talkative what?? hehhehe

Friday, 5 April 2013

10 Things About Israel

Assalamualaikum

this is the a list about TEN Things That People Should KNow About Israel that I just read on Facebook shared by a friend..

10 Perkara YAHUDI Tak Nak Kita Tahu!

1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun!


Jadi, anda tunggu apa lagi?
Sebarkan!
Biar semua orang tahu!


That's why I recommend you too boycott McDonald.. because it can bring you so much diseases.. Israel or Yahudi is brilliant.. they eat food that Prophet Muhammad PBUH ask peoples to eat but they Israel make a research and says that mutton can lead human to have a high blood pressure diseases.. this is not true.. Prophet Muhammad never allow human to eat something that can bring badness or diseases to his followers...


Tuesday, 2 April 2013

Convert To Islam Is Easy

Assalamualaikum

I just read an article about converting in Islam.. and here I want to share with all of you. InsyaAllah Allah will opens our heart and rewards us Jannah in the Hereafter aminn...

The word “Muslim” means one who submits to the will of God, regardless of their race, nationality or ethnic background. Becoming a Muslim is a simple and easy process that requires no pre-requisites. One may convert alone in privacy, or he/she may do so in the presence of others.

If anyone has a real desire to be a Muslim and has full conviction and strong belief that Islam is the true religion of God, then, all one needs to do is pronounce the “Shahada”, the testimony of faith, without further delay. The “Shahada” is the first and most important of the five pillars of Islam.
With the pronunciation of this testimony, or “Shahada”, with sincere belief and conviction, one enters the fold of Islam.

Upon entering the fold of Islam purely for the Pleasure of God, all of one’s previous sins are forgiven, and one starts a new life of piety and righteousness. The Prophet said to a person who had placed the condition upon the Prophet in accepting Islam that God would forgive his sins:
“Do you not know that accepting Islam destroys all sins which come before it?” (Saheeh Muslim)

When one accepts Islam, they in essence repent from the ways and beliefs of their previous life. One need not be overburdened by sins committed before their acceptance. The person’s record is clean, and it is as if he was just born from his mother’s womb. One should try as much as possible to keep his records clean and strive to do as many good deeds as possible.

The Holy Quran and Hadeeth (prophetic sayings) both stress the importance of following Islam. God states:
“...The only religion in the sight of God is Islam...” (Quran 3:19)

In another verse of the Holy Quran, God states:
“If anyone desires a religion other than Islam, never will it be accepted of him; and in the Hereafter, he will be in the ranks of those who have lost (their selves in the Hellfire).” (Quran 3:85)

In another saying, Muhammad, the Prophet of God, said:

“Whoever testifies that there in none worthy of being worshipped but God, Who has no partner, and that Muhammad is His slave and Prophet, and that Jesus is the Slave of God, His Prophet, and His word[1] which He bestowed in Mary and a spirit created from Him; and that Paradise (Heaven) is true, and that the Hellfire is true, God will eventually admit him into Paradise, according to his deeds.” (Saheeh Al-Bukhari)
The Prophet of God, may the blessing and mercy of God be upon him, also reported:
“Indeed God has forbidden to reside eternally in Hell the person who says: “I testify that none has the right to be worshiped except Allah (God),’ seeking thereby the Face of God.” (Saheeh Al-Bukhari)

The Declaration of the Testimony (Shahada)

To convert to Islam and become a Muslim a person needs to pronounce the below testimony with conviction and understanding its meaning:

I testify “La ilah illa Allah, Muhammad rasoolu Allah.”

The translation of which is:

“I testify that there is no true god (deity) but God (Allah), and that Muhammad is a Messenger (Prophet) of God.”

To hear it click here or click on “Live Help” above for assistance by chat. on the site http://www.islamreligion.com

When someone pronounces the testimony with conviction, then he/she has become a Muslim.  It can be done alone, but it is much better to be done with an adviser through the “Live Help” at top, so we may help you in pronouncing it right and to provide you with important resources for new Muslims.

The first part of the testimony consists of the most important truth that God revealed to mankind: that there is nothing divine or worthy of being worshiped except for Almighty God. God states in the Holy Quran:

“We did not send the Messenger before you without revealing to him: ‘none has the right to be worshipped except I, therefore worship Me.’” (Quran 21:25)

This conveys that all forms of worship, whether it be praying, fasting, invoking, seeking refuge in, and offering an animal as sacrifice, must be directed to God and to God alone. Directing any form of worship to other than God (whether it be an angel, a messenger, Jesus, Muhammad, a saint, an idol, the sun, the moon, a tree) is seen as a contradiction to the fundamental message of Islam, and it is an unforgivable sin unless it is repented from before one dies. All forms of worship must be directed to God only.

Worship means the performance of deeds and sayings that please God, things which He commanded or encouraged to be performed, either by direct textual proof or by analogy. Thus, worship is not restricted to the implementation of the five pillars of Islam, but also includes every aspect of life. Providing food for one’s family, and saying something pleasant to cheer a person up are also considered acts of worship, if such is done with the intention of pleasing God. This means that, to be accepted, all acts of worship must be carried out sincerely for the Sake of God alone.

The second part of the testimony means that Prophet Muhammad is the servant and Chosen Messenger of God which is pronounced Allah in Arabic . This implies that one obeys and follows the commands of the Prophet. One must believe in what he has said, practice his teachings and avoid what he has forbidden. One must therefore worship God only according to his teaching alone, for all the teachings of the Prophet were in fact revelations and inspirations conveyed to him by God.

One must try to mold their lives and character and emulate the Prophet, as he was a living example for humans to follow. God says:
“And indeed you are upon a high standard of moral character.” (Quran 68:4)

God also said:
“And in deed you have a good and upright example in the Messenger of God, for those who hope in the meeting of God and the Hereafter, and mentions God much.” (Quran 33:21)

He was sent in order to practically implement the Quran, in his saying, deeds, legislation as well as all other facets of life. Aisha, the wife of the Prophet, when asked about the character of the Prophet, replied:

“His character was that of the Quran.” (As-Suyooti)

To truly adhere to the second part of the Shahada is to follow his example in all walks of life. God says:
“Say (O Muhammad to mankind): ‘If you (really) love God, then follow me.’” (Quran 3:31)

It also means that Muhammad is the Final Prophet and Messenger of God, and that no (true) Prophet can come after him.

“Muhammad is not the father of any man among you but he is the Messenger of God and the last (end) of the Prophets and God is Ever All-Aware of everything.” (Quran 33:40)

All who claim to be prophets or receive revelation after Muhammad are imposters, and to acknowledge them would be tantamount to disbelief.

We welcome you to Islam, congratulate you for your decision, and will try to help you in any way we can.

reference  http://www.islamreligion.com InsyaAllah.. May God Bless Us

Monday, 1 April 2013

How Easy Doing Dakwah Actually Is..

Assalamualaikum..

just because i dun wear kopiah and dont wear Jubah all the time make me prohibited to talk about Religion.. being in dakwah field makes me wanna improve myself.. when we say something good to others.. we actually say those thing to our self.. dakwah is like a wall.. and our good word is like a squashy ball.. whatever and whenever we throw the ball it will be reflected back and come to us..

Dakwah is responsibility of all Muslims.. Say a piece of Allah words to others.. InsyaAllah they will get the idea..

don't stress your head out because you don know how to.. dakwah can be in many ways.. due to globalization,  peoples nowadays tend to share something good through social networks such as Facebook and Twitter.com .. Youtube.com also can be a good medium to deliver Islam to all peoples in the world.. Blogger yeah.. I'm Blogging now and I also shares goods in my blog .. so Dakwah is easy.. Allah already give the content through Al Quran The Holy BOOK.. we just need to deliver it..

I've watched few videos about Dr. Zakir Naik's speech and it is totally good and recommended by Islam.. Islam is a peace religion.. If you says that you are Christian because of your believe in Jesus Christ Peace Be Upon Him as a messenger from the God.. The One And Only God.. so we Muslims are more Christian than you.. But Prophet Muhammad Peace Be Upon Him is also a messenger from the God.. we believe in Jesus Christ because Al Quran has already stated that Allah which is The Only God has sent lots of His Prophets to guide human in this world. Muhammad is also The Prophet.. why would you deny that his teaching of Islam is wrong??

For your information, Jesus Christ is not the one who die at the CROSS.. it is Jesus's student named Yahuda.. he is betrayal.. Allah changed Yahuda into Jesus's look.. and the King which has been influenced by bad Jews killed and cross Yahuda not Jesus.. Allah take Jesus to the skies and he will come down when the Judgement Day happen..

Islam is the latest an up to date religion sent by Allah.. Jesus already said that his teaching is not yet complete and there will be a man who will teach the complete religion.. and one more thing.. Allah sent Jesus to ask his race to Worship Allah.. not to other race.. this is important because nowadays, Christians spread their teaching.. this is not a good thing to do.. but Muhammad Peace Be Upon Him is sent by Allah to teach and ask the whole nation to worship Allah.. Muhammad PBUH is the Last Prophet and bring the complete teaching of religion which is Islam.. the God words in Al Quran can't be denied if you really believe that Jesus is a Messenger of God..

The Book of God words given to Jesus has been dirtied and changed by human's hand.. while AlQuran is the complete Book has been guaranteed by Allah to remain sacred and cannot be changed.. WE believe in the same God.. The only ONE.. and we are same religion if we believe that There Is No God To Be Worshiped Except Allah and Muhammad Is The Messenger of Allah...

you just need to say the Syahadah words in Arabic  Asy hadu anLa Ilaha Ilallah wa Asy Hadu Anna Muhammadan Abduhu wa Rasuluh









these are among the videos that show how truth and sacred Islam are..If you still have doubt in it..I pray Allah will open your heart and soul to embrace Islam.. amin.. InsyaAllah..


and Muslim Books which is Quran are our right. the whole nation right. we never burn a BIBLE or a VEDA or any other religions' books because we know that is also from Allah.. except those which already been dirtied by human's hand..


 

That's all I wanna share with all of you.. and I hope you get your light to embrace Islam with Allah's Permission...

All of these words come from Allah.. I just write it down... 

look how easy Dakwah actually is.. at street at market and so many more places can be done.. this guy says that his family becomes happier when they converted into Islam.. and he too.. Subhanallah



 



Fall In LOve with Ya Hanana


Assalamualaikum...

I fall in love with this zikru again and again.. Its really nice...

Thuharadinul muayyad bizuhuri nabi Ahmad Ya hanana bi muhammad zalika fadlu minallah

Lets feed our ears with more thing that wil save us during the Jugdement Day 

sebelum ni saya dengar zikir ni kat HAFLAH ILMU Kota Bharu and.. I fall in love with it..

my mother really love it.. she listen it on Malam Cinta Rasul on OASIS if i not mistaken.. then she ask me to listen to this zikr..

and now im downloading it for my mother.. hopes she will likes this.. heheheInsyaAllah

rather than listening to song thats will make you burn hardly in hell better listen to this.. 

I found Peace in it...

 
 

 

 

 

Contact Again..

Assalamualaikum

saya ni hasil daripada ibubapa yang berasal dari negeri Perak n Kelantan.. Abah saya orang Perak.. Mak Saya orang Kelantan .. so our family live in Kelantan lah.. hehe..

My Abah ni bape org adik beradi saye pon tak tahu.. hehe .. but my mum have 3 siblings.. so rase macam ade sepupu belah mak jelah.. huhu sebab family belah Abah mesti la duk kat Perak kan?? kat KL pon ramai.. n so much more..

dulu diorang sume penah buat lawatan sambil belajar(haha) ke rumah saya di kelantan ni.. time tu saya kechik lagi.. same besar ngan biji durian lau tak silap.. hehe.. ramai datang berapa buah kereta ntah. so rumah saya pon jadilah cam tongkang pecah.. hehe but I was glad to met them that time. its like to know the other side of our family..

so adelah seorang sepupu saya ni namenye Zaimah.. same usia ngan saya.. but dulu time saye kechik die dah besau.. budak pompuan kan.. hehe. dulu rapat lah jugak.. ngan seangkatan sepupu sepupu yang lain.. then when they all back to their places.. its like we have lot contact.. for 8 years if im not mistaken..

so pada hari Sabtu seorang pompuan telah mesej saya.. n bile dikenal pasti rupenye Zaima ni.. sepupu yang dah lost contact buat sekian lama.. ada kenduri kat family belah sana n my father attend la.. so die amek no. tepon saya ngan abah saya..

so we totally feel great to keep in touch back.. and today she ask wether i have FB TWITTER N BLOG.. of course I have.. it a new era.. who dont have all those thing???

so hari ni dengan sakan nye berchatting bercomment bertweet dengan Zaimah ni ...

ni lah gerangan empunya nama..

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers