expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 21 October 2014

Pejam Celik Pejam Celik Dah Tahun Baru

Assalamualaikum

Alhamdulillah masih bernyawa kita sekarang kan? harap masih panajng umo sampai kita dah beranak pinak bercucu cicit and when we are absolutely ready to die with amalan2 yang secukupnya untuk bahagia di hari akhirat kelak.. Aminn

Yup in few more days maka mulalah satu tahun baru yang pastinya akan dipenuhi dengan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya. Yup every single a new year is coming people will start listing their resolutions of target to be achieved in that particular year. Tahun baru hijrah ni melambangkan another year for us to improve ourself to be a better Muslim.

Rasulullah SAW dahulu berhijrah ke Madinah atas suruhan dari Allah. Melalui peristiwa itulah Islam kini mekar di seluruh dunia. Hijrah itu indah. Hijrah itu perjuangan. cehhh bunyi cam lagu nasyid yang ala ala pergi perang tu pulak..

Yu.. for me another year is another opportunity for me to become a better human in all aspect. Diharapkan minda yang masih kebudak-budakkan ini akan jadi lebih matang. Anggota-anggota yang malas ini akan lebih ringan untuk melakukan perkara2 yang berfaedah dan tidak lagi dicop pemalas. Mesti korang ingat saya pemalas kan?? Yup okay Fine.. Saya mengaku yang saya ni kurang rajin. Kurang rajin nak rebut peluang in all aspet. Kurang rajin nak usaha for a better living. I admit that.

Hope this new year will be a year full of Baraqah. Maybe Allah dah tetapkan something for me this new year? Maybe i will end my Zaman Bujang? hahahha stop dreaming la Amin. But kalau dah Jodoh takkan ke mana tak gitu Ustaz Kazim Elias. hahaha... you wish.

Tahun ni not much la maybe around 6% percent of improvement. hurm those percentage need to be boosted this upcoming year. Seriusli saying, i lost count on tahun hijrah ke berapa kah ini dan sungguh aku rasa jahil sangat sebab tak ambik tahu pon. Hurm.. Bad Amin.. youve been a bad bad boy.

Setiap manusia inginkan kejayaan dalam hidup. Setiap manusia ada mimpi yang ingin dikecapi. Tak semua manusia mampu mencapai mimpi mereka dan tak semua menyangka bahawa mereka belum mencapai mimpi. Apa ni mimpi-mimpi kang mengigau tetengah malam nanti. Lol. Yup Human have ambition. Human plan for life. God plan for human. God's plan is way better than what we expected. Not all thing that we love is good for us. Harap maklum. Tapi kejarlah mimpi itu.

Cuba renung kembali perjalanan hidup saya pada tahun ini. Sungguh saya rasa satu kegagalan yang besar. I finished my Foundation on April 2014 and InshaAllah will continue studies on March 2015. Almost a year cuti. What did I do? Nothing important. Nothing beneficial except ade la skit skit. Terasa sungguh kerdil. Sungguh kecil. Sungguh halus diri ini jika nak dibandingkan dengan orang lain. Keep saying that this is my fate sedangkan i realized that im lying to myself. Yup its true that Allah had fated everything for us since we dont even exist in this planet. But we do know that we pave our own way and thats what we called fate.

Enough of complexity. Mari kecilkan skop. Fokus for short term planning. What you want to do in next year? I have that answer in my mind. Never going to tell you. Never going to tell other. Only will be shared with my God. The Absolute Listener. Saying my wish to Him and hoping He will help me with it. The best ever.



Semoga anda juga dapat mencapai azam tahun baru anda. InshaAllah. AMinnnn


No comments:

Post a Comment

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers