expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 24 October 2012

SELAMAT HARI RAYA QURBAN..

HAPPY EID UL-ADHA

yup.. raya haji kalau dalam bahasa lazimnye.. this raya memang special.. Allah menyuruh hambanya berkorban atas tujuan beribadah.. daging binatang An'am ini akan disedekahkan kepada fakir miskin and etc.

manusia yang pertama melakukan ibadah korban ialah Nabi Ibrahim.. Nabi Ibrahim kan kawen dua.. satu Sarah n satu agi Hajar..

Hajar dan anaknya Nabi Ismail di tempatkan di Mekah manakala Sarah dan Nabi Ishak tinggal bersama dengan Nabi Ibrahim..

so satu hari bila Nabi Ismail dah dewasa.. ayahandda nya datang dan memberitahu anaknya bahwa Allah telah mewahyukan baginda supaya mengorbankan anknya that is Nabi Ismail..

without objecting Nabi ismail ikut je.. then time Nabi Ibrahim (Abraham) hayunkan pedang (x pasti) nak korbankan anaknya.. Allah telah segera menukarkan Nabi Ismail dengan seekor kibas ...

tu la start nya Ibadah korban bagi umat Islam.. Allah nak test samaada Nabi Ibrahim sanggup tak follow suruhannya n Nabi Ismail plak yakin ke tidak dengan Allah.

so antara binatang yang boleh menjadi korban ialah:

(DISUSUN MENGIKUT TAHAP KEGLAMOURAN DI MALAYSIA)

1. LEMBU
2. KAMBING
3. UNTA
4 KIBAS
5 ntah la tu je yang ingat..

so selalu nye bangun pagi hari raya tu then pegi mandi.. niat la mandi sunat hari raya Aidil adha..

then pakai baju cecantik n gi solat Hari raya..

lepas tu salin baju.. then tolong orang tumbnagkan lembu.. (tak pernah buat pon)

heheh.. then bahagi2 daging n edar kat jiran2... besh wu... lepas hari raya haji masuk skool balik then PERIKSA SPM.. omaigosh...

hope I will doing well... amin.. InsayAllah...



No comments:

Post a Comment

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers