expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 4 June 2014

Cousin's Wedding

Assalamualaikum..

saye ni kacukan Perak and Kelantan.. my father is Perakian while my Mother is Kelantanese.. so I am a Pelantan or Kelarak?? huh?? why its sounds so bad?? nahh no such thing la.. there is only thing im sure about - I am  Malaysian.. huhu bukan Pendatang Tanpa Izin.. hehe

Ayah saye yang dipanggil abah ada ramai adik beradik and not all of them saye kenal.. ye lah panggilan diorang Sulong, Andak, Anjang, Angah, Uda,  Puteh, Itam, Pink, Oren.. eh cam tipu je.. huhu memang ramai lah.. n tak kuasa nak dihafalnye.. huhu.. so lately Family saye dari Perak datang berkunjung ke Kelantan..

Keluarga Pak Andak anak lelakinya yang bernama Zakaria or called as Manja by his parent nak kahwin ngan orang Kelantan... huhu so they stay at our house lah for the time being..

barulah boleh kenal2 ngan bermsera ngan sesanak saudra nih.. diorang datang about three  days only because they need to prepare for reception on the man's side..

So tengah hari tu diorang smapai.. n salam2 sume.. ade yang taktahu nama langsung bukan ape.. kiteorang terpisah for almost 8 years when my mom decided to balik Kelantan time duk kat Perak dulu..

malam tu plak Malam Akad Nikah.. so petang tu Abg Manja ajak la saya pergi ambik baju kat rumah pengantin pompuan.. okay.. im on it.. and satu lagi sebab nak cari Inai for the man's fingers.. huhu baru lah merah berseri gitu kan??

so kiteorang pergi lah ke Bachok.. pergi dua kereta.. the another car was rode by Abg Manja's sister which is my cousins jugak lah.. diorang ni plak sibuk nak ke Pantai.. so bile ambik je Baju Melayu for Akad Nikah.. kiteorang pon pergi la ke area Bandar Bachok coz nak cari Inai segera.. tinggal berapa jam lagi before akad nikah.. the another car tu plak masuk ke area Pantai.. dahla diorang tak tahu jalan balik..

huhuhu..

so after siap beli Inai kiteorang pon nak lah balik.. actually nak balik ikut jalan yang kita datang tdi.. but saya secara tergedik nye cakap.. "kalau lalu sini lagi dekat"/// and then diorang pon setuju...

bila sampai tengah jalan tu tetibe rase cam pernah lalu plak jalan tu.. lalu kawasan Gunong bagai.. Abg Manja dah cemas dah takut tak sempat nak Akad Nikah.. huhu..

saye senyap je.. cuba meyakinkan diri that the road we are taking is the right way.. huhu almost One hour on the road finally kiteorang sampai jugak..

and then a phone call suddenly ring.. "Hello kiteorang sesat ni.. tak ingat jalan balik" said by the Driver ofthe another car.. huhu makin cemas la..

dahla baju for Akad Nikah ade lam kenderaan tu.. huhu makin Fanik menjadi2 lah kiteorang..

Finally my Brother save the day by volunteering to search for them.. Alhamdulillah after waiting for almost an hour akhirnya balik jugak diorang...

by the time saye dah taruk Inai kat tangan my sepupu tu.. huhu seb baik inai segera ni cepat plak merahnye.. huhu after Solat Maghrib everybody went to the Mosque which is located 40 kilometers from our home..

agak lewat gak sampai but okay lah... Join solat Isyak sekali ngan jemaah masjid.. yang lucunye my Cousin tak habis duk praktis ucapan ijab kabulnye lam kereta.. I was like.. btol ke mamat ni sampai nervous cenggini??

I dont know that feeling because maybe im not the one who going to marry on that night.. huhu..

"Aku terima nikahnya dengan mas kahwin sebanyak yang tersebut" thats it.. ucapan Kabul yang paling simple..

sampai sane.. ade dua asangan yang kene diijabkabulkan tok kadi tersebut including my cousin.. Abg Manja yang dah cemas ni dah memang nak ambik the second turn.. huhu... memang nervous gile tengok kat die.. mane tak nye.. the first pasangan took Three times of Akad Nikah baru boleh sah..

i sat really close to my cousin as sign of support and because he ask me too.. Finally my cousin becoming one's husband by only satu lafaz... Alhamdulillah.. but the weird thing before it is..

Tok Kadi banyak tanya kat saye plak.. He thought that I am a married guy... hahaha maybe he never seen a unmarried Best man who sit taht close to the Groom.. hahaha

Actually that is a real wonderful experience to be remember in my whole life.. Its amazing..

Terus pasang niat nak kahwin.. huhuhuhuhuuuu Kalau ade jodoh and rezeki In shaa Allah.. sape sudi kawen ngan saye angkat tangannn....

No comments:

Post a Comment

You Might Want To Read This

Click Here

Keep Reading ^_^...

Keep Reading ^_^...

Rate Me If You Dare

Top Blog

Facebook.. It's Mine

Allahumma Salli Ala Muhammad

About Me

My photo

my real Name is Amin Rashidi .. 19 and will be older  .. previous studied at UiTM Shah Alam as a Law Student.. Hope my life will get better

KawanKu yang Chomells

Google+ Followers